Last news in Fakti

15 Юли, 2020 16:17 3 094 21

"Демократична България" е против скандална продажба анблок на 19 имота във Варна

  • варна-
  • имоти-
  • демократична българия

Общината се отказва от десетки милиони евро

"Демократична България" е против скандална продажба анблок на 19 имота във Варна - 1
Снимка: Демократична България

„С безпрецедентно гласуване на 19 решения за продажба на общинска собственост анблок, нещо, което не е правено в най-новата история на Варна след 1990 г., общината се отказва от десетки милиони евро“ заяви съпредседателят на Демократична България-Варна Васко Василев на пресконференция днес. Решенията са за разпродажба на десетки декари общинска земя, на които могат да построени над 40 000 кв.м. застроена площ. Василев даде пример само с един от терените – 7 дка. във Възраждане, върху който може да се застроят 35 000 кв.м., за който е обявена начална тръжна цена 2,5 млн. лева, което е в пъти под пазарната цена. Според него гласуването анблок е имало за цел да прикрие нелицеприятни факти, които биха излезли в дискусия точка по точка за всеки терен, какъвто би следвало да е подходът, уточняват от "Демократична България". 

„Общината няма воля да се справи и с проблема със застрояването“ е мнението на другия съпредседател на обединението Нелко Начев. „Говорим за този проблем от самото начало на съществуване на новия общински съвет, но резултат няма. И то не защото общината няма възможност, а защото няма воля да започне процеса. Не е случайно и че всяка година няма отчет за изпълнението на ОУП. Становището на Демократична България е, че терените не трябва да се продават, а да се купуват. Функция на общината е да изгражда спортни съоръжения и зелени площи. Демократична България още по време на изборите предложи да се предложат терени за обезщетяване на собствениците в Морската градина, общината да придобие терени и да разшири парковата зона. Същият проект можем да предложим за поделението на „Почивка“, което е запустяло и макар че тази година малко го разчистиха, няма свободен достъп на гражданите. Това ще разшири Морската градина с още 15 дка, мисля. Но никой не мисли за това, тръгнали да продават терени и да дадат 50 дка. на някакво сдружение, регистрирано преди 10 дни, добре че се отказаха от предоставянето на този терен, засега, предполагам. Общината трябва да мисли как Варна да стане по-добър град за живеене, а не да гледа как да продаде някой терен, който да се презастрои“ 

Начев очерта няколко основни проблема, които са слаби точки в управлението на кмета Иван Портних: 1) Предизвика с бездействието си най-голямата екологична катастрофа във Варна и региона; 2) Построи най-скъпия и некачествен булевард в историята на Варна и България; 3) Говори за «град на знанието» в града с най-много кол центрове в България – Индията на Балканския полуостров; 4) Презастрои Варна и „Св. Константин“ – неговите подписи/или на пълномощниците му стоят под разрешенията за строеж на 25 етажните сгради на „Бриз“, „Пчелина“ и продължаващото презастрояване на „Св. Константин“ – там парк практически вече няма. Говори се за предстоящ небостъргач на мястото на Шахдома, надявам се да не е вярно. 

В отговор на твърдението на Марица Гърдева, че той е продал терени на Алея Първа на ТИМ, Начев изтъкна, че явно общинската съветничка от ГЕРБ има кратка памет и е забравила, че е дългогодишен служител на ТИМ. Той уточни, че доколкото му е известно държавата е продала собствеността на Алея Първа на ТИМ на няколко етапа. „Това, което мога да заявя е, че лично аз или дружество, което е моя собственост, не е притежавало и не притежава нито една педя земя или друг актив на територията на Морска градина - Варна, докато аз съм бил негов собственик.“, заяви Нелко Начев. 

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 12 Отговор
    В понеделник говорих на протеста с Христо Иванов и може да разчита на моя глас.

    Коментиран от #3, #14

  • 2 Дельо Хайдутин

    23 3 Отговор
    За разследване на всички далавери на хунтата няма да стигнат и сто години.Да се махат и да почваме на чисто.Народа е работлив и като не го източват за нула време ще настигне другите европейски страни.
  • 3 до последия селянин

    11 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Щом и баш комунягите почнахте да подкрепяте Христо Иванов - ясно е утече и той ...

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Последния Софиянец

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "до последия селянин":

    Странно че цял живот съм в частния бизнес а ми викат комунист.А тия на държавната хранилка се пишат демократи.В България всичко е на обратно.Ето БСП с най много милионери се пишат десни.,а сбирщината лакоми голтаци в ГЕРБ се правят на десни.Феодалното ДПС пък станаха либерали.Смех!!!?

    Коментиран от #6

  • 5 не го знам този

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "до последия селянин":

    но знам че по-голмата част от комунягите са в опг ГЕРБ

    Коментиран от #7

  • 6 Последния Софиянец

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    БСП се правят на леви ,а са все милионери.
  • 7 Последния Софиянец

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "не го знам този":

    ГЕРБ са банда лакоми голтаци минали през всички партии да лапат.ОПГ.Гешев,спиш ли?
  • 8 прррц

    6 3 Отговор
    И както винаги ако нещо се случи ще бъде да изгърмят няколко бушона, протестите ще спрат и всичко продължава по старому с няколко нови лица в полотиката
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кочо

    4 1 Отговор
    Идва и реда на Варненската община, на варненската имотна мафия, на куфарчетата решаващи проблеми на граждани и т.н. и т.н.
  • 11 Паметник за Пламен Горанов

    10 2 Отговор
    Чак не мога да повярвам, че в статията пише "ТИМ" . Тази абревиатура се наказва автоматично от Бот ако присъства в коментар в сайта dnes.bg, който е собственост на ТИМ и излиза, че самите те се ненавиждат. ДПС и ТИМ са като сиамски близнаци- св. Константин им е като столица на ТИМ и там Портних, няма как да не подписва каквото и да му дадат за подпис. Фирмите на Доган строят ВСИЧКО, което е по инфраструктурни проекти. ВСИЧКО! Булевард В. Левски се построи от ТИМ/Доган. Хидрострой е навсякъде! Варна е КОЛОНИАЛНА територия и съдбата на Пламен Горанов, трябва да ви напомня за това!
  • 12 Глей ти

    6 1 Отговор
    А кога ще възстановят земите на бившите собственици? Това са техни земи, а не на общинари и мутри. Тръгнали да продават, сякаш им е бащиния.
  • 13 броки

    4 1 Отговор
    Тия от "демократична България" ненормални ли са ?? 2,5 млн. лева за 7 дка си е доста висока цена .Получава се 357100лв за дка или 357лв за квадрат!Местата в района са доста по-евтини!

    Коментиран от #17

  • 14 Еми

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Жалко, че все още има наивници, които вярват в добрите намерения на Христо Иванов и които са забравили за неговото катастрофално участие в един от кабинетите на Борисов.
  • 15 Диян

    3 0 Отговор
    ДБ винаги срещу нещо са против и са на въпреки на целия свят - това е съвсем типично за тях, коронен номер им е.
  • 16 Христов

    2 0 Отговор
    Цяла България пък е против зависимостите на „Демократична България“ от скандалният и подсъдим олигарх Иво Прокопиев!
  • 17 Марта

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "броки":

    Просто Демократична България за пореден път заблуждават обществото, което е типично за тях.
  • 18 Краси

    1 0 Отговор
    Все едни пък нещо зависи от тия палячовци ДБ
  • 19 Иванчо l-ви

    0 1 Отговор
    В "Нашият град", нещата немогат да се променят. За съжаление. Който и да влезе в управата, бива управляван от "Холдинга".

    Коментиран от #21

  • 20 ннн

    0 0 Отговор
    Повече от 30 год. крадьт и продьлжават.Добре са трупали в дьржавата нашите родители а и ние.
  • 21 жжж

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Иванчо l-ви":

    Сакьн не казвай истината
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове