Last news in Fakti

29 Юни, 2020 10:11 4 024 42

Епидемиолог посочи кои мерки срещу COVID-19 трябва задължително да се върнат още сега

  • мерки-
  • covid-19

Най-малко 50-70% от хората трябва да се инфектират, за да се изгради стаден имунитет

Епидемиолог посочи кои мерки срещу COVID-19 трябва задължително да се върнат още сега - 1
Снимка: Shutterstock

Епидемията си минава своя ход. Най-малко 50-70% от хората трябва да се инфектират, за да се изгради стаден имунитет. Това заяви епидемиологът и имунолог акад. Богдан Петрунов в ефира на Нова телевизия.

„Видяхте в Ливърпул стадиона, после имаше 4000 смъртни случая. Според мен не трябваше да се пускат стадионите с публика. Трябва постепенно да си угасне епидемията, защото се увеличават смъртните случаи“, посочи той.

По думите му Швеция е категоричният пример в това отношение.

„Видяхме в Швеция, където опитаха да минат без мерки и каква е ситуацията сега. Най-малко искам да бъда на мястото на тези, които взимат решенията. Като президентът на Бразилия, който каза – по-добре да умрем от коронавирус, отколкото от глад. Това с нощните заведения, с дискотеките категорично не трябваше да се случва. Ресторантите, хотелите нямаше как, но спокойно можехме да минем на мачове без публиката и без нощните заведения“, заяви експертът.

По думите му за съжаление стадният имунитет се създава много бавно и не е много сигурен. Последното изследване в Бургас показа, че само 1-2% имат наличие на антитела. Такова проучване в Женева показа, че имунитет имат 200 души от 1200 семейства. Оказа се, че антитела се образуват в около 8% от случаите”, обясни Петрунов.

Според него епидемията се е развила стремглаво в Северна и Южна Америка. В Европа след пика около март има спад, но след май скалата върви нагоре.

„Идването на грипът есента е неизбежно, той ще се наложи над коронавируса, който до тогава няма да изчезне“, прогнозира той.

„Това, което Щабът направи беше най-доброто. Това бих направил и аз, ако бях на тяхно място. Но натискът е много голям от обществото“, смята той.

Той изрази мнение, че е възможно с идването на новите грипни щамове да се получи ситуация, в която да липсват места в болниците.

По думите му има тенденция вирусът да отслабва. „Един човек заразяваше в началото на епидемията – 2 до 4 души, този потенциал намалява. После спадна под 1, 0.85. Сега е вероятно да заразява около 1-2 души. Но това е спекулативно, не може да се каже точно", обясни той“, поясни акад. Петрунов.

„Клъстерното разпространение дава възможност да бъде наблюдавана и регулирана ситуацията. Мисля, че в България отдавна сме излезли от клъстерното наблюдение. Не може да държиш ситуацията при неспазване на мерките. Не можем да искаме да държим под контрол една епидемия при условие, че никой не ходи с маска на обществени места“, заяви той.

„Ваксината в никой случай няма да бъде панацея. Не знам какъв имунитет ще създаде тя. Вероятно до 1 година ще има ваксина. Най-малко 120 предложения за ваксина има в момента. Ние сега разчитаме на този антитялов имунитет. Само на клетъчен имунитет трябва да разчитаме. Плюс това вирусът е изменчив. Не колкото грипът, но е изменчив“, допълни той.

„Не по-малко от 70-80 % от хората ще бъдат заразени, от тях 15% ще боледуват. А от тях не повече от 2-3% ще загинат“, посочи той.

„За мен задължителното трябва да се върнат мерките за носене на маски на обществените места. Само в метрото се спазва. В градския транспорт не е така. В тролеите и трамваите млади хора не носят маски“, констатира ученият.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    31 3 Отговор
    Управляващите не искат да губят електората, но това не е добре!

    Коментиран от #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хрониките на герберлунгия

    39 10 Отговор
    Назорлем изкарвате положителни проби, назорлем правите стакмистика за брой заразени и починали. Колкото и да се напъвате, освен да срутите изцяло икономиката, банкянския няма да го спасите. Присъдата му е подписана.

    Коментиран от #12

  • 4 Носете си маските навсякъде

    28 41 Отговор
    Вчера гледах клипче от улиците на Токио ами 90% отхората бяха с маски доти на улиците (гъдето минават повече хора) и там има по 30 , 40 случая на ден за 150 милионна държава , айде който ми сложи минус е побеснял и подивал балкански селяндур ТОЧКА

    Коментиран от #6, #10, #15

  • 5 Иван

    33 1 Отговор
    Хем нямало стаден имунитет ,хем трябвало 70% да се разболеят ,че да има стаден имунитет.И като затворят дискотеките какво?Септември като отворят училища,университети и дискотеки и всичко жужи пак ще има "пикове".Дори цялата държава да затвориш и да паднем на 0 бройки ,в момента в който отворим границите мача почва отначало.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Време е за Възраждане

    30 4 Отговор
    Пишман специалисти се анонсират от властта.
    Явно става въпрос за пари и кражби
  • 8 Грейс

    32 1 Отговор
    Абе махнете тази грозна, ама много грозна английска чуждица "клъстър". Като тръгна от онзи с черната униформа, та не спря! Как ви разбира ББ незнам Така сигурно му изглеждате по умни.
  • 9 Мишо

    6 37 Отговор
    Триабва да се затвори даржавата и да работят само аптеки и хранителни магазини. Но господин борисов за сажеление са опитва да угоди на простолюдието и не претприема нищо а много хора умират от този вирус .

    Коментиран от #18

  • 10 Хрониките на герберлунгия

    28 10 Отговор

    До коментар #4 от "Носете си маските навсякъде":

    Има просто решение на страховете ти. Затвори се някъде в стерилна среда и не мърдай от там.
  • 11 Хрониките на герберлунгия

    28 3 Отговор
    Междувременно баце ще си краде бизнеси, ще командва бизнеси и медии, ще си пълни шкафчетата, а вие се страхувайте за жалкия си животец.
  • 12 Све

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хрониките на герберлунгия":

    В "СТУДИО ХЪ" ВИДЯХМЕ КАК СЕ ИЗРАБОТВАТ ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ... ДОКАТО НЕ СЕ ПРОВЕРИШ САМ. С ТЕЛЕФОННИ ИЗВЕСТИЯ, ЧЕ СИ ПОЗИТИВЕН, СЪС ЗОР ТО ДАВАТ ДОКУМЕНТ БЕЗ ПОДПИС И ПЕЧАТ !!!!!!!!!! НАКРАЯ ТИ КАЗВАТ, ЧЕ Е СТАНАЛА ГРЕШКА БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ

    Коментиран от #25

  • 13 фен

    28 4 Отговор
    Голяма част от заразените не са болни.Изкарват си инфекцията на крак.Ама вие и тях броите.
    Стига плашихте хората.
  • 14 555

    27 2 Отговор
    До-Носете си маските навсякъде# Тоя явно и спи с маска ,ходи на плаж с маска в кенефа ина м..ка си в тунела е пак с маска
  • 15 Мислещ

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "Носете си маските навсякъде":

    И респираторните инфекции са отговорни за 30% от смъртните случаи в страната. В Китай са още по-високи. Много помагат тия маски, ама дали за избягване на нещо, или напротив - да те довършат.
  • 16 радев

    20 3 Отговор
    Ако ви е страх си носете маските.Спете и се хранете с маска! Изборът е ваш.
  • 17 Активист на БСП

    17 3 Отговор
    В момента ,който свалим ГЕРБ от власт ,вирусът изчезва !!!
  • 18 Корона глад

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мишо":

    Ами по добре се затворете вие някъде двамата Б.Б.другите ще се оправим и без вас
  • 19 Факт

    13 1 Отговор
    Каже ли някой маска, да си хвърли дипломата!
  • 20 нмб

    8 11 Отговор
    Срещу вирусите няма имунитет. Правите аналогия с чумата, холерата и другите епидемии от миналото, ама те вирусни ли са били или с друг произход? Докато не се открие ваксина или лекарство, заразата няма да спре. Стадният имунитет няма да помогне.

    Коментиран от #26, #29

  • 21 Диверсант

    13 0 Отговор
    Не е важно какво ще стане в болниците. Въпросът тук е колко ЧЕКМЕДЖЕТА трябва да се напълнят
  • 22 Госあ

    13 0 Отговор
    Тъпанарите сами ще си прецакат кирливия "туризъм" . малко са хората, които ще рискуват живота си за кючеци. Слава богу, все още е така.
  • 23 ееее

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    "епидемиологът и имунолог акад. Богдан Петрунов" рече ..., не се излагай академик си стаден имунитет се изгражда при стабилен дългогодишен перконален имунитет. С короната няма такива индикации дори обратното, има данни че за 2-3 месеца имунитета спада с 70%. Наистина не разбирам защо спецове ръсят глупости, ако са такива де.
  • 24 Лост

    12 0 Отговор
    В Бургас бяха в очакване на едни самолети. В Царево развалиха бала на абитуриентите.
  • 25 ПрезЧумавото

    3 15 Отговор

    До коментар #12 от "Све":

    Слави Трифонов е наркоман с психични отклонения причинени от заболяване прекарано в детството което причинява и стерилитет. Освен това е лъжец който 90 година беше на барикадите в София при протестите срещу БКП тогава. Беше отзад опрял се на предните протестиращи студенти и подаващ си главата само като лалугер от дупка,а сега лае друго според тоягата която играе. Нека всички които казват, че няма заболяване и зарази да отидат в инфекциозното където се лекуват тия с корона вирус и да влезът без предпазни средства при болните да видим колко са смели.

    Коментиран от #27

  • 26 фен

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "нмб":

    Имунитета се получава след преболедуване на инфекцията.Може и с ваксина но трябва да е поставена 2-3 месеца по рано.Спал си в час по биология.

    Коментиран от #33

  • 27 Мислещ

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "ПрезЧумавото":

    Какво общо има Слави Трифонов? Това не го е той казал, а "болнИ" от вируса.

    Коментиран от #31

  • 28 Васил

    2 7 Отговор
    Стадиен имунитет голям смях няма такова нещо този сигурно си е купил академичната диплома на битака
  • 29 ПрезЧумавото

    1 9 Отговор

    До коментар #20 от "нмб":

    Прав си стадния имунитет е глупост и няма да помогне но не съм сигурен и дали ваксината и лекарствата ще помогнат. Тия заболявания са като сифилиса, хепатита и ХИВ не се изчистват, а само се поттискват и цял живот оставаш носител което не е излекуване. Може ти да нямаш симптоми но това не значи, че си излекуван може да заразиш стотици без ти да се разболееш повторно. Това защо не го съобщават, а само баламосват хората по целия Свят, че търсят лечение- това поне се знае и трябва да се съобщи на хората по света да се пазят. Мерките бяха добри и нетрябваше да се премахват но ние сме овце и блеем по невъзможното. Ваксините и лекарствата ще бъдат само за стопиране на заболяването но не и лечение това се знае от всички и в двата лагера Русия и САЩ и тези които са го пуснали. Според мен целта е само една редуциране на населението на Земята и да се държи в подчинение и нищо добро не ни чака ако продължим по същия начин.
  • 30 Актуална Антена

    5 1 Отговор
    За да се предпазите от Кораната требе следвате примера на Тулупа, а именно да не пиете морни студена вода. Он цел живот спазва те тая противоепидемична мерка.
  • 31 ПрезЧумавото

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Мислещ":

    Грешки с пробите стават при всички заболявания затова се правят по няколко проби и се повтарят през определен период. А Слави играй като куче според тоягата и към този които му подхвърля кокъла.

    Коментиран от #32

  • 32 Мислещ

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "ПрезЧумавото":

    Ами стават грешки, да, затова нормалната практика при другите заболявания е да не се набеждава някой за болен без да е 100% потвърдено. А сега става някакъв лов на вещици.
  • 33 нмб

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "фен":

    Не съм спал, драги/а, в часовете по биология. Но ти май не си присъствал в такива часове. В училище не се учи вирусология. Писах на емпирична основа. Едни заболявания са от бактерии, други са вирусни. Всяка година боледувам от вирусни инфекции- грип, откакто се помня. И нямам имунитет. На следващата година пак боледувам, понякога повтаря. На следващата година- пак... Няма имунитет за вируси. Запомни го!

    Коментиран от #39, #41

  • 34 Онзи

    0 1 Отговор
    Браво, най-после някой да напише нещо
    смислено и умно по темата Корона 19!!??
  • 35 Онзи

    0 2 Отговор
    Не е за хора със здравни проблеми!!!???
    Само малко допълнение: един заразява 2
    тези двама и той самият заразяват 6,тези
    шестима и той самият заразяват 14, тези
    14 и той самият заразяват 15 и т.н......!!??
    При положение,че 1 заразява 4-ма.......!!!??
    Добре,че в природата има не само числа,
    графици, %, а хора с ОТГОВОРНОСТИ!!??
  • 36 Николай

    4 0 Отговор
    Още един "капацитет".Що не си завреш маската в дупката.И пропагандата идва само от Пеевските медии

    Коментиран от #38

  • 37 Матей

    5 0 Отговор
    Защо ли напоследък се завърна усиленото говорене за К-19дава се крат-бланш за тревожни изказвания,а нали било наказуемо за създаване на паника.Докарва се вода от 9 дерета в опит да се докаже необходимостта от носене на маски и други псевдо-предпазни мерки.Това е психологически терор,отправят се и заплахи,редовно се цитират сводки за бойните действия срещу виртуалния вирус,броя на глобените непокорни и вироглави,въртят се по радиото втръснали предупреждения и наставления.В Гърция си щракат пръсти на сиртаки,примамват летовници и от България,сезона ще бъде изпуснат и с нулеви приходи.Колко олигарси ще загубят част или цялото си състояние ,приватизирано от герберската хунта,чудно е как не са намислили някой преврат.
  • 38 Пако

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Николай":

    Академик Дрисъков,да ми даде маската си да я
    обработя преди да си я сложи....
  • 39 the truth

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "нмб":

    Спокойно, Гейтс ще ни сложи ваксината с наночипа. Тогава вирусът изведнъж чудодейно ще изчезне. А заради наночипа ще изчезне и 90% от земното население.
  • 40 Боцо

    3 1 Отговор
    Този по какво е академик? По орално дегустиране на топки бокови?И на кого му пука за нова тв изобщо?
  • 41 д-р Иванов

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "нмб":

    Абе индианец човека правилно ти го е обяснил ама ти не.....и емперична основа не знаеш какво е.
    Боледуваш защото ти е слаба имунната система.Вирусите се променят мутират.На училище ходил ли си?Много си зле.

    Коментиран от #42

  • 42 нмб

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "д-р Иванов":

    Брех! Че и доктор си се писал! И мнението ти става много компетентно. За да го подсилиш- давай с лични нападки и обидни квалификации, издаващи словесната ти немощ. Нали знаеш, докторе, че словесната немощ е в следствие на умствената такава? В тоя форум много доктор, много нещо! От доктори не можеш да се разминеш в Бг.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове