25 Юни, 2020 17:35 2 255 28

ДАНС: България противодействала успешно на руското разузнаване през 2019 г.

  • данс-
  • руско разузнаване-
  • годишен доклад

Според контраразузнаването чрез данъчни измами и други схеми са нанесени щети за над 205 млн. лв. на държавния бюджет

ДАНС: България противодействала успешно на руското разузнаване през 2019 г. - 1

Държавна агенция „Национална сигурност“ е противодействала ефективно на чужди разузнавателни служби през 2019 г. Това става ясно от нейния годишен доклад, публикуван на сайта на ведомството, съобщава бТВ.

ДАНС оценяват на над 200 млн. лв. щетите за фиска от различни финансови престъпления, а освен това предупреждават, че поетият от Европа курс към нулеви емисии трябва да стане повод за сериозни реформи, за да не бъдат застрашени както енергетиката, така и работните места.

Ляв и десен радикализъм в значителни мащаби от агенцията не виждат, но, за сметка на това, посочват, че нараства броят на тези, които не вярват в традиционната медицина и с действия като отказ от ваксинация застрашават общественото здраве.

Руската връзка

ДАНС отчита като съществен резултат пресичането на опитите на руска разузнавателна структура да пробие в България и дава пример с включването на двама граждани в списък с нежелани чужденци и наложената им 10-годишна забрана за влизане в страната.

Не са посочени имена, но медийно известен стана случаят с бизнесмена Константин Малофеев и пенсионирания генерал Леонид Решетников и обвинението в държавна измяна на председателя на българското Движение "Русофили".

Освен това от Агенцията посочват и противодействието на опитите на дипломат от посолството на Руската федерация за „нерегламентирано придобиване на класифицирана информация, свързана с функционирането на държавен правоохранителен орган“.

Въпросният дипломат беше обявен за persona non-grata.

Дадено е и отрицателно становище за издаването на виза за руски дипломат, определен за заемане на поста „аташе по въпросите на отбраната“ в посолството на Русия. Като основание се посочва, че евентуалното му назначаване ще застраши националната сигурност на България.

Финансова сигурност, щети за бюджета и защита на личните данни

ДАНС отчита, че по предварителни оценки, чрез схеми за данъчни измами и други ощетяващи фиска посегателства са нанесени щети за над 205 млн. лв. на държавния бюджет.

Кандидатурата на България за влизане във финансовия механизъм ERM II или т.нар чакалня на еврозоната и Банковия съюз продължава да има дисциплиниращ ефект върху финансовата система на страната.

Установените през миналата година процеси нямат потенциал да увредят цялостно финансовата система, но могат да се отразят негативно върху отделни институции и имиджа на системата и контролните органи, посочват авторите на доклада.

Основен риск се крие в: „неизпълнение или забавяне при изпълнението на поети от финансови институции ангажименти, на препоръки и предписания от национални и европейски регулаторни органи, създаващи предпоставки за налагане на санкции за страната и предизвикателства за постигането на стратегическите цели“.

В доклада се посочва още, че са възможни „уязвимости при защитата на лични данни на клиенти на финансови институции, злоупотреби и измами в киберпространството, нанасящи финансови щети на физически и юридически лица и уронващи доверието в дружествата и контролните органи“.

Терористични заплахи по света и у нас

На 14 чужди граждани са били наложени принудителни административни мерки „отнемане право на пребиваване”, „експулсиране”, „забрана за влизане в Република България” и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на ЕС”. Две лица са включени в списък с нежелани чужденци.

В доклада се посочва, че през 2019 г. не е получавана информация за осъществяване на терористична дейност в България, както и за подготвяно нападение срещу граждани и интереси зад граница. Няма информация и за изграждане на терористични структури на територията на страната.

Терористичната групировка „Ислямска държава“ продължава да е в международния фокус, въпреки загубените територии. Отчитат се и единични случаи на присъединяване към групировки в Сирия и Ирак на европейци.

Крайнодесен и крайноляв екстремизъм

Заплахата за обществения ред у нас от дейността на крайнодесни и крайнолеви структури се оценява като ниска.

„Групите от дясното екстремистко крило остават с ограничена членска маса и ниска популярност. (...) Крайнолевите структури у нас също имат силно ограничена членска маса и незначителна обществена подкрепа“, се казва в доклада.

Остава постоянен рискът от прояви на подобни структури в световен мащаб, като атаките от Нова Зеландия, САЩ и Германия са ярък пример за това. Видим е и процесът на разширяване на посланията на крайнодесните екстремисти, за да станат приемливи от повече хора.

Зелената сделка на Европа

„Европейската политика, насочена към постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г., очертава негативни перспективи не само за дейността на топлоелектрическите централи, но и за въгледобива, които генерират значителна заетост“, се казва в годишния отчет.

На фона на продължаващи конфликти между държави-производители и транзитьори не са регистрирани прекъсвания на доставките на енергийни ресурси през 2019 г.

В доклада става ясно, че България е все по-малко зависима от вноса на природен газ от Руската федерация, която, обаче, все още остава основен източник на доставки.

Ръст на антиваксъри

Устойчива остава тенденцията към неспазване на задължителния имунизационен календар и увеличаване на групата на традиционно отказващите ваксинация българи – силно рисково в контекста на масова миграция от зони с трайни дефицити в имунизационната защита.

„Възникващите в различни региони на света огнища на нови и силно заразни вирусни заболявания ще продължават да създават рискове за живота и здравето на населението“, пише още.

Примерът тук е един - пандемията от коронавируса. 

Кибер и информационна сигурност

Агенцията отчита, че рискът от злонамерени атаки върху мрежовата и информационната сигурност на България остава висок.

Като конкретен пример е дадено изтичането на личните данни на милиони българи от Националната агенция за приходите.

Ситуацията с киберпрестъпността се влошава и в международен аспект.

Съществено нарушаване на информационната сигурност у нас е отчетено при преустановяването на излъчването на програма „Хоризонт“ на Националното радио през УКВ предавателите в цялата страна заради „техническа профилактика“.

Интерес към българско въоръжение

Продължава високият интерес към продукцията на българската оръжейна индустрия. ДАНС отчита, че на склад в български военни формирования се намират значителни количества оръжия и боеприпаси готови за употреба.

Намаляват количествата на ядрено оръжие в глобален план. Въпреки това риск за световната сигурност остава разпространението на подобни оръжия.

Приоритети на ДАНС за 2020 г.

Специфичен приоритет за Агенцията е контраразузнавателното и информационното обезпечаване на процесите във финансовата система, както и противодействие на рисковете, свързани с изпиране на пари, с цел подпомагане изпълнението на препоръките към България в контекста на кандидатурата за присъединяване към Банковия съюз и ERM II.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 евалла

    29 0 Отговор
    На нашите, също като по филмите за Емил Боев, нито ЦРУ, нито КГБ, нито МОССАД може да им се опре.
  • 2 Към заглавието

    19 0 Отговор
    Твърде любопитно за Сами и Ейси нещо да споделите, моля!
  • 3 СоцБоц

    31 3 Отговор
    Драги ми Смехурко.....
  • 4 да де

    40 0 Отговор
    Тия не знаели за 60-те милиона изтеглени от Божков, а били противодействали на нещо си ха-ха
  • 5 Чори

    28 2 Отговор
    Урааааааа, нема вече руски шпиони! Нека идват братята хамериканци, те нема да ни шпионират. На теб Шкафчев ще им разкаже всичко, стига да питат. А колко руски шпиони залови ДАНС? Сигурно 200 - 300. Те това е работа.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Друго ме гложди

    20 3 Отговор
    Мен ме притеснява че съдействието на цру при 4 бази три турски партии и без сс23... 1000 нпо та и съдебна система обучена от сащ за 20 г и гл прокурор назначен от Лангли ..

    Коментиран от #11

  • 8 Охо Бохо

    19 1 Отговор
    А на американското и на приятелите от ЕС как действа? Направо си събува гащите, то не че има какво да крирм, освен пачките и кюлчетата, но той трябва да си ги крие.
  • 9 КАЖИДАНС

    19 0 Отговор
    Сигурно лъскат реверите на марковите костюмета и чакат Боко да ги предложи за медали.Пълна порнография!Банковата системаАВТОМАТИЯНО ИНФОРМИРА ЗА ВСИЧКИ БАНКОВИ ТРАНЗАКЦИИ ОТ 30000ЛВ.НАГОРЕ!АЛО ДАНСАДЖИИТЕ КЪДЕ ПРОСПАХТЕ 60МЛН.ТЕГЛЕНИ КЕШ ОТ ЧЕРЕПА..ТИШИНА...ХАМПАРЦУМЯН КАЗА..
  • 10 Бен Хур

    16 0 Отговор
    Така си мислите в ДАНС
  • 11 Груйо

    1 17 Отговор

    До коментар #7 от "Друго ме гложди":

    Обаче вие бекапистите грам не ви увират мозъците че тези СС23 и да не бяха нарязани, щяха да са морално остарели, железа, лесна плячка за чуждо ПВО, ако въобще стигат до целта. Сега сме 2020г. не 1982г. Ай със здраве.

    Коментиран от #17, #27

  • 12 Кой68

    19 0 Отговор
    Колелото се върти:успешно противодействахме на НАТО и САЩ -преди,,а сега успешно на Русия!Кого заблуждаваме и защо го правим?Отдавна сме прочетена-препрочетена книга..Имаме ли изобщо някакви тайни?Играем си на Зую,Вую и Х.. аз няма да играя!
  • 13 Sssr

    18 0 Отговор
    С кво им противодействахте,със свалени гащи ли?
  • 14 другарят

    20 1 Отговор
    България, не е суверенна страна за да има "национална" сигурност! Борбата с "руското влияние" всъщност защитава националният интерес на фашистка Америка, за да не и избяга колонията Булгерия при своите братя!
  • 15 По-правилно е

    17 0 Отговор
    България противодействала успешно на ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ. Оставаме на твъъ последно място
  • 16 big

    16 1 Отговор
    Руското е без значение, ние не сме им интересни! По-добре кажете как противодействате на турското, американското и т.н. разузнавания или на Сорос, Аденауер и други захранващи различни НПО-та, работещи срещу българския народ!
  • 17 big

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Груйо":

    Груйо, нали със старите С-200 сърбите гръмнаха американската "невидимка", а още по-старите С-125 си вършат и те работата в Близкия изток срещу къде по-съвременните самолети! Ама трябва да се знае бе пич!

    Коментиран от #25

  • 18 333

    1 5 Отговор
    "България противодействала успешно на руското разузнаване ...".
    След като действията, източниците на финансиране и пр. на БГ "мафията" са почти 1:1 с тези на руската, нормално е да е:
    "...противодействала успешно на руското разузнаване...".
    БГ и СССР-вечна ДС-КГБ мафиотска дружба.
  • 19 Сандо

    6 0 Отговор
    Всички,без руските,сте добри дошли!То и руските де,само америте да не ни усетят.
  • 20 Др Зорге

    13 0 Отговор
    Егати вица!

    Коментиран от #26

  • 21 любопитен

    8 0 Отговор
    Значи мога да погледна под кревата и да не видя там Путин?
  • 22 Хрис

    9 0 Отговор
    ДАНС годишния доклад - общ лаф, шменти-капели. Изводи от рода -хванали коча за торбите и установили, че е мъжки. На пръв прочит някои по-фрапиращи моменти : Относно европейския курс за "нулеви емисии" -не са посочени вероятните заплахи за неговото осъществяване, от къде (какво) произтичат и основните насоки за тяхното предотвратяване. Изтъква се като постижение повдигнатото обвинение на някой си в държавна измяна, да, ама не - присъда още няма. "Голяма" заслуга на ДАНС, предотвратяване назначаване на опитен руски дипломат руската мисия в България. По този повод драги ми дансаджии -за всяко уважаващо себе си разузнаване (Контраразузнаване)основно ръководно правило е "да запази в тайна от противника, това което знае за него". Пояснявам - казвате за въпросния дипломат, че е опитен и опасен. Т.е. познавате неговия стил, форми и методи на работа. Това означава че може да предвиждате и осуетявате неговите действия и ще ви е много по-лесно да сторите това от колкото един непознат за вас човек. Опасността от разпространенито на ядреното оръжие идва от предоставянето на технологии за неговото производство!
  • 23 ДАНC само абвиатурата

    10 1 Отговор
    Явно от ДАНС е останала само абвиатурата от 4 букви и всичко се ръководи от ЦРУ.Продажници долни.ГЕРБ и Борисов са нанесли щети за милиарди на България и поне 20 милиарда са инвестирани посока САЩ без грам интерес от стръна на България.Ние вече не сме суверенна държава а пионка на САЩ`.Нека да бъдат така добри подлогите от ДАНС,да кажат на какви атаки са били подложени от Рзсия и по какъв начин са нанесени щети за 200 милиона лева.Да не се крият зад засекретяване и национални интереси(те вече са продадени на САЩ) а да кажат за какво става дума.Това е същата работа като спалнята на Примата."Леглото е мое,чекмеджето е мое,пистолета е мой но парите ми ги е сложил радев с дрон".Няма ли да потърсите отговорност на Борисов,който инвестира 10м милиарда за да докара от гръцкиоте пристанища двойно по скъпия американски газ.Вече имаме договор и го купуваме от 2019 година.Някой знае ли.
  • 24 Kiko

    7 0 Отговор
    Както се вижда, САЩ`(чрез корумпирания Борисов,който ще подскача на един крак ако му кажат,защото алтернативата да се разкрие престъпната му дейност и милиардите в чужди банки,ще го прати доживот във всяка една нормална държава),е постигнала целта си.Ние не сме суверенна държава а територия и народ,който се използва за пропаганда на САЩ`.Всички структори на власта се ръководят от ГЕРБ и шайката, а шайката се ръководи от САЩ.Скоро ще купуваме и ракети за превземането на Марс,от детския магазина на 7-мо авену в Ню Йорк,на цена на истински.ГЕРБ и Борисов са пътници и скоро ще ги изметем,но ЗЛОТО- САЩ`,вече се е настанило във всички жизненоважни структори за една държава и ще ни е много трудно,докато ги изгониме.
  • 25 .Бай Иван

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "big":

    Какво му обясняваш на този герберски тапир.Аз съм служил в ракетни войски и до момента още няма аналог,който да е на нивото на СС-23.Американците се опитаха да ги копират,но не успяха.Кимчо от Северна корея си ги произвежда и ги направи да летят до всяка точка на САЩ`.Нямате си на идея какво загубихме,.а точноста им е с отклонение от 2 до 5 метра,което при една ядрена глава няма такова значение.Турци и Гърци а и НАТО трепереха от тях.......ех продажници, какво сътворихте,да унищожите 4-тата армия в Европа, за да ближете американски и турски задни части.
  • 26 Пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Др Зорге":

    Те не хванаха тегления от една банка в БГ. Противодействала успешно?!!!!Да противодействат срещу грабежа, който се извършва и геноцита в БГ..

    Коментиран от #28

  • 27 Начко

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Груйо":

    Груйо, Груйо да........и се скриеш Груйо.
  • 28 Амиии

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Пешо":

    Не са "хванали " - автоматичната сигнализация за теглене, защото им е подсказано да не я хванат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове