Last news in Fakti

25 Юли, 2020 11:24 8 135 17

Съдия Костадинова, пуснала Брендо на свобода, осъди Соня Колтуклиева

  • костадинка костадинова-
  • соня колтуклиева-
  • цветан василев

Понеже не успяха години наред да ми запушат устата по друг начин, ме вкараха в съда, заяви журналистът

Съдия Костадинова, пуснала Брендо на свобода, осъди Соня Колтуклиева - 1
Соня Колтуклиева, снимка: БГНЕС

След близо 3-годишен процес, започнал на 17 октомври 2017 г., журналистът Соня Колтуклиева вчера беше осъдена от съдия Костадинка Костадинова от СГС на 1 година условно и 3 години изпитателен срок заради 6 750 лева “невнесени данъци”, според обвинението на прокуратурата, предаде 5Gmedia.

На последното заседание по делото на 24 юли прокурор Лефтеров е посочил смекчаващи вината обстоятелства с идеята за произнасяне на присъда по член, предполагащ административно наказание. Адв. Паулина Китанова поиска подзащитната ѝ да бъде обявена за невинна, тъй като обвинението се гради само върху показанията на “универсалния свидетел” по множество обвинения Бисер Лазов, който 20 години е бил “дясната ръка” на банкера Цветан Василев, а след фалита на КТБ се обръща срещу благодетеля си.

Неговите твърдения, че Колтуклиева е получила 90 000 лева от фирма “Фина С” не са били потвърдени от другите свидетели в съдебната зала, а Цветан Василев под клетва даде в Белград показания пред представител на българския съд, че не е нареждал на Бисер Лазов да дава пари на Колтуклиева, не е имал - той, КТБ или негова фирма, пиар договор с нея, тя не е извършвала никаква дейност за него или фирмите му.

Фактите по делото показват, че липсват счетоводни документи за изплатени суми, както и декларации пред НАП на “Фина С” за изплащане на сумите, както изисква законът. Според няколко решения на Върховния касационен съд, ако не съществуват документи, удостоверяващи точно и ясно кой е платецът на сумите, те не могат да бъдат считани за облагаем доход и по тях не се плащат данъци.

От друга страна, при положение, че платецът не е поискал декларация за самоусигуряващо се лице, това означава, че самият платец е трябвало да внесе авансово необходимия данък.

В случая със Соня Колтуклиева няма документи, показващи кой е платецът по твърденията на Бисер Лазов; няма договор; няма никаква дейност от страна на Соня Колтуклиева.

ВКС също изисква да бъде посочена дейността, заради която е платена сумата. Това в разглеждания случай отсъства. Тоест, не са на лице никакви основания сумата, дори да е била получена, да се смята за облагаем доход.

НАП удостовери официално пред СГС, че Соня Колтуклиева и нейната фирма нямат публични задължения, както и, че претендираните от прокуратурата 6 750 лева са внесени още на 1 август 2017 г. авансово, преди началото на съдебния процес на 17 октомври 2017 г..

В съдебната зала Соня Колтуклиева заяви, че обвинителната пледоария на прокурор Лефтеров сякаш е писана от автор на жълта медия, а тя самата е класически случай на това как силните на деня могат да тормозят и да се опитват да смажат един журналист, който критикува властимащите. “Понеже не успяха години наред да ми запушат устата по друг начин, ме вкараха в съда”, каза тя, цитирана от 5Gmedia.

"Както е публично видно, любим маниер на прокурорите и политиците е да отбиват неудобни въпроси с дежурната реплика: “не отговаряме на обвиняеми”. Затова хората са по улиците и площадите, заради липсата на справедливост. България е най-критикуваната държава-членка на Европейския съюз за отсъствието на реформи в правосъдната система и за отсъствието на върховенство на закона. На 13 юли 2020 г. Посолството на САЩ в България огласи по повод на протестите позиция, в която се казва: “Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България.”

НАП, която беше принудена да признае след запитване от ГД “Боец”, че през последните 10 години не е събрала 16 милиарда лева от невнесен ДДС. А финансовият министър Владислав Горанов призна, че ръководената от министерството на финансите Държавна агенция по хазарта не е събрала от хазартни фирми на обвиняемия Васил Божков държавни такси в размер на 700 милиона лева и така е ощетила държавния бюджет с безпрецедентно висока сума. Премиерът Борисов, искайки оставката на министъра, заяви, че не е разбрал как така Владислав Горанов е допуснал това; тази мрачна констатация е била споделена и от коалиционните партньори. Но последствия за бившия финансов министър няма.

В многобройните си медийни изяви Соня Колтуклиева обясни, че проблемите ѝ започват през ноември 2014 г. след нейни телевизионни коментари за главния прокурор Сотир Цацаров и неговите обвързаности и публикация в Bulgaria News защо Владислав Горанов не бива да става финансов министър в кабинета “Борисов 2”. Соня Колтуклиева първа разкри в студиото на "ЕвроДикоф", че Владислав Горанов живее в луксозния комплекс “Есте” на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Обясненията на журналистката за войната на главния прокурор Цацаров и финансовия министър Горанов можете да видите ТУК, а публикацията ѝ за разследвания на ДАНС срещу Владислав Горанов като заместник-министър на финансите можете да видите ТУК.

За медийна бухалка срещу Соня Колтуклиева от 12 ноември 2014 г. беше използвана Маргарита Михнева, която обиколи медиите: от БЛИЦ и ПИК през”Уикенд” и “24 часа” до БНТ, с твърдения, че Соня Колтуклиева е взимала пари от КТБ, по договор за пиар, за да хвали банката и банкера Цветан Василев. Софийски градски съд установи, че всички твърдения на Михнева са лъжи и я осъди, а Върховният касационен съд потвърди присъдата за клевета, като задължи Маргарита Михнева да изплати исканото обезщетение, което тя не е сторила вече 2 години. Адвокатът на Соня Колтуклиева Николай Хаджигенов нарече Маргарита Михнева “говорител на прокуратурата”. Самата Маргарита Михнева през юни 2014 г. заявява пред "Нова телевизия" , че в атаката срещу КТБ прокуратурата е действала поръчково, но после изцяло застава на страната на главния прокурор Цацаров. Телевизионното интервю на Маргарита Михнева срещу прокуратурата можете да видите ТУК.

Коя е съдия Костадинка Костадинова?

Тя стана публично известна по следния повод: “По някаква странна ирония тъкмо съдията Костадинка Костадинова, която тази седмица взе решение да пусне Брендо, през май миналата година го вкара в ареста по подозрения, че смята да бяга.

През февруари тази година същият магистрат даде на Евелин Банев седем години и шест месеца затвор за пране на повече от 11 млн. евро, придобити от трафик на дрога. По същото дело като негови съучастници условни присъди получиха жена му Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева и неговият доведен брат Симо Карайчев. Неотдавна излязоха и мотивите за тази присъда, от които ставаше ясен механизмът, по който Брендо е прехвърлял милиони долари от трафика на наркотици от една на друга офшорни фирми, за да прикрие следите на престъпния си бизнес.

В съобщението до пресата пише, че според съдия Костадинка Костадинова опасността от укриване на Евелин Банев от миналата година досега е намаляла до степен, че мярката за неотклонение може да бъде сменена с по-лека такава.”

Цялата публикация по темата може да видите ТУК

Името на Евелин Банев-Брендо стана нарицателно за наркотрафик, както и за бандит, който се е изплъзнал на българското правосъдие по неизяснени причини.
“Брендо с присъди в Италия и Румъния, у нас съдът дори не му забранил да пътува”, пише “24 часа” на 16 септември 2017 г..

...Соня Колтуклиева и адв. Китанова ще обжалват тежката и напълно необоснована, според тях, присъда на съдия Костадинка Костадинова пред Върховния апелативен съд. Последната дума по делото ще има третата инстанция - Върховният касационен съд.

Пред 5GMedia Соня Колтуклиева заяви, че ще запознае с 6-годишния тормоз, упражняван от държавата върху нея международни журналистически организации и еврокомисаря по правосъдието.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Левски

    63 2 Отговор
    Българска работа,много ми е интерестно за чехмеджето каква присъда би дал компетентния български съд.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вчера вечерта

    37 1 Отговор
    г жа Дариткова и ГЕРБ са се скарали от щастливата и безкрайна народна любов и признателност за перфектното им управление.
  • 4 Извън закона

    32 1 Отговор
    Брендо работи за главния,отвлякоха детето му за да не каже в Италия че е работил лично за Главния същият този който смени Жоро Илиев !!!
  • 5 Жоро

    29 0 Отговор
    Тази съдийка е доста услужлива и загрижена за хората
  • 6 ГРОБ

    6 19 Отговор
    Напълно заслужена присъда!Слава на българския съд!
  • 7 Госта

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Човече, това на снимката не е съдията :-)))).
    Искрено ме развесели твоят коментар, но за твое сведение това на снимката е журналистът Соня Колтуклиева.

    Коментиран от #9

  • 8 Мъка

    22 1 Отговор
    Това е Българската пародия на правосъдие. Истината е, че държава без правосъдие, не е държава, но в нашия случай, ако го изринем и закрием, ще сме повече държава. Поне няма да се прави лошо на хората, а право и без това нямаме. Така, че ще има поне някаква полза от закриването му. СРАМ И ПОЗОР за всички подкупни и зависими прокурори и съдиии. Долни подлоги.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Адвокатъ

    21 0 Отговор
    Един от основните постулати в правото е "Unos testus nues testis" - т.е. един свидетел не е свидетел. И това се учи в първи курс - но явно днешните ни проКУРори и съдии са пропуснали тази материя.
  • 11 Бонка Мисиркова

    6 1 Отговор
    Само Айшетата на Тулупио го правят безплатно. Тъз тьота беше постоянното присъствие при дудулето в ТВ7 и громяха всички по домова книга едва ли безплатно. А, че ще изгори е допустимо и необходимо, инак кошаревския свидетел по КТБ ще му се спихне тезата.
  • 12 Абсурдистан

    11 1 Отговор
    Държавата на Шайката
  • 13 Капитана

    4 0 Отговор
    Преди да осъдите някой, първо се запознайте много подробно със случая на така наречената журналистка
  • 14 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Всъщност т.н. "съдия" Костадинка Костадинова майка закрилница на търговията с наркотици доказва /освен с факта че не е в затвора заради Брендо/, че такова нещо като правосъдие няма а просто това е територия окупирана и управлявана от мафията включително от наркокралете! Същата "съдиика" докaзва освен това, че единствено Българската мафия в Света си има собствени съдии!!
  • 15 цербер

    0 0 Отговор
    журналистКАТА Соня Колтуклиева
  • 16 е МАЛКО Й Е НА ТАЗИ

    1 0 Отговор
    е, как пред СГС да се докаже с документи. Тази всичко е прибирала кеш от ВАСИЛЕВ. ТО, ТАКА МНОГО ПАРИ СА СЕ РАЗДАВАЛИ, ТО Е ЯСНО. Малко и е тази присъда, защото по времето на ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ТЯ Е ПРАВИЛА ИЗКАЗВАНИЯ В НЕГОВА ПОЛЗА, КОЕТО СИ Е ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ!!! Б....ЦИИИИ!!!
  • 17 Тони

    2 0 Отговор
    Схемите на Цветан Василев не прощават никому!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове