Last news in Fakti

11 Юни, 2020 15:47, обновена 5 Юли, 2022 11:43 19 269 44

До 20 заплати при пенсиониране от МВР

  • мвр-
  • закон-
  • полиция

Между 200 и 2000 лева ще бъде глобяван всеки, който наруши физическата неприкосновеност на полицай или пожарникар

До 20 заплати при пенсиониране от МВР - 1
Снимка: БГНЕС

До 20 месечни заплати ще получават напускане на МВР. Това решение идва с приетите на второ четене промени от Народното събрание в Закона за МВР. 

С приетите от депутатите разпоредби се предвижда, че при прекратяване на служебните правоотношения, независимо от основанието, на служителите се изплаща обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20. Средства ще се изплащат и за неизползваните отпуски. За служителите, извършващи дейности, свързани със специфичен характер на труда, за което се полага безплатна храна, ще се осигурява левовата ѝ равностойност, а вместо ободряващи напитки полагащите труд през нощта за времето от 22,00 до 6,00 часа ще получават пари.

В новите разпоредби е записана и глоба в размер между 200 и 2000 лева за всеки, който наруши физическата неприкосновеност на полицай или пожарникар „чрез употреба на физическа сила или предмет, ако извършеното не е престъпление". Същите санкции ще търпят и нарушаващите полицейски разпореждания. 

Предвижда се курсантите, завършили редовно обучение в Академията на МВР, които преди деня на влизане в сила на този закон са назначени или преназначени на длъжност, ще служат в МВР за срок, не по-кратък от 10 години, припомня "Правен свят".

Създаването на доброволни отряди, които да съдействат на полицията по време на операции и които да имат право да проверяват документи за самоличност беше отхвърлено от народните представители.

Предложението дойде от ВМРО, като от партията поискаха да се регламентира, че към полицията ще има списъци с доброволци, които са пълнолетни, с чисто съдебно минало и без висящи дела, както и със задължително основно образование. Целта е подобни отряди да бъдат включвани при акции на полицията, най-вече срещу битовата престъпност в малките населени места, като подпомагат МВР, но само в рамките на операцията. 


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 епидемиолог

    35 15 Отговор
    Значи ще ги задължават да ви чукат по вратите и бият ако сте без маска. Наградката си е наградка.
  • 2 КОЛЮ КУРОДРЪВЧЕВ

    16 14 Отговор
    ОЙ НА БАТЙО!!!???
    СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦИЦА!!!???
    ВСЕ НА ОРУЖИЕ???!!!
  • 3 Шаиката си бетонира еничарите

    29 14 Отговор
    Че без тех са загинали
  • 4 Активист на БКП

    35 17 Отговор
    Полицейска държава !

    Коментиран от #29

  • 5 Готин ама не съвсем

    64 38 Отговор
    Не съм съгласен тотално! Не го заслужават! И да си направят отделен фонд и ако има пари там да се пенсионират, когато искат с колкото заплати искат, а не да крадат от нашите осигуровки, за да са те добре! А ние обикновените данъкоплатци, дето им изкарваме и заплатите и пенсиите, да блъскаме до 67 години, а те да се чешат по гъзовете 20 години, докато се изравнят с нашите години и да вземат големи пенсии, а ние по 250 лева!

    Коментиран от #38, #42

  • 6 глоги

    20 14 Отговор
    Между 200 и 2000 лева ще бъде глобяван всеки, който наруши физическата неприкосновеност на полицаЙ или пожарникар.

    Коментиран от #13, #15

  • 7 Българин

    29 18 Отговор
    В нормалните държави ги уволняват и съдят БЕЗ право на пенсия при нарушения тук 20 заплати+бонуси??????????
  • 8 Лост

    17 5 Отговор
    Навремето имаше 3годишни договори, когато свършиш училище. Полицаите също имаха договори и за да не трябва да плащат неустойка някои останаха партийни членове.
  • 9 Баш Майсторът

    22 9 Отговор
    И пенсийка,за първа категория труд,не е зле.
  • 10 Ако емигрираме всички

    12 13 Отговор
    Нема да има кои да им плаща почерпките и заплатите...явно с протести няма да се оправат нещата така че емигриране на всички завинаги

    Коментиран от #12, #23

  • 11 Актуална Антена

    22 8 Отговор
    А закона трябва да е следния. Завършилите академията на МВР са длъжни да служат 20г( до пенсия). Уволнените дисциплинарно директно в кауша.
  • 12 goni

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ако емигрираме всички":

    Давай! В САЩ те чакат с нетърпение!:) Не че в Европа няма да ти се зарадват!:)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 покруса

    23 6 Отговор
    Ще ни накарат да се изнасяме от родината си. Полицаи и електро техници на НЕК са с пенсии от 1200 лева. Останалите с 300-400.
  • 15 Опа

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "глоги":

    Трябва само да добавят Не важи за циганите!!!! Те може и да ги Е.....
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 6 Отговор
    ако доживеят или оцелеят до пенсия защото свестните полицай трудно оцеляват особено в система на корупция или играеш или т остраняват а колко полицай минаха на другата страна на закона както е в приказката добрите ченгета отиват на небето лошите си ходят навсякъде
  • 17 Въпрос

    10 7 Отговор
    Може ли това 20 да стане 50? Моля, моля???
  • 18 Село

    18 8 Отговор
    Точно така малко е даже 200 заплати им дайте и право на рушвети по време на работа тези пари от къде ще дойдат и за какво го правите да имате сигурност в тяхно лице ако има протести да ги нахъсвате срещу народа а пък частния сектор да бачкат за 500 лева .
  • 19 Ченгеджииница

    13 7 Отговор
    Пеевски и Доган ни обичат Бойко също а сега се дигайте на протест ще ядете бой кат магарета на България полицай толкова му трябва.
  • 20 1122333

    21 5 Отговор
    И тези, които взимат подкуп до животен затвор, защото като ще е гарга, да е рошава!
  • 21 гост

    25 10 Отговор
    Моя съсед е в системата . 24 СПИ на работа а после два дена си гледа пастира и стадото от 200 овце !!!!!!!! А сега и 20 заплати !!!!!! ЗА КАКВО ??????ДЕТО НИ ПРЕБИВАТ ЦИГАНИТЕ ЛИ ???????
  • 22 Ахахаха

    22 16 Отговор
    Защо трябва да плащам на някой си 20 заплати?! Може ли една реална причина? Тези след пенсия не могат ли да се хванат на някаква сериозна работа? Нали са супер способни и умни? Не, не! Никакви 20 заплати! Аз, народът казвам не! Да се гласува на референдум!

    Коментиран от #34

  • 23 Отвратен

    20 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ако емигрираме всички":

    Знаем, че голямата цел е емиграция и подмяна на коренното маселение в България. Само, че няма да стане, борили сме се през турско, ще се борим и сега за свободата си!
    На 15.06 всички пред парламента, овцете ако искат да емигрират!
  • 24 Behemoth

    16 7 Отговор
    Браво! ГЕРБ знае как...да мотивира лентяите!
  • 25 много

    11 8 Отговор
    Работа и все тежка.Преработили са. Не сме съгласни!!!
  • 26 big

    14 10 Отговор
    Ето още един пример, че властта си пази бухалките! Дори уволнените поради некадърност или неправомерни и незаконни действия ще си получат пари на куп! Да не говорим, че ще ме глобяват, ако не изпълнявам малоумните и незаконните им разпореждания! Покрай тази карантина се нагледахме и наслушахме на извършените от нях нарушения!
  • 27 El chapo

    12 5 Отговор
    Могат да те рекетират могат да те бият а ти не можеш да ги барнеш

    Коментиран от #36

  • 28 Актуална Антена

    12 5 Отговор
    По 20 заплати при пенсиониране, и по 20 пенсии след гушване на чимшира.
  • 29 До Коментар #4

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Активист на БКП":

    Полицейската държава е държава, при която правителството с всички възможни способи и средства се стреми чрез полицията да поддържа строг контрол и ред върху своите граждани и полицията е облагодетелствана от правителството с имунитет и извънредни права и привилегии по големи от тези на лекарите и учителите....
  • 30 инчхай

    5 2 Отговор
    герберите всички закони изработиха за наши и ваши и като спрат да им се отчитат тоя бил олигарх другия не си плащал данъците.такива хайдути са като нунката дал разрешително за оръжие на циганина вместо да го уволнят му разрешиха да напусне,че и заплатите си взема и след това лъжеше,че е напуснал защото сестра му щяла да става депутат га-----
  • 31 ха ха

    8 5 Отговор
    На Бойко хрантутниците! )))
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Интелигентен

    14 5 Отговор
    Страшна,страшна,страшна диктаторска СВОЕВОЛНА тирания на едноличната ГЕРБ.Непоносима престъпна гавра и садизъм с народа. 20 години охолен и паразитен начин на работа и живот(полицаите заемат синекурни служби в държавата),и после пак - облагодетелствани-20 заплати по 4000 лева = на ?????????-80,000 лева-топтан,на куп,и почти максимални пенсии-после.И защо?Същото и за 240-те депутати.И защо?Какво са вършили полезно и какъв им е полезният принос за държавата.Ни-ка-къв!Това са свръхпрестъпни престъпления -ДИКТАТУРА.
  • 34 filo

    18 13 Отговор

    До коментар #22 от "Ахахаха":

    Досега също бяха 20 заплати и не е само за полицаите. Това е компенсация за ограничените им граждански права по време на служба.
  • 35 Русенец

    11 5 Отговор
    Пенсионерите и работещите ще чакат. Важно е джандарите да са подплатени и доволни. Основен принцип при тоталитаризъм и диктатура.
  • 36 Отвратен

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "El chapo":

    Не си прав, можеш да ги биеш, но само, ако си циганин!
  • 37 Dr.mengele

    7 2 Отговор
    Нищо ново гроба затяга предизборно,кой да гласува за тях иначе освен ченгета и цигани,а само с поправяне на портоколи и фалш.не става явно.Специални поздрави за съпругата на бай ганъовския милиционер от нея по лека и шавлива няма
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Dr.mengele

    5 3 Отговор

    До коментар #38 от "Милицията":

    Винаги можеш да напуснеш никой не те кара да се натискаш каро е толкова тежко има и др.професии овчар например е много достойна професия
  • 40 filo

    0 2 Отговор
    Вярно ли е, че в момента ГЕРБ има двойно повече подкрепа от БСП? Това показват някой проучвания. Само да не е по-голяма подкрепата.
  • 41 Тони

    11 2 Отговор
    Има много работещи пенсионери в мвр взимат добра пенсия и заплата. Но никой не взима някакви мерки по този плоблем. Синдикатите си траят можеби и те са на пенсия и заплата

    Коментиран от #44

  • 42 Единствен

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Готин ама не съвсем":

    Да ама всеки тича в полицията, дали за загубен портмоне ,за изгубено телефонче и т.н., затова не мърморете толкова.
  • 43 Hhgttt

    1 3 Отговор
    На тия и една заплата няма да дам.,
  • 44 Единствен

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "Тони":

    Напълно съм съгласен за работещите пенсионери-вън!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове