15 Юни, 2020 04:51 6 931 30

15 юни 1877 г. Руската армия преминава р. Дунав

  • руска армия-
  • дунав-
  • руско-турска война

В хода на войната се очертават три етапа

15 юни 1877 г. Руската армия преминава р. Дунав - 1
Снимка: Архив

На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов и се разделя на три отряда – Източен, под командването на княз Александър Александрович, от около 70 хил. души – насочени срещу укрепения четириъгълник Русе, Силистра, Шумен и Варна; Западен отряд от около 35 хил. души, под командването на ген. Криденер, тръгва към Видинската крепост, и Преден отряд с численост 12 хил. души, начело с ген. Гурко – за Търново, Балкана, Пловдив и Одрин. Тук е и Българското опълчение.

Преди това е Априлското въстание. През юни 1876 г. Сърбия и Черна гора воюват неуспешно с Турция, включват се хиляди български и руски доброволци. В края на 1876 г. се свиква Цариградската конференция на Великите сили, която решава на България да бъде дадена автономия, като тя бъде разделена на две области, включващи българските етническите територии.

Турция не зачита решенията на конференцията и Русия отговаря с ултиматум и започва мобилизация, като същевременно преговоря с Англия, Австро-Унгария и Германия и сключва военни спогодби.

На 12.04.1877 г. император Александър ІІ обявява война на Турция. Военните действия се водят на два фронта – Кавказки и Дунавски. В Дунавската армия се включва и Българското опълчение, нараснало от 6 на 12 дружини с около 10 хил. души със Самарското знаме и под командването на ген. Столетов.

На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов.

В хода на войната се очертават три етапа: Първият – от форсирането на р. Дунав до края на м. юли 1877 г. Вторият– от боевете при Стара Загора до падането на Плевен. През този период се провеждат най-мащабните операции, които решават изхода на войната. Третият етап е от превземането на Плевен на 11.12.1877 г. до подписване на Одринското примирие – 19.01.1878 г.

През първия етап забележителни събития са освобождаването на старата столица Търново на 25.06.1877 г., овладяването на Шипченския проход и боевете за Стара Загора. Ключов момент са боевете на връх Шипка, пазен от 6500 души руси и български опълченци. Проявявайки невиждан героизъм и саможертва, на 9, 10 и 11 август 1877 г. защитниците успяват да спрат и отблъснат атаките на 30-хилядната турска армия. В най-критичния момент идва помощ от ген. Радецки.

На 11.12.1877 г. Осман паша в Плевен капитулира и се предава. На 28.12.1877 г. е освободена София, на 04.01.1878 г. – Пловдив., на 08.01.1878 г. – Одрин.

Турското правителство иска примирие, подписано на 19.01.1878 г. в Одрин. Един месец по-късно на 19 февруари (03 март) 1878 г. е подписан и Санстефанския прелиминарен договор, който фактически слага край на войната. Турция приема Българско княжество с граници – според решенията на Цариградската конференция, включващи етническите територии на българската нация. Но Великите сили налагат свикването на международна конференция.

На Берлинския конгрес, проведен на 01 (13) юни 1878 г. България е жестоко разпокъсана. Създава се трибутарно Княжество, включващо Северна България и Софийски санджак. На юг от Стара планина се образува автономна провинция Източна Румелия под властта на султана, а Източна Тракия, Беломорието и Македония се връщат на Турция. С тези решения Берлинският диктат предопределя неразрешими противоречия, войни и кръвопролития на Балканите.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сарая

    8 22 Отговор
    Слава на Поляците и скандинавци загинали по нашите земи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Захари Стоянов

    9 41 Отговор
    "Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!“

    Коментиран от #9, #11, #14, #21

  • 7 Здравей мечо

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "мечо":

    Правят се на такива! Мислят как да ти вземат лаптопа и паричките! Стар номер, не е за първи път!
  • 8 Гого

    32 5 Отговор
    Слава на братския Руски народ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Висша математика

    9 4 Отговор
    70 хил+35хил+12хил=200хил убити руски солдати

    Коментиран от #12, #30

  • 11 Сух

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "Захари Стоянов":

    Парата увеличиха ли я? Гледам продължаваш да бълваш гнилоч и тиня. Спок очертава се скоро да секне, ко че правиш ти зимъска, гиди дърти калпазан. Ще обърнеш палачинката ли, най-много да те клецат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пират

    17 5 Отговор

    До коментар #6 от "Захари Стоянов":

    З. Стоянов е аналог на Иво Инджев - вечно недоволен комплексар, който лае, когато няма опастност. Чудодейните му спасявания от турците, когато другите загиват будят доста съмнения. Русия може да е гонила всякакви интереси след победата си, но преди да знаят изхода на войната желанието да я водят е продиктувано от масовото обществено настроение и съчувствие към братята славяни. Едва ли в началото са вярвали, че ще е толкова успешна. От 21 век е много лесно да си голям познавач. Като руския възпитаник и пръв комсомолец, за който стана дума в началото.

    Коментиран от #16

  • 15 123

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "мечо":

    А ти, от къде си бря? Като ти гледам правописа, май от Мелмак!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ооооо Роме

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    И добър ден на простотиите!
  • 19 Гост

    9 0 Отговор
    "Турция приeмa Бългaрcкo княжecтвo c грaници – cпoрeд рeшeниятa нa Цaригрaдcкaтa кoнфeрeнция, включвaщи eтничecкитe тeритoрии нa бългaрcкaтa нaция. Нo Вeликитe cили нaлaгaт cвиквaнeтo нa мeждунaрoднa кoнфeрeнция."
    Никой от т.нар. "Велики сили" не желае силна България на тази геостратегическа позиция! И всички те са ни "приятели"!
  • 20 препис

    9 1 Отговор
    "Нa юг oт Cтaрa плaнинa ce oбрaзувa aвтoнoмнa прoвинция Изтoчнa Румeлия пoд влacттa нa cултaнa, a Изтoчнa Трaкия, Бeлoмoриeтo и Мaкeдoния ce връщaт нa Турция. C тeзи рeшeния Бeрлинcкият диктaт прeдoпрeдeля нeрaзрeшими прoтивoрeчия, вoйни и кръвoпрoлития нa Бaлкaнитe. " И ние сега им се кланяме на берлинските и брюкселските диктатори. Били сме уж в ЕС.Все бедни и разпокъсани.
  • 21 Русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Захари Стоянов":

    Ако не бяха стъпили руснаците тука, сега ти щеше да носиш фес4е и да говориш на турски.
  • 22 Русенец

    3 0 Отговор
    Англо-саксонците са умирали от страх, от българите. Дюшеш им е дошло, когато Османската империя слага край на някогашната, Велика България. И още помнят, колко силна е била България и колко им е пречела на плановете. Имено затова, когато се решават новите граници на новоосвободена България от робството, Австро-Унгария, Франция, Германия и Англия поставят условие пред Русия, на Балканите да няма голяма славянска държава. Знаят, че Русия иска да върне тукашните земи на славянски народ, за да контролира средиземноморието. А връзката на руснаците с българите е славянският им корен и България на три морета би поставила Русия в много изгодна позиция, спрямо европейските величия, които са треперели, такова нещо да не им секне рахатлъка. Силната Русия, в комбинация с голяма, освободена България, би било край на господството на англо-санксонците. Ужасът не им е давал мира. Имено затова са се намесили още при Тракийското въстание (1829г), иначе освобождението ни щеше да е 60г по-рано. Но сегашните ни, европейски "приятели", в последният момент застават на страната на Османската империя и Русия е принудена да озапти българските си съратници, с които са се били заедно срещу турците. Тогава Русия е била изтощена от войната и няма ресурс да се справи и с европейските поддръжници на Османската империя. И ген.Дибич, допреди малко воювал рамо до рамо с отрядите на кап.Георги Мамарчев, е трябвало да го заплаши, че ще обърне топовете срещу българите, ако не се спрат. Великит
  • 23 Русенец

    3 0 Отговор
    Великите сили са ни порязали за пореден път. Руснакът е нямал избор. Не е можел да се бие и с турци и с европейци. Прецакали са го, както и нас. И това не е бил първият път, нито последният. Пет войни е водила Русия с турците. На няколко пъти европейците взимат страната на султана, срещу Русия. Европа не ще Русия да има излаз на средиземноморието. Не ще славянска държава на Балканите. Турското робство над българите е изнасяло на европейците. Чак когато света разбира за зверствата на Априлското въстание и Баташкото клане, тогава в няколко европейски държави се сформират групи поддръжници на огнетеният български народ, които провеждат митинги. Правителствата им не могат повече да се правят, че не чуват за съдбата на българите и че нищо нередно няма на Балканите. Тогава решават, да не пречат повече на Русия, да освободи българите. НО!!!! Съгласието им е само за пред хората. Тайно Англия изпраща свои висши военни да помагат на Османската империя. Тези лордове дори приемат турски имена, за да не се разпознае задкулисието на Англия. В резултат се сключва Райхщадското тайно споразумение, според което Русия се съгласява, на Балканите да няма голяма славянска държава, но после, при сключването на Санстефанският мирен договор, го нарушава. Според този договор, Русия чертае граници на нова България, с излаз на три морета. Това предизвиква остро недоволство в европейците. Те оспорват Санстефанският мирен договор на откритата Истанбулска конференция, а после и на Берли
  • 24 Русенец

    4 0 Отговор
    Те оспорват Санстефанският мирен договор на откритата Истанбулска конференция, а после и на Берлинската конференция. След тези два натиска над Русия, се стига до Берлинският договор, според който, България е разделена на три: Княжество България; Източна Ромелия и Македония, която остава под османска власт. Следват обединителните борби, които обединяват княжеството с Ромелия, но Македония така и си остава отделена. Ето това ни причиняват европейските ни "прятели", драги евроатлантически слугинчета. И до ден днешен, те предпочитат Турция, пред България. Ама сме прекалено заблудени с чудните им коли втора ръка и вкусните им ГМО продукти, че да го разберем.

    Коментиран от #25

  • 25 Ники

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Русенец":

    Доста романтика блика от написаното, но (голямо НО има тук) изобщо не е съвсем така! Моят пра-пра-пра-пра-дядо се е бил заедно с Дибич чак до Одрин, после внукът му (моят пра-пра-дядо) се е бил на Шипка. И точно затова зная и друго. Русия не е с толкова чисти намерения към нашата родина, колкото ги изкара ти! Документи и доказателства за това има много и аз не смятам да се впускам в тях. А що се отнася до нашите "англо-саксонски" приятели - ние вече сме направили своя цивилизационен избор! И той е про западен. Стига тази Русия ни е връщала назад в калта на северно азиатския 19-и век. Пробвахме бая десетилетия - не става... Ние искаме да бъдем и в голямата си част СМЕ по-скоро Европейци, а не искаме да бъдем и не сме азиатци. А това за "славяни" изобщо да не го коментираме, защото както добре знаем всички, "славяни" е измислен термин, лепнат на всевъзможни племена и народи, които идея си нямат за такъв "звук"! Наричали са си се с други имена, но изведнъж хоп - айде сродихте се, вече сте едно. Да, да, ама не!😉🧔🏻🤓

    Коментиран от #28

  • 26 Ники

    1 1 Отговор
    А кои сме ние ли ще попитате!? Ако Русия и Ватикана позволят достъп до всички документи и архиви, тогава ще разберем! Сигурно има защо да крият... Поне знаем че сме Българи и че имаме една от първите държави на стария континент. Не е малко! Сигурно има защо да сме такива, каквито сме ;-)
  • 27 Берлинският конгрес юни юли 1878

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На Берлинския конгрес, проведен на 01 (13) юни 1878 г. България е жестоко разпокъсана.

    Разпокъсана е от Австроунгария, Англия и Франция с любезното посредничество на Бисмарк.

    Австроунгария, Англия и Франция, водени от своя егоизъм разкъсват целокупна Сан-Стефанска България, за да не допуснат голяма и приятелска славянска държава на Балканите с излаз на Бяло (Егейско) море. Така за да ограничат излаза на Русия на топло море, западните егоисти разкъсват България и те са в основата на последващите национални катастрофи за България.

    Утре, ако Турция окупира Източна България, нато по същия начин ще предаде България, и ще гледа помирително отстрани, защото Турция е в пъти по-важна за САЩ и нато от България, и това е константа.

    Единствено Русия, срещу която жендъри и натовски либерасти насъскват България; единствено Русия, срещу която лаят българските русофоби, е в състояние да защити териториалната цялост на България... Дали би го сторила зависи единствено от България, българския народ и българските политици.
  • 28 Кои сте вие

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ники":

    дето сте били направили своя про-западен цивилизационен избор (?), след като цар Борис I - Михаил е направил про-източния цивилизационен избор на България още през 855 година, по времето на Първата Българска държава на Дунав!!!

    Този про-източен избор на цар Борис I, ПРИЕЛ ХРИСТИЯНСТВОТО ОТ ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ, а не от ЗАПАДналата и разрушена от варварите Западна източна империя, става цивилизационен избор и на Русия!

    Вие сте едни сбъркани соросоидчета, а дедите ти се въртят от срам в гробовете си, заради теб.

    Коментиран от #29

  • 29 корекция

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Кои сте вие":

    "Тoзи прo-изтoчeн избoр нa цaр Бoриc I, ПРИEЛ ХРИCТИЯНCТВOТO OТ ИЗТOЧНAТA РИМCКA ИМПEРИЯ, a нe oт ЗAПAДнaлaтa и рaзрушeнa oт вaрвaритe Зaпaднa римска импeрия, cтaвa цивилизaциoнeн избoр и нa Руcия!"
  • 30 Функционално си неграмотен

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Висша математика":

    затова ти казвам, за да се ограмотиш. 70 хиляди +35 хиляди 12 хиляди руски воини, заедно с българските опълченци, са първоначалните руски войници вкарани във войната на българска територия. Други един милион руски воини, мобилизирани и в бойна готовност са били отвъд Дунав - във Влашко и в Русия, защото ако вкарат наведнъж 500-600 хиляди войници в пределите на Османската империя, кой ще ги храни и осигурява цялото необходимо снабдяване??

    Разбираш ли колко си функционално неграмотен?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове