Last news in Fakti

21 Юни, 2020 09:31 3 837 19

Софийски съд назначил експертиза за сексуална ориентация

  • сексуална ориентация-
  • съд

За да реши делото и да разбере дали полицаят наистина е хомосексуален, СРС е разпитал 14 свидетели, включително негови съседи, като дори е назначил и приел заключение на съдебно-сексологична експертиза

Софийски съд назначил експертиза за сексуална ориентация - 1
Снимка: Shutterstock

Осъдителна присъда за клевета на Софийския районен съд (СРС) е отменена, тъй като в делото недопустимо са събирани доказателства и е била назначена експертиза за сексуалната ориентация на полицай, тъй като брат му и неговата съпруга написали в жалба до полицията, че е гей, предава lex.bg.

Делото е заведено от служител на МВР от София, който живеел в обща къща с приятел, майка си, брат си и неговото семейство. Униформеният подал тъжба за клевета и обида срещу брат си и съпругата му, тъй като пред колегите му в полицията написали две жалби срещу него, в които изтъквали единствено, че е хомосексуален, а брат му го и обидил пред други полицаи.

На първа инстанция съпрузите са осъдени да платят глоби от по 10 000 лева и на обществено порицание. Съдия Цветелина Михайлова приема изначално, че конституционното право на добро име, чест и достойнство е нарушено с излагането на неверни, следователно и позорни обстоятелства за сексуалната ориентация на полицая. Като такива са приети изтъкнатите в жалбите на двамата съпрузи обстоятелства – че той има предпочитания към мъже, живее с интимния си партньор, в дома му многократно идвали момчета и мъже на гости, двойки от мъжки пол, дори и с преспиване, вихрели се купони, разхождали се по бельо, слагали си перуки на главите и се обличали с женски дрехи.

Споровете във фамилията започнали през лятото на 2016 г., когато отношенията между двамата братя трайно се влошили. Преди да се стигне до жалбите в полицията, пострадалият полицай и приятелят му били пребити от подсъдимия, за което била издадена и заповед за незабавна защита от съда. Само две седмици по-късно последвал друг спор, когато двамата приятели се прибирали, а подсъдимият брат ги заплашвал на улицата пред къщата.

На мястото били повикани полицаи, на които била показана заповедта за защита и те отишли до жилището на подсъдимия и съпругата му. Попитали го защо не спазва заповедта, а той отвърнал, че не вярва да е издадена от съд, а вероятно е написана от брат му. Преди това приятелят на пострадалия полицай показал и синините на ръцете си, на което подсъдимият отвърнал с „Те са гейове и са се осмукали. На двама педали ли ще вярвате?”. Тъй като знаел, че брат му чува тези реплики, защото е бил на стълбището, мъжът е осъден и за нанесена публично обида.

След това вече той и жена му решили да подадат жалби до полицията и да искат тя да изгони приятеля на полицая, защото се притеснявали за физическото и емоционално развитие на двете си деца.

За да реши делото и да разбере дали полицаят наистина е хомосексуален, СРС е разпитал 14 свидетели, включително негови съседи, като дори е назначил и приел заключение на съдебно-сексологична експертиза. По делото свидетели са давали и показания за това дали са виждали полицая с жена и кога за последно приятелят му е имал интимна връзка с жена, както и се говори за „обратна“ сексуална ориентация на частния тъжител.

„Не се събраха никакви доказателства за изложените в жалбите твърдения относно сексуалната ориентации на частния тъжител, както и другите изброени действия. Затова и съдържащите се в жалбите от подсъдимите думи и изрази представляват „клеветнически твърдения“, тъй като пряко засягат авторитета и доброто име на тъжителя сред членовете на обществото, неговата чест и достойнство, тъй като се излагат данни за хомосексуална ориентация на частния тъжител и свързани с това неморални дейности, без това да е така“, пише съдия Михайлова (мотивите на СРС виж тук).

Преди дни състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Христинка Колева и докладчик Мирослава Тодорова отмени присъдата за клевета и заяви, че съдебното производство изобщо не е трябвало да бъде провеждано, а делото е трябвало да бъде прекратено.

На първо място съдът отбелязва, че в тъжбата на полицая няма данни за извършено престъпление, а се излагат твърдения за лични нагласи, интимни връзки, забавления и сексуална ориентация.

„От инкриминираните изрази става ясно, че подсъдимите приемат хомосексуалността за срамен факт и не одобряват празненства, в които хората се обличат по начин, който според тях излиза извън традиционните представи за мъжка и женска роля в общността. Тази позиция на подсъдимите обаче не е съставомерна, защото мирогледните им възгледи за хомосексуалността или трансполовостта имат значение само за тях самите, но не и за доминиращия обществен възглед и правопорядък“, се казва в окончателното решение на СГС. Съдия Мирослава Тодорова пише, че държавата няма право да се меси в личния живот на хората, защитен и от Конституцията, и от Европейската конвенция за правата на човека. Изключения се допускат само когато това е необходимо в интерес на националната и обществената сигурност или на икономическото благосъстояние на страната, за предотвратяване на безредици или престъпления, за защита на здравето и морала или на правата и свободите на другите.

„В процесния случай неоснователното изясняване, включително чрез експертиза, каква е сексуалната ориентация на тъжителя, представлява недопустима намеса в упражняването на правото на неприкосновен интимен живот. Поради това дискриминационните предразсъдъци на подсъдимите не могат да превърнат определена сексуална ориентация и нейната външна изява в позорни, доколкото противното би представлявало нарушаване на основното човешко право на неприкосновен личен живот, изграден на основата на суверенна преценка, избор, вкусове и приоритети. Тъкмо на това основание е без правно значение дали тъжителят е хомосексуален и в какви забавления участва, ако те не нарушават правилата на обществения ред. Напротив, навлизането в суверенната лична зона е противоправно, защото накърнява конституционно и конвенционално защитени права“, мотивира се още градския съд.

В решението му е подчертано, че всички разпити на свидетели за сексуалната ориентация на полицая и приятеля му са в кръга на личната интимна сфера на човека и не могат да бъдат предмет на доказване с процесуални средства, защото в никой случай съобщаването на факти от интимния живот, включително за сексуалността, не могат да бъдат позорящи.

„Иначе казано, такива факти не е допустимо да бъдат предмет на доказване и в настоящия процес“, пише СГС и добавя, че заключението на съдебно-сексологичната експертиза също няма как да допринесе за изясняване на делото, включително с твърдения за определени нагласи, характеристики, предпочитания на личността и сексуална самоидентификация.

„С назначаването на такава експертиза първостепенният съд недопустимо е изместил предмета на разглеждане, като е изяснявал дали частният тъжител е хомосексуален… Самото допускане на доказването на верността на твърденията на подсъдимите и произнасянето с присъда по тях чрез квалифицирането им като позорни представлява нарушение на чл. 32, ал. 1 КРБ и чл. 8, ал. 1 ЕКПЧОС“, заключва градският съд, след което разяснява, че огорчението на полицая от поведението на брат му е разбираемо, но защитата на нарушеното му право на неприкосновеност на личния живот е различна от наказателното преследване за клевета. В решението е обяснено, че правонарушението в случая е в това, че съпрузите разгласяват факти от интимния живот на полицая, а не конкретно хомосексуалността или начините на обличане, които за тях може да са непоносими човешки аномалии, които трябва да бъдат забранени или изличени.

Братът на полицая обаче не е напълно оправдан, тъй като и градският съд приема, че той е обидил служителя на МВР пред колегите му, когато е казал „Те са гейове и са се осмукали. На двама педали ли ще вярвате?”.

Съдът разяснява, че сама по себе си думата „гей“ не е унизяваща, защото има общоприета употреба за посочване на определен тип сексуалност, но в случая употребата не може да бъде изкуствено отстранена от контекста на изречението.

„Думата „гейове“ не е употребена като неутрална лексика за обозначаване на хомосексуален човек, а разгледана заедно с думите „са се осмукали“ и „педали“, формира обща конструкция, използвана с една единствена цел – дехуманизирането на човека, по чийто адрес е използвана, свеждането му до по-ниска степен от тази на говорещия, акцентирането върху неговата непълноценност“, пише СГС и добавя, че използваните изрази не представляват негативна оценка, а отношение, което унизява, тъй като обезценява човешката стойност на пострадалия.

„С други думи, съставомерността на деянието на подсъдимия като публично нанесена на тъжителя обида изобщо не е обвързана със сексуалността на адресата (тъжителя), не зависи от това дали той е хомосексуаленл, или не. Думите „педал“ и „са се осмукали“ не са използвани като средство за съобщаване на информация, не съдържат твърдения в този смисъл, а са израз за вулгарно оскърбление“, добавя съдът и изменя присъдата за обида, като освобождава подсъдимия от наказателна отговорност и му налага глоба от 2000 лева.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Големи

    11 10 Отговор
    акъллии всички участници , няма що ! Полицая , дори и да е гей , тръгнал на съд ?! Ами , ако е само активен , как ще доказва ?
  • 3 Иван

    20 4 Отговор
    Колко държавни пари ни струват тезт п. Защо? Вместо да отидат средствата за откриване на престъпления, те се занимават с едни. Да правят каквото си искат отделно. Природата сама ще се оттърве от тях без поколение.

    Коментиран от #10

  • 4 Пешо

    16 5 Отговор
    Нас, нормалните, какво ни пука за онези? И аз да съм, ще обиждам, иначе съм кротка личност но такива не търпя покрай мен.
  • 5 Герган

    17 4 Отговор
    Как ги издигат на пиедестал? Защо? Те са си п. Точка.
  • 6 Рошко

    20 3 Отговор
    Днес полицай утре съдия, като са ни такива и политиците, утре ше станем обратна нация, само у леву
  • 7 ПОТЪНАЛА ДЪРЖАВА

    22 3 Отговор
    РАНО СУТРИН В НЕДЕЛЯ ТРЯБВА ДА НИ ЗАНИМАВАТЕ С ....ПЕ.ЕРА.ТИ ЛИ ????????????
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    17 4 Отговор
    "С мъж да не лягаш както с жена. Това е гнусота" - Левит.

    Коментиран от #13

  • 10 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Лошото е, че вече разчитат на инвитро и не чакат на природата. Такива процедури трябва да са за нормални двойки, които не могат да си имат дете поради болест или фертилност. А не да задоволяват извратените наклонности на сбърканите.

    Коментиран от #14

  • 11 Охо Бохо

    12 3 Отговор
    Вие от съда пък защо обобщавате че, мирогледа на подсъдимите, не е доминиращия обществен възглед и правопорядък? Да не сте провели проучване, и да сте установили колко одобряват хомосексуализъм и трансджендъра.

    Коментиран от #19

  • 12 ЛИБЕРАСТИЯ

    13 2 Отговор
    До колкото знам, няма промяна на законите за обратните още от Татово време.Тогава а и сега според законите на България обратните не се допускат нито в армията нито в полицията.Недопустимо е от морална и обществена гледна точка двама обратни да живеят сред подрастващи.Единствената държава,която разрешава на хора с обратна ориентация да служат в Армия и Полиция е САЩ.Джендъризма влезе в сила в САЩ след като си избраха президент(Обама) обратен и жена му Мищеле,която е с двойни атрибути.Полицая да бъде уволнен и да напусне жилището,където има деца.Кой нормален мъж се облича в женски дрехи.Докога с тази ЛИБЕРАСТИЯ.
  • 13 спартакус

    1 9 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Не знам дали е гнусота, но определено е ХУБАВО!
  • 14 Hellish

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Тва беше най-голямата глупост която чух :D .
    Я ми кажи един мъж забременял с инвитро о ти блестящ мислителю.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Бррррр

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Hellish":

    Арнолд Шварценегер
  • 16 Хасан

    1 6 Отговор

    До коментар #14 от "Hellish":

    Ние си наемаме жени които да износят плода. Например в Украйна това струва около 10 000$.
  • 17 Почвам да се плаша!

    7 1 Отговор
    Сестра ми е плющяла почти на целия Сливен дъртаците! И аз си я наричам с подходящия епитет! Сега да ли мога и аз да олекна с 10 бона, щото я наричам както трябва?
  • 18 Анонимен,

    5 2 Отговор
    Щом и полицаите са вече гейове представете си как ще пазят нас и децата ни.... Купони вертеп и калигула.... Мястото му не е в полицията... Демокрацията и Сорос това ни докара.... Запада отдавна искаше да разстури спокойствието, дисциплината и семейните ценности в Европа... По точно когато бяхме в соца.... За виждаха на всичко у нас.... И благодарение на други наши педофили успяха да ни пробутат най лошите си навици....... А този като иска вертеп никой от семейството му не е длъжен да гледа порнография на живо..... Извратеняци.....
  • 19 Верно ли

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Охо Бохо":

    А колко одобряват децата им да живеят във вертеп? :))) Малко му е боя на този, като се има предвид, че живеят в обща къща.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове