Last news in Fakti

9 Май, 2020 18:21 1 485 34

Калоян Паргов: Девети май е ден на човешката съвест и героизъм

  • калоян паргов

Пет години след Деня на победата, 9 май е обявен и за Ден на Европа, защото корените на обединена, демократична Европа са антифашистки, отбеляза лидерът на БСП - София

Калоян Паргов: Девети май е ден на човешката съвест и героизъм - 1

Девети май е ден на човешката съвест и героизъм. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов по повод Деня на Победата и на Европа. Той поднесе венец от името на Градския съвет на БСП - София на паметника на Съветската армия, заедно с общинския съветник Николай Николов, председателите на РС на БСП - "Искър" Борис Цветков и на РС на БСП - "Красна поляна" Евгений Белий, Светлана Шаренкова и десетки граждани.

"Преди 75 години, в полунощ на 9 май, нацистка Германия капитулира. "Войната свърши!" – този възглас ехти от Москва до Париж, от Лондон до Вашингтон, от Берлин до Сталинград и от София до Ламанша! Войната, разпалена от хитлеристка Германия и нейните съучастници, войната, която погуби милиони човеци, причини неизмерими, невъобразими страдания и остави след себе си жестока разруха и опустошение, каза Калоян Паргов. - "Войната свърши!" Светът ликува! Величествен ден! Който ще остане завинаги в историята на изтерзаната планета като Ден на победата! Победата над нацизма. Победата над една престъпна, човеконенавистна, расистка идеология, осъдила половината човечество на изтребление. Ние, днешните поколения, не можем да си представим тази война, ужасите, крематориумите, масовото унищожение на хора, безпримерните нацистки престъпления. Не можем да си представим тази титанична битка срещу всемирното зло, нито възторженото опиянение от победата".

Калоян Паргов отбеляза, че историята не може да бъде нито подменена, нито зачеркната. "Нацизмът получи своята заслужена присъда, добави той. - Пет години след Деня на победата, 9 май е обявен и за Ден на Европа. Защото корените на обединена, демократична Европа са антифашистки. Защото всички принципи и идеи, върху които е съграден ЕС, са изстрадани, извоювани и родени от антифашистката борба. Защото без Деня на победата Денят на Европа е невъзможен. Защото Европа, прегазена от нацизма, срината в руини - тази Европа беше освободена от Червената армия. Девети май е ден на памет и почит пред гибелта на 60 милиона загинали, от тях – 27 милиона съветски граждани. Девети май е ден на преклонение пред всички загинали по бойните полета, в нацистките концлагери, в Съпротивата, в която дадоха живота си и десетки хиляди български антифашисти. Девети май е ден на почит и признателност към всеки един участник в страховитата битката на човечеството срещу нацизма. Девети май е ден, в който осъзнаваме, че битката със злото, с фашизма и с неговите съвременни набези не е завършена. Девети май е ден, в който заявяваме твърдата си воля да разобличаваме всеки опит за фалшифициране на историята на Втората световна война. Девети май е ден на човешката съвест и героизъм. Ден, който ще пребъде! Вечна слава на героите, които извоюваха нашата свобода! Честит празник!".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    15 10 Отговор
    Праве е на 100 %

    Коментиран от #2, #3

  • 2 мдаа

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    На 1000%!
  • 3 хаха

    17 13 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    Абе охлюв, без комунетата и СССР сега щяхме да сме на стандарта на Германия.

    Коментиран от #5, #32

  • 4 Ами

    13 8 Отговор
    Точно!Браво!Супер!!!!!!!Абе,някой може ли да ми каже,що след като пътя към Берлин е осигурен,чист и безпроблемен русняците за " по- пряко "минават през Румъния и България!!!!!?????

    Коментиран от #10, #20

  • 5 Този Ами ми копира ника

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "хаха":

    Аз съм на #4
  • 6 дрън

    11 3 Отговор
    Хора без един трудов ден се правят на големи професори.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 месара

    12 10 Отговор
    да честваш началото на съветската окупация, това е....
  • 9 262

    7 9 Отговор
    За руснаците края на войната се свързва с победата над Германия,а България е окупирана и насилствено комунизирана.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сталинчо

    7 10 Отговор
    Срам,срам,голям срам не може този ден в който една диктатура се сменя с друга(съветската) още по репресивна и аругантна да бъде Ден на Европа. Фашизма пада на 8.05.1945.На 09,95.1945 съветските окупатори налагат болшевишко-червеният терор!!!!!!!

    Коментиран от #13, #33

  • 12 ха ха

    7 3 Отговор
    Калоян Паргов – гущерът!!
  • 13 любопитен

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Сталинчо":

    Колко да е арУгантна? Вас с конкурс по неграмотност ли ви избират?

    Коментиран от #14

  • 14 Сталинчо

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "любопитен":

    Не ,но докато Георги Димитров палеше РАЙХСТАГА ние говорихме с конете(за да не общуваме със свинете т.е. с комунягите)Поздрав най-сърдечен
  • 15 Борован

    4 3 Отговор
    Национален предател!
  • 16 TACC

    4 6 Отговор
    Тия безродници защо не са арестувани
  • 17 Неутрален

    5 8 Отговор
    Абе хора. Германия влезе без съпротива.Руснаците също. За каква война, за какво освобождение. Властта беше кукла. Всички позиции бяха хванати от КГБ. Комунистите бяха послушни прислужници а сега са жалки русофил.

    Коментиран от #24

  • 18 Победа

    7 5 Отговор
    Честит ден на победата.
    Покланям се пред подвига на червената армия и Съветския народ, както и на всички борили се за се срещу това зло.
    Въпреки това Паргов да ползва темата за лична облага е гнусно, тъй като баща му е феодал в Радомирско. Такива не заслужават да бъдат допускани в политиката. Този не е алтернатива , а е от същото.
  • 19 Боци

    9 7 Отговор
    Тази победа дава едни прекрасни 45г за България . Възход, равен старт за всички, спокоен и сигурен живот , достойни старини и всичко , което една добра държава би трябвало да има. Всичко което сега искаме и го изгубихме. Тази победа даде и на нас възможност да имаме поводи за гордост.

    Коментиран от #29, #30

  • 20 Неутрален

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    Прав сте Ами. За Русия войната беше отечествена до Полша. След това без съмнение окупационна.
  • 21 Прометей

    8 1 Отговор
    По сегашния модел на европейския съюз с център Германия и Франция е старата нацистка концепция за уж обединение на Европа с буферни страни от източния блок и основен противник русия.да не забравяме че почти всички държави без бг да пратили девизиии на източния фронт.самия факт.че обезличават 9 май а и бутат паметници в Чехия и искат това в бг.говори само по въпроса.

    Коментиран от #25

  • 22 Ами

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хрониките на герберлунгия":

    Я седни да понаучиш историята!Когато "братушките" водят война с Хитлер.....САЩ също воюват!Само,че познай кой на кого помага с продоволствия ,гориво и техника!!!?????Дари руснаците на америка или обратно? ЮюКой после се отмята и не зачита връщането на дългове!?????Кога китайците влезнат у Сибир тоз път американците ще си питат дедовия!
  • 23 Напротив

    1 1 Отговор
    Можем да си представим и то доста добре от толкова филми и литература..!Омраза към човечеството,а кой им даде това право,да унищожат по толкова мъчителен начин ,голям.брой хора,толкова добри автори пресъздадоха истински всичкия този ужас,че без да си пряк участник ,настръхваш от ужас..!
  • 24 До неутралния

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Неутрален":

    Лъжеш.Всички комунисти на 10/11/89 станаха антикомунисти и впоследствие гербаджии.Провери им автобиографиите на шайкаджиите.
  • 25 Браво

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Прометей":

    Ще допълня само, че обединената срещу братска Русия хитлеристка Европа за пореден път е бита, но недобита.
    Предишният път цар Александър I влиза в Париж след разгрома на Наполеон Бонапарт в Русия и преследването му през цяла Европа.
    Но вместо да подпали Париж и да ликвидира Франция като държава, цар Александър I се държи като истински християнин и връща руските войски в Русия.
    Сталин също опрощава голяма част от репарациите наложени на победената Германия на Хитлер, за да спаси от глад германците в руската окупационна зона.
    Идиотът Горбачов позволи на германците да се обединят, а Маргарет Тачър беше срещу обединението на Германия, Бил Клинтън се смя на пиандето Елцин, но руското пианде Елцин изтегли съветските войски от Германия, а американците продължиха окупацията.
    Германия е все още окупирана от САЩ.

    Интересно защо соросоидите реват срещу маршал Бирюзов, който прикрива българо-турската граница през есента на 1944 г. срещу готвеното с подстрекателството на Чърчил нахлуване на Турция в България, като бивша съюзна държава на нацистка германия Германия, намираща се във война с Великобритания и САЩ, а не обелват и дума срещу англосаксонските окупатори на Германия - САЩ и Великобритания!
    Ако не бяха Сталин и Молотов да защитят териториалната цялост на България на Парижката мирна конференция през 1947 г., щяхме да приключим ВСВ по-зле и от ПСВ. Благодарение на СССР българският народ беше съхранен в границите на България от края на 1940 г.

    Коментиран от #28

  • 26 За съжаление

    2 0 Отговор
    За цяла Източна Европа Окупация и Тероризъм
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ерих Фон Клинкерхофен

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Браво":

    Русия никога не е била братска, а имперска милитаристична държава със сериозни интереси в региона.
  • 29 Директор

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Боци":

    Боже прибери си вересиите. Равен старт за всички? Спокоен живот? Господ ще ви накаже за тези нагли лъжи. Не се ли страхувате от гнева Му?
    Ако имате деца не ви ли е неудобно от тях?
    Ако имате родители - не ги ли е срам от вас?
  • 30 стоян

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Боци":

    До 19 ком =сигурно си някой дърт кумунис 50 години лежал на бюро

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сульо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сталинчо":

    ти нали си знаеш, че си лyд и трябва да се прибереш в стаята си на леглото да не идва здравия санитар да те напляска по дyпетo
  • 34 Сульо

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "стоян":

    А ти малък джeндърсkи дe6ил с промит от "демокрацията" мозък и чалга фен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове