Last news in Fakti

29 Юли, 2020 11:12 4 266 21

Владислав Панев: Пеевски няма министри. Има премиер (ВИДЕО)

  • владислав панев-
  • пеевски-
  • оставка кабинет-
  • оставка бойко борисов

„Демократична България“ не вижда варианти да се коалира с партия на Трифонов, Манолова, Цветанов, ДПС и ГЕРБ с Бойко Борисов начело

Владислав Панев: Пеевски няма министри. Има премиер (ВИДЕО) - 1

„Не е редно да се говори, че Пеевски си имал 3-а министри. Няма министри на Пеевски. Има министър-председател на Пеевски. Борисов си говори пряко с него. Министрите трябва да са достатъчно доверени лица и на Борисов, и на Пеевски, за да е ясно, че ще изпълняват нарежданията.“

Това заяви Владислав Панев, столичен общински съветник от „Демократична България“ и съпредседател на „Зелено движение“, в интервю за независимото предаване „По острието с Калоян Константинов“.

„Кой би искал да стане министър в правителството на ГЕРБ и патриотите? Виждате какво се случва с бившите им министри – Дянков и Трайков бяха оправдани на 1-а инстанция, защото съдът доказа, че обвиненията на прокуратурата не са престъпления. Ненчев беше съден, Даниел Митов беше съден. Кой ли не беше! Защо ти е на теб да ставаш министър в правителството на Борисов, ако шансовете после да те съдят по измислени дела са много големи? Другото е, че Борисов не търси експертиза, а послушание.

Ето, примерно новият министър на икономиката Лъчезар Борисов. Той все още е председател на надзорния съвет на Българската банка за развитие, която последните години отпуска кредити на Пеевски и на Вълка. Преди няколко месеца като част от спасителния пакет за коронавируса – отпусна 75 милиона лева на колекторска фирма с 2000 лв. капитал. Преди няколко седмици купи акции на Първа инвестиционна банка на двойна цена“, допълни Панев.

Според него, манталитетът на управляващите просто е такъв – да делят българите на богоизбрани, в случая тяхна милост, и на поданици, които да слугуват. Именно това е в основата на протестите срещу властта: „Борбата е за независимост и свобода на отделните граждани срещу привилегиите на властта.“

Той посочи, че ДБ от месеци предупреждава за изключителната опасност, която Гешев представлява за правовата държава, но никой не обърнал внимание, докато не станало твърде късно. Сега той вече способствал за „превземане на бизнеси, на цели отрасли“, за сриване на репутации.

„Живеем в някаква измислена приказка. Прокуратурата обвинява някого и изнася информация за негови дела, които не са престъпление. Тя играе ролята на морален съдник ли? Като в Иран? Защо си със забрадка, защо си без забрадка“, запит реторично зеленият политик.

Панев обаче е обнадежден, че България след 10 години ще е съвсем друга държава и то в положителния смисъл. За него ключовото е хората да гласуват на изборите за партия, различна от статуквото. Това ще отслаби влиянието на контролирания вот, който е 10-15% традиционно. Затова властта не желае да въвежда електронно гласуване и да подрива вярата на избирателите, че могат да променят нещо с гласуване – за да спрат възможно най-много българи да пуснат своя вот, особено тези в чужбина. Затова и електронното гласуване се бави вече толкова време.
Колкото до възможността ДБ да се коалира в следващото правителство с партиите на Трифонов, Манолова, Цветанов, ДПС или ГЕРБ, управляван от Борисов - Панев е скептичен, че подобно нещо ще се случи:

„Възможно е да се коалираме около принципи. С партии за самата цел управление – не бихме. Нашата цел в парламента е да променим България. ДПС преди 2 седмици беше единствената партия, която гласува срещу АЕЦ „Белене“. Защо да не гласуваме заедно с тях точно по този въпрос при положение, че „Белене“ е кражбата на века? Когато става въпрос за управляваща коалиция обаче, тогава става дума за друго. Честно казано, не виждам как ДБ ще е част от управляваща коалиция в следващия парламент. Което обаче не значи, че няма да сме там, за да променим България към по-добро.“

Той отрече твърдението, че ДБ се представя разединена пред обществото, а всяка от партиите в нея води собствена политическа кампания. Вътрешно те нямат сериозни разногласия и разриви. Не вижда проблем и в това, че „Демократична България“ обединява партии с леви и десни уклони:

„Ляво и дясно са понятия от миналото. Виждаме какво прави властта през последните месеци – държавни бензиностанции, теглене на заеми, ББР раздава пари на близките си компании, национализация. ГЕРБ, която се води за дясна партия, за последните 10 години не е намалила нито един данък. БСП пък въведе плоският данък. Какво е дясно и какво е ляво в България въобще?“

Съпредседателят на „Зелено движение“ е убеден, че ДБ ще влезе в следващия парламент, но обясни досегашните слаби резултатите на партиите от блока с това, че за тях гласуват предимно „по-младите, по-високо образованите и с по-високите доходи хора“, както и тези, живеещите зад граница. Панев обаче категорично отрече предположението на водещия, че останалата част от българите, които не гласуват за тях, са прости и необразовани.

„Населението у нас е по-възрастно, а то по принцип гласува по-традиционно и за партии, които не предлагат промяна. В никакъв случай не казвам, че българското население е просто или нещо подобно. Напротив, ние имаме страхотен човешки потенциал, който ще реализираме в следващите години.“

Общинският съветник и бизнесмен коментира и преговорите за бюджета на ЕС през следващите години, като разграничи двата воюващи лагера: Пестеливата 5-а, водена от Холандия, и Приятелите на кражбата, сред които са България, Унгария и Полша, които настояват за повече грантове и по-малко заеми, за да могат повече да крадат, без да връщат.

По отношение на идеята върховенството на закона да е обвързано с евросубсидиите преговорите все още се водят:

„Говори се за компромис: страни, в които живее 45% от населението на ЕС – да могат да спират парите за всяка отделна държава. Това са Пестеливата 5-а плюс Германия и Франция, двата големи гаранта на ЕС. Ако има консенсус между тези 7 държави, да могат да се спират парите за „лошите“ членки, които крадат, а демокрацията е залиняла. Това би било крачка напред към малко по-ефективното усвояване на еврофондовете. Макар че промяната в България и другаде няма да се случи чрез еврофондове, а чрез по-ефективна работа на бизнеса и правителството. Подобен род поощрения развалят икономическата среда. Правителството по този начин има властта да определя бизнес шампионите, да купува медии. Не е случайно, че след влизането на Източна Европа в ЕС започнаха да се зараждат авторитарните режими в България, Словакия, Унгария, Полша, в Словения има опити.“

Панев изтъкна Зелената сделка като огромен шанс за България, която може да се възползва, за да трансформира умиращия си бизнес с въглища в процъфтяваща възобновяема енергия. Конкретно той предложи ТЕЦ „Марица-изток“ да бъде превърната в „зеленото индустриално сърце на България“, като се използва за построяване на соларни паркове и големи зелени индустрии. Тя се намира на ключово звено между София, Истанбул, до магистрала и ЖП линия, както и с много удобна за ползване земя. За съжаление, със зелената трансформация у нас са се заели ТЕЦ-овете на Ковачки, синдикатите и правителството, които искат да усвоят и прахосат милиардите инвестиции за зелен преход.

В този ред на мисли, политикът не се радва, че България е получила повече евро от бюджета на ЕС за следващите години, тъй като това означава, че продължаваме да сме най-бедните и ножицата на доходите между нас и предпоследните по бедност в Съюза расте.

Панев е категоричен, че икономиката на ЕС може да е конкурентноспособна спрямо Азия и – в съвсем скоро бъдеще – Африка само ако либерализира икономиката си и се спре с прекомерните си регулации.

„Всеки, който отиде в Брюксел, започва да налага регулации, за да могат да се отчетат след няколко години пред избирателите си какво са свършили. Ние държим Африка бедна в момента, като стимулираме лодките с мигранти към Европа. Чрез своите земеделски субсидии правим цената на европейските земеделски продукти много евтина и африканците не могат да се конкурират с нас. Тяхната продукция просто не може да се изнася, а тя не е толкова лоша. Когато не могат да изнасят стоки – изнасят хора. Китай вече завладява Африка – строи ЖП линии, индустриални комплекси, какво ли не. Европа изостава. За съжаление, с това Китай изнася и своят политически режим. Китайците са малко като роботи – и благодарение на комунистическата партия там. В Европа и САЩ сме много по-свободни като хора, не искам да мислим само за работа, а Големият брат да ни следи по телефона къде се намираме.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илия

    7 13 Отговор
    "„Демократична България“ не вижда варианти да се коалира с партия на Трифонов, Манолова, Цветанов, ДПС и ГЕРБ с Бойко Борисов начело""

    ДеБъ се оказаха поредните криптокомунисти - ще правят коалиция с БСП.

    Коментиран от #7

  • 2 777

    1 7 Отговор
    ВНУКА НА БОЙКО ЩЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ!
  • 3 демократ

    3 28 Отговор
    СЛУЖБИТЕ НА КРАК: Радев и Божков стягат клане довечера


    Ще бъде страшно, много страшно тази вечер! Предателят Радев и Черепа в съюз ще колят българския народ.

    Коментиран от #5, #8, #9

  • 4 Софиянецът който ще изгони последният селянин

    5 17 Отговор
    Само че не им казваш, че дебелото момче е мениджър номер 1на Божков, а това е факт който се знае в средите на хората само с много пари!Това което дори и полусляп човек може да забележи веднага на тези протести е, че грозните хора в България протестират срещу красивите, готините българи! Толкова ви е дал Господ, но това което не забелязвате е, че след всеки ден на протести ставате все по-грозни и по-озлобени...По-красиви няма да станете никога защото това е Божа работа, така че продължавайте да си протестирате...😁😁 😁 Освен палатки си докарайте и мобилни тоалетни защото изборите ще са догодина. Ако има много настоятелни ще ви кажа защо точно президентството сте избрали за ваш еталон!

    Коментиран от #12

  • 5 Към Демократ

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "демократ":

    Защо в българската история *българите* са убили най много БЪЛГАРИ ? Отговора си *ти* 👍
  • 6 Празни приказки,

    7 1 Отговор
    хвърлени на вятъра. Докажи го с документи,и така никой не ви вярва,врясльовци.
  • 7 00000014

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "илия":

    Съгласни са и с ГЕРБ - ужким без ББ. Борба за кокъла - идеи няма, за софрата са готови. Изритайте ги!
  • 8 00000014

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "демократ":

    Чудя се защо айпито ти не е докладвано заради екстремистките ти повърни!

    Коментиран от #19

  • 9 психодиспансер

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "демократ":

    Прибирай се вече!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Доктор

    3 3 Отговор
    Имаш амнезия май , я се сети коя партия го направи шеф на ДАНС , а как се беше запенил да разследва всички от ГЕРБ ?! ДОЛ. НА ИЗ. МЕТ СТЕ ВСИЧКИ РУСО ФИЛИ ЦИ!
  • 12 00000014

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянецът който ще изгони последният селянин":

    Красиви са младите с чистите души, а платените гербаджийски отрепки и самите гербаджии - в джипката, апартаментите, НС, министерския съвет - ги вижда всеки. Старци и бабички, ненаяли се, сбръчкани, с подпухнали очи .... един друг се обиждат и само алчнотията им ги държи заедно.
  • 13 Да България

    1 2 Отговор
    Искаме министерството на икономиката да бъде от на П-ски на П-ев. Няма ляво няма дясно. Има обаче турлю гювеч и миш маш правителство ала, бала Беров 2, където никой не носи отговорност за действията
  • 14 Вили

    6 0 Отговор
    ДБ са яхнали вълната и си правят предизборната кампания на гърба на Борисов, нещо, което сме гледали и преди. Част от сценария е и обещанието им да не се коалират с ГЕРБ и останалите партии, обачеееее минат ли изборите със сигурност ще са първите, които ще пристанат на Борисов или на БСП, или на който и да е, щото за тях властта е най-важна.
  • 15 Ма за какво ни е тогава

    0 2 Отговор
    Прокопиев премиер Божков, заедно с една кохорта бивши ДС ченгета и умрели вече политици
  • 16 герберотъпунгер

    3 0 Отговор
    Борисоф кое не разбра ? Оставка!
  • 17 Българин от турска сперма

    1 1 Отговор
    Шушумиги! Снижете се! ДПС и Пеевски си имат държава! За съжаление са я оставили в ръцете на една Тиква и Простак с такова мислене и език! Бай Ганьо си останахте! Самочувствие и гордост бе покритие! Бедни, мързеливи, завистливи и мразещи! Криете се зад ДПС! За всичката ви некадърност и простотия какво са ви Виновни Доган, Пеевски и турците? Племе, оправете си държавата и решете проблемите си ганьовци!!!! Малцинствата ви гледат и произвеждат храната и работят за Родината, А вие завистливците все тях нападате ! Нима другите са по добри! Халал да са ви и Тиквата, и Каскета, и Калинките и суджуците недни!
  • 18 Ачо

    2 2 Отговор
    А Панев и зелените вярват, че ако те са в управлението ще е по-добре ли??? Няма такъв смях. Тия сега са зле, ама Панев, Христо Иванов и компания са направо трагедия.
  • 19 Поми

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "00000014":

    Ари прибирайте се по домовете! Отивайте на море не вярвайте на тия дето ви плащат .те са богати и ще станат още по богати като ви употребят като ностни кърпички
  • 20 пак ббб

    1 0 Отговор
    ХОРА!!! Ето един стих от Стефан Цанев:
    " Не казвайте: утре с вик на площада
    ще кажа истината, после -на клада!
    На клада, но утре. А днес потърпете,
    днес се налага
    да премълчим..."
    ХОРА!!! Тези примитиви са на власт именно защото се мълчи-винаги чакаме, някои или някога нещо да се случи, но не и днес, а утре...
  • 21 пак ббб

    1 0 Отговор
    И още от Стефан Цанев: " Не казвайте: утре ще почнем голямото,
    днес да спечелим пари за прехраната.
    Не казвайте : утре ще бъдем честни, днес тихичко ще се проврем..."
    ХОРА!!! Време е да ги изметем отвсякъде и от всичко тези алчни и подкупни индивиди от ГЕРБ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове