30 Май, 2020 12:50 5 064 80

Активист: Нека Борисов преживее месец с 363 лева

  • десислава малинова-
  • изправи се.бг

Тя посочи, че акцент на „Изправи се.БГ" е Националната програма „Работа за всеки" на стойност 2,5 млрд. лв. за 200 000 души

Активист: Нека Борисов преживее месец с 363 лева - 1

Да дадем на Борисов 363 лв., колкото е прагът на бедност и да видим как ще преживее един месец с тези пари. Нека да поживее като един обикновен човек. Прагът на бедност в България е 363 лв., а пенсиите на българските пенсионери са 30-40% под прага на тази бедност и не са индексирани от над 10 години.

Това заяви в „Евроком" Десислава Малинова, активист от Гражданската платформа „Изправи се.БГ" с председател Мая Манолова, относно 19-те мерки за 19 месеца за възстановяване на икономиката, които Манолова обяви на 23 май на протест в София.

В мерките е предвидено преизчисляване на пенсиите, което би струвало 350-400 млн. лв., ако се направи още до края на годината. Това е изключително важна част от мерките, наред с безработните, децата и самотните родители, допълни тя.

За самотните родители предлагаме постоянна програма за подпомагане чрез ваучери за храна, социални услуги, помощ за отопление, детегледачи и пряко финансово подпомагане. Всички европейски страни са насочили внимание към тази група, обясни Малинова и посочи, че над 40% от децата в България са застрашени от бедност, именно защото живеят в домакинство с един родител или с една заплата.

Тя посочи, че акцент на „Изправи се.БГ" е Националната програма „Работа за всеки" на стойност 2,5 млрд. лв. за 200 000 души. С програмата малките и семейни фирми ще могат да назначат по 4-5 човека в следващите 19 месеца, а държавата ще осигурява минимална работна заплата и осигуровки за всяко ново работно място, подчерта Малинова.

Свидетели сме на това, че се говори за мерки и се раздават пари от телевизора, но те не достигат до обикновените хора. В момента българското правителство няма план какво ще се случи с безработните, с пенсионерите, със самотните родители и как хората да се върнат бързо на работа, категорична бе тя.

Целта на тези 19 мерки е средствата да достигнат до обикновените хора. Европейската комисия предлага Фонд за възстановяване на европейските държави след коронавируса. 15 млрд. лв., които бяха коментирани, че ще получи България, ще бъдат отпуснати единствено и само срещу план с реформи, срещу добри проекти, с които парите да стигнат до гражданите, заяви още Малинова и добави, че правителството изобщо няма подобен план.

19-те мерки, които предлагаме, са план за възстановяване на икономиката и връщане на хората на работа в следващите 19 месеца. Очаква ни икономическа криза и ако не бъдат взети тези мерки и не започне тяхното изпълнение, ние сме обречени, каза още тя.

Малинова подчерта, че още днес правителството може да започне да изпълнява мерките и така да осигури възстановяване на нормалния живот на хората до края на следващата година.
***
Десислава Малинова е икономист, финансов експерт и активист в гражданската инициатива за по-чист въздух в столичния район „Красна поляна". През декември 2019 г. тя стана един от учредителите на Гражданската платформа на Мая Манолова „Изправи се.БГ".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той преживява

    86 8 Отговор
    само на филии с мас, сади картофи, копае царевица и носи помия от почивните станции да храни прасе.

    Коментиран от #10, #11

  • 2 А бе

    29 56 Отговор
    Мила активистке, когато ти изкараш месеца на филии с нас,тогава ще те подкрепим! Ама не вярвам...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Боко е виновния

    78 14 Отговор
    Толкова години управление и нищо , по зле сме от преди него.

    Коментиран от #80

  • 6 Експерт

    76 12 Отговор
    БОРИСОВ НЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ И С 363лв НА ДЕН!

    Коментиран от #45, #66

  • 7 месара

    25 65 Отговор
    ами дайте по 363лв. на “независимата” мая и “загрижената “ импексова ! държавата България е в това окаяно състояние благодарение на тяхната партия , която отне правото на труд на българина ! Борисов да не би да има вълшебна пръчица та България да стане нормална държава с един замах ?! айде каскети , слагайте минуси !

    Коментиран от #49

  • 8 Лоша жена, хей!!!

    57 8 Отговор
    На Слънцето тези 364 лева не стигат и за половин секунда, тази жена иска за месец????? Като знаем колко гнете на обяд и вечеря, колко филета, пържоли, кифтета, черен хайвер и сьомга, с тези пари ще умре от глад. Но както знаем, ситият на гладния не вярва!! Да са учили като него, образования, чужди езици, иконимика и право, да са чели колкото него, тогава да му завиждат! Е, за периода в СИК при Бай Миле няма да споменаваме, забравяме го задължително за да не се стресира човека!!
  • 9 Емил

    12 65 Отговор
    Нещо се е объркала каката! Моите родители получават общо 800 лв. пенсия. През лятото живеят на село, а през зимата в апартамент. Купуват си качествена храна (от село) и си правят консерви (въпреки, че са над 85) и СПЕСТЯВАТ годишно (за старини ;)) по 5000 лв,!

    Коментиран от #55

  • 10 Рошко

    40 5 Отговор

    До коментар #1 от "Той преживява":

    Какво прасе нали им ги изтрепаха на хората, тази година наред сме хората

    Коментиран от #59

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Порно

    43 6 Отговор
    За нуждите на експеримента ще му осигуря безвъзмездно една гарсониера , като и плати сметките , с каквото му остава от тия 363 лева , да се храни и да сипва бензин на джипката. Ако се оплаче , че няма пари за втора книга , ще му я купя.

    Коментиран от #21

  • 13 Рошко

    37 6 Отговор
    Тез пари само за бензин за жипката няма да стигнат

    Коментиран от #17

  • 14 аре бе

    15 35 Отговор
    писна ми на ... от такива “ неплатени “ активисти дето акъл ръсят и съвети дават !
  • 15 Българин

    16 25 Отговор
    А вашия мил прецедент със колко "преживява" А вие МИЛИ активисти с колко?????

    Коментиран от #33

  • 16 Тъпите българи да

    30 6 Отговор
    спрат да ревът. На 7милиона население има над 400 партии. Това разединение вкарва коалицията Герб и дпс да управляват завинаги. Всеки иска да бъде вожд. М.Ман да направи бръз референдум за вдигане на прага на 5% и само в България както в Германия. Да се гласува само машинно защото неграмотните са корумпирани и си продават гласа.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Емил

    12 5 Отговор

    До коментар #11 от "Умният русофил":

    Браво! Добре написано!
  • 19 Коко

    25 7 Отговор
    363 лева са му 3 дена яденето
  • 20 цербер

    28 8 Отговор
    Активистка: Нека Борисов да преживее един месец с 363 лева. ЩЕ ПРЕЖИВЕЕ,ЧАКАЙ ОТ МАРС ПИСМО! ЖИПА КОЙ ЩЕ ГО КАРА?
  • 21 Емил

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "Порно":

    А за порно, ще осигуриш ли пари?

    Коментиран от #57

  • 22 мечо

    7 11 Отговор
    това е пупулизам много хора са по казаните но да се спеколира сас това не е парвилно спорет мен
  • 23 Пенсионерка

    17 16 Отговор
    Трудно се вярва. И други обещаваха, но не изпълниха. Манолова не е човек на честта.
  • 24 не мэф

    10 5 Отговор
    То и 1 ден не може да се преживее с тея пари!
    Отделно тя да стане министър председател на РБ и после да зададе същия въпрос на себе си!
  • 25 щамов работник

    29 4 Отговор
    "Пенсиите на българските пенсионери са 30-40% под прага на тази бедност и не са индексирани от над 10 години. " Може и да не са индексирани но на БеБе не му дреме,той пари на пенсионери не дава. Дава на тия лизачи,които са около него. Г-н Горанов е същия свит ластик,като него. За индексация на пенсиите не обелва и дума,иначе се шири в палат за милиони лева.
  • 26 Бойко Борисов

    1 14 Отговор
    Госпожо Малинова аз мога да оцелея и без тези 363 лева. Нали аз работя без заплата. Не получавам нищо. 0 лева. И съм оцелявал не един месец а 15 години. Направете си сметка преди да търсите сметка на другите.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДА ПРЕИЗЧИСЛИ

    15 2 Отговор
    БОРИСОВ ДА ПРЕИЗЧИСЛИ ВСИЧКИ СТАРИ ПЕНСИИ СЪС СРЕДНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД ЗА 2019 ГОДИНА И ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЩЕ ИМА ДОПЪЛНИТЕЛНО ГЛАСОВЕ ОТ ТЯХ НЕ ПО-МАЛКО ОТ 1/ЕДИН/ МИЛИОН ГЛАСА!
  • 29 волан

    2 6 Отговор
    "Десислава Малинова, активистка от Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Изправи се,бе,ало,малкия ми,помириши кви мадами има наоколо!
  • 30 Виц

    16 1 Отговор
    Министърът на образованието за 3 ти път е скъсан на матура. Министърът на здравеопазването припадна на опашка в поликлиниката. Депутат умря от глад след опит да изкара 1 месец с една пенсия! И ДЯДОТО доволен пусна златната рибка по живо по здраво!
  • 31 сметки чез мез парно и др

    6 1 Отговор
    То хората могат и да на фото синтез да живеят но да не плащат сметки!
  • 32 чичо

    9 14 Отговор
    Другарко активист,Борисов не дава заплати.
  • 33 Прабългарин

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Ти какво, влязло в окото тази заплата на президента а заплатите на твоите герберчета в парламента 4-5 шефски места на комисии са с по големи от президентската.
  • 34 Цвета

    7 2 Отговор
    Малинова подчерта, че още днес правителството може да започне да изпълняВА мерките. Още днес,едва ли,айде от понеделник. Днес изпълнителите спят на плажа. Или до басейна. На Басейнова Дирек ция.

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 бай Пердах

    6 3 Отговор
    Десислава Малинова е икономистка, финансова експертка и активистка в гражданската инициатива за по-чист въздух в столичния район „Красна поляна".
  • 37 Бай Кольо

    14 20 Отговор
    Някой да ми каже кое правителство до сега е било по успешно от сегашното. Но без да пишете само минуси,дайте кое?

    Коментиран от #51

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 asd

    12 1 Отговор
    Още малко и къща в Барселона ще поискаш а? Или ритон за милион?
  • 40 Васил Левски

    17 4 Отговор
    Бочко хич не му дреме за хората,той си е един боядисан злобен комунист.НИЩО ПОВЕЧЕ...
  • 41 пенсионер

    15 2 Отговор
    до номер 9 ЕМИЛ
    младежо,запознай ме с твойте родители, на мен може да разкажат истината, която много ще се различава от твоята.
    или и ти "прецивяваш с консервите, които те правят? хайде стига бе.
  • 42 пенсионер

    6 1 Отговор
    ПРЕЖИВЯВАШ
  • 43 ШВЕЙК

    25 1 Отговор
    Вие си пишете, тук си коментираме и негодуваме , ама на тех не им пука зи нищо. Те си живееят добре и говорят, че и народа живее добре и се радват, че народа пак си ги "избира".
  • 44 Напълно несправедливо

    9 3 Отговор
    Е, годишните индексации, на пенсиите, да са с еднакъв процент, независимо от размера им! В абсолютни цифри богатите стават по-богати, бедните, по-бедни! Примерно, на калпак, по 40-50 лева!
  • 45 пенсионера

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Експерт":

    ми да се гръмне тогава !!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 😂🤣😂

    20 2 Отговор
    Ми Боко няма план, щото е очаквал да измрем... ама яко да измрем
  • 49 Kris51

    21 2 Отговор

    До коментар #7 от "месара":

    Колко десетилетия трябва да го търпим с "вълшебната" му пръчица? За всичко БСП са му виновни, всички несполуки са плод на предишни управления. Вече 10 г. е на власт, все нещо трябваше да се промени. Но не му отърва на схемите. Обгради се с мисирки, калинки и всякакъв вид послушковци, които нямат акъл за пет пари. Като чух английския на Захариева, тръпки ме побиха. Дипломата с 12 грешки в самото свидетелство за нивото на испански на Пламен Терасата... То ако човек тръгне да изброява недомислия и откровени безобразия, цял ден ще трябва да приказва и пак няма да му стигне времето.
  • 50 Пенсионер

    3 18 Отговор
    Другарко Малинова, като член на стадото на М.Манолова само знаете да лаете. Вие с колко лв. преживявате? Моята пенсия е точно 349 лв. нямам наследници, дадох апартамента ми под наем и живея в гарсониера, продадох наследствените ми 32 дка земя. В България 90% от социално слабите имат земи, които не обработват и селски къщи, които се рушат ЗАЩО ГИ КЪТАТ И НЕ ГИ ПРОДАВАТ?

    Коментиран от #53

  • 51 Я даже

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Бай Кольо":

    не съм и разбрал с нещо, че изобщо са се сменяли. Евала за роднините им.
  • 52 Политолог

    11 12 Отговор
    Госпожо активистке от групата на М.Манолова. Давате ли си сметка, че бедната България е продукт на 45 г. пагубен социализъм. Който вие с гордост градихте, грабихте, приватизирахте, подпомагахте световните революционни движения от третия свят; Ирак, Иран, Либия, Никарагуа, Куба, Сирия и компартиите по света. Вижте ,Гърция-без социализъм как си живеят. Питайте др.Корнелия Нинова как приватизира Техноимпекс и как изведнъж някои забогатяха, а други останаха с тези мизерни пенсии. Питайте Корнелия, как да живеем с тези пенсии

    Коментиран от #61, #63

  • 53 Шерлок

    15 3 Отговор

    До коментар #50 от "Пенсионер":

    Аз пък и един такъв не познавам. А селските къщи се рушат, защото собствениците им се разбягаха да слугуват в чужбина. Не са се разбягали да взимат помощи в Бг градовете. Ей шегаджийо.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Не всички са селяни,въпреки

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    че София се препълни с нови софиянци,генериращи боклук,простотия и престъпност.
  • 56 Васил

    8 2 Отговор
    Само тока в къщата построена в Барселона не може да си плати
  • 57 Порно

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Емил":

    Що му е порно , то всичко около нас е порнография. Ако не изтпае , да ходи в Симитли, ако има пари за рейса. В Барселона явно няма смисъл да ходи.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Тъпо тролче

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Сигурно е имал предвид Пеевски, че другите прасета, които не са в парламента, верно ги изтрепаха.
  • 60 илия

    5 2 Отговор
    Ще преживее защото има мазнинка .
  • 61 Социолог

    7 4 Отговор

    До коментар #52 от "Политолог":

    Давате ли си сметка, че бедната България е продукт на 45 г. пагубен социализъм +20г. приватизация +11г. мутренско/герберско безкомпромисно ограбване. На теб май и Аспарух ти е виновен не и ти с твоите крадливи гербери.
  • 62 някой

    14 1 Отговор
    Е как ? Нали е много загрижен да опази живота на възрастните ....с 300 лв пенсия! Както каза един доцент: с 200..300 лв пенсия ,няма как да има висоса продължителност на живота. Загрижени били....когато направите най-малката пенсия минимум 500 лв, може и да ви повярваме..е,не съвсем..

    Коментиран от #65

  • 63 Социопат

    13 3 Отговор

    До коментар #52 от "Политолог":

    А защо другите бивши соц държави са по добре от нс? Защото нямат ГЕРБ.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 По всичко последни

    12 0 Отговор

    До коментар #62 от "някой":

    Румъния приравнени в лв. 900лв. И там няма ГЕРБ
  • 66 Eее може

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Експерт":

    Може. В панделата...
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Истина

    1 0 Отговор
    Да ще осигурява държавата колкото 60 на 40
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ГОРСКИ

    6 2 Отговор
    През 2018 и 2019 година Европейския съюз даде много пари по програми, но всичко се открадна, тогава имаше шанс да се вдигне стандарта в държавата но уви !
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Обикновен човек

    9 0 Отговор
    Ако не сте доволни от това, че тук се трият смислените и конструктивни коментари които са по темата, а се оставят обидите, псувните, глупостите и тъпизмите, можете да оставите работещите в факти без работа и да ги изпратите на трудовата борса за да разберат какво означава труд, като не влизате в сайта в продължение на 1 месец. Разбира се без никакво влизане тук и сайта ще фалира, защото спонсорите му спряха траншовете и разчитат единствено на рекламодателите, а те ще им спрат парите като не влизате тук!

    Коментиран от #76

  • 74 Пешо

    5 2 Отговор
    Др. Манолова с какви пари живее лицемери нещастни.
  • 75 ДА АМА НЕ

    2 1 Отговор
    ДА НЕ ГО Е ЕВА. .Л. .ЛУД ДА ЖИВЕЕ С ТЕЗИ ПАРИ. .АКО МУ ДАДЕШ 300 ЛЕВА НА МЕСЕЦ. ..ИЛИ ЩЕ СЕ ГРЪМНЕ ИЛИ ЩЕ ПОЛУЧИ СЪРДЕЧНА АТАКА. ...ВИЖ КАКВО СТАНА С БАНЕВИ. .ХА, ХА
  • 76 прав си

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Обикновен човек":

    Даже се чудя, как всички до момента са съгласни с теб, въпреки другите разногласия. Ама надали ще стане.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Аз мога

    1 0 Отговор
    да живея постоянно с 300 лв защото нищо не плащам . Всичко ми е държавно и го плащате Вие. Аз само казвам какво да се донесе ,но дори и да забравя нещо ,то има лакеи да помислят и за това. 3 пури на ден само като дръпна и за какви пари да говорим. Все едно да ме питате колко струва чувалчето с кучешка храна за кучетата ми или торта за магнолията. Какво са някакви 125 Евр. за 25 кг кучешка храна ? Мислите ли ,че знам колко струва " Свинетка " , данък на автомобил джип и горивото . За последното чух някакви цифри ,ама по друг повод . Има си счетоводител,иконом,охрана , пиар и заднолизци на заплата от Вашите пари . Мене не ме мисленте ,щото мойта се увеличава с проценти върху хиляди лв. , а Вашата всяка година с 50 лв. ,ама добре ,че АЗ давам от три години. като спрете да ми плащате ,ще си взема полагаемото от тези дето съм хрантутил и не мога го свършат и децата на внуците ми.
  • 79 pensionerka c 43g tr staj

    0 0 Отговор
    fakti pove4e nqma da vi 4eta
  • 80 Ново

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Боко е виновния":

    Питаите румен гечев когато беше министър с колко Караха хората и даи мая манолова да изкара с 360лв нали управляваха и какво направиха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове