16 Юли, 2020 12:14 8 860 43

КНСБ: Минимална заплата от 800 лв.

  • заплата-
  • кнсб-
  • доходи

Това трябва да стане до 18 месеца

КНСБ: Минимална заплата от 800 лв. - 1
Снимка: БГНЕС

КНСБ настоява през следващите 18 месеца минималната работна заплата да достигне 800 лв., а средната за страната 1700 лв, като според синдиката това са напълно постижими цели. Това се посочва в позиция на Изпълнителния комитет на КНСБ във връзка с обществено-политическата ситуация.

В основата на гражданското недоволство КНСБ открива наслагвани с години проблеми, които през последните месеци са се изострили допълнително заради кризата, породена от пандемията с COVID-19.

В позицията се посочва, че гневът на хората, че очакванията за ръст и достигане на средноевропейските нива на доходи не се оправдават, е разбираем и справедлив. Те искат достоен живот и сигурно бъдеще в своята родина, а не в чужбина, заявяват от КНСБ.

Независимо от двуцифрените ръстове на работните заплати, които постигнахме през последните години, фактите и числата говорят, че доходите в България остават най-ниски в ЕС, отбелязват от синдикалната организация.

От КНСБ посочват, че неравенствата в доходите се задълбочават, като намаляващ брой лица концентрират все повече от общия национален доход. През 2000 г. най-богатите са притежавали 3 млрд. лв., а сега разполагат вече с 23,2 млрд. лв. от общия доход в икономиката ни, допълват от синдиката.

"Обезлюдяването на цели региони в страната и миграцията към големите градове поражда огромни териториални диспропорции и предизвиква нови социални, екологични, демографски и икономически проблеми", се посочва в позицията.

От КНСБ отбелязват, че през последните дни сме свидетели на обществено-политическо напрежение, съпроводено с граждански протести в София и в някои от останалите градове на страната. "КНСБ представлява интересите и нагласите на 300 000 синдикални членове, а вътрешната демокрация е основен принцип при формулиране на нашите позиции, които са отстоявани в редица индустриални акции", допълват от КНСБ.

"Конфедерацията винаги е заставала и ще застава зад всеки стремеж и борба за достоен труд, по-високи доходи и работни заплати. Подкрепяме всеки, който протестира за това.

Подкрепяме справедливото социално недоволство, всички усилия за по-добър живот и европейско развитие на страната", заявяват от синдиката. От КНСБ припомнят, че свободата на словото, правото на сдружаване и на протести са в основата на демокрацията.

"Ето защо, настояваме за мирно протичане на протестите и недопускане на каквито е да форми на насилие. Апелираме всички опити за провокация и нагнетяване на напрежение да бъдат пресичани в зародиш и да се спазват най-добрите демократични практики", заявяват о КНСБ.

Според синдиката, несправедливата приватизация в годините на прехода е дала огромни предимства на отбран елит и е обрекла на мизерия мнозинството от българския народ. "Протичащите сега процеси на преразпределяне на собствеността са белязани от корупция и задкулисни сделки, които пораждат взривоопасно обществено недоволство от наглото поведение и чувството за недосегаемост", допълват от КНСБ.

От Конфедерацията посочват, че данъчната ни система продължава да е изключително несправедлива. Плоският данък е задълбочил неравенствата и от "стимул" се е превърнал в спирачка на пазарната конкуренция и растежа, смятат от КНСБ.

Според Конфедерацията, това допълнително е натоварило и без това бедния български гражданин. "Хората очакват промяна в данъчната система, която да води към по-справедливо облагане и повишаване на разполагаемите средства за ниско и среднодоходните домакинства", допълват от синдиката.

КНСБ застава зад своите дългогодишни искания за промени в Конституцията, които да прогласят основни социално-икономическите права на гражданите, като определя за най-важни от тях: конституционно гарантирано право на колективно трудово договаряне; конституционна забрана на детския труд; правото на трудещите се граждани на закрила срещу безработица; както и право на гражданите на индивидуална и колективна жалба пред Конституционния съд.

КНСБ настоява час по-скоро да започне изпълнението на подписаното на 17 юни Национално тристранно споразумение между социалните партньори, обхващащо ключови въпроси, като: енергийната сигурност, гарантирането на надеждни доставки на ток за всеки гражданин и фирма; предизвикателствата пред енергетиката, индустрията, транспорта и селското стопанство; доходите и работни заплати в бюджетните сфери и частния сектор; мерки, свързани с демографската криза, социалната защита, пазара на труда и бизнес средата.

Забавянето на тези решения носи огромни рискове и непредвидими последици, се посочва в позицията. "Независимо какъв ще бъде изходът от настоящата политическа и институционална криза, очертаните проблеми и приоритети следва да бъдат в дневния ред и управленската визия на всяко българско правителство - сега и в следващите години", заявяват от КНСБ. 


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    59 8 Отговор
    ПРАХ В ОЧИТЕ - ОСТАВКА БОЙКО
  • 2 2loop

    53 7 Отговор
    Ама и вие се опитвате да крепите боко с лъжи
  • 3 S74LK3R

    55 4 Отговор
    Тея сме ги чували многократно. Синдикатите и те са заличаване.
  • 4 ТОва ще стане

    21 9 Отговор
    Само ако Социалдемократите дойдат на власт! С тази хунта и нейната опозиция само ще си мечтаем още 5-6-7 години за това!
  • 5 оставка

    38 7 Отговор
    Протести до оставка. Оставка на главата.
  • 6 Надцаквам

    16 4 Отговор
    Изберете мен! Веднага ще направя минималната заплата 10 хил. лв и минималната пенсия - 15 хил. лв. Така България ще постигне най-висок стандарт на живот в сравнение с всички останали.
  • 7 Миризлив пор

    41 0 Отговор
    Ха ха ха, до 18 месеца викате а какво ще може да се купи с тези 800 лева след 18 месеца? Да не се окаже че стигат за щафета салам с 2 картофа?
  • 8 Факт

    40 3 Отговор
    Ревизия на членската им маса и спиране на субсидиите!
  • 9 ффдд

    36 1 Отговор
    това го пеете от 12г., или се бъркам ааа - нещо по въпроса.
  • 10 Terenski

    41 1 Отговор
    Абсолютно всичко поскъпва всеки ден......това увеличение на заплащането в рамките на две години изобщо не е достатъчно!!! Минималната заплата в момента трябва да е 1000лв(нето) за да може хората да си покриват основните нужди!

    Коментиран от #19

  • 11 протестирам

    4 15 Отговор
    Искаме си лотариите, искаме си лотариите! Не ни трябват високи заплати за тях трябва да се работи.
  • 12 Хахаха

    23 1 Отговор
    ПОДКРЕПА И КНСБ се сетиха , че би трябвало да правят нещо.... Хахахаха. ЕДИНСТВЕНИЯТ СИНДИКАТ Е "ЗАЩИТА"
  • 13 Да стане

    23 1 Отговор
    колкото на тези хрантутници !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Алфа Чакал

    16 1 Отговор
    Цените на храната отдавна изпревариха тези н Германия.Така ,че ти догонваме
  • 17 тези синдикати на мафията

    20 1 Отговор
    ги активираха за да отклоняват вниманието на хората. Как така за 30 години не организираха една стачка за по високи заплати .
  • 18 Случаен

    18 0 Отговор
    Вие какви ПОДЛОГИ сте.............................................Сега се ослушвате как ще се развият нещата за да се ,,нагодите,, продажници долни
  • 19 гост

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Terenski":

    Ауу , така ли ??? А какво да кажат "великите" ушанки с 300 лева минимална заплата ?? Значи българската трябва да е 3 ПЪТИ по-висока от руската ??? Сакън , русопитеците трябва да си направят харакири пред паметника на съветската армия , хахах !!! Че като падне рублата с още 15-20% до края на годината и ще стане 4 пъти по-ниска , хахахах !!!

    Коментиран от #43

  • 20 Няма да сттане

    9 0 Отговор
    Бъдете реалисти това е обещание от Боико и ГЕРБ на власт това няма да се случи
  • 21 Социалдемократите

    4 1 Отговор
    Трябва да се събудят и то веднага!!!
  • 22 Актуална Антена

    6 6 Отговор
    800лв ама бруто:) което е има няма 600лв:) Аз от търкане на билети си изкарвах по 50лв на ден:)
  • 23 Реалист

    9 0 Отговор
    Мечтатели... То сега е 610 лв че тиги дават авансово няма под масата, няма над масата и осигуровките остават 475 лв чисто... Тия дето са от бранша като няма клиенти отде ще им дадът работодателите тези пари......
    Малко са тия които вземат повече от това...... Бойко увеличавал минималната.... Увеличава ама не Бойко ги дава.....

    Коментиран от #25

  • 24 hremko

    11 0 Отговор
    Ами да. Колкото повече пари остават при работодателите, толкова повече Боко може да ги рекетира. Затова са малки заплатите и пенсиите. Управляващите нямат сметка парите да са в народа.
  • 25 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    Всички заплати в държавната администрация , помощи и пенсии са вързани към минималната заплата !!! В частния сектор така или иначе заплатите се определят на заработка основно !

    Коментиран от #41

  • 26 Фермер

    7 1 Отговор
    Още един Мисироподобен Тулуп в защита на мафията
  • 27 ХАХАХАХА

    9 2 Отговор
    ТЕРОРИСТИЧНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАСФОРМИРОВАНА И ДА СЕ СЪЗДАДЕ НАРОДЕН СИНДИКАТ ИСТИНСКИ,НЕ АНТИНАРОДЕН!
  • 28 хаха

    5 1 Отговор
    Ма не вдигайте пенсиите с 5%,а я вържете към минималната заплата
  • 29 чичи

    7 1 Отговор
    А 2000 лв минимална днес, в шкафа има достатъчно пачки и в сметките на шуши
  • 30 кнсб

    8 1 Отговор
    Аз някак не схващам какво ще се промени за обикновеният човек с повишаването на мин. раб. заплата? За държавните служители разбирам ,но за хората в частния сектор от къде?! За да има по-голяма заплата, трябва да има по-големи приходи! Приходи няма и с всяка година стават все по-малко, поради некадърно управление.
    Просто осигурителните вноски ще се вдигнат и работодателя ще ви намали реалните пари, които получавате. Ако не го направи, ще фалира, а вие ще идете на улицата съвсем без пари!

    Коментиран от #40

  • 31 Бизнесмен с малка империя

    6 7 Отговор
    Искате ли ли минималната заплата да се върне на 400 лв??
    1. Драги протестиращи, вие вече нареждате гостите в "банкетната зала на ресторанта" но си правите сметки без кръчмаря /бизнесът/!! Всеки търговец или производител в България, от най-големия до най-малкият бизнесмен вече търпи огромни загуби благодарение на вашите протести! 2.Американците спират газта през България! Това е благодарение на протестиращите и руска газ през България за Европа няма да мине никога! Това ще повиши някои цени, което моментално ще рефлектира върху цялата търговия в България и икономика, но ние бизнесът ще си ги удържим много ефикасно още от сега, предварително!!! Смятайте го вече за включено във вашите сметки!!! Разликите в цените благодарение на вашите протести ще усетите още в първите седмици на август! Знам го от опит защото имам собствен бизнес от 30 години, а през това време са се сменили 15-20 правителства и мога с точност да ви кажа какви ще бъдат цените в магазините през септември и ако искате вярвайте, ако искате не вярвайте! Пожелавам ви приятно протестиране, а ние си гоним нашите цени и нашите приходи!
  • 32 Ха Ха

    5 0 Отговор
    колкото минималната пенсия стана 300 лава
  • 33 Един обикновен

    6 0 Отговор
    КНСБ=мафия.
  • 34 Алфа Ромео

    5 1 Отговор
    Тези взе да ги тресе страх и тях и взеха да разказват сладки приказки на народа.
  • 35 Глигана Шишо

    1 1 Отговор
    800 лв. минимална заплата, но при 16-часов трудов ден! Ясно?!
  • 36 Кико

    2 0 Отговор
    800 лв заблуда за последно вярвате ли!
  • 37 Коментатор

    3 0 Отговор
    Синдикалистите /едните са от ПОДКРЕПА,другите КНСБ/във фирмата в която работя,са на щат в същата.Смешниците,с чии интереси според вас, се съобразяват.И се мислят за независими
  • 38 Страничен наблюдател

    1 0 Отговор
    Между 2000 и 2007 година МРЗ беше 250 левчета.Помните ли кой беше на власт тогава.И в чии ръце е икономиката на страната/или 80%нея/ от началото на прехода, та до сега.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Таня

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "кнсб":

    Работя като пом. възпитател в ДГ. заплатата ми е 610 бруто. Чисто 460.......Унизително и отвращаващо. Млад човек съм имам 2ма ученици втори клас. Как се живее с тази заплата......
  • 41 Стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Не от минималната я от средната.
  • 42 Осведомен

    0 0 Отговор
    Това трябваше да е в категорията вицове.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове