Last news in Fakti

19 Юни, 2020 16:10 2 072 16

Паргов дари документи и лични вещи на Георги Димитров на музея в Ковачевци

  • калоян паргов-
  • георги димитров

Целенасочено се действаше да бъде изтрита паметта за живота и делото на Димитров, счита лидерът на БСП – София

Паргов дари документи и лични вещи на Георги Димитров на музея в Ковачевци - 1

В деня на 138-ата годишнина от рождението на големия антифашист – героя от Лайпцигския процес, бореца за правата на работническата класа и основоположник на социалистическа България Георги Димитров, с огромно вълнение искам да споделя с вас, че успяхме да спасим истински реликви – негови лични вещи и документи, които години наред се считаха за безвъзвратно загубени. Това сподели председателят на БСП - София Калоян Паргов с участници в традиционното честване в с. Ковачевци.

Калоян Паргов и Чавдар Минчев - изпълнителен директор на Националната асоциация за международни отношения (НАМО) дариха историческите артефакти на музея на Георги Димитров в родното му място.

„Десетилетия целенасочено се действаше да бъде изтрита паметта за живота и делото на Димитров. А тези страници от историята на страната ни, с които той е свързан и не могат да бъдат изтрити, бяха манипулирани, фалшифицирани и изопачавани“, счита лидерът на столичните социалисти.

„Ето защо е изключително важно да помним, съхраняваме и предаваме на следващите поколения истината за приноса на Георги Димитров към световното ляво движение през 20 век, към общоевропейската борба срещу фашизма, към създаването и изграждането на социалистическа народна република България“, убеден е Калоян Паргов.

Според него житейският път на Георги Димитров е пример за това как, ако имаш идеали, ценности и принципи, кураж и твърдост да се бориш за тях и да ги отстояваш, делото ти се превръща в мисия. „Каква по-голяма цел може да има от това да промениш живота на хората към по-добро?“, риторично пита Паргов.

„Съвременните социалисти сме длъжни пред паметта на Димитров и хилядите знайни и незнайни борци за свобода, социална справедливост и човешки права, да отстояваме социалистическия идеал и да работим да неговото осъществяване“, категоричен е Калоян Паргов.

Издирените и дарени документи и лични вещи на Георги Димитров са Декларация на новото правителство на Отечествения фронт, обявена от министър-председателя Димитров пред Великото народно събрание на 28 ноември 1946 г.; писмо в защита на Том Муни – профсъюзен активист от Калифорния, от 1 юли 1935 г. .- оригинал на английски език и превод на български; снимка от Учредителната конференция на Съюза на Работническата социалдемократическа младеж в България – 18 август 1912 г., Русе; тетрадка на Георги Димитров с упражнения по френски език, правени в Централния затвор в София през 1918 г.; визитна картичка на Георги Димитров като секретар на Общия работнически синдикален съюз в България; портрет на съпругата на Георги Димитров – Люба и албум за снимки, спомен от посещението на Георги Димитров и съпругата му в Будапеща през 1911 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йокин

    12 5 Отговор
    КОЛКОТО,Митьо Ганев,е ПАРТИЗАНИН,ТОЛКОЗ,гошо тарабата,АЛКОХОЛИКА-АНТИФАШИСТ

    Коментиран от #12

  • 2 jorj

    12 7 Отговор
    Щом има такъв музей, спокойно можем да направим и на Сталин!!!! В България комунизма е в отлично здраве, и се чудим защо сме най-бедни в Европа !!!!!!! Предлагам да дадем велика идея на Меркел, къщата на Хитлер да е музей, а не както сега са решили ПУ !!!!!!

    Коментиран от #11

  • 3 Бесен Язовец

    10 7 Отговор
    Георги Димитров е български патриот защитил е името на България в Лайпциг пред фашиските клевети! На процеса в Лайпциг Херман Гьоринг нарича Фимитров тъмен балкански субект, а народа див и варварски тогава Димитров му отвръща:когато в Бг е имало писменост в Германия императора е говорил на немски само с конете си!
  • 4 Комуниста

    4 10 Отговор
    На фашиските наследници такива кат Георги и Стнке Димитрови, Васил Коларов, Вълко Червенков, Добри Джуров, Цола Драгойчева... не са им угодни!
  • 5 Русороб

    10 6 Отговор
    Не беше ли забранена със закон цялата лява гейска идея?! Затвор за Паргов и следващия път да дари документа от блед как тарабата дарява Македония на сърбите и се надупва на Тито.

    Коментиран от #7

  • 6 Ууужас

    5 6 Отговор
    Мумията се завръща.Призракът на комунизма отново надига глава.Отново запяха "Ленин,Сталин,Димитров-да строим живота нов".Да де,ама ние сме в ЕС и НАТО и който не му отърва да заминава при Путин.

    Коментиран от #14

  • 7 Комуниста

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Русороб":

    Фашиските пасквили след 10 Ноември 1989г. не се броят изобщо за закон!
  • 8 Отряд,, Чавдар "

    5 3 Отговор
    Малко фашисти изтрепахме след 9.Септември повече е трябвало!
  • 9 Стефан

    7 4 Отговор
    Георги Димитров е един обокновенн предател който искаше да направи от българите от Пиринско маакедонци да не говорим че е изцапан с кръв не до лактите а до шията, а такива като този Паргов който има вид на комсомолски секретар от времето на Червенков им трябва да ги оправи един истински български родолюбец като генерал Константин Стоянов
  • 10 Няма разлика

    2 0 Отговор
    Фашисти,комунисти,социалисти,анархисти,сталинисти,хитлеристи-все "един дол дренки",все за народа се борят,но само докато докопат кокала.
  • 11 Пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "jorj":

    Къщата е в Австрия.Каква Меркел те гони бре?!Историята си е история, независимо, кой как си я изопачава и разбира.Фактите са си факти.
    Още малко и децата ще почнат да изучават/въобще ако искат да учат!!!/, история на Шабан и Айшето.Ще се рушат паметници, а на тяхно място катуни.После ще се пренесем всички в катуните, но други ще заживеят в други държави, богато охолно и щастливо.Ще учат историята им /за да получат паспорт/, защото другите не си забравят историята си.Народ, който не си пази историята, каквато и да е тя, не знае ,къде отива и къде се намира в момента.
  • 12 рожко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "йокин":

    Ти па нали си му съвременник и сте били у една кръчма.
  • 13 Винкел

    4 3 Отговор
    Не мога да разбера защо не припомнят в цялост живота на архипредателя и родоотстъпник г. димитров. Подлога на Сталин, върл интернационалист, тоест безродник, метежник, довел в България чумата на комунизма.
  • 14 Гошо

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ууужас":

    Е и какво като сме в ЕС,НАТО и разни други джендърски организации
  • 15 Българин

    4 1 Отговор
    И Сталин е бил Антифашист...и Берия...и плеяда Комунистически Престъпници....Другарю Паргов...Пропагандираш Комунизъм,който е обявен за ПРЕСТЪПЕН със Закон....Това не е добре за теб.. ..Никак не е добре....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове