Last news in Fakti

7 Май, 2020 17:33 1 513 7

Готвят реформа в КЕВР

  • кевр-
  • вик услуги

Създават нова комисия за ВиК услугите

Готвят реформа в КЕВР - 1
Снимка: БГНЕС

Отделяне на функциите и правомощията на Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/, свързани с водоснабдяването и канализацията, в самостоятелна структура с работно име Комисия за регулиране на ВиК услугите е една от идеите, която може да залегне в проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията, върху който Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ работи, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Целта е да се повиши ефективността при контрола върху предоставянето на услугите и постигането на дългосрочните показатели за качество при запазване на социалната поносимост на цените.

До 19 май МРРБ събира предложения и коментари в рамките на обществена консултация по изготвянето на законопроекта.

Проект на неговата структура и консултационен документ са публикувани в секция "Проекти на нормативни актове" на интернет страницата на МРРБ и в Портала за обществени консултации.

В момента нормативната уредба за отрасъл ВиК е уредена основно със Закона за водите, Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, Закона за устройство на територията и техните подзаконови нормативни актове, припомнят от МРРБ и изтъкват, че отрасълът функционира в условията на сложна и фрагментирана нормативна уредба и е необходимо тя да бъде променена, за да осигури възможност за развитие на ВиК инфраструктурата и устойчивост при предоставянето на ВиК услугите в променящата се икономическа и демографска ситуация. Затова се предлага изработването и въвеждането на специален Закон за водоснабдяването и канализацията. Целта му е да се осигурят добри условия за развитие на водоснабдителната и канализационната инфраструктура и предоставяне на услуги с необходимото качество и при социално поносими цени за потребителите.

Предвижда се законопроектът да разглежда въпросите, свързани с политиката за развитие на отрасъла, собствеността на ВиК системите и съоръженията, дейностите и отговорностите на собствениците на публична ВиК инфраструктура и на ВиК операторите при управлението и развитието ѝ. С нормативния акт ще бъдат уредени въпроси като създаването на условия за планиране на развитието на ВиК системите, изискванията при проектирането и изграждането им, както и вещните права. В него ще бъдат включени и текстове, свързани с функциите на асоциациите по ВиК и подобряване на управлението и ефективността на ВиК операторите.

Очаква се участниците в обществената консултация да направят предложения по въпроси, свързани с начина на управление на активите публична собственост и за механизми за финансиране на необходимите инвестиции за постигане на съответствие на отрасъла с националните и европейските изисквания. Очакват се също предложения за създаването на механизми за насърчаване на добросъвестно потребителско поведение и др.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    13 0 Отговор
    Агенции ,структори ,комисии ,това са най-големите лапачи на народна пара ,която се дава само за клатиклатуркане !!!
  • 2 Мамин Ваньо

    6 0 Отговор
    Ши махами пак някоя буква от абривиатурата.
  • 3 Лавузан Пърдизеленов

    12 0 Отговор
    Най правилната реформа в КЕВРа ще бъде ако мрънкалника Иван Иванов да го сложат да управлява канализацията в България.
  • 4 Лили

    9 0 Отговор
    Председателят на КЕВР ще напусне ли вече? Не казвам пенсиониран, защото отдавна е такъв!
  • 5 КОЮ

    7 0 Отговор
    Искам да знам защо един мегават се продава на домакинствата по 200 лева , след като ЕРП го купуват от АЕЦ Козлодуй по 40 лева .
  • 6 Кевър инспектирал

    6 0 Отговор
    Ли е, поне веднъж, за колко месеца Софийска вода, обработва една молба, за включване във водопроводната мрежа, на София? Колко месеца софиянец няма достъп до вода? А цената на водата?
  • 7 Управляват ни изедници

    7 0 Отговор
    Населението винаги е прецакано заради загубите на безотговорното ВИКа. Лапат си парите и не се интересуват планово да подменят водопреносната мрежа. Чакат да се спука нещо и надуват цената.На Парламента не му пука.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове