Last news in Fakti

30 Юни, 2020 19:39 2 406 79

Плевнелиев: Радев трябва да освободи Узунов

  • росен плевнелиев-
  • румен радев-
  • пламен узунов

Президентът коментира, че една втора вълна на епидемията ще бъде унищожителна

Плевнелиев: Радев трябва да освободи Узунов - 1
Снимка: БГНЕС

"Не може да има дискриминация, когато става дума за човешки живот. Големият ни страх е да не се окаже, че в битката за ваксините отново да има битки, а не консенсус, да има монополи, а не глобално сътрудничество, да има глобално противопоставяне - САЩ срещу Китай или Китай срещу Европа". Това каза пред БНР президентът на България 2012-2017 г. Росен Плевнелиев във връзка с призива на над 100 световни знаменитости, сред които е и той, когато бъде създадена ваксина срещу COVID-19, тя да бъде достъпна за цялото население на планетата. Той акцентира, че ефективността на кампанията по ваксинирането на всички хора по света се определя от нейната универсалност - защита на всички уязвими хора.  

По думите на Плевнелиев правилното решение е било да се избере здравето пред икономиката и подчерта, че това е повод за гордост, че българското правителство е постъпило точно така, защото държавите, които избраха обратното, сега са много по-зле от България.

Той призова за отговорно и съвестно спазване на противоепидемичните мерки и да се знае, че дори да се говори за ваксини, те ще бъдат готови за масова употреба най-малко след 2 години: "Това означа поне още 2 години да живеем в баланс, да се научим на това. Оттук нататък богатите, развитите държави ще бъдат тези, които успеят да намерят баланса".

Президентът Плевнелиев коментира, че една втора вълна на епидемията ще бъде унищожителна: "Тя ще застраши икономическата система, банки и икономическата съдба и перспектива на хиляди семейства. Ако не искаме това да се случи, трябва да сме с най-умните и развити държави, които вече планират и се подготвят за това, а не да щракаме с пръсти и всеки да гледа себе си и това да доведе до тежки икономически, но и здравни последствия". Според него "вълшебните" думички са баланс и дисциплина.

"Очаквам следващите месеци да сме свидетели на още много от тази нечиста кампания, която се води, но която се е водила и в миналото", заяви Плевнелиев и посочи, че политиците дължат коректност на българските граждани, а "не да се замерят със записи, за които не е доказано, че са истински. както и прокуратурата да работи с недомлъвки, а да не изкаже докрай цялата истина".

Росен Плевнелиев беше категоричен, че президентът Румен Радев трябва да освободи секретаря по антикорупция Пламен Узунов: "Радев четири години се изживява като единствения и уникален, който ще пребори корупцията и който е алтернатива. Ако има мъничко морал, което се претендира от президентската институция, този секретар трябва да си тръгне", коментира той.

По думите на президента Плевнелиев са прекрачени всички граници относно назначаването на посланици на страната в чужди държави: "Българските граждани категорично никога не са приемали тези задкулисни вземания на решения между политици и бизнесмени. Това, което излиза като кореспонденция (между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов - бел.ред.) повече от ясно показва доказателства в тази посока".

Според Плевнелиев е имало задкулисно "борене на влияние как да се пробута на правителството определен посланик, който да свърши определена работа".

Той беше категоричен, че може президентът да настоява даден човек да отиде посланик в определена държава: "Има много доказателства за подобни действия през годините. По два начина това може да се случи - първият е съгласуване, консултации между президента и министъра на външните работи. ... Вторият начин, който е на ръба на закона, е практикуван по време на втория мандат на президента Георги Първанов, а очевидно и сега при президента Радев - когато президента казва, че за да подпише някои назначения за посланици, настоява да се съобразят с неговите кандидати за дадени позиции. Но това, което е отвъд закона, е някакви бизнесмени да си говорят с някакви съветници, а те да лобират пред президента, който пък да лобира пред министъра на външните работи за определена кандидатура, както се е случило в случая "Бобоков-Узунов".


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EL boko

    60 6 Отговор
    Да, "ще бъде унищожителна" за пп ГРОБ хихи :)

    Коментиран от #22, #64

  • 2 така така

    15 92 Отговор
    Радев трябва да освободи поста.

    Коментиран от #16, #57, #58

  • 3 Втората вълна унищожителна!

    52 6 Отговор
    За народа вълна а за тебе и ГЕРБ парата.
  • 4 Деси

    80 7 Отговор
    А ти Роско трябва да смениш памперса на малкия. Хайде, бегом марш!

    Коментиран от #28

  • 5 ББ ГС

    80 7 Отговор
    Тихо ти бе тарлък
    Бегай да простираш на синоптичката прашките
  • 6 Много чудно

    78 7 Отговор
    Кой му даде думата на плювньочехълчето? Да не говорим за липсата на компетенции.
  • 7 Чочо

    62 9 Отговор
    Казват че си добър бизнесмен може и да е вярно, но като политик си кръгла нула.
  • 8 Начо

    9 45 Отговор
    Толкова ли е важен тоя Пламен хитлера че да завлече и Радев
    Или,с какво е зависим Радев от Пламен хитлера
  • 9 оня с коня

    10 61 Отговор
    След като е НЕСПОСОБЕН ДА ИЗПЪЛНЯВА Задълженията си поради Некомпетентност и Безхаберие,редно е Радев да бъде УПРАВЛЯВАН И НАПЪТСТВАН в Действията си от Предходния Президент - един от Успешните за България.

    Коментиран от #25, #37, #67

  • 10 Тоя па

    33 3 Отговор
    Тоя па, тоя па...
  • 11 истина е

    45 3 Отговор
    Ако пастирката беше избрал правилното решение ,до като беше президент ,трябваше да се самоубие на вторият ден !!
  • 12 1122

    49 6 Отговор
    ББ трябва да подаде оставка за корупция.
  • 13 ал бънди

    58 6 Отговор
    Пухлюто, дето беше със 7 процента рейтинг, да не се мотае по медиите и да ръси глупости (той на друго не е способен), а да се прибира да мие чинии и да чисти в къщи.Да не го сурвака синоптичката още от вратата.И поне снимката му не показвайте.Рядко отвратителен екземпляр.
  • 14 Boxer 3.0

    33 4 Отговор
    Помниш нашите розови нощи, нали?
    Радев, е лош! Знам го! Няма да ти пусне и даже и на тебе!
    Ако много с ядосаш, облечи цикламената рокличка, която ти подарих.
    Ще се почувстваш по-добре ;)
  • 15 Едно

    47 5 Отговор
    грабливо безродно същество , дръпнало яко стотици милиони ! След потичане на милиардите от ЕС за България и гражданите ѝ , назначено с цел за строителен предприемач ! Заделило и за партията от благите обществени поръчки и наградено с пост министЕр и за капак и позор - президентИН ! И то взело акъл да ръси ?
  • 16 Karosel

    9 43 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    Радев ако му е останала грам съвест и чест, трябва веднага да освободи Узунов. По пример на ГЕРБ където бяха гонени много хора само за съмнения около тях и тяхната работа. Но всички помним 80%-вият който след изказването си не само не подаде оставка, но стана и евродепутат.

    Коментиран от #35, #40

  • 17 сигурно

    45 5 Отговор
    Мислех си че тоз на снимката е най-големият срам на световната политическа сцена ,но боко му диша във врата ,и може би го задминава !

    Коментиран от #32

  • 18 Азз

    39 4 Отговор
    Плювко-о, плювко...
  • 19 Борислав

    37 4 Отговор
    Да бе то Узунов е най големия проблем за България. Да го маха, все тая. Но такива като теб и обвенените в корупция управляващи не оставка а на съд трябва да са .
  • 20 Заслуги

    29 2 Отговор
    единствено за пълна конфискация , стотина години затвор и там да врачува на циганите !
  • 21 Karosel

    8 27 Отговор
    Плювко, чехльо, смени памперса... Нищо конкретно за оборване тезата на господин Плевнелиев. Всички злостни коментари са такива. Да сте живи и здрави, хора!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 слаботоков

    28 4 Отговор
    Плювньо- Палячото 💩
  • 24 Синопичков

    33 6 Отговор
    Кой те пита теб, бе олюв.
  • 25 ТИР

    35 6 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Това че Плевнелиев е" Бивш Успешен Президент" Виц ли беше,,?

    Коментиран от #36

  • 26 Karosel

    6 14 Отговор
    Вие морални ценности и култура имате ли?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Чочо

    23 4 Отговор

    До коментар #4 от "Деси":

    Малкият дето спи на пряко в къщата на Секвоя ли?
  • 29 Този

    28 1 Отговор
    Кара БМВ Х7 за 200 000лв и има палат на 3 етажа с басейн в Гърция :))

    Коментиран от #56

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 месара

    5 28 Отговор
    радев трябва да освободи и себе си !
  • 32 Лика прилика

    20 3 Отговор

    До коментар #17 от "сигурно":

    Тандем брат, щото послушко беше удобен и му слагаха думите в устата, а Баце–една си знае, една си бае.
  • 33 Йосарян

    18 3 Отговор
    За къде сме без Пастирката пантоф-чехълче-амеба! Ще приключите със Шепот!

    Коментиран от #34

  • 34 Плювналиев

    21 4 Отговор

    До коментар #33 от "Йосарян":

    е най-отвратителното същество на планетата!
  • 35 чичо пита

    20 0 Отговор

    До коментар #16 от "Karosel":

    А инкасото и Ярема за смс-те с Божко? Само съмнения

    Коментиран от #61

  • 36 оня с коня

    3 24 Отговор

    До коментар #25 от "ТИР":

    А може ли Един Президент който е НЯМАЛ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ с ГЕРБ,Борисов и Правителството да е Неуспешен според тебе?Ей ...мислете преди да се изказвате неподготвени бе!
  • 37 Явно

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    ти харесва публично да те шибат ...... с камшици!!!

    Коментиран от #39

  • 38 Уди Кълвача

    25 3 Отговор
    Този охлюв с офширките в Кипър какво се е обаждал?
  • 39 оня с коня

    3 15 Отговор

    До коментар #37 от "Явно":

    Ха ха!Ако това е Публично шибане,ЕГАТИ ПУБЛИКАТА:)
  • 40 Пешо

    24 3 Отговор

    До коментар #16 от "Karosel":

    Ти ли въобще пишеш за съвест и чест?!!!!!Морал нямате и достойнство за 2 секунди.Превърнахте всичките Гроб-аджий държавата в б.рдак.
    Изплуваха толкова долни кражби в огромни невиждани грабежи и продължавате да сте нагли.Ще лъжете децата си с ограбени пари.И те ще са толкова достойни като вас.Неграмотниците превзеха държавата и сега мразите тези, които знаят и могат повече от вас.Беснеете като башибозук, елементарно и скотоумно.
  • 41 Цеко сифоня

    26 1 Отговор
    Защо на снимката има парче използвана тоалетна хартия ?
  • 42 фалко

    26 2 Отговор
    този чандал от снимката е позор за Българите!
    прикрит туркумингиш
  • 43 РЯДЕВ ТРЯБВА ДАВКАРА В ЗАТВОРА

    24 2 Отговор
    ПЛЕВНЯЛИЕВ ЗА НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЯВАНЕ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ С БЪЛГАРСКИ РАБОТНИЦИ - ПРЕВРЪЩАЙКИ ГИ В РОБИ !
  • 44 СИНИ БОКЛУЦИ

    18 2 Отговор
    Плюв-пляв,без маска си! От къдя на къдя,от дек на дек! Па ли търсиш миштурия бе! Срам немаш ли! Боко че те глоби по екстакса бе екси! Мани са,фани са скрий-то па бива,бива,ама ...синьо разпльокано!
  • 45 ПЛЕВЕЛА Е ГОТОВ ДА СИ СВАЛИ ПЛИКЧЕТАТА .

    18 1 Отговор
    Бойко Борисов
    Българският премиер към председателя на Европейския съвет Доналд Туск
    “ Ооо, к'во стана, Доналд „
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ха ха ха

    4 17 Отговор
    Не само да освободи Узунов но и той да дава оставка ,всичко е минавало през него
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ТАКИВА КАТО ТОЯ

    15 2 Отговор
    ЩЕ ВКАРАТ БОЙКО В КУЧИ Г... , НЕКАДЪРНИИИИИИИИК
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Българин

    23 3 Отговор
    Махнете това недоразумение и подобие на човек....
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ха-ха-ха

    19 2 Отговор
    Кой си ти, бе? Жалко влечуго!255
  • 54 Виктор

    17 3 Отговор
    А бойко борисов кой и кога ще го освободи, другарю плевнелиев???
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Анонимен

    4 21 Отговор

    До коментар #29 от "Този":

    Вие ли му ги купихте?Дойде милионер със собствен бизнес.Прост човек пари не прави.Завиждате ли му,че е уважаван,че му гледате и в гащите и жените?А кой уби детето му,както и на Ж.Желев дъщерята?Тук в този сайт сте нереализирани комунисти и злобари.

    Коментиран от #60, #63, #66

  • 57 ежко

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    И аз така смятам.Радев трябва да освободи поста и да направи партия.Тогава ще хвърчат шушони, а ГЕРБ трябва да прави коалиция ако иска парламентарно представяне......
  • 58 Хах. Отдавна не бях се смял така...

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    Може да се освободи и в задния двор на твоята м...а. ще ти хареса!
  • 59 Ало, меката китка, мълчи!

    17 1 Отговор
    Тръгнал да дава съвети той...Мъжка про... тка.
  • 60 Ха ха ха

    1 9 Отговор

    До коментар #56 от "Анонимен":

    Точно им го каза ,но те си го знаят.
  • 61 В УСТАТА

    11 1 Отговор

    До коментар #35 от "чичо пита":

    . В УСТАТААААА
  • 62 Палячо

    9 1 Отговор
    бях, такъв и останах.
  • 63 Ти колко си заблуден

    18 1 Отговор

    До коментар #56 от "Анонимен":

    Този е с 10 стрпителни фирми и като консултат е заграбил сигурно 10-20милиона от твойте данъци! Балък си ти
  • 64 Мъжа ти

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "EL boko":

    Важното е че твоята БСП заедно с мунчо отиват в забвение ХаХаХа.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 хамсал

    10 0 Отговор

    До коментар #56 от "Анонимен":

    Ехооо, фантазьораааа, чети бе Маугли-"Като студент Росен Плевнелиев става член на Българската комунистическа партия и е избран в ръководството на партийната организация във ВМЕИ „Ленин“.[8] Владее немски и английски език.[9]".
  • 67 Винету Борисов

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    По-скоро си Оня с магарето, доколкото Плювню се оказа по-неудачен вариант за президент дори от магаре. Каза го бате Боце Тиквата. Като си помисля, магаретата сте три - ти, Плювню и Тулупа.
  • 68 Аргонавт

    10 1 Отговор
    Какъв президент бе хора?!!! Защо продължавате да титулувате този плазмодии, този елемент от Менделеевата таблица!
  • 69 Чехлю

    14 0 Отговор
    Пак се изходи
  • 70 emo

    13 0 Отговор
    този още ли се има за нещо ,та си позволява да дава акьл и сьвети.
  • 71 Дедо

    11 0 Отговор
    Защо се дава форум на идиоти, случайно попаднали във власта вместо в лудницата??!!
  • 72 хахха

    10 0 Отговор
    я Плюнката изплува нещо евроатлантическо плува
  • 73 7735

    10 0 Отговор
    5 ГОДИНИ ТЕ ВИДЯХМЕ И ПОМНИМ КАК ДИ ТИ ДЪРПАХА БУЗКАТА.НАРОДА ТЕ ИЗРИТА.СКРИЙ СЕ.... И ОНЕМЕЙ ,АКО ОБИЧАШ!!!
  • 74 Кочо

    9 2 Отговор
    Жалко подобие на мъж и най-жалкия прецедент, който сме имали
  • 75 HohoBoho

    3 0 Отговор
    Май имаше някакво незаконно имотче в Гърция...Що не го разследваха, а го потулиха
    /то и за барселонското имотче няма развитие/
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 ВЕДНАГА

    4 0 Отговор
    РАДЕВ ТРЯБВА ДА ОСВОБОДИ ПЛЕВЕЛА ОТЗАД
  • 78 ЕДИН ОТ АГЕНТИТЕ

    2 0 Отговор
    НА США Е РОСЕНЧО. .ПРИЗНАТ РУСОФОБ. .ЧАСТ ОТ МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ. .ДОПРИНЕСЪЛ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
  • 79 1122

    0 0 Отговор
    Видяхмете и тебе,колко струваш като президент.Каквото ти кажеше Борисов,това правеше,за това сега Борисов се ядосва на ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ,ЗАЩОТО той има собствено мнение,и това ядосва Борисов.Той преди командваше и президентсвото и министерствата.Цялата власт беше негова,но при Радев не става тая работа.Ясно ли ти е?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове