Last news in Fakti

23 Май, 2020 19:10 1 563 45

Горанов: Въпреки кризата повечето общини регистрират излишък

  • владислав горанов-
  • общини-
  • излишък-
  • местна власт-
  • финанси-
  • министерство на финансите-
  • министър на финансите

Значителен спад се наблюдава в приходите, но и в разходите на местната власт у нас

Горанов: Въпреки кризата повечето общини регистрират излишък - 1
Снимка: БГНЕС

За периода на кризата, породена от епидемията от коронавирус, и приходите, и разходите на българските общини намаляват драстично. Въпреки спадовете обаче повечето общини приключват периода на кризата с излишъци в бюджетите си, затова не се нуждаят от държавно подпомагане. Това съобщи министърът на Владислав Горанов, предаде репортер на БГНЕС.

Значителен спад се наблюдава в приходите на общините, като към 30 април в сравнение със същия период на предходната година средствата, събрани от данъка върху недвижимите имоти, са по-малко със 75.7 милиона лева; с 42.2% милиона по-малко са парите, събрани от данъка върху превозните средства, а неплащането на таксата за битови отпадъци е спаднало с 95.4 милиона лева на годишна база, съобщава още министърът на финансите. Горанов отбелязва, че с приемането на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, срокът за ползване на 5% отстъпка при предсрочно плащане на данъците за недвижими имоти и превозни средства, която важи до края на април, бе удължен до края на юни. Срокът за плащане на таксата за битови отпадъци също бе удължен до края на юни.

Това е изместило традиционния силен месец за събиране на средства в общинските бюджети – април, към юни, като се очаква в края на юни липсите в общинските бюджети да бъдат компенсирани с плащането на данъците.

Намаляват и разходите на общините по време на извънредното положение, отчита още министърът на финансите. Към 30 април в сравнение със същия период на предходната година спадът е с 68 милиона лева, като 17 милиона лева от тях са за издръжката на такива дейности. Същевременно, към същия период се отчита намаление на просрочените задължения по общинските бюджети в сравнение с края на 2019 г. с 27,2 млн. лв., в т.ч. намаление с 26,4 млн. лв. в местни дейности.

Така въпреки отбелязаните спадове на приходите и разходите към 30 април, за същия период общините приключват с положително бюджетно салдо (излишък) в размер на 338,7 млн. лв., в т.ч. 115,4 млн. лв. излишък в местни дейности и 223,2 млн. лв. излишък в делегираните от държавата дейности и дофинансирането им. Извън посочения излишък, който е само за първите четири месеца на настоящата година, общините приключиха с наличности от 991,4 млн. лв. бюджетната 2019 г.

Поради всички тези разчети Министерството на финансите смята, че няма основания за предоставяне на финансови компенсации за общинските бюджети от държавата, допълва финансовият министър Владислав Горанов.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен на Левски 1914

    32 2 Отговор
    повечето общини регистрират излишък не сте успели да краднете ли ХАХА :D
  • 2 SARS

    31 0 Отговор
    Това значи ли че не сте помогнали на хората??? :(
  • 3 Числа

    34 2 Отговор
    и лъжи за нищо ги няма ! Брюксел чака оставката му !
  • 4 Както обикновено

    22 1 Отговор
    Някой ще остърже излишъка и ще си ги намаже на филийката.
  • 5 професора роди новина

    18 2 Отговор
    Това звучи като ,вие защо ме удряте по главата, не знаете ли, че боли много.
  • 6 пройчо

    15 0 Отговор
    Да те "регистрира" т в Орландовци в урна!
  • 7 българин

    19 3 Отговор
    Мисля ,че Горанов ще лежи поне с 5 год. повече в затвора от боко !!

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НЕ данъкоплатец

    18 0 Отговор
    Владко, покрай "короната" сумати общинари се обогатиха, та чакай като изпапат скътаното как ще ревнат. Във всеки случай– за хората НИЩО!
  • 10 Гащи къща

    16 1 Отговор
    В Ярема има имотен излишък от 5 млн. лв.
  • 11 Next

    20 1 Отговор
    Излишък? Ами да, така ще краднете още повече. Махайте се, уморихте народа.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вл.Горанов от ДПС

    11 0 Отговор
    Аз съм соросоидна калинка
  • 14 Петьо Петров

    12 2 Отговор
    Нерядко човешкият Егоцентрицъм,води до нечовешки словоизлияния!
    Имаше идин филмов хит на времето с Де Ниро,Кевин Костнър и Шон Конъри,Анди Гарсия и др:'Недосегаемите".Мога да го препоръчам на нашите "недосегаеми.Разплата винаги има.Или,ако мога да перефразирам,Бог забравя,но Божков не!
  • 15 ветеринарен психолог

    15 0 Отговор
    в повечето общини има излишък от трътлести лели чиновнички
  • 16 Калинка от Герб

    10 0 Отговор
    Тоя голям финансист назначен на държавна хранилка още не завършил Свищовския от ДПС. Членство което крие след това преминава в ГРОБ за какво да говорим двете партии са свързани и си разменят кадри. Дали тези който ни управляват сега не са производни на ДПС.
  • 17 Шекспир

    11 1 Отговор
    Как няма да има излишък като с нищо не подпомогнахте хората.И ти маргинале кога ще публикуваш отчет за това как изхарчихте 4,5млрд лв отредени за пандемията

    Коментиран от #19

  • 18 курейски дик татор

    5 0 Отговор
    заради ени дватриста милиона ще ви фърлят в коша и ас трябва да се адаптирвам към новите със синдром на даун дето ще ви сменят.
    ДАЙТЕ НА ХОРАТА ПО 200 ЛЕВА

    Коментиран от #35

  • 19 Б.Х.

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Шекспир":

    Не са изхарчени, а са откраднати. Така че отчет няма да има
  • 20 Гост

    10 0 Отговор
    Тоя е за затвора, ама взел да се хвали, не разбрали че никой не му вярва
  • 21 Лейка

    7 0 Отговор
    Горката е Цял голям излишък от отдавна. Пълен позор просто....
  • 22 Корона глад

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "българин":

    Да бе надявайте се нали сме толкова разиденени още многоооо многоооо години ще си ни стрежат и по нагли ще стават и пак само по форми ще плюем.Такива сме патриоти на маса
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ФИНЦИ

    1 1 Отговор
    ДА НЕ ГИ Е СПОНСОРИРАЛ БОЖКОВ ХА ХА ХА
  • 25 Тиквения Паша

    5 0 Отговор
    Днеска има излишък,утре има дефицит,след два дни няма нищо хазната е празна??? Аз нещо се обърках,днеска Тиквения паша казва,че има хладилни камиони,чували с трупове,АДА ИДВА,след 2 седмици казва утре е пика ще се мре!!!! и после казва отварям всичко,НЯМА СТРАШНО,и почваме да си джиткаме.АКО ТОВА НЕ Е ХАОС,АКО ИМА ОЩЕ ЗАБЛУДЕНИ,АКО АКО АКО И ПАК ЗА ТИКВЕНИЯ ПАША НА ИЗБОРИТЕ!!!
  • 26 Аз с прекалено късото име

    4 0 Отговор
    Този министър страда деменция май,или вярва като дете от първи клас на докладите от общините,или е пълен измамник и лицемер,защото общините испосъкратиха сума ти народ.Този незнам как да го нарека казва,че имало излишък.Моля ви напуснете веднага правителството и държавата,това вашето вече на нищо не прилича.
  • 27 Аз с прекалено късото име

    5 2 Отговор
    Съкратиха мега много народ от общините, но не се дава гласност на това нали.Продажници и измамници.

    Коментиран от #42

  • 28 Стига с тези приказки

    6 0 Отговор
    Да отиде в Община Приморско и да им потърси излишъка,на некадърните му сапартийци.Както и на другите черноморски общини стопанисвани от Гроб.
  • 29 Това не е ново

    6 0 Отговор
    Лъже повече оь шофьора Си с жипката
  • 30 въпрос на живот

    5 0 Отговор
    бедните и онеправдани срещу хитри тарикати,кой ще победи накрая?
  • 31 lele kade sme billi i kade sme sega

    8 0 Отговор
    Преди 3 часа гледах един документален филм и това което видях ме шокира.На 35 съм и нямам спомени от старото време.Беше за някакъв завод Електрон и неговите филиали.200 000 работни места и 5 милиарда годишна печалба.Отделно имаше и за всякакви заводи в производството на оръжие в които се е произвеждало всичко от патрони,калашници,муниции за всичко,каквото ви доиде на акъла,до ракети и тяхното електроно оборудване.Верижни машини амфибии ,Верижни самоходни орьдия,дронов,военни кораби с дължина от 100 метра,военни катери и направо не мога да повярвам.Всичко това е продавано в цял свят и сме били затрупани от поръчки.Впечатлих се от една джаджа с големината на патрон,която се изтрелва на определено място и блокира електрониката на всичко в радиус от 1 километър.Радиоелектронен заглушител,които блокира всякакви връзки на километри а големината му беше като на голяма тонколона.Такива чудеса видях,които и до момента не съм виждал за напреднали военни технологии.Всички тези технологии са изети от американци и англичани след 1990 година и най тъжното което видях е,как това ,което всеки българин би се гордял,се превръща в скраб .Разрушени заводи за милиарди.Машини нарязани или препродадени.Тъжна картина.И за капак един от участниците във филма-военнен експерт от Англия,каза че според класация на ОН,България е била 30-тата икономически развита страна в света.Къде сме сега и къде сме били преди.Сигурно ще ни трябват 100 години,за да си върнем нивото от преди 30 годин

    Коментиран от #32, #33, #38, #43, #44

  • 32 За съжаление сме

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "lele kade sme billi i kade sme sega":

    Така беше момче младо.От уважавана нация и икономически могъща държава,ни превърнаха в утайката на Европа,в която цял свят си изхвъърля боклуците,а народа в овце,които не знаят в кой свят живеят.
  • 33 един българин

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "lele kade sme billi i kade sme sega":

    прави ти чест ,че си се заинтересувап от тия неща,аз например съм малко по-голям, но образованието и по-възрастните са длъжници на по-младите,че не им говорят за съвсем близкото ни минало.България имаше страхотно техническо разузнаване и имахме технологии на световно ниво: компютрите правец,компакт дисковете и др
  • 34 Чичо Гошо

    3 0 Отговор
    Панталей пътник е тоя

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гешев,

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо Гошо":

    за начало тикни в килията това недоразумение Горанов за да не се озовеш там преди него! Времето ти за разкаяние и покаяние изтича!
  • 38 Сега сме

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "lele kade sme billi i kade sme sega":

    30-тата в Европа а след още един мандат на бате Бойко ще сме 30-тата на Балканския полуостров
  • 39 HohoBoho

    3 0 Отговор
    Манипулациите продължават...
    Тоя след два месеца ще отчете, че имаме двуцифрен ръст в туризма спрямо миналата година
  • 40 Йордан Йовков Савов

    0 0 Отговор
    Влади е окей, не краде, не прави далавери. Вспомнете си Милен Велчев само.
  • 41 Разбира се

    0 0 Отговор
    ,че ще е с излишък . Данък сгради и смет са 100 %" увеличени за една година. Отворят ли свободно границите и ще видиш следващата година какъв излишък ще имате , но да му мислят тези които останат тук. Най лесно се вдигат такива данъци точно от хора живеещи без наем ,без собственост / Те и умните мутри така правят-няма какво да им вземеш / само в " На един приятел или на кръстника. На балдъзата шуринайка и " . Бих ви чайката герберасти.
  • 42 Не бой се

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Аз с прекалено късото име":

    Пак ще раздуят щата - три месеца преди избори. И от четири бюра ще направят стаите на два етажа по 3. Да има за родата и "каките" . Няма как да оставиш верните на които гласа купуваш с парите от данъците на всички. Меркантилност,наглост,величие и алчност цари и в най малките общини . Велики хора с велики идеали и важен подпис. Кметове феодали милионери за 10 години и въобще не им пука от безконтролния им Бащица. А-а , оня горе краде повече си казват и мачкай ,завладявай ,усвоявай...докато остане сам с циганската махала.
  • 43 Точно

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "lele kade sme billi i kade sme sega":

    за да не го върнем е целенасоченото отглеждане ,ухажване и развъждане на лилавите венци в устата. За това се стимулира ранното им развъждане във вътрешно генотипен вид с близки родственни връзки. По-тъпи уроди за физическа работа в боклукджийската зона на Европа. Шепа богаташи като управници на циганизиран беден народец радващ се на управниците си за хлебец. Апартейд по Български му казват по света. Великите сили взеха своето и продължават докато тук останат 3,5 милиона от "новите българе ". Толкова ще стигат на 100 -тина мултимилионери които да демонстрират загриженост за тях. Те разбира се ще са политиците управници.
  • 44 Пламен

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "lele kade sme billi i kade sme sega":

    Завод 'Никола Вапцаров' - Плевен, произвеждаше водни турбини за Япония. Там работеха 1200 души.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове