Last news in Fakti

17 Май, 2020 14:11 2 695 71

Иван Костов: може да се окажем с огромен дефицит, не е възможно безвъзмезно раздаване на пари

  • иван костов

Костов подчерта, че мерките за икономическото преодоляване на щетите от кризата са взети под натиска на обществото

Иван Костов: може да се окажем с огромен дефицит, не е възможно безвъзмезно раздаване на пари - 1
Снимка: БГНЕС

"Безвъзмездно раздаване на пари на нуждаещите се не е възможно, защото са ограничени ресурсите, с които разполагат управляващите, иначе ще излезем с огромен дефицит". Това каза пред БНР Иван Костов - премиер на България от 1997 до 2001 г. и добави:

"ЕС казва, че ще спадне БВП със 7,2%, това са 8,5 млрд. лв. Правителството няма откъде да извади тези 8,5 млрд. лв., за да компенсира всички спаднали доходи и спадналото потребителско търсене. Това са популистки призиви. Дори да извади парите отнякъде, те не могат да бъдат усвоени, ще тръгнат по други канали, а не по тези, които са нормалните. Като тръгнат по нови канали, корупцията ще бъде още по-масивна".

Костов подчерта, че мерките за икономическото преодоляване на щетите от кризата не само в България, но и в много други страни са взети под натиска на обществото:

"Беше добре, че бяха подготвени широка палитра от мерки, включващи кредитни ваканции, отлагане на обслужване, безлихвени кредити и грантове, поемане на част от възнагражденията на работещите. Ясно е, че правителството трябва да изпреварва събитията и то се опитва да го прави. Целият свят е неподготвен за кризата и това се вижда отвсякъде".

Според бившият премиер мярката за намаляване на ДДС за ресторантьорския бранш е обидна и много неадекватна:

"Тя разрушава много баланси в данъчната система и подсказва, че този бизнес е в сивия сектор. защото, ако той беше на светло, щеше да е заинтересован да възстановява данъчен кредит - купуваш и плащаш с 20% ДДС, а след това продаваш с 9% ДДС, това поражда съмнение, че секторът е много далеч от изправност".

Костов запита защо точно на този "нередовен и сив сектор" се дават тези облекчения и предположи, че е резултат на натиск, на който правителството не е трябвало да се подава.

По думите на Иван Костов в България трябва да бъде върнат данъчният модел с прогресивни ставки и за доходите, и за данъка върху печалбата. Той беше категоричен, че е неуместно да се променя данъчната система в средата на годината, защото няма да може да се отчете как се е отразила кризата върху бюджетните приходи, което пречи на планирането и на икономическите стратегии за напред.

Идеята да бъде създадена държавно предприятие „Държавна петролна компания“, което да има собствени бензиностанции и складови бази в цялата страна, Иван Костов определи като крайно необмислена и изказа подозрение, че това се прави за компенсация на един неработещ орган, какъвто е Комисията за защита на конкуренцията:

"Като върнем държавата в сектора, какво ще се случи? Не знам как ще погледне на такова нещо ЕК", запита още той и посочи, че държавата трябва да отдели производителят на течни горива от държателя на складовете, а държателят на складовете да го отдели от собствениците на бензиностанциите, за да няма вертикална монополизация на сектора. "Тогава ще има нормална конкуренция. Защо не се направи това?".

В предаването "Неделя 150" Иван Костов посочи, че България се справя сравнително добре в кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19 и определи два показателя, които дават картината:

"Единият е броят на активните случаи. Когато броят на активните случаи започне да спада и това стане трайна тенденция, това е момент, че сме се справили. Този брой още в България не спада, според съобщенията на оперативния щаб. Вторият показател е броят на клиничните случаи - точно този брой следи премиерът, доколкото знам, заедно с тези, които са на интензивно лечение. Там не може да се открои тенденция към намаляване. От тази гледна точка е трудно да се каже дали сме се справили".

Костов коментира казаното от проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб, че броят на случаите на новозаразени са се удвоили за един месец: "Не е два пъти, а 2,68 пъти", коригира задочно думите на проф. Контарджиев Иван Костов и заяви, че добре би било в щаба да бяха поканили и експерти от Националния статистически институт.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ръмпези

    46 65 Отговор
    НАЙ-СМИСЛЕНИЯТ КОМЕНТАР ДОСЕГА....КОСТОВ ТОВА, КОСТОВ ОНОВА..НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ ОСТАНАЛИТЕ...КОЙТО НЕ ГО РАЗБИРА ДА ПОЧВА ОТ ПРЕДУЧИЛИЩНА ПОДГОТОВКА....

    Коментиран от #45, #46, #48, #67

  • 2 asd

    59 29 Отговор
    Хахахахахах! Раздавали били пари... На кого бе ром? На някои фирми, за да има х'апартаменти с асансьори после а? А марш да препрочиташ Маркс, бкп-арски политикономист недоучил
  • 3 Шопо

    72 34 Отговор
    От теб тръгна разрухата,бе егюптин!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СДС ще умре отново и няма да се прероди

    53 28 Отговор
    И Борисов е циганин като теб цветът на кожата ви е един и същ
  • 6 бате бойко бие без упойка

    40 2 Отговор
    Така е българи, като не вземаме никакви мерки срещу тея, които са ни мачкали/продължават да ни мачкат, те ще продължават да се появяват в различни медии и ще изказват мнения, все едно са някакви светии в областта на държавното управление. А всъщност са едни крадци, които продължават да ни мачкат и да ни се смеят. А пък ние тихичко пред екрана или на клавиатурата си споделяме жалките мнения, които до нищо не водят, защото българина го мързи да се обедини в една обща цел. Ние сме си за псуване, всеки един човек на тяхно място би злоупотребил с властта си като знае какви овце управлява дето нищо не биха предприели.
  • 7 БЕЗВЪЗ МЕЗНО

    14 2 Отговор
    БЕЗ МЕЗЕ ЛИ
  • 8 въпросче

    33 24 Отговор
    Нали СДС-то го изхвърлиха на бунището на историята? Тоя разрушител на България какво иска още?
  • 9 историк

    38 22 Отговор
    старо куче е ванката, разбира от корупции, знае как ще изчезнат едни големи пари ...... ......
  • 10 Соросоидна смрад

    40 5 Отговор
    Безвъзмездно раздаване на пари на нуждаещите се не е възможно.

    Вярно е кой го интересуват нуждаещите се - виж безвъзмездно раздаване на фабрики, язовири, земи и цялата държава на свои хора вече е възможно. На кой фабричка, на кой цял комбинат или националната авиокомпания за без пари е пепоръчително даже.
  • 11 Мумията от гробницата

    37 22 Отговор
    До кога ще давате право на мумията, която разсипа България, достъп до изява?
  • 12 qwerty

    22 20 Отговор
    Иван Костов: „Исторически дълг на партията (БКП) е да стартира без повече колебание едновременно с политическите и радикалните икономически реформи“.

    "Работническо дело"
  • 13 ivan

    13 20 Отговор
    koi te pita
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Варна

    32 22 Отговор
    Един от малкото случаи, в които съм съгласен с Костов, който мразя от дъното на душата си и смятам, че трябва да изгние в затвора. Тук обаче коментарите му са правилни поне според моето скромно мнение.

    Коментиран от #41

  • 16 гост

    32 22 Отговор
    Мръсник. Крадец. Трябва да си в затвора.
  • 17 🤔...........

    23 23 Отговор
    Теб кой те пита? Иван Костов белия! Никой не иска да чуе за теб
  • 18 Как ще си плащат хората сметките

    23 2 Отговор
    След два месеца вакум. По улиците ходят призрачни граждани с празни джобове.

    Коментиран от #29

  • 19 Космов

    21 1 Отговор
    Ами то раздаването на пари на наши хора не е от вчера. Бойко, ръсеше от ръкава и крачола от лани безотчетно. Сега покрай кризата поне има оправдание, ръси пак със страшна сила. Наглостта им няма граници, Той, ГоранОФФи сега една комисия начело с специалиста от ДПС - Цонев. Познай кой ръководи парада от Сарая ?

    Коментиран от #44

  • 20 Centurion

    20 20 Отговор
    А когато "продаваше" присвоявайте структури определящи и монополни предприятия(Каолин)нямаше проблеми за дефицита.Мръсна Египетска Копта!
  • 21 Корона глад

    27 20 Отговор
    Във всяка друга държава интервюто щеше да е от затвора
  • 22 Ооот тъй хортуваш сега

    27 9 Отговор
    Как тъй дефицит бре Костов? в европейска , НАТО-вска , и просперираща България. Нали натам сочихте пътя , казахте , там е пътя ,щастието ,благоденствието , там е стандарта на живот , там е нашето семейство (европейското) Там е икономиката на богатите , гледай заплатата на Мария Габриел и другите евро-депутати ,това да ти прилича на дефицит . На мене - НЕ.
  • 23 защо

    13 3 Отговор
    политика иска си мотика
  • 24 КПСС-БКП

    24 20 Отговор
    Костов, ти защо не си в затвора ???
  • 25 защо

    16 21 Отговор
    тоя бандит трябва да е доживот в панделата
  • 26 СДС

    18 21 Отговор
    Тази бурягия опропасти България и на изборите народа му би шута и той каза че повече няма да слиза при низините. Какъв съвет от този дето мрази народа. Същия нарцис като тиквата. И съветва други правителства които светлинни години са пред нас. И той е по умен от немския финансист? Каква наглост.
  • 27 АК47

    17 21 Отговор
    Престъпна г*ад номер 1 на България, още си жив и още ни държиш влага ти и оня кон.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 наблюдателен германец

    5 7 Отговор

    До коментар #18 от "Как ще си плащат хората сметките":

    аз видял пълни заведения !!!
  • 30 Нане

    7 18 Отговор
    това дето дърдори го пише в учебниците по политикономия на социализъма от Маркс и Енгелс
  • 31 200 милярда откраднати!

    11 13 Отговор
    Лицемери! Всички сте за доживотен затвор!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ТРОПЧО

    12 18 Отговор
    Тоз крадец пък и тои мозък ръси
  • 34 ААУУУ

    10 18 Отговор
    Този папур как не се срамува да се показва и защо мисли че има право да дава акъл? Безсрамник! Мястото ти е в кауша. Помня като ви избраха как каза: Ние няма да ви измамиме Айде къш!
  • 35 Гостенин

    12 17 Отговор
    Още е жив, а и на всичкото отгоре е на свобода. Що за държава сме? Точно на този поне по 50 обвинения може да му дадат осъдителна присъда за държавна измяна.
  • 36 100% конфискация на състоянието!

    13 1 Отговор
    На всеки един политик/депутат от прехода!
    Всеки един инвеститор в България да докаже капиталите си отпреди 35 години! Простичко е, но Мафията логично не иска. ДАНС имали информацията. Борбата е за кокала и за мястото извън пределите на затвора!

    Коментиран от #37

  • 37 До 9-то коляно

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "100% конфискация на състоянието!":

    Забравих да кажа

    Коментиран от #39

  • 38 Бако

    20 9 Отговор
    По времето на тоя човек нямаше ддс на лекарствата.Генийте по своето време са били смятани за луди.Ако е престъпник Жан Виденов какъв е?

    Коментиран от #43

  • 39 О. Ч. З

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "До 9-то коляно":

    И както каза Б.Б собствениците на бизнеса могат да си продават колите или нещо друго и да си поддържат бизнеса. Значи и народните хрантутници могат да си продадат всичко да се откажат от заплатите и всичко останало. Нали мислят за народа и ако го направят никой няма да каже че са популисти
  • 40 ПЕНКО

    7 2 Отговор
    ЗАЩО "БЪЛГАРСКАТА МАЙКА -ЮНАШКА " НЕ РОДИ ЮНАК ,КОЙТО ДА ЛИКВИДИРА ТОЗИ И ОНЗИ ПРОДАЖЕН И ... ЗАПЪРТЪК БЪЛГАРСКИ !!?? ПРОСТО ТЕЗИ ,КОИТО МОЖЕХМЕ -НЯМАХМЕ СРЕДСТВАТА -ЗА ДОБРИ СНАЙПЕРИ И "НИНДЖА СРЕДСТВА " --- НУЖНИ -ГЛАВНО ЗА ДА НЕ СЕ НАЛОЖИ ДА УБИВАМЕ СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ БЪЛГАРСКИ ОТ МВР И ЖАНДАРМЕТАТА НИ !!!!!!!!!!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Не знаеш ли?

    13 20 Отговор

    До коментар #38 от "Бако":

    Жан Виденов е единственият премиер, който връщаше заеми, което не хареса на соросоидите и му спретнаха номер. Да лева се обезцени, но това се случи един месец след като той беше подал оставка. Жан Виденов е единственият премиер, който не открадна дори една стотинка.

    Коментиран от #56

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Да бе

    8 19 Отговор

    До коментар #1 от "Ръмпези":

    Не искам да ти имам промития соросоиден мозък. Алоо, кой разби икономиката ни, кого австрийците хванаха с половин милион в багажника?
  • 46 ееее

    10 18 Отговор

    До коментар #1 от "Ръмпези":

    Тоя да млъкне защото заради него сега нямаме не само маски и ръкавици но и ... чесън, тиквички, ягоди, череши ... т.н. до края на продуктовата листа. Произвеждаме само такива като него дългове и аки..та от внос.
  • 47 Репресиран от герб

    16 8 Отговор
    За съжаление този мръсник е един от най_умните хора в бг. И говори и задава правилните въпроси. Но за съжаление си остава един от най_големите душмани на държавата.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 човек

    7 5 Отговор
    Двойните агенти никой не ги обича,визирам Костов,Борисов,Мутафчийски.....

    Коментиран от #52

  • 51 човек

    8 3 Отговор
    Няма да остане ненаказан този,който е мачкал българският народ!!!!
  • 52 Не, бе

    10 3 Отговор

    До коментар #50 от "човек":

    Двойните агенти са играчи. ПРЕДАТЕЛИТЕ никой не ги обича!!!!!!
  • 53 Гост

    5 6 Отговор
    Те крадат, а вие отвън няма, ама има. И бкп, кво значи, не сте ли едно цяло бкп-бсп-дпс-герб... Всичко скришно на номенклатурата, идват купуват, минават през трупа ти, а ти напразно гледаш, нервиш се и нищо. Заедно са. Не се заблуждавайте. Наблюдателен човек съм. Само за комунистите, а тези преди 1944 никога не са били уважавани, да им е давано нещо с предимство. Кой как се уреди, дори се радват, а някои простовати, нищо, че умният адвокат без папуце, а тарикат и мънмън историк е ок граби като за последно. Да са живи, никога няма да се оправи бг, имащи и ударени бкпбспдпсгерб
  • 54 Гост(нерегистрир@н)

    4 6 Отговор
    Те крадат, а вие отвън няма, ама има. И бкп, кво значи, не сте ли едно цяло бкп-бсп-дпс-герб... Всичко скришно на номенклатурата, идват купуват, минават през трупа ти, а ти напразно гледаш, нервиш се и нищо. Заедно са. Не се заблуждавайте. Наблюдателен човек съм. Само за комунистите, а тези преди 1944 никога не са били уважавани, да им е давано нещо с предимство. Кой как се уреди, дори се радват, а някои простовати, нищо, че умният адвокат без папуце, а тарикат и мънмън историк е ок граби като за последно. Да са живи, никога няма да се оправи бг, имащи и ударени бкпбспдпсгерб
  • 55 Свети Петър

    1 0 Отговор
    Мммммм даааааа
  • 56 pepy

    24 0 Отговор

    До коментар #43 от "Не знаеш ли?":

    ".... Жан Виденов е единственият премиер, който не открадна дори една стотинка."

    Това, че не е откраднал и 1 стотинка /нещо, в което никой не се съмнява/, означава ли, че управлението му беше успешно, че министрите му бяха свестни и си разбираха от работата /в полза на държавата/, че не са въртели собстени игри по една или друга причина и т.н.

    Обобщавайки коментарите до тук се оказва, че всички подкрепят и са доволни, възхитени и т.н. от правителствата на "Мадридския дядо" и "Тройната коалиция"...
  • 57 възпитаник

    5 12 Отговор
    тоя е за затвора да върне Балкан ивсичко заграбено

    Коментиран от #70

  • 58 ДРАГАЛЕВСКА МАСТИЯ

    4 10 Отговор
    Патладжана трябваше като Чаушеску , ама на !!
  • 59 Еееех ти лакомнико чер

    4 8 Отговор
    Ванката го е яд, че келепира не е при него. Ваньо, кажи си !
  • 60 Behemoth

    2 6 Отговор
    Злият Костов!
  • 61 слаботоков

    4 2 Отговор
    ИВАНЕ, ТИ ОЩЕ ЛИ НЕ СИ В ЗАТВОРА! ????????????
  • 62 слаботоков

    4 2 Отговор
    ИВАНЕ, ТИ ОЩЕ ЛИ НЕ СИ В ЗАТВОРА! ????????????

    Коментиран от #69

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 123

    0 1 Отговор
    Това което казва в момент е абсолютно правилно за България. Но попа казва; синко прави това което ти казвам а не което аз правя :)
  • 65 Иван

    2 2 Отговор
    Защо постоянно ни се натрапва този да си гледа пенсионерските работи

    Коментиран от #68

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Анти комунист

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ръмпези":

    Той просто е анти комунист,държавен Петрол,дървено желязо,комунистите от дпс герб и патриоти ще започнат да бълват змии и гущери, другите от Бсп ще плюят,но това е той,Иван Костов,човека разградил комунизма и може да бъде сравняван по действията си с Маргарет Тачър ,за сведение на червените другари,които са в сегашният парламент или го подържат,Тачър, закри не печелившият минен отраснал,имаше бурни реакции,стачки, срещу нейните действия,това е Англия,тя остана в историята като желязната лейди,в България повластните на Дпс и хунтата партии с електората,който гласува за тях,ще ше да е проклина и хули!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Анти комунист

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "слаботоков":

    Мечтата на всеки комунист в държавно, губещо но държавно ,попитай господаря си Боко защо не е избягал още от България във Венецуела те там така започнаха с национализация,мръсни комунисти,раграбихте всичко,жалкото е че народа и той е същия като вас,9 лева на безработен,При 610 л.мин заплата.
  • 70 А Ти....О!

    0 2 Отговор

    До коментар #57 от "възпитаник":

    Балкан имаше 1,5милиарда дългове направени от комунистите, самолети нямащи право да кацат в западна европа ТУ 134и ТУ154 300хил долара за скраб истинските Боинг и Аеробус струваха 30/40мил.долара,разбрали господин всезнайко ,Костов отдели ръководство въздушно движение и летища от БГА Балкан щяхте да ги хапнете,мъжът на Цецка цачева е шев на РВД ,най печелившото държавно предприятие ,но той е КАЛИНКА там за са си шеф на Едва в изисква специално образование, а не гербристика

    Коментиран от #71

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове