Last news in Fakti

17 Юли, 2020 07:29 6 442 37

17 юли 1393 г. Султан Баязид I превзема Велико Търново

  • султан баязид i-
  • султан-
  • баязид i-
  • османци-
  • велико търново

Първият проникнал в града турчин бил Адил баба, но бил убит на около 180-200 крачки от Сечената скала

17 юли 1393 г. Султан Баязид I превзема Велико Търново - 1

На 17 юли 1393 г. след дълга обсада войските на султан Баязид I завладяват столицата на Втората българска държава Велико Търново.

Градът бил разположен на хълмовете Царевец, Трапезица и Момина крепост. Царевец и Трапезица поради своите природни дадености са два труднодостъпни хълма, а допълнителното им укрепяване правело изключително трудно превземането им с щурм.

Между двата хълма бил разположен Новия град, който днес се нарича Асенова махала. Този квартал също бил защитен с крепостни стени. Той се разделял от река Янтра, като мостът вероятно също е бил укрепен, както в периода на турското робство. На хълма „Момина крепост” се намирал третия укрепен квартал – Девинград. Склоновете между Царевец и Девинград също представлявали квартал на Търново, но той бил извън градските стени и там живеела най-бедната част от населението.

В участъка между Царевец и извивката на река Янтра бил разположен латинския квартал, наричан в периода на турското робство Френкхисар. Северно от Трапезица се намирал също неукрепения еврейски квартал. Според преданието Търново се е състоял от 4 укрепени квартала: първият бил Трапезица и разположената под хълма Долна махала, вторият бил Царевец, третият бил Френкхисар и четвъртия обхващал района около днешната черква „Успение Богородично”. Последният квартал бил най-слабо укрепен и първо той бил превзет от турците. Пробивът станал в участъка между Сечената скала и Каябаша.

Първият проникнал в града турчин бил Адил баба, но бил убит на около 180-200 крачки от Сечената скала в посока към Каябаша. Мястото, което е било сочено като негов гроб се е намирало при бабукчийската чершия, където имало железен прозорец и каменна глава, обозначаваща мястото, където е бил убит.

Репресиите спрямо населението на Търново, описани от Цамблак и Йоасаф Бдински, а също и в руските летописи показват, че Търново е имал участта на превзет със сила град. Храмовете, намиращи се на Царевец, Трапезица и около нея били или превърнати в джамии или разрушени.След падането на града преговорите с Баязид били водени от патриарх Евтимий.

Църковният глава успял временно и частично да облекчи положението на завзетия град. Но патриархът трябвало да напусне патриаршеския дворец и храм и се настанил в най-голямата от оцелелите черкви – „Свети Петър и Павел”. Градът бил подложен на рушене и разграбване.

Иван Шишман не се примирил с новото си положение и потърсил помощта на унгарския крал Сигизмунд, който започнал да подготвя кръстоносен поход срещу турците. Султанът предприел превантивни мерки и Търново било сполетяно от нова вълна от репресии – патриарх Евтимий, след като бил изведен за публична екзекуция, макар и да бил пощаден, бил заточен в Бачковския манастир, 110 търновски първенци били избити, а част от населението на града било изселено.

Превземането на Търново на 17 юли 1393 г. нанесло съкрушителен удар на Второто българско царство.

Възползвайки се от ситуацията през месец август 1394 г. амбициозният цариградския патриарх Антоний поставил митрополит Йеремия да управлява Търновска епархия. Баязид предприел нов поход срещу Никополския васал Мирчо, който завършил с победа на турците в битката при река Арджеш. На връщане на 3 юни 1395 г . по нареждане на султана цар Иван Шишман бил екзекутиран.

На следващата 1396 година турците разбили кръстоносния поход организиран за тяхното прогонване, след което пленили цар Иван Страцимир и го изпратили в Бурса, а през 1413 г. окончателно завладели българските земи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дурхан

    33 83 Отговор
    И възцарил 500г мир и просперитет за народите на Балканите..няма феодални боричкания,своеволия на болярите,несправедливост и глад

    Коментиран от #20, #26

  • 3 пуснати

    48 4 Отговор
    С любезното съдействие на един Жид
  • 4 Турски сайт

    36 2 Отговор
    Венци не те ли е срам бе ?
  • 5 бл.134 в Зап. парк

    9 41 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха ха ха ха":

    Дреме ми , аз съм на море в Гърция.Или протестирам на жълтите павета за още един апартамент , да го давам на селяндурите под наем .
    Прабългари, славяни ,траки и роми всички сме братя и ще живеем заедно. Меркел и ЕЦБ , само да печатят пари и да пращат .Ще санираме и двореца на хан Аспарух в Преслав
  • 6 Днес

    30 0 Отговор
    превзет от алчни пребоядисани според интереса си грабливи селяндури и мутри - бизнесмени !
  • 7 Пешо

    3 14 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха ха ха ха":

    Днес е велик ден и започват масово веселие на целия Български народ , чааааак до коледа.

    Коментиран от #9

  • 8 NikNay

    13 46 Отговор
    17 юли 2020 г. Румен Радев се опитва да направи преврат, но царството ни е добре укрепено този път!Мaй ocтaвкa нa прaвитeлcтвoтo, aaa...?? Къдe ви cърби къдe дa ви пoчeшaт??Рaдeв e нaй-хитрият eврeин нe caмo в Бългaрия, нo и нa Бaлкaнитe. Жaлкo зa eврeйcкaтa oбщнocт в Бългaрия, нo e крaйнo врeмe дa cи вкaрaтe в чac пacминaтa oт прeзидeнтcтвoтo или да излезете с хитро послание ''ама той е турчин, не е евреин''... пък може и да ви повярваме...!

    Коментиран от #12

  • 9 Любомир

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо":

    Боко тиквата не признава и не уважава 3 март, Шипка, Вазов...народняшкият поет и т.н. Днес ще се лее уиски и кърджалийски
    фусти , на този велик празник,Трябва да ни напомни на кого служи и кой го издигна генерал , без да е завършил академия.В КАН на кинофестивала е поканен да опъне език, вместо килим .
  • 10 РЕАЛИСТ

    22 5 Отговор
    Венци, не си преиначавай историята. Така може да ни се иска да е, но истината е друга. Болно ми е като българин, да я разкрия, но и не е честно за поколенията да приемат един мерзавец, като Иван Шишман за герой.
  • 11 Бачо Киро

    21 23 Отговор
    Имам чувството, че чета за превземането на България от комунистите. Атентата Света Неделя, избиването на първенците в България и репресии срещу църквата, разликата е, че по турско поне има строени църкви, защото през комунизма и това няма, а и дядо Коледа няма, само дядо Мраз.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Корекция

    19 7 Отговор
    Г-н Михайлов, от всички статии, които съм чел във факти през годините, тази е най-ненужната и не на място. Надявам се,че се дължи на недомислица от ваша страна. Не ми се иска да мисля,че в сайта ви има хора, които отделят време и труд за да отбележат "постиженията" на това куче.
  • 14 Гост

    38 2 Отговор
    Търновград не е превзет с военна сила,а чрез предателството на евреина Лазар Коен който отключва портите и пуска османците.Иван Вазов е написал прекрасно стихотворение "Жидов гроб",което за съжаление е забранено и не се изучава и отпечатва
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Здрасти

    31 1 Отговор
    Аз съм турчин и живея в България. Обичам България и българите. Те са като моите братя.

    Коментиран от #22

  • 19 Гост

    16 1 Отговор
    Предател е ни е прецакал преди. Предатели ни прецакват и сега.
  • 20 Димов

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дурхан":

    Да ви се връща същият "мир". За същите 500г, а после ние ще ви говорим колко ви е рахат.

    Коментиран от #28

  • 21 Българин

    11 3 Отговор
    Това е най-черната дата и най-трагичното събитие в бъгарската история.
  • 22 Така е брат

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "Здрасти":

    И аз съм такъв и съм готов да дам живота си за родината си България. Но има привокатори в коментарите, които нарочно дразнят, за тях са негативните коментари
  • 23 Берач на лайка

    9 0 Отговор
    Не се казва Мирчо,а Мирча и не е бил Никополски васал,а е бил владетел на Влахия.
  • 24 Ейййй

    3 2 Отговор
    Славна история еййййй
  • 25 Гост

    17 2 Отговор
    Всъщност, пропуска се най-важното: Търново пада, защото България е разединена от вътрешни междуособици и борба за власт! Не току-така на сградата на Парламента пише: Съединението прави силата!
    Ама кой да чете и помни! Ето, толкова години са изминали оттогава и нищо не сме научили! Настоящето го доказва!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Криеш името си страхливец

    4 1 Отговор
    До автора Венцислав Михайлов, справи се с понятията "османска империя" и "република Турция"!
  • 28 Дурхан

    5 12 Отговор

    До коментар #20 от "Димов":

    Що не въстана като сърбите и гърците а чакаше руснака?! Имам предвид от гледна точка на обикновения човек...имало е разпокъсана България,болярите са се боричкали,народа е страдал под църковни и болярски данъци,чети са обикаляли и плячкосвали ..с османците е дошъл ред и справедливост ..правосъдие..данъчна система ..българите не са били войници и не умирали ..работели са,живеели са с челядта си ..плащали 5 кг повече жито като данък

    Коментиран от #30, #31, #32, #33

  • 29 Иван

    6 0 Отговор
    България е една, а историята й защо всеки я знае по различен начин. Няма ли най накрая да учим истинската история на страната ни? Каквато и да е тя, трябва да знаем истината, стига лъжи
  • 30 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Дурхан":

    Не се прави на "умен" - темата е за съвсем друго нещо! А на въпроса ти - много добре знаеш, че без знанието, съгласието и подкрепата на Западните сили и Русия, нямаше да се стигне до независимост нито на Сърбия, нито на Гърция! Така че, по-кротко!

    Коментиран от #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "Дурхан":

    ВСИЧКИ ФЕСОВЕ да правят това което прави ВЯТЪРА !!!ДА ДУХАТ!!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Цар свинар

    2 1 Отговор
    много историци се събраха тука бе и то все специалисти
  • 35 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Човека иска да каже че ако османците бяха завладели Виена ,нямаше да се роди Хитлер
  • 36 До 4

    3 1 Отговор
    И от какво да го е срам автора? От Историята ли?
  • 37 истанБУЛΨ

    3 1 Отговор
    А турците от къде се появиха по тези святи земи!Аз предлагам да се преразгледа картата на Турция преди римската империя.😂
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове