Last news in Fakti

22 Май, 2020 18:48 1 570 22

Александър Томов: Решението за свалянето на ДДС за ресторантите е грешно от А до Я

  • александър томов

Плоският данък трябва да изчезне, богатите хора трябва да плащат повече

Александър Томов: Решението за свалянето на ДДС за ресторантите е грешно от А до Я - 1
Снимка: БГНЕС

Решението за свалянето на ДДС за ресторантите на 9% е грешно, не е умно и професионално направено. Ресторантьорите можеха да бъдат компенсирани, но не по този начин, ДДС се плаща от крайния потребител и не виждам как ще получат повече пари от тази история.

По-умното решение беше безвъзмездна помощ от бюджета. Сега всички ще кажат – защо за тях може да се намалява ДДС, а за нас не може, и ще са прави, заяви икономистът. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ икономистът и бивш президент на ЦСКА проф. Александър Томов.

Създава се и опасност за т.нар. данъчни дупки. Когато даваш намаляване, могат да се направят много нарушения. Това ще доведе до непропорционално намаляване на приходите в бюджета. Решението е грешно от А до Я. С данъците не трябва да се правят промени "на парче", страната ни се нуждае от комплексна данъчна реформа. Имаме нужда да адаптираме нашата данъчна система към европейската - у нас основните данъци се плащат от бедните хора, а не от корпорациите, както е на Запад. Плоският данък трябва да изчезне, богатите хора трябва да плащат повече. Трябва да се направят доста промени и в плащанията на акцизи, каза още проф. Томов.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Плосък данък

    12 5 Отговор
    Лупи ти като икономист трябва да знаеш, че трябва да има производство и износ една държава, за да върви икономиката, а не само да търсите данъци от хората.

    Коментиран от #9

  • 4 пройчо

    5 7 Отговор
    И ----ПО ГОЛЯМО ГОВЕДО ОТ ЛУПИ Е САМО ТЛЪСТИЯ БОЙКО.

    Коментиран от #18

  • 5 Хубава новина.

    13 2 Отговор
    Наистина не трябва да има намаление на ДДС за рестьорантьорите дащото са мошенници и само трупат пари на гърба на работниците си и клиентите и тука имаме един такъв Последният софиянец.
  • 6 Рошко

    4 10 Отговор
    Тоя не трябва ли да е под земята, в дяс на един без комин, гади ми се и като го видя и като го чуя, по лошо и от драсканици за корона вирус
  • 7 Знаем кой си

    5 5 Отговор
    Недоумявам откъде го намери Цеци Ориза това изкопаемо, та отгоре на всичко му даде трибуна за коментари и анализи. Точно тоя за пари да говори...но не за своите.
  • 8 Начко

    8 2 Отговор
    По-голямо ДДС има кво да се краде.От там най-бързо и тихо се прилапва безнаказано от управляващите.
  • 9 ДРУГИЯ С КОНЯ

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Плосък данък":

    АХ,ЛУПИИИ....Всички те четем в захлас...Авторитета на България си ти....
  • 10 При износ

    5 4 Отговор
    ДДС-то е със ставка 0/нула/ и износителите си възстановяват ДДС-то от покупките. Износът не пълни бюджета!

    Коментиран от #14

  • 11 Прав си вноса пълни бюджета

    5 0 Отговор
    по някакви извънгалактически начини.
  • 12 така така

    5 4 Отговор
    Александър Томов е напълно прав!!

    Коментиран от #13

  • 13 Направо е за изправяне

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "така така":

    Много е прав, но за пред Темида и за доста дълго.
  • 14 самуил

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "При износ":

    Износът пълни бюджета защото внася пари в държавата. Това е най-мощният източник на блага в една държава
  • 15 Я томито се появи😂😂

    2 3 Отговор
    Ше има кражбина щом изпълзя
  • 16 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    3 3 Отговор
    ЛУПИ, КОЙ ТЕ ПИТА ТЕБЕ...ПОМНИМ КАК ФАЛИРА ЦСКА
  • 17 Обикновен човек

    5 4 Отговор
    Прав е плоският данък трябва да се премахне ,чорбаджиите изедници(работодатели) трябва да плащат по голями данъци ! Хората намразиха БСП защото въведе плоският данък а що се отнася до ресторантите там ходят предимно тези дето ни управляват защото само те и една шепа крадци имат излишни пари за ресторанти и това си го правят за тях да плащат по малко ! !!!!

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    "Добрият вълк Лупи " отлично знае, кой, кога и защо го въведе този данък - една допълнителна тегоба за българския /колкото е астанал на тази територия/ работник. Огромният непроизводителен сектор в Държавата и в частност нейния раздут бюрократичен апарат със социално неоправданите си огромни доходи, бонуси и четиринадесети заплати, действително вече има нужда от такъв данък. Имаме си дори министър с министерство на държавния служител. Една малка 7 милионна България има стремеж да има същата администрация по видове и количество като САЩ. И нямат перде и срама политиците ни и всичките управляващи при увеличаване на данъчната тежест на "чичовия гръб" !!! Същата работа е и г-н Томов, един храненик на държавната трапеза Правят -струват ...на българинът "въжето да му е на врата" .........
  • 20 Паскал

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Обикновен човек":

    И като ликвидират наречените от теб предприемачи изедници вие обикновените хора без грам смелост за риск и желание за работа ще започнете да бъркате по кофите. Докато булгаропитека мрази този дето дава препитание на хората дошли с двете си ръце на работа няма да се оправим. Ако си мислиш че е лесно да си работодател и се печели леко на гърба да другите защо не пробваш и ти? Много е изгодно да се обвиняват и обиждат другите за собствения ти мързел страх и некомпетентност.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    За следващите избори за ГЕРБ да гласуват ресторантьорите. Мен не ме търсете.
    Простотиите на управляващите в последно време ми идват в повече. До сега не ми пречеха, но вече започнаха. А и вече не е смешно и комедията започва да се превръща в трагедия. 10 години кредит им стига - показаха, че не могат да преборят нито комунистите, нито ДПС, нито мафията. Не можаха да направят и нито една реформа, а няколко са безкрайно належащи.
    ДПС и БСП също не са решение, така, че ще търся нещо ново.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове