Last news in Fakti

2 Юли, 2020 06:57 2 195 22

Неофит подкрепи Кошлуков по случая "Вяра и общество"

  • неофит-
  • патриарх-
  • кошлуков-
  • горан благоев

Светият синод разпространи писмо, изпратено от патриарха, до директора ан БНТ

Неофит подкрепи Кошлуков по случая "Вяра и общество" - 1
Снимка: БГНЕС

Светият синод разпространи писмо, изпратено от патриарх Неофит до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, в което изразява пълната си подкрепа за действията му по отношение на предаването "Вяра и обществот" и неговия автор и водещ Горан Благоев.

Ето пълният текст на становището на Светия Синод, подписано от патриарх Неофит:

Във връзка с повдигнатия въпрос в медийното пространство за и против предаването "Вяра и общество" по БНТ, ние, като архиереи на Българската православна църква - Българска патриаршия, намираме за нужно да споделим своето мнение по въпроса.

Предаването започна излъчване по БНТ в далечната 2006 г., като неговата цел беше по съвременен начин да представя, от една страна, религиозно-богослужебния живот на традиционните вероизповедания у нас, а от друга, по достъпен начин да представя учението им.

Като традиционно вероизповедание най-много ефирно време се отделяше на Православната църква и нейното учение за мироспасителното Боговъплащение на Сина Божий. Няма да бъде пресилено, ако кажем, че с носталгия си спомняме за времето, когато всички очаквахме предаването, защото в рамките на 30 минути от него можеше да се почерпи голяма духовна полза. То радваше всички ни - и клирици, и миряни.

Тази радост бе помрачена и обичното ни религиозно-просветно предаване се превърна в трибуна, имаща за цел грубо, чрез лъжедуховници и преднамерени въпроси на зрители, да руши авторитета на Българската православна църква.

В националния ефир тенденциозно се злепоставят архиереи и свещеници.

Води се открита пропаганда срещу Българската православна църква - Българска патриаршия чрез подвеждащо и едностранно представяне на факти, както и чрез изопачено тълкуване на съдържанието на документи.

Стигна се дори до опити да бъдат хулени светци на Църквата!

Неколокократно Светият Синод се обръщаше първо с молба към водещия на предаването, а после и към ръководството на БНТ, да не се използва националния ефир за обслужване на нечии интереси, целящи уронването на авторитета на родната ни Православна църква.

Гласът на Светия Синод не само не се чу, но и с още по-голяма сила се започна пропаганда спрямо Църквата. Започна да се дава трибуна на хора, които нямат нищо общо с Църквата, не живеят нейния благодатен живот, а също така и на псевдодуховници, които да коментират пристрастно Българската православна църква - Българска Патриаршия. Не са малко и опитите на самия водещ Горан Благоев за вмешателство в делата на Църквата. Дълбоко обидно и охулващо е представянето на образите на Господ Иисус Христос и Божията майка с главите надолу като фон на надписа "Вяра и общество", за което господин Горан Благоев е информиран в лични разговори с архиереи, но от това няма резултат. Тоди факт сам по себе си потвърждава, че Истината се изопачава в това предаване.

В скандалното предаване "Вяра и общество" на Българската национална телевизия от 06.06.2020 г. отново се злепоставя Българската православна църква - Българска патриаршия и се изопачава истината. За пореден път се потвърждава тенденциозността на водещия журналист и продуцент на предаването Горан Благоев към Българската православна църква - Българска патриаршия.

Убедени сме, че днешното глобализиращо се общество има особено остра нужда от предаване с религиозно-образователен характер и неговото място е именно в националната телевизия, но не и от предаване, което под прикрита външност, чрез тиражиране на откровени неистини, да насажда омраза и ненавист срещу вярата и Църквата!

Поради тази причина Ви подкрепяме във Вашите действия.

Убедени сме, че тези действия не са насочени лично срещу г-н Горан Благоев, а първо срещу уронване престижа на един от културните стожери на нацията ни - Българската национална телевизия, която винаги се е стремяла да бъде обективна и да не обслужва вредни за националната ни сигурност интереси.

Генералният директор на телевизията е длъжен да оправдае доверието, което му е гласувано. На второ място, Генералният директор е длъжен да съблюдава да не бъде използван националния ефир за подмолно и непристойно уронване авторитета на институциите в България.

Нека не забравяме, че Българската православна църква е част от Едната Света Съборна и Апостолска църква, глава на която е самият Господ Иисус Христос. Тя е богочовешки благодатен организъм. Най-вече благодарение на Българската православна църква е съхранена Светата ни православна вяра и националната ни идентичност.

С уважение,

председател на Светия Синод Патриах Български Неофит


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грейс

    25 5 Отговор
    Има ли още зрители на БНТ.?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Толуп

    22 5 Отговор
    За да участват в сегашната пропаганда, от журналистите се иска да говорят бързо и да мислят бавно. Горан не е от тях.
  • 4 Мунчо

    16 14 Отговор
    Не, за нас е обида Неофит да е глава на Българската Православна Църква.

    Коментиран от #6

  • 5 Каталунския крадец

    13 3 Отговор
    Идиоти!
  • 6 Николова

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "Мунчо":

    Много правилно си измислил, под какво име да пишеш глупостите си
  • 7 Николов

    12 5 Отговор
    Синода не е Църквата. Определението за това е навсякъде.Абсолютно погрешно писмо .
  • 8 Tate

    12 6 Отговор
    Болшевики Сър !!
  • 9 hmhmhm

    5 4 Отговор
    Е как няма да ударим едно рамо на Баце , па он ни рани !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Принципна е позицията

    5 9 Отговор
    на Патриарха. И е важна.
    Благоефф и котилото което създаде и на което даваше трибуна в продължение на десетилетия да заминават в Атлантическия клуб, "лабораториите" на драгалевския гуру или при коритарофф.
  • 13 Зрител

    3 8 Отговор
    И понеже Горан се изчерпа творчески за 15 години, за да е интересен и да привлече внимание, започна да критикува православието и Светия синод.
  • 14 мария

    6 5 Отговор
    и това нещо е патриарх! една дума не можа да изрече като Патриарх! Е чучело, знаеш ли как попа на Царево блъсна внука ми защото носи името на италиянския си дядо! Вие сте изчадия
  • 15 мария

    6 4 Отговор
    това стана на Преображение 2019! Написах писмо на надругата мумия Йоаникий_ Сливенския митрополит.Една година ни дума, ни отговор_ травма завинаги на едно дете на 7 г. Никога няма вече да отида на църква_ отец Стоян ме блъдна по главата и ми каза " Бегай оттука" _ това са думите на внука ми, който никога няма разбере какъв е Грехът му и за какво плака толкова! Чернокапци ненаяли се! Горан е прав с всяка своя дума, вие сте срам за православието!

    Коментиран от #16

  • 16 Нана

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "мария":

    Какво се е случило?
  • 17 православно ченге патриарх

    3 0 Отговор
    заповедта от кремъл е дошла и няма какво много-монго да се ослушвате - сичкуту източноевропеец при путин и - равнис, мирно!

    ше ви дам една демокрация ...
  • 18 Православен

    3 0 Отговор
    Виждам голяма простотия и нагласени миряни и духовници на хранилка, като трудовите колективи и другарските съдилища при социализма. Нямат срама и заради такива като тях се хули Божието име. Казал го е Спасителят - Иисус Христос. А аз ще добавя - на калпавата ракета - космоса и пречи. Ужас!
  • 19 мария

    2 0 Отговор
    до нана! Просто беше 6 авг. Празник! Отидохме в храм " Успение Богородично" да запалим свещ! Така наречения божи " наместник" отец Стоян започна да дава причастие. Моят внук заедно с децата застана на редичка! Беше страшно развълнуван! " "Как се казваш" _ " Джузепе".И с ръката която даваше светия хляб го блъсна по главата.Нямя да забравя докато съм жива как детето разпери ръце пред ОЛТАРЯ , заплака и каза какво съм направил. Стана луд скандал! 50 руснака ни гледаха " божия сеир. Простете за дългия пост!
  • 20 мария

    0 0 Отговор
    става дума за църквата в кв. Василико гр. Царево
  • 21 мария

    0 0 Отговор
    Извинете ме , че пак пиша! Впрочем съпругата на г- н Благоев беше свидетел и се опита да успокои детето.
  • 22 протопсалт

    1 0 Отговор
    Синода се компрометира много яко, особено със скандалната Десислава Пулиева - трима мъже и от всеки по едно дете. Същата дава акъл на краваря Гавриил как да се въведяло вероучение
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове