Last news in Fakti

25 Юни, 2020 15:28 1 687 8

ДБ: Излъгаха, за да не дадат думата на софиянци за инсинератора

  • сос-
  • местен референдум-
  • инсенератор

Декларация от групата на Демократична България:

ДБ: Излъгаха, за да не дадат думата на софиянци за инсинератора - 1
Снимка: БГНЕС

В сърцевината на добрия живот е здравето. В сърцевината на доброто управление е оправданото доверие. Управляващите на столицата обаче искат да построят в сърцето на града инсталация, която ще разклати допълнително както здравето на хората, така и доверието в управлението на града. 

Опитахме се да предотвратим тези щети и поискахме СОС да проведе местен референдум, чрез който софиянци да решат дали в града им да бъде изграден крематориум за горене на боклук. Управляващите отказаха да дадат думата на софиянци така, както от години отказват да предоставят цялата информация за този проект, въпреки че бяха осъдени от българския съд да го направят. 

Тези дни съдът отново хвана управляващите в нарушение на закона, тъй като липсват доказателства, че инсинераторът няма да е вреден за здравето на хората. 

Доказателства има, но те са за точно обратното. Налице е достатъчно научна и експертна информация, показваща, че тази инсталация е не само опасна за здравето и живота на хората, но и икономически нерентабилна, ако се захранва единствено с боклука на софиянци. 

Нещо повече - в мотивите с които мнозинството отхвърли предложението ни за рефрендум, беше посочено, че: “проектът ще доведе до намаляване емисиите на фини прахови частици от ТЕЦ София с 9,6%, намаляване емисиите на въглеродни оксиди с 7%, намаляване емисиите на азотни оксиди с 46,4 тона за година и намаляване на емисиите на вредни вещества и парникови газове.”  Точно обратното се посочва в доклада по ОВОС, който цитират и върховните съдии в своето окончателно решение от 16 юни: “след промените всички горивни емисии на азотни оксиди (NOx), серни оксиди (SO2) общ прах (ФПЧ10) и въглероден оксид (CO) се увеличават.“

Какво излиза? Излиза, че Вие, дами и господа от мнозинството, сте излъгали в мотивите си и то не само нас, излъгали сте гражданите. 

И макар да изглежда, че един инсинератор би унищожавал боклуците безследно, следите всъщност ще са тук, но няма да се виждат с просто око. Ще ги виждат българските лекари по рентгеновите снимки на софиянците сред онези 15 000 българи, намиращи всяка година преждевременно смъртта си заради замърсяването на въздуха в страната. 

Управляващите казват, че не предлагаме алтернатива на инсинератора. Никога не сме искали да предлагаме негова алтернатива, защото смятаме, че такава инсталация изобщо не трябва да съществува. Това, което предлагаме още от предизборната си кампания, е съвсем нов за София (но не и за света) модел за управление на отпадъците, който е част от концепцията за кръгова икономика. Говорим за модел, който се основава на три основни принципа: 

разделно събиране при източника - да не допускаме смесването на рециклируемите с биоразградимите и другите отпадъци; 

премахване на анонимността – поетапна замяна на общите улични контейнери с индивидуални за всяко домакинство или обект; 

принцип “замърсителят плаща“ – такса „битови отпадъци“ да е на базата на реално изхвърлените отпадъци, без отделените за рециклиране и компостиране.

В този модел същественото е да създадем условия за рециклирането на максимална част от отпадъците в града и в дългосрочен план да намалим тяхното количество, каквато е тенденцията навсякъде в развитите държави. 

Крайно време е България да спре да прилага със закъснение мерки, които светът и Европа вече изоставят. Ако се стигне до реализация, софийският инсинератор ще бъде последната инсталация от своя тип, изградена в Европа. Това ли искаме за София? Да сме последни по технологично развитие и първи по смъртност поради качеството на въздуха? Да горим боклуците не само на София, но и на други градове и други държави, само и само за да компенсираме нерентабилността на този проект? 

Един от основните аргументи, изтъкван в защита на инсинератора, е полученото от европейските институции одобрение и финансиране. Но при положение, че управляващите крият информация от българските граждани, какво ни дава основание да мислим, че са подали пълна и коректна информация към европейските институции? Все пак говорим за управляващи от ГЕРБ. Съвсем наскоро видяхме как министър от същата партия призовава да се скрият злоупотреби с европейски средства. Имаме ли основание да смятаме, че проектите на Столична община се управляват по-различно? За нас въпросът е реторичен. 

Разбираме, че за управляващите ще е трудно да признаят грешката си с този проект. Все още обаче имат шанса да излязат от ситуацията, като оставят решението в ръцете на софиянци. 


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Познато

    17 1 Отговор
    Ту лупите знаят че си отиват и искат просто да откраднат и тези пари за изпроводяк.
    Здравето на софиянци им е последна грижа.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    ГЕРБ не се накрадоха
  • 3 въпросче

    10 1 Отговор
    Ще ни засипят с евробоклуци,ще станем клоаката на Европа. Италианците само това чакат. Старите им коли малко ли са ни?
  • 4 Кратун

    9 2 Отговор
    Хак да им е на софетата,щом не излизат на жълтите павета.
  • 5 Концепцията

    4 0 Отговор
    "Замърсителят плаща" е най-голямата измама, облечена в екологична кауза, за да лъже по-добре хората.
  • 6 Този

    3 1 Отговор
    Това правителство ще падне скоро и целия парламент също е за затвора години наред поделяха плячката помежду си!
  • 7 Тава са

    1 6 Отговор
    велики глупости за хора без мозъм.
    Всички съвременни инсталации имат абсолютно всякакъв вид от чистки и Т. н.
    Боклука който се гори пък в пещи при 1000г.,от него нищо не остава. Направени са серо и прахови филтри на всичките тези съоръжения. НО ХОРАТА НЕЗНАЯТ И СЕ ВРЪЗВАТ НА ГЛУПОСТТА

    Коментиран от #8

  • 8 Илон Мъст

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тава са":

    И от Фауве така говореха, обаче датчиците показаха друго и ситуацията олекна с едни милиарди и дузина скалпове на мениджъри. Софийската инсталация ще си остане само една романтична идея за палто от норка на жената на "инвеститора", ти н'дей бери гайле ;)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове