Last news in Fakti

20 Май, 2020 06:17 2 126 28

Бистрят на комисия 9% ДДС за ресторантите и книгите

  • ддс-
  • ресторанти-
  • книги-
  • комисия

Намаляването на данъка за ресторантьорите е искане на Обединените патриоти

Бистрят на комисия 9% ДДС за ресторантите и книгите - 1
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за ДДС, с които трябва да се намали ставката от 20 на 9 на сто за ресторантьорите и за книгите, ще бъдат обсъдени на първо четене в ресорната парламентарна комисия, съобщи Българското национално радио. Анонсираното предложение е на депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти, но има и искания за намаляване на ставката също и от ДПС и БСП.

Финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова са категорично против промените в данъчното облагане. В момента единствено услугите, предлагани от хотелиерите, се облагат с 9% данък върху добавената стойност.

Исканията за намаляване на ДДС ставките не са нова тема за ГЕРБ, но за първи път има пробив срещу позицията на финансовия министър Владислав Горанов. През юни 2019 година и лично премиерът Бойко Борисов поиска по-ниска ставка за книгите. Близо година по-късно, заради икономическия шок провокиран от кризата с Covid-19, премиерът обеща на ресторантьорите приравнена ставка с тази на хотелиерите.

Намаляването на данъка за ресторантьорите е искане на Обединените патриоти. Освен предложението на управляващата коалиция, не липсват и други, например от ДПС:

„Всичко онова, което има етикет и е предназначено за децата до 3 години, също да бъде намалена ставката по ДДС на 9%“, предлагат от партията на Карадайъ.

От БСП настояват към списъка с по-ниските ставки да се прибавят и лекарствата, които са от списъка на Националната здравноосигурителна каса, посочва БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    27 0 Отговор
    Не съм икономист,но ако се сваля ДДС на нещо,не трябва ли да са на първо място стоките от първа необходимост+лекарствата?
  • 2 за едни може за други не

    30 1 Отговор
    Какво има да бистрят? Да не се правят на гладни ресторантите. Вдигнаха цените на всичко от менюто, а се съмнявам със същия процент да са вдигнали заплатите на персонала. Прави се 10% ДДС на всички основни храни за цялото население. Ресторантите като зареждат от тези храни и те ще ползват това намаление.

    Коментиран от #25

  • 3 Един

    12 1 Отговор
    Създаването на диференцирани ставки по ДДС за страна като БГ ще доведе до икономически и социални проблеми!

    Коментиран от #14

  • 4 Terenski

    21 0 Отговор
    За да се намалява ДДС-то само за ресторантите и книгите,значи някой има много голяма изгода от това и това не са обикновенните потребители!
  • 5 Рошко

    18 0 Отговор
    Лейсрствата и храните, както навсякъде в света трябва да е под 10%,както навсякъде в Европата, ние сме единствените май с такъв данък

    Коментиран от #16

  • 6 И какво...

    12 0 Отговор
    Hilton и McDonalds да са с 9%, а книжарниците с 20%?! Кога за последен път си купихте книга за собствено удоволствие (не говоря за задължителната литература за учениците)?!
  • 7 С хотел

    11 0 Отговор
    пари се перат. С книжарница - не.
  • 8 Тричко

    7 0 Отговор
    А млякото?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Боко тиква г-н 9%

    4 0 Отговор
    feat. Сашо яйцето г-н 10%
  • 11 Кого имаш предвид

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Доктор Ковид 20":

    под" гласували"? Гласуваха тези, на които им платиха, за да гласуват ПРАВИЛНО. Отдавна " гласуването" у нас е под диктовка. Ако имаше референдум, нямаше да сме в НАТО - припомни си социологията от онова време; " пазарната икономика " си беше и е един мит, обслужващ определени среди - виж имотите на онези, които трябва да следят за нейното справедливо прилагане; за американските самолети гласуване просто нямаше - то и самолети няма ; набъркването тук на измислицата за присъединяване към СССР в контекста на тоталното сводничество спрямо САЩ е просто нелепица... За противоепидемичните мерки питай Спасителя . Пропуснал си и " гласуването" на определен етнос за Данчето от Самоков, може би защото всички знаем те защо и как гласуваха.
  • 12 Тинята

    3 0 Отговор
    няма избистряне !
  • 13 Някой

    2 0 Отговор
    Стига ревахте Бойко ще ни "оправи" за още 800 дена така ще ни .... че ще сме на седмото небр
  • 14 дрънкаш пароли

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Един":

    Иди в Германия и си купи нещо от Кауфланд. Основните храни, като хляб, мляко, месо са с 7% ДДС.
  • 15 123

    2 0 Отговор
    Намалянето на данъка за ресторантите с 9% без намаляне на цените от ресторантьорите само ощететява държавата и прави рестораньорите по богати и то тези които наистина са такива.Всеки един от тях иска да продава кебапче по 100 лв защото бил 5 звезден. За да бъде ресторант добре позициониран трабва да има специалитети които друг не продава. С кебапчета от 30 стотинки на висока цена лв няма как да стане,няма как да стане и със 100гр калкан за 20 лв на който цената му извън България в магазина е 6.80лв.Не можеш да лъжеш клиентите както се прави в България, поръчваш свинско филе и те ти носят пържола от бут на цената на филето,като и количеството е по малко отколкото е обявено.
  • 16 123

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    Лекраства и храни обикновено нямат ДДС, но ако няма ДДС България ще фалира товае е единственния данък които реално се плаща в пълен размер в България.Данък доход е 10% това е данък който може да се приложи на часрта от заплатата над 850лв на човек, като следва да има прогресивен данък.Сега в България бедните са поели основната тежест на данците, като беден богат храни.Трябват данъци поощраващи реинвестирането на печалбата в България а не закупуването на Бентлита, или изнасянето на печалбата от страната като част от тази печалба да оства като инвестиция в страната,като и при дивидентите.
  • 17 Какво има да бистрят в мутренската

    2 0 Отговор
    парламентарна монархия,когато цар-тиква се е произнесъл по въпроса? Има заповед за изпълнение,а не за бистрене.
  • 18 Аз направих едно маркетингово проучване

    1 0 Отговор
    на цените,преди няколко дни и ще ги сравня до месец,след обнародването в ДВ на новото ДДС, в същите заведения и ще изпратя резултата на сутрешния блок на БТВ,документирано!
  • 19 Минчо Кънчев

    0 0 Отговор
    Цената на презервативите ще падне ли ?

    Коментиран от #20

  • 20 Да! Само на село

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Минчо Кънчев":

    и само на Дуралекс.
  • 21 бай Коста

    3 0 Отговор
    цяла армия от тъпанари (заплатаджии) се чудят каква глупост да измислят
  • 22 Читанка

    0 0 Отговор
    Някой от вас прочете ли го поне този проект?
    Един от вносителите е Пеевски.
    Второ, включва медицински стоки и детски храни. И нс на последно място - има ограничено действие. Определен е от 1ви Юли и крайна дата 31 Декември 2021
  • 23 Бенчо

    2 0 Отговор
    В Испания има три стойности на ДДС : Основно-21% / Намалено-10% / Супер намалено-4% . Ресторантите и хотелите плащат-10% ДДС. На основните хранителни продукти и лекарства се начислява 4% ДДС.
  • 24 Абе,щом и хъхряците

    2 0 Отговор
    От пазар" Д.Петков" вчера изкараха" говорителка" за сваляне на ДДС,защото ще повиши " конкуренцията" и поощри българския " производител- ясна е далаверата.Горанов беше прав,че не се съгласи.Но огромно лоби от бивши и настоящи ,от политическата върхушка имат пряк интерес в този бизнес- хотели,дискотеки,ресторанти. Спецаиално за хъхряците,ако съм Горанов,ще ги принудя задължителна регистрация по ДДС- онлайн апарат свързан с НАП и към електронната везна.Който иска- иска! Тази паплач превзе пазарите.Не плаща грам данъци,освен такса сергия,зарежда от Слатинската борса,и си слага цени,както му изнася.Цели фамилии са сергия,до сергия.Но как да натисне " хелекторато"? Няма хъхряк,който да падне по хилядарка дневен оборот.Вкварталното кафене на Пешо,с 9 стола и 3 маси,му скъсват г,зо от проверки,и задължително касов апарат.Пазарите въртят огромен оборот,това са стотици милиони. Защото пазарува и богат и беден- всеки ден
  • 25 За Българите

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "за едни може за други не":

    Да така е. Да ги задъжат осигуровки на 8час.работен ден и минимално осигурителен доход 800 лева а не на 4 часа
  • 26 Аз съм собственик

    2 0 Отговор
    на бардак. Клиенти няма. За мен помощи ще има ли?
  • 27 Работех в турски ресторант

    1 0 Отговор
    12 часа работен ден , а ме водеха на 4 часа.
  • 28 Невеста

    2 0 Отговор
    За половин домат и една лъжица сирене,наречено салата капрезе 5-6 лв.,ай сиктер.Спряхме да ходим на ресторант и сме си много добре
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове