Last news in Fakti

14 Май, 2020 23:01 3 020 23

От утре спираме да работим за държавата

  • данъци-
  • работа

Наред със здравните и социалните работници в страната, другите герои от последните два месеца са данъкоплатците

От утре спираме да работим за държавата - 1
Снимка: Shutterstock

Денят на данъчна свобода в България през 2020 г. се пада на 15 май. Датата отчита 136-те дни, които биха били нужни на данъкоплатците да изработят рекордните 46,8 млрд. лв. приходи заложени в бюджета, съобщават експертите от Института за пазарна икономика, които са направили разчета.

Наред със здравните и социалните работници в страната, другите герои от последните два месеца са данъкоплатците, посочват от ИПИ.

Нормалното функциониране на всички публични сфери, както и извънредните икономически мерки на правителството, станаха възможни благодарение на това, че данъкоплатците продължиха да пълнят хазната. На фона на многото засегнати бизнеси и изгубени работни места, символичната данъчна свобода не е повод за празник, а по-скоро време за отрезвяване от прехласването по силната държава и постепенно връщане към нормалния стопански животи, отчитат експертите.

Последната прогноза на Европейската комисия е за свиване на българската икономика със 7,2 на сто през 2020 г. Ударът върху икономиката и увеличението на разходите в бюджета означават, че през 2020 г. ще има рекордно преразпределение през публичния сектор - консолидираните разходи се очаква да достигнат 42 на сто от БВП. Дълги години преразпределението у нас се държи под 40 на сто от БВП, което се доказа като здравословна горна граница за държавните разходи и държи юздите на фискалната политика.

Тази по-силна роля на държавата може и да е обяснима с извънредната ситуация, но тя е и много опасна за данъкоплатците, смятат в ИПИ.

Кризата с коронавируса не трябва да става повод за избутване на частния сектор и увеличаване ролята на държавата в икономиката. Напротив, точно сега е времето за повече свобода за предприемачите, които да извадят икономиката от тежката ситуация, пише в съобщението.

Дори и преди появата на коронавируса, българският данъкоплатец постепенно губеше дни в полза на държавата. През 2017 и 2018 г. например беше увеличена вноската за пенсия. През 2019 г. пък беше вдигнат максималният осигурителен праг. Тази година започна с масово покачване на местните данъци и такси. На практика в добрите години държавата настъпваше и изземваше повече от произведеното. По време на кризата имаше някои стъпки за облекчаване на данъчни плащания - например отстъпки от местни данъци по време на извънредното положение, но това не промени генерално ситуацията.

През последните дни за пръв път се заговори и за реални мерки за намаление на данъци - въвеждането на диференцирано ДДС за ресторанти и книги.

Данъчната свобода обаче печели най-много от хоризонталните мерки, които са отворени за всички, а не само за отделни бизнеси или индивиди. Много по-добра опция би било не диференциране на ДДС-то, а например покачването на прага за регистрация по ДДС. Последното ще даде глътка въздух на всички малки фирми - до съответния праг, и няма да дискриминира определени сектори, смятат икономистите от неправителствената организация.

Независимо от мерките, водеща остава несигурността до края на 2020 г. Евентуална втора вълна на вируса сериозно ще промени прогнозите за икономиката и ще увеличи значително бюджетния дефицит. Преразпределението през бюджета също зависи от нормализирането или усложняването на епидемичната обстановка. Денят на данъчна свобода обаче напомня, че и в добри и в лоши години, всички публични политики зависят от труда на данъкоплатците, подчертават от ИПИ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Asdfg

    28 1 Отговор
    Тук никога няма да спрем да работим за така наречената “държава”.
  • 2 Гост

    17 3 Отговор
    Не разбрах: от утре няма да плащам данъци за кола и къща ли? Или няма да ми удържат данък на фактурите? Или нещо друго?
  • 3 Госあ

    12 5 Отговор
    Кои предприемачи? Колко гнусно звучи думата предприемач 🤣 к'во предприемат бе ? к'во мое предприеме един 🐀 ???

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Левски

    21 0 Отговор
    Няма да плащам данъци не искам и миризливите “помощи”. Да теглят заем да си платят заплатите.
  • 6 Последния софиянец

    17 0 Отговор
    Вече спирам да плащам на държавата всякакви данъци и осигуровки. Вече трети месец работниците ми не са взели лев от Бюрото по труда и аз ги издържам. Ще им внасям вече осигуровките на лични сметки.
  • 7 Баце от Банкя

    7 0 Отговор
    Аз точно така не съм го казвал.Я,Владко,с тъпана и на площада по три пъти:От днес работите за детето в Барселона.
  • 8 1098

    8 0 Отговор
    Племе ще работиш за шайката на главанаците докато дремеш и блееш
  • 9 ТОДОР СТОЯНОВ

    10 1 Отговор
    ДЪРЖАВА НЯМА...30г. ФАРС
  • 10 До днеска беше за държавата

    6 0 Отговор
    А от утре за боки пашата маргините доган пеевски домуса очите баневи божков златев шапкарите от дс мутри и други радетели и родолюбци😂😂😂😂 и останалите богопомазани в сянка
  • 11 1876 е началото на беге робство

    4 4 Отговор
    И най черната история на бегето

    Коментиран от #18, #19

  • 12 Самоосигуряващ и осигуряващ работници

    3 0 Отговор
    Сериозно!И няма да плащам данъците ,осигуровките,които поради спиране на работа не съм платил 2 месеца,а удължаването на сроковете за плащане на сметки отпадна и се чудя за кога и за кой бе удължено?Сметките за ел.енергия в магазина,който няма нищо включено,колкото предходния,когато се и отопляваше,носиш данни за водата-те вече ти ги вписали с 3-4 куб.повече от колкото ползваме и с 6 повече от тези,които сме изразходили +4 куб. общ водомер макар входа да не е мит и вода не е ползвана.

    Коментиран от #20

  • 13 А бе

    9 0 Отговор
    А кога така наречената държава ще почне да работи за нас, които и пълним хазната? Досега работихме да запълним бюджета, а до края на годината ще работим да напълним бездънните джобове на хрантутниците в парламента, които даже и не работят(и по-добре).Кога ще работим за нас самите? Какво получавам срещу моите данъци? Нито здравеопазване, нито защита,напротив - репресия. Освен това допълнително си плащам за пренос на вода,пренос на ток, такса за разбити пътища, които не мога и да ползвам, данък за безработни, на които не се и помага, пенсионни осигуровки за няколко години мизерна пенсия и т.н. Тая държава въобще грижи ли се за нещо, освен преразпределението на нашите пари в джобовете на олигарсите?
  • 14 Да еааа! Неблагодарници!

    2 0 Отговор
    Какво мрънкате, бе! Всичко си имате! Преди 2009г. нямахте вода, ток, футбол, а сега, ако поискате и на Ф -16 може да се возите, и на фрегата можете да плувате, дори по софийските улици ви направих Черно море. Преди 10 години ви триеха коментарите, а сега никой не ви пипа! Какво искате?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дада

    2 0 Отговор
    Ще работим за мафията
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Самоосигуряващ и осигуряващ работници":

    С нищо няма да задлъжнееш към държавата, щото скоро държава няма да има.
  • 21 Умно село

    0 0 Отговор
    То държавната ни плутокрацията как работи за хората)))):
    Всичко са празни обещания и "ритни топката".
  • 22 електрошок

    0 0 Отговор
    "От утре спираме да работим за държавата." За коя държава? Като английската кралица ли работите?
  • 23 Вече трети месец

    0 0 Отговор
    съм без пари. Да ми изсъхнат ръчичките дано, ако дам повече 1 лев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове