24 Юли, 2020 21:19 3 757 29

Адвокати искат оставката на Гешев

  • адвокати-
  • оставка-
  • гешев

Протестиращите призовават за обединение в името на една силна, независима, свободна, самоуправляваща се адвокатура

Адвокати искат оставката на Гешев - 1
Снимка: БГНЕС

С протест в центъра на София адвокати от няколко града поискаха оставката на Висшия адвокатски съвет. Според тях ръководният орган на адвокатурата не защитава професионалните им интереси и затова трябва да бъде сменен, съобщи БНР.

Искането за оставка - заради липса или закъсняла реакция при обсъждане на важни за адвокатурата закони, както и по обществено значими въпроси, е от края на февруари. 

Заради отказа на Висшия адвокатски съвет да се оттегли малко след 10.00 часа, адвокати от Пловдив, Стара Загора, Хасково, Благоевград, Смолян и София, обединени в Инициативен комитет „За промяна“, затвориха малката столична уличка „Калоян“, където заседава ръководството на адвокатурата. 

Протестиращите призовават за обединение в името на една силна, независима, свободна, самоуправляваща се адвокатура. Адвокат Елена Радева от Смолянската адвокатска колегия заяви: 

„Отдавнашна политика на Висшия адвокатски съвет е да неглижира различните гласове. Не залагаме на масовост, защото сме индивидуална професия... Българската адвокатура е един от основните участници в съдебния процес. Когато при прокуратурата виждаме ежедневно погазване на върховенството на правото и когато адвокатурата е мълчалива и неединна, балансът е нарушен. Това се отразява върху състоянието на цялото общество“. 

Освен оставка на Висшия адвокатски съвет, адвокатите искат и оставката на главния прокурор Иван Гешев заради последните действия на държавното обвинение, които се критикуват, и на продължаващите над две седмици протести. 

Според адвокат Грета Ганева вчерашното решение на Конституционния съд, според което всеки редови прокурор може да разследва главния, е една голяма възможност:

„Очакванията на протестиращите са Народното събрание да поеме инициативата за обществена дискусия за демократизиране на адвокатурата чрез приемането на нов модерен закон". 


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 chi

    51 11 Отговор
    И не само адвокати а цял един народ!
  • 2 РЪМПЕЗИ

    63 9 Отговор
    ВЕЧЕ НЕЗНАМ КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ УМСТВЕНО ОГРАНИЧЕН ДА НЕ РАЗБЕРЕШ , ЧЕ ХОРАТА НЕ ТЕ ИСКАТ...НЕ ВИ ИСКАТ ГЕШЕВ И БОРИСОВ, НЕ ВИ ИСКАТ...ДАНО НЯКОЙ ОТ СЕМЕЙСТВОТО ГИ ВРАЗУМИ...

    Коментиран от #3, #15

  • 3 Накрая

    33 6 Отговор

    До коментар #2 от "РЪМПЕЗИ":

    кривака, прангите и бай Ставри ще ги вразумят.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГЕШЕФТАРА ЗАПОЧВА ..

    26 6 Отговор
    ДА СЕ УССИРА
  • 6 Брах ви лайката герберска

    39 5 Отговор
    А има ли протести пред МС !? Къде е Бойко Кюлчето???А Цвета Кюлотите?
  • 7 Ива

    34 5 Отговор
    Долу мутрата от СИК и мафиотите от съдебната система !
  • 8 Браво

    34 6 Отговор
    Браво!
    Цяла България ядвокати, съдии, прокурори, лекари, професори, учени, дипломати, политици. А младите хора просто радват.
    Днеска ги замервахте с яйца, утре с домати, следват тикви и тоалетни чинии.


    България се събуди, Мафията вън от управлението!

    Коментиран от #13

  • 9 оня с коня

    13 24 Отговор
    НЕ МОЖЕ в Правова държави Адвокатската Гилдия да УПРАЖНЯВА УЛИЧЕН НАТИСК за оставка на нейният Основен опонент в Съда - Прокуратурата.НЕ МОЖЕ,просто е АБСУРДНО!!!

    Коментиран от #16, #18, #28

  • 10 Лила

    13 17 Отговор
    От това искане, може да се направи само едно заключение, а именно, прокурорите работят и адвокатчетата им пари, че немогат да оттърват клиентите си от наказание.В кои производства участва прокурор, в наказателните.Адвокатите у нас нямат морал.За пари са готови да пледират невинност и за най- големите престъпници.Все им е едно , дали тровят децата им с тежки метали или наркотици.
    Такова тяхно искане е чисто политическо уууу
  • 11 Боко Алтънчето

    20 6 Отговор
    Правова държава след Ало, Ваньо, Мишо Бирата, Танов, Ти си го назначи, Ще му размажа физиономията и ТКП - няма.

    Милиони евра, златни кюлчета, пищови, фалшифицирани избори - в чекмеджето на един бандит и мафиот по думите на Байърли.

    Вървам на САЩ грамита и медии, а не на наркотрафиканта и мафиота Боко Алтънчето

    Коментиран от #17

  • 12 антиЛила

    12 5 Отговор
    Лила,ако прокуратурата работеше добре, адвокатите щяха да ходят гладни. Едно доказателство грамотно не може да предстиви прокуратурата,или и тя така печели ....Кой да ти каже, а и да ги питаш файда няма.
  • 13 Мордекай

    11 8 Отговор

    До коментар #8 от "Браво":

    Стига глупости. Виж ги 5 човечета неудачници , едно дело не могат да спечелят , дръпнало им се л....то и предусещайки глада протестират , е и естествено помогнати финансово да вземат това решение , все пак са адвокати , некадърни , но адвокати.
  • 14 Rrrrrrrr

    9 10 Отговор
    Много адвокати ей, няма що. Застанали цели 6 броя. Направо тълпа. Направо трябва нови правила за изборите в България да се правят ро новите стандарти. След като 6 човека са адвокати, 2000 човека пък били Народа, които виждаш ли решили как и кой ще управлява. Ужас. Не свобода, а свободия и анархия започна да става в нашата Родина.
  • 15 ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ?!

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "РЪМПЕЗИ":

    ТЕЗИ НАГЛЕЦИ, КАКВИ СЕМЕЙСТВА ИМАТ?! НАГЛИ! ПО НАГЛИ! ДЕБЕЛООКИ И ДЕБЕЛОКОЖИ! АЛЧНИ И КРАДЛИВИ!!!
  • 16 Лукреция

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Може, може. Каквото повикало, такова се обадило. Приветствам напъните към олигархията. Правораздава ли се безпристрастно? Тулупио, Шишири, Ахмеди, Домусите, Бобовдолския и Шчетоводителчето на кликата и модела Кой. Кога, кога ще се самосезира?
  • 17 Rrrrrrrr

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Боко Алтънчето":

    Тролче успокой се!!! И се пише ЕВРО!!!! Относно кой как печели, да ти припомня Костинброд? Че още една гръмогласна, търси някакви стотици бусове с двойни дъна. Резултата го видяхме после. Съсипахте всичко.

    Коментиран от #27

  • 18 ПО ПРИНЦИП!

    11 7 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    НО КОГАТО ИМАШ КАСКЕТ ТАЛИБАН,СПУСНАТ ЗА ГЛ.ПРОКУРОР, КОЙТО НАРУШАВА НПК, АПК И КОНСТИТУЦИЯ МНОГОКРАТНО! ИЗХОДА Е САМО ЕДИН ЗАТВОР ЗА БОРИСОВ И ГЕШЕФФФ! ПО ВЪЗМОЖНОСТ В ЕДНА КИЛИЯ МОЛЯ!

    Коментиран от #20, #24

  • 19 КАТО АДВОКАТ

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "ХА ХА ХА":

    НА МАФИЯТА СЕ ИЗЖИВЯВА ГЕШЕФФФ, РАЗДАВАЙКИ ОБВИНЕНИЯ И ПРИСЪДИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА!!! И НАЛИ ВСИЧКИ В ЕВРОПА, ЧЕ И ЗАД ОКЕАНА ЗНАЯТ, ЧЕ МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ!!!
  • 20 Rrrrrrrr

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "ПО ПРИНЦИП!":

    Нали се борите за независима Прокуратура, какво повече искате?????Явно когато хваща вашите хора, рязко започва да не ви харесва работата и. Не разбрах мнението на Президента само според него нормално ли е да се изнасят решения по дела предварително, държането на секретни материали и ходатайстването за посланици. Разбрах само, че бил против мафията, паралелната държава и мутрите, не разбрах само, те къде точно работят.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Човек за вразумяване и съживяване

    1 1 Отговор
    Не им отива може би!
  • 23 Шамара

    5 1 Отговор
    Ами то много от тия са готови за затвора, и ги е шубе от Гешев! Ще ми защитават Божков, на фатмака съветника и още един тон криминални! Ами тогава на нас адвокати не ни трябват сами ще се оправяме!
  • 24 ГЕШЕФТАРА Е МАФИОТ

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "ПО ПРИНЦИП!":

    МУТРИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ОТИВАТ
  • 25 До главен прокурор Иван Гешев

    2 2 Отговор
    ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР, НЯМА ПО - КРАСНОРЕЧИВО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ СТЕ НА ПРАВ ПЪТ ОТ ТОВА, ЧЕ АДВОКАТИТЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ИСКАТ ВАШАТА ОСТАВКА! БЪЛГАРИЯ, ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА, ПЕНСИОНЕРИТЕ ПО ГРАДЧЕТА И СЕЛА СА С ВАС! И АЗ!
  • 26 Спас безделника

    3 1 Отговор
    НЕ ПИПАЙТЕ ГЕШЕВ. ТОЙ ОПРЕДЕЛЕНО Е НЕОБХОДИМ В ТОВА БЕЗВЛАСТИЕ, КОЕТО СЕ ЗАДАВА. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!!! ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ДАЛАВЕРИ СЕ УРЕЖДАТ В ПЕРИОД НА БЕЗВЛАСТИЕ!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Правиш ли разлика

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    между "уличен натиск" и "свободно волеизявление"? Би ли ми посочил в коя медия тези адвокати ще получат възможност да изявят разбиранията и мнението си? В Нова е Домусчиев /знаем го.../, в БНТ е Кошлуков - избран от тези, които Б.Б. избра . БНР - същата история... Е?
  • 29 възпитаник

    0 0 Отговор
    оставка и затвор гешев и борисов са позор мутри корумпирани
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове