Last news in Fakti

19 Юни, 2020 10:26 7 357 16

Промените в Кодекса на труда: 20 бона глоба за работодатели, които...

  • деница сачева-
  • глоби-
  • работодатели-
  • болнични

Минималната работна заплата в национален мащаб ще продължи да съществува

Промените в Кодекса на труда: 20 бона глоба за работодатели, които...  - 1
Снимка: БГНЕС

На този етап работодателите ще продължат да плащат първите три дни болнични. Въпросът е свързан с разчетите и възможностите на държавата да поеме този разход.

Освен това, когато говорим за три дни болнични, най-ефективният контрол би могъл да бъде налаган именно от работодателя, защото той най-добре познава своите служители. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

,,За пазара на труда постигнахме споразумение да се преговаря за минимални работни заплати над националната от 610 лева при различните видове професии. Разбира се, минималната работна заплата в национален мащаб ще продължи да съществува'', обясни министър Сачева и допълни, че няма да се пада под нея.

Основният въпрос в момента по отношение на реформата в социалната система е дали трябва да има толкова много видове социална помощ и толкова видове бедност. Нужно ли е да имаме енергийно бедни, водно бедни... защото утре можем да имаме и дигитално бедни. Целта на тези реформи е да има една по-голяма ефективност от по-малко помощи, за да се избегнат злоупотребите, посочи социалният министър.

Относно промените в Кодекса на труда Деница Сачева заяви, че глобите за недеклариран труд ще бъдат между 15 и 20 000 лева за работодател, който не декларира по закона доходите на служителите си.

Със сигурност все повече и повече хората няма да се съгласяват да работят в такива условия, защото това е против техните интереси. Вече има осъзнаване не само сред работодателите, но и сред служителите, които искат да работят законно и ,,на светло'', добави министър Сачева.

Относно младите работници, които започват първата си работа, социалният министър отбеляза, че вече ще имат право да използват отпуск след четири месеца трудов стаж, а не както е било досега след осмия месец.

,,По предложение на синдикатите на учителите и образователния министър ще направим така, че да не може едностранно да бъде прекратен трудовият договор на даден учител при достигане на пенсионна възраст'', съобщи още Деница Сачева.

На въпрос за безработицата министърът отвърна, че към днешна дата регистрираните безработни в страната са малко над 280 хиляди души, но подчерта, че в момента се наблюдава устойчив ръст на хора, които намират работа.

В заключение министър Сачева изрази надежда, че Законът за социалните услуги ще влезе в сила от 1-ви юли след 6-месечно отлагане.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    28 2 Отговор
    Вкарвате в сивата икономика малките фирми , защото няма иначе как да оцелеят с тази данъчна система и социално осигуряване после ги обявявате и третирате като престъпници..
    МАЛКИТЕ... ТО СЕ ВИЖДА , ЗА КОИ КОМПАНИИ ИМА НЯКАКВИ ОБЛЕКЧЕНИЯ..
    ЗАЩО НИТО ЕДНА ПЕТРОЛНА КОМПАНИЯ НЕ Е ВНАСЯЛА ДАНЪК ПЕЧАЛБА ОТ 2013 ..??? ЩОТО РАБОТЯТ НА ЗАГУБА ЛИ...???? НАЙ-СКЪПИТЕ ГОРИВА -В БЪЛГАРИЯ, НАЙ-СКЪПИЯ ТОК -В НЪЛГАРИЯ..
  • 2 цфр

    17 4 Отговор
    За безусловния базов доход- нищо. Хората са го нарекли "безусловен", а в Бг няма нищо безусловно, когато става въпрос за народа.
  • 3 И глобите

    17 2 Отговор
    ще оправят работата , тъй ли смяташ , ма другарке ? За теб , която цял живот е вземала и е на държавна издръжка , "глоба" звучи страховито - да дадеш ! Но това е ялова работа , не помагаща с нищо на гражданите и държавата !

    Коментиран от #5

  • 4 Контрол

    12 8 Отговор
    Това за глобата на работодателите,требва да е безкомпромисно.
    Не може в обявата да ти пишат 2000 лв брутно.
    И на интер да ти казват на минамалната работно заплата, и 1200 лв чисто.

    Не трябва всеки втори работодател да те слага на мин работна заплата и да ти казва тфа е,няма повече осигуровка,ако искаш,ако не следващият...
  • 5 цфр

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "И глобите":

    Другарката си няма на идея какво е положението в частния сектор.
  • 6 Поредните малоумства

    20 1 Отговор
    Икономика и високи доходи за гражданите не се постига с глоби и диктат. Това управление е збъркано и е време да си ходите некъдърници.
  • 7 Новичок

    11 0 Отговор
    Имало много видове бедност. То заради такива „Умствено бедни” министри и политици сме на това дередже.Тия синдикати докога,ще ги издържаме???
  • 8 Абре Ганьо Балкански

    13 1 Отговор
    Показаха ли ти,кой кара влака в бъл,харстан? Ще си висиш на 610 лева с десетилетия. Това е истината.Профсъюзи няма! Има две синекурни формирования.Който негласно си разделиха територията.Пълна имитация на дейност.Появяват се на хоризонта със знамена,единствено когато част от стадото започне да блее силно.Повикат,говорят по мегафони и марш- по домовете.Сега заформиха " Велчова завера".Елегантен начин за членска маса.Ако не си член в браншова организация,лапаш теслата до дръжката.Как ще обхванат в бранш няколко хиляди професии? Пълен абсурд,който спокойно развързва ръцете на крибчоввците да ви държат с години на 6-700 лева.Като платиш данъци,осигуровки и заминаваш по доходи в Бангладеш.До сега МС ще - неще залагаше повишение.Иначе стадото почва да нервничи.От Януари 2021 мин.заплата трябваше да стане 660 лв.Сега ще стане на мукавей.Профъсюзите ще папкат милиони от чл.внос, крибчо ще ви плаща ,колкото да не гъбясате от глад.Прав е безспорно в едно Бойко.....Калпав мат,рял!
  • 9 Това е краят

    12 1 Отговор
    Това не са хора, тези от парламента всички са с психични заболявания. Трябва да минат незабавно през психиатър за да се лекуват.
  • 10 Прогноза

    16 1 Отговор
    Ако сложим другарката Сачева на 300 евро заплата на втория месец се е самоубила, а ако я оставим на 100 евро пенсия няма да изтрае и седмица
  • 11 Пазарджик

    7 1 Отговор
    Това за ,,работодателите,,пишат го само на книга,не искат и да знаят колко са ,,сиви,, аз например преди 20дни си потърсих от миналата година 15дни платен отпуск и знаете ли какво стана? Сега го ползвам докато ми тече предизвестието ,съкрати ме и в същото време ходят хора които са в борсата и работят незаконно и друго нещо 3 години работих като краен качествен контрол а с договор на крояч усигоровки на минимална, извънреден труд,работа всяка събота (незаконно ) разбира се и когато си потърсих моето хоооп- съкращение имате предвид че сектора е в шивашката деинос-хигиена никаква маските се произвеждат без спазване на строгите мерки,винаги се знае кога ще доиде проверка и всичко е тип-топ пито_платено За КЪКВИ ЗАКОНИ ми говорите?
  • 12 Въпрос

    5 1 Отговор
    Бойко декларирал ли е парите от нощното шкафче и ако не е глобен ли е с 20 000 лева?
  • 13 Потърпевш

    7 1 Отговор
    Охранителна фирма "Боду" не плаща допълнителен труд. Празници, извънредни, по-малко почивни дни и т. н. Пълна анархия и крадене на заплати от работниците. От години Инспекцията По Труда се прави на незнаеща. Лицемерие е всичко... За други фирми да не спамя тук.
  • 14 4567890

    7 1 Отговор
    маса фирми не плащат никви болнични. също така не дават платен год. отпуск от 20 дена. и тес фирми са у софията. не ги ли знаят кои са?но явно си плащат къдет тряба и не ги закачат.
  • 15 Гост

    3 0 Отговор
    За толкова години не вдянахте ли, че с всяко покачване на МРЗ, цените на всичко се качват на момента? Когато работодателя му наложат да плаща по-високи заплати, той веднага си вдига цените на продукцията.
  • 16 шчрт

    3 0 Отговор
    Сачевата гадна я идяхе на клипа как плюе ГЕРБ а сега е министър от ГЕРБ отврат оставка затвор тикви
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове