Last news in Fakti

2 Юли, 2020 21:53 1 783 2

От ИК "Лозенец" очакват оставката на шефа на ДНСК

  • днск-
  • лозенец-
  • оставка

Напрежение в София

От ИК "Лозенец" очакват оставката на шефа на ДНСК - 1

Инициативен комитет "Лозенец" очаква насрочването на първото заседание на делото за "Златен век" и ще следи за спазване на указанията на ВАС от страна на първата инстанция.

Очакваме оставката на арх. Несторов и заповед за окончателно спиране на строителството, пишат в позицията си до медиите от ИК "Лозенец".

Те поясняват, че остават в протестна готовност.

От ИК "Лозенец" поясняват, че най-значимата част от решението е ВАС изрично казва, че първоинстанционният съд не е имал право да коментира срока на строителното разрешение и дава инструкции на новия състав да не разглежда изобщо този въпрос.

Те напомнят, че многократно са заявявали, че обжалваната заповед на ДНСК е само за временно спиране на строителството на небостъргача, но не третира най-важния въпрос - законността на строителството и срока на разрешението за строеж.

На първа инстанция административният съд се опита да тълкува този въпрос без той да е предмет на делото, което поставяше сериозен проблем за създаване на съдебна практика за признаване съществуването на поправка "Артекс". Решението на ВАС на практика отменя това тълкувание и връща делото за ново разглеждане, отбелязват от ИК "Лозенец".

По думите им от мотивите на ВАС излиза, че твърдението, че строителното разрешение е валидно на съда в първа инстанция е било в нарушение и неправилно е било изобщо коментирано. Горното, в комбинация с пълната отмяна на решението на Административен съд София - град, означава, че хипотезата, че разрешителното за строеж е все още валидно, не фигурира под никаква форма в правния мир, допълват от организацията. 

От ИК "Лозенец" отново призовават премиерът Борисов да подмени ръководството на националния строителен контрол, за да се назначат чиновници, които да спазват законите на страната, да не се крият зад измислени "подпорни стени" в законови тълкувания и да издадат заповед за окончателно спиране на строителството на "Златен век" поради изтекло разрешение за строеж.

Архитект Несторов трябва да подаде оставка и новият директор на ДНСК да издаде важната заповед, за която си струва да се водят съдебни дела, подчертават от ИК "Лозенец".

По думите им решението на ВАС изяснява и други въпроси около състоянието на строителството на Златен век. Те поясняват, че връщането на решението на първа инстанция не означава започване на процеса отначало. То се правело, защото първата инстанция е допуснала груби нарушения.

Като пример от ИК "Лозенец" посочват, че съдът не е спазил изискванията на Административно процесуалният кодекс и неправилно е разпределил тежестта на доказване на фактите. Особено впечатление правила констатацията на върховните съдии, че съдията на първа инстанция е възприел всички твърдения на Артекс, без за тях да са предоставени доказателства.

Също така, молбата за разширена експертиза направена от ДНСК е била отхвърлена, въпреки, че ВАС намира въпросите в нея като важни за изясняване на случаят.

Впечатление правило и разсъждението на върховните съдии, че Артекс заявява, че всички конструктивни дефекти на строежа са били отстранени вече. Съдът разсъждава, че щом "Артекс" твърди, че конструктивните дефекти, заради които е спрян строежа са отстранени, следователно признава пред съда, че такива нарушения в конструкцията и отклонения в конструктивните книжа е имало, което се явява признаване, че причините за спиране са основателни посочени в акта на ДНСК са основателни, пишат още от ИК "Лозенец". 

По думите им съдът продължава разсъждението си като казва, че ако Артекс твърдят, че актът е неоснователен, не е трябвало да отстраняват конструктивните несъответствия, а ако са ги отстранили, то процедурата за възобновяване на строителните процеси се прави, чрез покана до ДНСК да направят проверка и да бъде съставен протокол за отстраняване на несъответствията. До този момент тази процедура не е била започната от страна на дружеството.

Припомняме, че преди няколко месеца ДНСК отхвърли искането на районния кмет на "Лозенец" Константин Павлов за събаряне на небостъргача "Златен век", като се позова именно на неприключилото съдебно дело по казуса. От "Артекс" изразиха недоумение си от позиция на кмета, чиито намерения не кореспондирали със законността и решение на съда.

След дългогодишни протести на столичани срещу строежа на небостъргача в "Лозенец", недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка. Протестиращите стигнаха и до министър-председателя Бойко Борисов, който заповяда спиране на строежа. На 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    3 0 Отговор
    От ИК Лозенец ще следят ВАС !
    Представете си до къде сме стигнали, че да следим съдилищата да не правят такива гнусни злоупотреби!
    Ние обикновенните хора следим най-висшият съдебен орган!
    Вместо той да следи за безпокойството на хората!
    Ние нямаме вяра в прокуратурата и съда и искаме абсолютна промяна на ръководството!
    Кой кое не разбира?
    И все пак да благодарим, че съществуват ИК Лозенец!
  • 2 Той

    0 0 Отговор
    "Лозенец" отдавна не е" Лозенец" за голямо съжаление. Било каквото било.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове