Last news in Fakti

15 Май, 2020 12:16 1 428 19

Йордан Цонев: ДДС остава единственият голям данък, който попълва фиска

  • йордан цонев

По думите му вече има изменение в ситуацията, което не е свързано само с коронавируса

Йордан Цонев: ДДС остава единственият голям данък, който попълва фиска - 1

“Финансистите от дълго време поддържаме тезата, че при такива ниски преки данъци, ДДС остава единственият голям данък, който попълва фиска”. Това коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев пред Nova.

По думите му вече има изменение в ситуацията, което не е свързано само с коронавируса.

“От ДПС още миналата година правихме такива анализи и казахме, че след въвеждането на директивата за ДДС на вътрешнообщностните доставки, ДДС се яви регулатор на конкурентоспособността на цените в доста от секторите – например в храните. Твърдя, че може да се премине към диференцирани ставки там, където е нужно да се подкрепи българската икономика”, заяви още депутатът от ДПС.

Той обясни, че още миналата година е имало срещи с бранша на производителите на хляб и е станало ясно, че намаляването на ДДС за сектора не означава поевтиняване на хляба.

“Много бизнеси пострадаха в кризата, но един беше спрян с ръчна спирачка – бизнесът на ресторантьорите и хотелите”, коментира Цонев. Намаляването на ДДС за тях е решение на правителството, а ДПС се е присъединило към него.

Относно намаляването на ДДС за детските стоки, за което настояват от Движението, Йордан Цонев обясни, че то ще е и като мярка за справяне с демографската криза.

Относно това, че беше избран за председател на Временната анкетна комисия за разходите от коронавируса, той каза: “От ГЕРБ, а и Валери Симеонов обясниха, че БСП много политизират и ако председателят е от тях, ще бъдат изкривени фактите и ще се политизира работата на комисията. За мен е неудобно и нескромно да говоря защо са предпочели мен. Ние бяхме длъжни като парламентарна група да издигнем кандидат, защото тази комисия трябва да се председателства от опозицията”.

“Не сме съгласни с тезата на БСП и Корнелия Нинова, че те са единствената опозиция. Това, че те са креслива опозиция, нелогично креслива на момента, не ги прави единствена опозиция”, каза Цонев.

Попитан за бъдеща евентуална коалиция с управляващите, той отново каза: „При тази ситуация, при този парламент, ние във властта няма да влезем. В другия парламент – каквото реши избирателят, каквото решат програмите”.

Той посочи и интервю от четвъртък на председателя на ДПС Карадайъ, който смята, че кризата е изкарала на показ дефектите на това управление, а основният е липсата на реформи. “От ДПС твърдим, че страната има нужда от много дълбоки реформи, в много сектори, включително в здравеопазването. Това може да стане с една програма, зад която да се състави мнозинство. А не мнозинство в парламента, което да прави компилация от програми”, смята Цонев.

Мерките в настоящата ситуация трябва да са разположени във времето, смята още депутатът от ДПС.

“Българската икономика от години е във валутен борд – от една страна сме стабилни, но от друга това пречи да раздаваш на широко. Моето мнение е, че където има доказано социално групи, би трябвало да има директна помощ”, смята Цонев.

По думите му големият резерв за бизнеса е в програмите. “Един от главните акценти на новата комисия, която ми възложиха, ще е да видим как се преразпределят европейските средства и да направим публично това. И да видим дали е осигурен достатъчен достъп на целия бизнес до тези програми”, обясни народният представител.

Той похвали мярката 60/40 и обясни, че до нея достъп имат широк кръг от компании. “Ако я ползват малък процент от компаниите, това не е по вина на държавата. Мярката е много добра. Запазени са вече над 100 000 работни места”, каза Цонев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 левчето е пробито от 97г насам

    13 2 Отговор
    Каква ти хазна бре, не разбра ли че заминахме на 3млрд дефицит. Скоро ще горим пари като вестници.
  • 2 Bailout

    14 1 Отговор
    ДДС е данък на задлъжнялите икономики. В ОАЕ немат такова чудо.
  • 3 Кьт обрахте и Разтурихте

    17 0 Отговор
    4000 завода ....Даже и родната печатница я продадохте на французите и ся им плащаме за всеки негов лев......
  • 4 jorj

    16 2 Отговор
    Лукойл? И още много други енергийни фирми кога ще почнат да пълнят хазната, другарю червен ефенди незарязан !!!!!!
  • 5 asd

    24 0 Отговор
    Пълни глупости! Като се съберат всичките данъци,такси, акцизи ... се получава че 60% от парите ви ги източват ей тези циреи.
    Те ги "усвояват" с подкупи, "обществени поръчки", апартементи с асансьори, тераси по декар и.т.н
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 грт

    16 1 Отговор
    Г-н Цонев, хубаво е, че говорите за ниските ни данъци. Но! И доходите ни(заплати и пенсии) са ниски. С изключение на София и 1-2 други града хората работят за МРЗ и около МРЗ.
  • 8 asd

    14 1 Отговор
    А защо тази ромка не спомене как намалиха ДДС в Румъния и увеличиха доходите?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кръчмар

    17 0 Отговор
    Кажи му Данчо ментата, и помисли има ли нужда от коментар
  • 11 ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ

    6 0 Отговор
    ........ЖЕНЕРАЛ МУТАФШИ ?.........СТАНАА ЛИ 2000 ?...АИДИ 5000......СТАРАЕМ СЕ ВАШЕ БАНКЯ ВЕЛИЧАНСВО !.....

    ............ВИРОСА Е СФЕТОВНАЯ РЕКЛАМ КАМПАНИА БЕ ДРУГАРИ !.....

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 h u m m i n g h u m

    8 0 Отговор
    Опасни и зли твари дерибействат над Хората!
  • 14 хермит

    8 0 Отговор
    Видях този демон в човешки облик от снимката, как никога повече няма да бъде хуманоид!
  • 15 Далаверов

    12 0 Отговор
    Истински брилянт във финансите. Един безкористен, искрен и честен български политик от прехода. Хвала. Толкова обича народа си, че е готов да работи за всяка партия и всеки месия.

    Коментиран от #16

  • 16 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Далаверов":

    Че, какво?!:) Нали плащат!:) Пусни си :" Прах във вятъра". И пии една ракия!:)
  • 17 Ташаков

    1 0 Отговор
    Този ми е много симпатичен и му имам пълно доверие,че ще брани парите от разхищение
  • 18 123

    1 0 Отговор
    Справяне с демографска криза не може да стане със сваляне до 9% на цените на памперса. Трябва програма за подпомагане със седмични доставки на храни от български производители, подпомагане за хаем на жилище или закупуване на къща,дрехи , транспорт и ток на млади семейства с деца и сами майки. Ако държавата реши това а има държавни резерви които трабва да се подменят ако се дават на нужадещите се юе има положителен ефецт върху българската икономика. Въпреки че има много семейства и мъже помагащи в крайна сметка децата остават отговорност на майката, а една жена без да има социална и финансова подкрепа колкото и да искате деца няма да иска, да не говорим 2,3 или 4 деца.
  • 19 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ":

    Вие на какъв език пишете и говорите ? Това не е БЪЛГАРСКИ и даже не е развален турски !!! Защо са Ви оставили поста не ми е ясно ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове