Last news in Fakti

16 Май, 2020 10:20 2 009 14

Проф. Плочев: Разработват се над 70 ваксини срещу COVID-19

  • covid-19-
  • ваксини-
  • камен плочев

По думите му новият коронавирус е болест на поведението, защото то рефлектира върху здравето

От сагата с коронавируса се научихме на няколко неща – има такова заболяване, то е силно заразно, знаем как се предава и как да се пазим. Това каза в „Тази събота“ по бТВ ръководителят на Първа клиника по инфекциозни болести към Военно-медицинска академия - проф. Камен Плочев.

Той обясни, че в момента за лечение на COVID-19 се използват няколко медикамента, но те не са със 100% ефективност, като често заради страничните ефекти, дори се спират.

„Новото е, че са създадени моноканални антитела, които мога да блокират проникващия рецептор на вируса. Това е правилният път за създаване на медикамент, но не знам каква ще бъде цената, защото това са скъпи медикаменти“, допълни лекарят.

Той уточни, че в момента се разработват над 70 ваксини срещу заразата, като 7 са в етап на клинични изпитания върху хора във Великобритания, САЩ и Китай. По думите му експертите са скептични, защото все още не се знае дали се изгражда имунитет. Относно плазмената терапия, проф. Плочев каза, че тя може само да помогне при лечението, въпреки че към момента все още няма конкретни данни за ефективността ѝ.

Проф. Плочев посочи, че все още не е ясно как ще се развие заболяването. Единият вариант е да има постоянно заболели хора, другият да се превърне в сезонно заболяване като грипа и третият е да има пиково разпространение заради разширяването на социалните контакти.

Медикът посочи отново кои са най-често срещаните симптоми. „В 87% от случаите има треска, в 47% - температура, отделяне на храчки, задух и мускулни болки – 32%. Но кое е характерното, няма уникален симптом, който да се среща при всички заразени“, допълни той.

Той коментира, че носенето на ръкавици му се е превърнало в рефлекс и носи предпазни средства дори вкъщи. Причината е, че работи със заразени от COVID-19 и се стреми максимално да предпази хората, с които общува.

По думите му новият коронавирус е болест на поведението, защото то рефлектира върху здравето. Проф. Плочев каза, че го притеснява отварянето на моловете и фитнесите в понеделник.

„Притеснява ме отварянето и на детските градини, но не може и без това. Никой не препоръчва по-близките дистанции, да не си мием ръцете или да не си бършем подовете, дръжките на вратите или волана на автомобила“, допълни той.

Лекарят обясни, че заради дългия инкубационен период трудно се проследява веригата на заразените. Той допълни, че в рисковата група влизат хора с наднормено тегло, напреднала възраст, нисък социално-икономически статус, хора със заболявания като диабет и рак.

„Все още не сме сигурни как вирусът попадна в човешката популация. Обвиняваме едно животинче – пангулин, някакви прилепи, но това не е напълно известно. Не знаем цялата картина на патогенезата, а така не знаем накъде да насочим противоепидемините мерки“, коментира медикът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гейтс ваксина

    10 6 Отговор
    Ще ви чипираме всичките.Овце такива- ваксинка с наночип.
  • 2 Гойко Митич

    9 4 Отговор
    90% от нацията са професори.Бреее умни хора,всичко знаят и всички се изказват.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мислещ

    6 2 Отговор
    Дори Фаучи обяви, че "някои" от тях "могат" да влошат болестта. А той н само не е "анти-ваксър", а е един от най-яростните поддръжници на ваксините, свързан с Гейтс и имащ лични интереси.
    Та, правете си сметката.
  • 5 Дедо Грую

    6 4 Отговор
    Бе този професор нищо конкретно не казва. Само предполагам, не знам, не ми е известно и т.н.т. Или менти, или не знае. Като не знае да се връща в училище, да си доучи .
  • 6 Гост

    6 3 Отговор
    Направете, ако искате, и 1 милион ваксини, ще се ваксинирам кога цъфнат налъмите, евалници

    Коментиран от #13

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 2 Отговор
    Стига с този идиотизъм! От корона-вирус не може да се предпазиш. Това дори не е пълноценен вирус, а някакво подобие... Ефективна ваксина срещу него не може да се създаде заради безбройните му мутанти. Спасението е здрав и силен организъм, който не е тровен с всевъзможни хапчета за щяло и нещяло с години. В природата са регистрирани около 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия е напълно безпомощна...
  • 8 вопли на многострадалния задник

    3 0 Отговор
    Олеле! Ако ми забият 70 игли... ще се кандидатирам за таралеж.
  • 9 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    2 0 Отговор
    А срещу КОВИД 1984 ????????
  • 10 пенционера

    0 2 Отговор
    Тоя ми заприлича на Жоро Иванов - космонавта!
    Се едно с един калъп ги правят всички пенционери!!!
  • 11 нема лабаво

    3 0 Отговор
    70 ваксини?! Ще трябват доста "бели мишки" за тестовете.
  • 12 Алфа Ромео

    3 0 Отговор
    Сериозно ли говорите, има ли още хора които мислят че КОВИД-19 е медицински проблем!!!
  • 13 Алфа Ромео

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Нашите продажници гласуваха вече задължителна ваксинация, ако не си ваксиниран няма да може да работиш да се качваш на обществен транспорт и др,, системата те изхвърля с една дума. Друг е въпроса че никой няма да знае кво има в тази ваксина, може и да те разболее, може и да те убие...
  • 14 До Гей ваксина

    0 2 Отговор
    Ще ми чипираж,салама хамбурския,ми салам
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове