6 Юли, 2020 10:28 3 195 31

Директорът на "Пирогов" обясни защо млади и здрави хора влизат в болница с COVID-19

  • covid-19-
  • проф.балтов-
  • млади хора-
  • заразени

Той успокои, че засега в болницата му има места, 29 са на лечение в "Пирогов"

Директорът на "Пирогов" обясни защо млади и здрави хора влизат в болница с COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

"Това, че се позволи да се правят абитуриентски балове, да се ходи по нощни заведения, които са повечето на закрито в София, барове, ресторантите, където виждаме, че възрастните не смеят да ходят. Нормално е младите да се разболеят повече, защото не спазват мерките, възрастните хора, а и тези с хронични проблеми - те са изключително наясно и не позволяват младите да се доближават до тях – носят маски, дезинфекцират се, спазват дистанция, но младите, които се юрнаха по цялата страна, те през цялото време смятат, че са по-недосегаеми, че на тях ще им мине лесно, като един грип, хрема, но това не е всъщност така, защото много млади хора за съжаление карат тежко вируса", обяви пред БНТ директорът на "Пирогов" Асен Балтов.

По думите му младият и здрав, трениран организъм, при едни физически натоварвания, много лесно и бързо вирусът попада в белите дробове.

"При ходене на сауна, когато си на дискотека, танцуваш, тогава дишаш много повече от въздуха, който издишат хората около теб. Виждате какво се случи във Велико Търново с абитуриентските балове. Един басейн на открито и със слънчева светлина, на никого не е излишна. Сауната не е препоръчителна", посочи той.

Балтов смята, че премиерът Борисов е прав в нежеланието си да налага по-строги мерки за ограничаване на хората в условията на криза с COVID-19.

"Премиерът е прав, защото едно европейско проучване показа, че хората не вярват, че коронавирусът е толкова заразен и не са склонни да спазват мерките. За нас този процент е 40, как смятате: Би ли имало ефект, ако сега се направят някакви нови мерки и никой не иска да ги спазва?", попита директорът на "Пирогов".

И той, както много здравни експерти у нас, очаква повишаване на случаите през есента.

"По-лошият сценарии ние го очакваме през есента, и апелът ни е да се спазват мерките. Продължаваме да се зареждаме с всичко необходимо, поне в "Пирогов", каза той.

Според Асен Балтов тестове за коронавирус, при постъпване в болница за лечение, трябва да се правят на пациентите.

"Дневно в "Пирогов" се правят по около 150 PCR теста, като цената е значително по-ниска и излиза по около 15 лева. Те не са заплащат от пациентите, но придружителите плащат – никой не ги кара насила, но ако не се тестват, не можем да ги допуснем, защото те постоянно влизат и излизат от средата на лечебното заведение. Свижданията все още са забранени", допълни професорът.

Той успокои, че засега в болницата му има места, 29 са на лечение в "Пирогов".

"Имаме болни от коронавирус, които са здравнонеосигурени, но се лекуват напълно безплатно", увери той и заключи, че е оптимист: "Остава само хората да спазват дисциплината, самоконтролът е важен".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 статист на първа линия

    26 10 Отговор
    За пари.
  • 2 Гей Билтс

    18 8 Отговор
    Този предлага да ви се спре въздуха.

    Коментиран от #19

  • 3 Антимилиционер

    19 4 Отговор
    Защото 97% са простолюдие и лош матриал.

    Коментиран от #14

  • 4 Йосарян

    21 6 Отговор
    Едни чекмеджета трябва да се пълнят. Идва купуване на избори все пак.

    Коментиран от #20

  • 5 НАТО ВЕЦ

    23 6 Отговор
    "Влизат" толкова, колкото са необходими за нуждите на хунтата. Кажи ми какъв резултат искаш от PCR теста и ще го получиш. Под 30 цикъла на репликация и си отрицателен. Над 32 цикъла и си готов "ковидясъл". Найс, а?!

    Коментиран от #11

  • 6 Антимилиционер

    16 4 Отговор
    Есента ще има доста чекаути на ганьовци с интелект на родопски пръч.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зара

    14 5 Отговор
    На сватбите голяма част от гостите идват от чужбина и там става най-голямото мазало.... но явно не е проблем за системата
  • 9 нещо да липсва?

    16 0 Отговор
    "..Имаме болни от коронавирус, които са здравнонеосигурени, но се лекуват напълно безплатно...", 
  • 10 гост

    6 0 Отговор
    Аз като по дрът, вчера само съм отказал на две млади фолкаджийки които ма желаят! Ко ща ги права?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Само за информация

    12 1 Отговор
    Балтов, като човек с ТЕЛК, ако се наложи да придружавам възрастните си родители и мен ли ще ме орапате– 15лв. са 15 хляба.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Антимилиционер":

    Защото са бездушна рая, която наблюдава унищожението на България и няма смелост да протестира срещу Шайката
  • 15 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    17 5 Отговор
    В България ежедневно умират около 50 човека от рак ! За това не се говори.... КОВИД19 е както грипа, вирус който не е особено опасен , но психозата и рестрикциите ИЗМИСЛЕНИ ОТ ШАЙКАТА ВЕЧЕ УВЕРЕНО НИ ВОДИ КЪМ НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА
  • 16 И този е на хранилката

    16 2 Отговор
    След като дойде АвгъзТ, този платен глашатай ще си бие камшика им ще изчезне в Гърция да си харчи подаянието от Вожда. Не мога да разбера, толкова е изкукал Вожда, мисля, че веме се усеща, "борбата" с този вирус не се различава от другите, но пропагандата което набиват всеки ден се обезмисля. Българите разбраха, тези мерки които се въведоха беха напълно безмислени, само където сринаха икономиката и основните стълбове на живота ни. И след 5 години да се правят изследвания пак ще го има. Да затворят и 5 години държавата, пак ще съществува. Раздуването на приблема стана много удобен за правителствата и те ги грабнаха като топъл хляб. Особено за Вожда Винету! За да отклони вниманието от хилядите му безобразия се надяваше, че хората ще забравят шкафчето, златото и провалите. Днес само щабските дедковци продължават старата песен но на нов глас. Вожда разбра, затвори ли държателят отбори и още през Октомври ще има революция. Няма да се чака и първия сняг.

    Коментиран от #17

  • 17 ЛЕЧЕНИЕ САМО ЗА ЧЕКМЕДЖЕТА

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "И този е на хранилката":

    Д-р Cтaмoв, пoчинaлият лeкaр oт бързa пoмoщ – cтрaдaщa oт хрoничнa липca нa зaшитни и прeдпaзни cрeдcтвa – му e билo oткaзaнo прeвoзвaнe дo coфиямeд, къдeтo излeкувaхa прeдceдaтeля нa криб. Cиcтeмaтa нa cиcтeмнo рaзрушaвaнe нa cиcтeмитe нa държaвaтa, кaтo тaкaвa, oт упрaвлявaщaтa криминaлнo- прoкурoрcкa хунтa гo уби, a нe нeщo другo, кaктo ce oпитвaт дa ви втълпят ocрaлитe ce дo ушитe oт cтрaх caмoнaзнaчили ce зa интeлeктуaлци и инфлуeнcъри.

    мacки, ПРEДПAЗНИ CРEДCТВA, ЛEКAРCТВA И КAЧECТВEНA МEДИЦИНCКA ПOМOЩ CAМO ЗA БOГOИЗБРAНИТE C ЧEКМEДЖEТA OТ КРAЖБИ. УМРЯЛ ДOКТOРA OТ CИCТEМНA ЛИПCA НA ПРEДПAЗНИ CРEДCТВA.

    Коментиран от #18

  • 18 НАТО ВЕЦ

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "ЛЕЧЕНИЕ САМО ЗА ЧЕКМЕДЖЕТА":

    Прав си за горното, но има и още. Мисирките ни "убеждават", че доктора е бил абсолютно здрав. В същност, човекът е бил с напреднало онкологично заболяване. Въпреки това е продължавал да работи. Мила, родна картинка ....

    Коментиран от #26

  • 19 Нищо подобно

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гей Билтс":

    не прочетох. Явно си пишеш. за спорта или гониш план...
  • 20 Опровержение

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Йосарян":

    има за къщата в Барселона от испански журналисти. Бойко, че не блести от висок интелект, но никой не може да е толкова тъп да държи пачки в нощно шкафче. Аман от нагласени "компромати". Много са му враговете на банкянския, а доста от тях с огромен финансов ресурс. Не че той е цвете за мирисане...А пък на коронавируса въобще не му пука дали Бойко, Корнела, Копейкин, Славчо или оня бивш гербер от Боец ще са на власт. Много ми е интересно ако бяха в управлението в момента последните четирима какви супер ефективни мерки щяха да въведат/или да не въведат, за да ни избавят от коронавируса... И да съживят икономиката. Силата им е в плюенето само, ама на дела е трудно да се угажда на електорат. Пропуснах много от устремените към властта "народни спасители" , ама не ми се изрежда.Любопитно ми е само точно кого финансират дубайският и сръбският изгнаници...

    Коментиран от #23

  • 21 Йордан

    5 5 Отговор
    Премахването на режима против коронавируса,заедно със пускането на публиката на спортни събития,значителното увеличение на тестовете и незнайния начин на броене на болните,без вторични тестове е държавна политика на хунтата с цел взимане на повече средства от ЕС за усвояване,налагане на ограничения и затваряне на границата от гръцка страна и пренасочване на потока към мутренското бетономорие,налагане на ново извънредно положение и продължаване на мандата на режима и накрая лишаване на хората да протестират срещу хунтата,чрез новите изисквания срещу коронавируса.
  • 22 Премиерът е прав

    4 0 Отговор
    - "Премиерът е ВИНАГИ прав л Щом като лекари на това ниво венцехвалят Божеството, значи... ли нещо?
  • 23 Пачките

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Опровержение":

    са държат ТАМ, защото е най-безопасно - в банка не може, защото току-виж искали произход... ТАКА ЧЕ, ДРАГИ, НЕ СТРУВАШ В ЗАЩИТНАТА СИ ТЕЗА. А И СНИМКИТЕ СА АВТЕНТИЧНИ. Въпросът е кой ги е вкарал /ПАРИТЕ/ - някоя хубавица? Едва ли. По-скоро - свръхдоверено лице, което не се проверява... Кой?
  • 24 Я... Я

    2 1 Отговор
    ЩОМ И ДОКТОРИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ОБЯСНЯВАТ КАТО УЧЕНИЧКИ РАБОТАТА НЕ Е ХИЧ НА ДОБРЕ. ПРОБА- ГРЕШКА....
  • 25 Актуална Антена

    1 1 Отговор
    Цвъко и Боцко се боцкаха навремето.
  • 26 спрете се вече

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "НАТО ВЕЦ":

    не е вярно това, продължавате да сипете глупости от фейк новините
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 така ли е

    3 2 Отговор
    Значи няма да налагате мерки, не защото няма нужда, а защото хората не били склонни да ги спазват и не вярвали...Много добра логика. Ще оставите хиляди невинни да се заразят заради шайка егоисти, които не им пука за човешкия живот. Направихте ли си сметката, че нещата няма да са толкова безоблачни, както сега ви се струват, ако не ограничите и не контролирате заразата? Бройките в САЩ се удвояват на няколко дни. как ще поемете толкова болни, като няма лекари, или просто ще оставите хората да умират. И сега най-засегнати са хората от 40-60 години, които ви работят и ви движат полуумрялата икономика.
    не може да се разсъждава по този начин ако носиш отговорност. все едно да позволиш на дете да излезе на улицата и да го блъсне кола, защото не вярвало, че може да пострада. Само, че ти си този, който носи отговорност за цялата система и не може да се правиш на ударен. Като започнат да умират хора по домовете си ще се покриете нали, няма да давате вече тези объркващи изявления.Преди седмица друго говореше, явно са ти подрязали крилцата, или просто видя, че на теб болестта не ти навреди много. В България никой не смее да каже истината ,ако не се харесва на управляващите.

    Коментиран от #29

  • 29 Есента може да се

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "така ли е":

    наложи да се въведат по-строги мерки като тръгнат учениците на училище. Ако и през лятото ги има народът тотално ще изтрещи. Е, че има абсолютно нагла паплач по дискотеки и стадиони е факт. От пияни и надрусани не чакай да спазват мерки, дори да ги има. Ще купонясват по вили и апартаменти и въобще не им пука дали ще заразят баба си или дядо си. Или пък разни ултраси от футболните агитки да спазват дистанция. Абсурд просто... Ама няма спонсори вече за мачове без публика у нас.По същество си прав, но щабът що критики отнесе... Тълпата трябва малко да се осъзнае, но няма да се случи скоро. Докато форумни умници си мислят, че щом лично не познават умрял от коронавирус той не съществува и 40%смятат, че Бил Гейтс ще ги чипира с ваксина(която самият той казва, че най-вероятно няма да бъде създадена) за какво говорим въобще... Не се угажда лесно на собствена жена и на народ. Едни като теб и мен искаме по-твърди мерки, други искат да купонясват до зори в чалготеките. Някои просто искат Бойко да не е на власт. Не че това ще ги направи по-умни, по-красиви и по-успешни. Някои ще станат по-богати може би, но това няма да са пенсионерите и обикновените трудови хора, а определени лобита около новите управляващи. Бойко определено няма нужния интелект, за да е на този пост, но като гледам мераклиите да го сменят... Пази Боже сляпо да погледа!

    Коментиран от #30

  • 30 да прогледа

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Есента може да се":

    исках да кажа.
  • 31 волен сидеров

    1 1 Отговор
    И ТОЗ Е ОТ ШАЙКАТА С БАНИЦАТА ,ДОБРЕ СЕ ОБЛАЖВА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове