Last news in Fakti

25 Юли, 2020 13:42 3 181 15

Правосъдният министър и депутатите лобират за колекторските фирми

  • асоциация за защита на потребителите-
  • потребители-
  • кредити-
  • заеми-
  • давност-
  • физически лица

Действията на Данаил Кирилов будят недоумения и навеждат на мисълта, че зад неговото становище има и други нечисти намерения

Правосъдният министър и депутатите лобират за колекторските фирми - 1

Народното събрание прие на първо четене проектозакон за 10-годишната абсолютна давност за физическите лица. Нещо, за което от дълго време настояваме, пишат от Асоциацията за защита на потребителите.

У организацията обаче остават известна доза съмнения какви изменения ще бъдат направени в законопроекта преди евентуалното му приемане на второ четене в пленарна зала. Според тях правосъдният министър и депутатите лобират за колекторските фирми.

Ето какво пишат още от АЗП:

Смятаме, че в този си вид предложените промени в ГПК са в интерес на гражданите и тези 600 хиляди човека, които пряко ще бъдат засегнати и ще им се даде шанс на ново начало. Оставаме предпазливи в очакванията си предвид, факта че няколко пъти е имало опити този въпрос да бъде решен, но така и не достигнаха до второ четене. Предстои да се види какви изменения ще бъдат направени преди второ четене в зала. Още повече, че отрицателни становища са дали министерствата на правосъдието и финансите. Аргументът им е, че при настоящата продължителност на съдебните дела, кредиторите няма да могат да защитят интересите си. Така по същество, министърът на правосъдието признава своя провал в управлението на съдебната реформа. Против 10-годишната давност са, разбира се, Асоциацията на колекторските агенции, както и работодателската организация КРИБ, в която членува.

На този фон действията на министъра на правосъдието Данаил Кирилов будят недоумения и ни навеждат на мисълта, че зад неговото становище има и други нечисти намерения. На 9 юни със своя заповед той сформира работна група, която да предложи правна рамка за дейността на колекторските фирми. Досега са проведени две заседания, на които участниците обсъдиха и дадоха становища по предложенията на Министерството на правосъдието за промени в няколко закона.

Въпросните промени по същество са изцяло в полза на фирмите за събиране на дългове и сопокойно можем да ги наречем лобистски. Не само, че не се предлага никакъв механизъм на ефективен мониторинг и контрол, но дори на тези компании им се дават нови правомощия, които противоречат на Конституцията. Например единствено те да имат право да изкупуват дългове. Не се дава възможността първо да се предлага на длъжника да си изкупи задължението. Но това е само един пример, а фрапиращите такива са много в предложения проект. След като от две проведени работни срещи стана ясно, че тези промени срещат отпор от много институции, явно министър Кирилов ще ги прокара през задната врата на парламента. Не бяха взети предвид нито едно от предложенията в становищата на участниците в тази работна група.

В сряда, 24.07, същото това предложение със същите мотиви за законодателни промени, с които уж ще се регулира дейноста на колекторите, се внасят в парламента от народния представител и шеф на правната комисия Анна Александрова заедно с група депутати – все от управляващата коалиция. Ние на свой ред ще се възползваме от правото да сигнализираме компетентните европейски инстутции и нагледно да покажем как се стига у нас до лобистски закони.

Същевремнно с това, продължава с пълна сила да се води битка за „събаряне“ на предложенията за въвеждане на т.н. доброволно изпълнение. След като опозицията от БСП и ДПС провали приемането му в правна комисия, предложението все пак във вторник мина на първо четене в зала. Свидетели сме на яростна и подмолна публична атака от Асоциацията на колекторските агенции и няколко адвоката. Съвсем ясно е, че техните интереси са пряко засегнати. Евентуалното въвеждане на доброволното изпъленение ще даде възможност на длъжниците да си уредят взаимотоношенията с кредиторите, без да се минава през съдилища. Тоест облекчаване на съда от дела за дребни суми, а гражданите няма да плащат лихви, такси и ХОНОРАРИ ЗА НЯКОИ ЮРИСТИ И АДВОКАТИ.

Уважаеми народни представители от всички партии и г-н Министър,

Опасяваме се, че тези три инициативи за законодателни промени, които публично мотивирате със защита на граждански и потребителски права и спазване на европейското законодателство, всъщност ще бъдат сериозно прекроени. Дейността на колекторските фирми касае пряко живота на стотици хиляди български граждани. Това налага да бъдат обмислени и анализирани внимателно всички предложения за да се гарантират паравата и достойнството на хората. За нас е необяснимо и неиздържано откъм аргументи цялото това бързане, което наблюдаваме и опитите за прокарване на спорни законодателни поправки, на практика облагодетелстващи колекторите, през задната врата на парламента. Не допускайте крилатата фраза „Пътят към ада е покрит с добри намерения“ да се превърне в норма на поведение на всяка власт и управляващи.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лобиране

    52 0 Отговор
    ...-защита на интересите на този, който те е избрал. Хайде сега си задайте въпроса, чий интереси защитават тези хора. А тези които са гласували за тях, заради красотата им пак да се замислят и на следващите избори да излязат и да гласуват за тези, които защитават техните интереси.
  • 2 Правителството

    54 0 Отговор
    в подкрепа на своите мутренски групировки.

    Коментиран от #4

  • 3 Orakula ot Delphi

    28 0 Отговор
    Vsichko moje da se ochakva ot Glupaka Kirilov..
    Tova za nego e nachin na izjava.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Някой си

    41 0 Отговор
    "Най-добрия юрист на ГЕРБ" продължава да наглее, вместо сам да си бие камшика от правителство и парламент....
    Е няма такава наглост и безочие!
  • 6 qwe

    33 0 Отговор
    Това е само "продължение" на темата за държавния заем от ББР за колекторска фирма
  • 7 Някой си

    28 0 Отговор
    Дани, миличък, защо не излезеш пред МС или Парламента да се порадваш малко на "народната любов" която тези дни струи по площадите?
  • 8 БАРНИ РЪБЪЛ

    29 0 Отговор
    ОТВРАТИТЕЛНИ! МАЧКАТ ХОРАТА ВСЯЧЕСКИ!
    ОСТАВКА!
  • 9 Макаров

    17 0 Отговор
    за колекторските фирми съм приготвил 9 мм хапче, давам го веднъж и проблема е решен.
  • 10 Новичок

    19 0 Отговор
    То е ясно,тези от „КРИБ” -Крадци и Рекетьори Изнудващи България си избират министрите на Правосъдието и Финансите и пълнят чекмеджета,подаряват апартаменти и тнт...
  • 11 Порно

    19 0 Отговор
    Единственото , което е нужно, е уреждане закрилата на длъжника. Вредно е да се институционализира колектора. Дани Кирилов да си спомни , че са го избрали граждани , не колектори. Ама след като и Висшия адвокатски съвет е съставен от адвокати на банки и колектори , няма спасение.
  • 12 То е ясно

    9 0 Отговор
    че барни ръбъл няма да вземе страната на нормалните хора. Той е нисък лобист на високо ниво и гледа да защитава корпоративните интереси на големите фирми. Боклукче смешно.
  • 13 Резил

    7 0 Отговор
    ОтвБтително е колект.фирми най мафиотските структури да се пооддържат.ББР която ще раздава безлихвен крвдит на бедните българи даде кредит в милони на една такава мутренска фирма?????Рвзил!!!
  • 14 Гост

    8 0 Отговор
    Мафия.Как ще подкрепят данакоплатците като тези рекитьорски фирми им плащат яко за да им правят закони в техен интерес.Бавели се съдебните дела. Ами направи така ,че да не се бавят.Мафия.
  • 15 Мафияяяяя

    3 0 Отговор
    Още веднъж се доказа,че всичко е мафия в Бг.Управляващите мразят народа си,не искат да му.помогнат да излезе от блатото...толкова мъка и мизерия вече 30 години за обикновените българи..Кирилов и адвокатите са поредните уроди,които искат да ни унищожат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове