1 Август, 2020 12:19 8 216 53

Земеделци: "Патриотичният" данък за собствениците на земя спира инвестициите

  • жито-
  • земя-
  • земеделци

В условия на пандемия, назряваща световна икономическа криза и слаба земеделска година това ще доведе до фалити и загуби за целия земеделски сектор

Категорично против промените в Закона за местните данъци са от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). Те изпратиха своя позиция до медиите, в която се мотивират защо не приемат въвеждане на данъчно облагане на физическите и юридическите лица, които имат повече от 20 хиляди декара земеделска земя в страната.

Аргументите на членовете на асоциацията са изложени в становище, изпратено до Комисията по бюджет и финанси, Комисията по земеделието и храните, както и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление при 44-тото Народно събрание. 

Според земеделците промените в Закона за местните данъци и такси са пряко посегателство върху българските инвеститори и земеделски производители.

В условия на пандемия, назряваща световна икономическа криза и слаба земеделска година това ще доведе до фалити и загуби за целия земеделски сектор, смятат от асоциацията.

Предложенията за допълнителна финансова тежест за земеделския бранш се правят в година с незапомнена суша, изключително ниски добиви и слаба реколта, спад в икономическата активност поради глобалната пандемия, които поставят българските земеделски производители пред тежки изпитания. Според земеделците с тези негативи браншът няма да се справи само в рамките на една стопанска година, прогнозират от БАСЗЗ.

Според тях най-тежкото последствие от увеличението на данъчното бреме ще доведе до ръст на цената на рентата и наема на земеделска земя, прогнозират от организацията.

Земеделската земя е основно средство за производство. Предложените промени противоречат на данъчния принцип да не се облагат с данъци основни средства за производство, пишат в позицията си от бранша. В крайна сметка потърпевши ще бъдат земеделските производители - ползватели на земеделска земя, които ще трябва да понесат финансовата и икономическа тежест от предлагания имуществен данък, смятат от асоциацията.

В представения законопроект липсват аргументи относно избрания количествен праг на собственост от 20 000 дка. По същия начин би могло да бъде избран праг от 1000, 2000, 5000, 10 000, 500 000 дка, коментират в становището си от асоциацията.

Според БАСЗЗ подобно имуществено облагане е непродуктивно и трябва да се прави на база не само на количествени, но и на качествени показатели, свързани с цената на самото имущество. В тази връзка в предложените промени не е взето предвид, че цената на 10 000 дка земеделска земя в Северна България е с много по-висока реална стойност в сравнение с 20 000 дка земеделска земя в повечето части на Южна България, например.

Промените нарушават основните принципи на данъчното право, категорични са БАСЗЗ. Липсва точно и неподлежащо на интерпретации определяне на размера на данъчната основа и на самия данъка. Не е определен начинът за упражняването на адекватен контрол и администриране на данъка, който според внесения законопроект е национален, но същевременно е предвидено да се администрира "на парче" от всяка отделна община.

Земеделците смятат, че новият налог ще доведе и до замразяване на инвестиционния процес и развитието на земеделието като цяло, защото индиректно ще се спрат възможностите за подобряване на земеделската инфраструктура и хидромелиорациите.

"Ще бъде изцяло замразен и процесът по окрупняване на земеделските парцели, необходим за едно по-ефективно и рентабилно българско земеделие, като България ще продължи задълго да бъде сред страните в ЕС с най-висока разпокъсаност и маломерност на земеделски площи", смятат от бранша.

Членовете на асоциацията смятат още, че направеното предложение е дискриминационно и противоречи на Конституцията на страната, според която не се допускат никакви ограничения на правата или привилегиите, основани на лично и обществено положение или имуществено състояние.

Според земеделците целта на законопроекта е ограничаване на добито по законен начин право на собственост на определен кръг български граждани и организации. Неприкосновеността на частната собственост, която е гарантирана от Основния закон също е нарушена, смятат от БАСЗЗ.

Според тях предложените данъчни промени в посягат пряко на българските инвеститори и земеделски производители, които са вложили много в активи за производство, създават заетост, плащат данъци. Те работят за развитието на икономическата активност в селските райони и запазването на българските села.

Посочените от асоциацията аргументи против предложените промени показват несъстоятелността на този спорен законопроект, с което те призовават в становището си трите парламентарни комисии, той да не бъде подкрепен.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    51 5 Отговор
    А ,,Данък успех,, не ви ли пречи.??

    Коментиран от #51

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 За съжаление

    18 38 Отговор
    БАСЗЗ са прави. Урголешката да се налагат данъци е супер тъпа политика.

    Коментиран от #6

  • 5 да де

    90 5 Отговор
    Така де 30 години големите лапачи само събираха сега когато трябва да изваждат им е криво.

    Коментиран от #31

  • 6 ДГД

    24 3 Отговор

    До коментар #4 от "За съжаление":

    Не знам от кое село си, но правилната дума е "Урбулешката"!!!

    Коментиран от #37

  • 7 Връщайте

    52 0 Отговор
    пари и земи заграбени и топтан с министЕрката граблива - в затвора !
  • 8 хаха

    82 1 Отговор
    Земеделците да си продадат бентлитата и поршетата и тогава да мрънкат.
  • 9 ХХХ

    67 3 Отговор
    Тези от БАСЗЗ са реално около 60 човека зрънчовци
    концентрирали в себе си толкова пари ,че не е никакъв
    проблем за тях задкулисното управление на държавата.
    И сега когато държавата има нужда от пари те квичат
    здравата да не би някой да посегне на хеликоптерите
    самолетите и бентлитата им.Като смъкват по 9 кожи от
    нас за какво ли не е законно а на тях като им вземат
    пари за семки е незаконно.
  • 10 гнида

    68 3 Отговор
    Що не се откажат , а само ревът ? Не са си продали джиповете , имат къщи за милиони , а реват ! А НИЕ ДЕТО ИМ РАБОТИМ ЗА 1000 ЛЕВА , да ревем ли ???????

    Коментиран от #12

  • 11 Принцип

    53 3 Отговор
    Всеки собственик с повече от 5000 дка с ДАНЪК. Недопустимо е тия шушомиги да управляват държавата. И те са от калибъра на стайков, арабаджиев и т.н. Нека Гешеф провери и тях.

    Коментиран от #53

  • 12 Последния Софиянец

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "гнида":

    Седи си вкъщи и ще станат 500 с тая безработица дето ни я спретнаха тарикатите.
  • 13 Банка Моше Авраам

    29 0 Отговор
    Те земеделците трябва да се гордеят като патриоти от такива данъци . Дай боже повечко такива данъци и повече патриоти ! А ние банките няма да ви се месим и пречим , просто ще съхраняваме парите ви да не се изгубят между инфлациите.
  • 14 Зърнар с ВайБах

    37 5 Отговор
    Незапомнена суша вика... То се продъни да вали два месеца, те суша. Да вземат да си пренапишат историите горките, че все едни и същи.

    Коментиран от #20

  • 15 Мошеници!

    56 2 Отговор
    Зърно, слънчоглед и други дребни култури се гледат без никакви инвестиции, осовено пък да се говори за напоителни системи! Изоряват, сеят и после чакат да дойде жътвата, а през това време не си поглеждат земята. За кви инвестиции говорят тия мошеници? Тия чакат само да получават евро фондове и дърбажни субсидии и да надуват всяка година цените. Земеделците са най-богатите в БГ и са най-големите мошеници! Всеки с над 1000 декара трябва да бъде специално облаган!

    Коментиран от #41, #44

  • 16 Супер

    44 3 Отговор
    Най накрая един адекватен закон,тези грабители и мошеници които купиха на безценица земите на хората трябва да почнат да плащат висок данък а не да си купуват скъпи коли и яхти и с миризливите селски мрежести обувки с бял чорап да се правят на тарикати.
  • 17 Исуската

    43 1 Отговор
    Всички да фалират от тези тарикати измамници. Всяка година само те ревът като жени. А са едни от най крупните богаташи, на гърбъ на земята която тровят с кво ли не безконтролно...
  • 18 ха-ха

    25 3 Отговор
    Браво на ВМРО и лично на Каракачанов за дето спря кранчето на зьрнената мафия!! Ще има още да реват..
  • 19 2loop

    17 2 Отговор
    Недоволните на площада а не с разни писъмца и изявления
  • 20 Последния Софиянец

    15 4 Отговор

    До коментар #14 от "Зърнар с ВайБах":

    Те слушат синоптика Ревизоро.Той почна да реве че са празни язовирите.Пак са ги източили.
  • 21 Справка

    32 0 Отговор
    Дано да прокарат закона стига толкова кражби измами и аванти,30 години време за дебели данъци.
  • 22 Горо

    7 16 Отговор
    "Десният" политик Бойко Борисов само това прави от началото на първия си мандат като министър-председател - да увеличава данъци, такси и глоби. Накрая се видя защо той се превърна в по-омразен бирник и от оня по време на турското робство: за да пълни ежедневно нощните си шкафчета с милиони евро и златни кюлчета.
  • 23 стига са ги толерирали

    33 1 Отговор
    Защо всички нас ни облагат с данък за един декар дворно място , а земеделците с хиляди декари не плащат нищо ?
    Освен това плащат по ниски данъци , получават субсидии , връщат им ДДС и акциза на горивата.

    Всичките "бедни" земеделци ползват различни европейски програми при закупуването на техника . Освен това купуват лични автомобили на името на фирмата и ползват данъчен кредит.
    Живи да ги ожали човек.
  • 24 боби

    11 1 Отговор
    тези зарнари те си ги саздадоха
  • 25 да хващат мотиката

    36 1 Отговор
    За 10 години всичките земеделци станаха милионери. Всеки който ема 1000 декара земя реално вече е милионер при продажбата и . Даже от наркотици не можеш стана милионер толкова бързо. Направиха ги златни тия земеделци.
    А пък в магазина , боба ,чесъна - китайски . Чушките и доматите от Турция. Морковите от Македония, Дините от Румъния.
    Какво произвеждат тук. Само пшеница , царевица и слънчоглед !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 данъкоплатец

    28 1 Отговор
    да им спрът и субсидиите на тия бандити .....
  • 28 ежко

    11 1 Отговор
    Ами естествено,че няма да приемат!Кой иска да му вземат пари за нищо?А логика-логика не търсете.Просто не им се плаща и сега ще запоянат едни аргументи,дискусии и никой не отчита предимствата които идват от мащаба на производството!А те не са малки.
  • 29 абг

    24 1 Отговор
    И в какво се изразяват тия инвестиции, в глифозат ли ? Ако се изразяват в глифозат по-добре без тях, че пчели не останаха и здрави хора също. Колко, ще ви коства зърнести мафиоти, да оставите хлебна пшеница за производството на хляб в България, а не да давате на народа да яде фуражна пшеница, натъпкана със синтетичен глутен заради ниското съдържание на белтък във фуражната пшеница. Синтетичен глутен, който образува налепи по червата, нарушавайки чревната микрофлора и усвояването на хранителните вещества и водейки по този начин до хронични заболявания и дори до рак на червата. Само с 10% по-малко печалба, ще имате не само, ако оставите хлебна пшеница в България, ами и ако хляба е почти без пари, а не 400 гр. за лев и петдесет. Ама и аз пък какви ги приказвам, да оставят хлебна пшеница в България, та те фуражната я товарят на кораби, изкарват ги в морето, чакат 2 седмици и я връщат обратно продавайки я за вносна на двойна цена. Ето поради това драги съграждани ядете хляб, който е пълен боклук, а е на цена сякаш е направен от злато, при положение, че всяка година България произвежда пшеница достатъчна за изхранването на над 100 милиона души.

    Коментиран от #32

  • 30 Гошо

    17 2 Отговор
    Е вече няма да карат джипове за по 200000
    На Бойко трябва паметник да му издигнете
  • 31 Дада

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    България най-много субсидии и пари вземат зърно производителите,а тровят хората с хибридни жита, по добре да фалират до един
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Всички баш - гяволета

    16 0 Отговор
    Тарикати все " Асоциации" създадоха.Само глупавия народ не създава Асоциация. Я си ЕП вайчина,нагли гъонсурати.Евалла на Патриоти и Герб ( ако го приемат) Обрисуват направо Апокалипсис..Наръсили ми словесни еквилибристики,а на практика са 60 брутални Латифундисти.Като от тях 6 фамилии са Зърнари- Мега олигарси.В огромни държави- житници няма като наше чудо.Един човек да притежава над милион дка.Нахална сган,която поставяше стотици дребни собсвеници в цайтнот.Изкупуваха по 300лв/ дка и " обкръжаваха дребосъка- собственик с 20-30 дка...Ако искаш сей жито.Но няма да минаваш с техника през мойте масиви.Точно с тази схема хиляди стопани им продадоха на безценица земята си.Къде ще ходи! Други буквално ги изнудваха с мутренски хватки.Държавата получава Евросубсидия за земеделие над 1,4 млр годишно.Тези изсмукват над милиард във вид на субсидии.За останалите- зеленчукопроизвоители,овощари,производство на пчелни продукти,животновъди остават трохи.Затова няма родно производство. Помня,че през 2012 само един от тях( на 29 години) беше получил 27 милиона субсидия! Всичко влиза директно в сметките им.Не плащат от десетилетия 1 лев данък.Били" земеделски производители"!? Ето срещу кого трябва да скачаме с директни условия целия народ.Зърнари,Чез- мез,перки,волтаци и купища посредници в ел.енергия.Тези ни бъркат яко в джоба!
  • 34 Давид

    6 5 Отговор
    Прекрасно . Отдавна земеделците трябва да се включат в протеста . Да изринем задкулисието зад Доган и компания .
  • 35 БОКО

    6 3 Отговор
    ГЕРБ, СЕ ЧУДИ КАК ДА КРАДЕ БИЗНЕСИТЕ НА ХОРАТА СЕГА И ТОВА ЕЙ НЯМА ОПРАВИЯ С ТЕЗИ НАГЛИ МОШЕННИЦИ
    ВСЕКИ ДЕПУТАТ Е КАТО ДРУГИТЕ ХОРА СЪОТВЕТНО ТРЯБВА И ЗАПЛАТА ДА МУ Е ТАКАВА И БЕЗ ИМУНИТЕТ
    ДЕПУТАТА ТРЯБВА ДА Е ЧИНОВНИК НА ЗАПЛАТА
    СТИГА КРАЖБИ
  • 36 СусБе

    8 1 Отговор
    България ли?! Вече я няма щото е изкупена от турската сган и скоро ще ни обявят за вилает! Купувайте си килимявки РачкоПръдльовци!!!!
  • 37 От голямото село

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "ДГД":

    Корекция. Да се чете: За съжаление, БАСЗЗ са прави.Урбулешката да се налагат данъци е супер тъпа политика.
    Голямото село благодари на малкото село за направената бележка.

    Впрочем, като се сложи данък върху юридическите лица, собственици на земеделска земя над 20 000 дка, ще пострадат и всички земеделски кооперации, а от там и всички дребни и много дребни собственици на земя, като данъкът ще им бъде удържан от рентата. Аналогично, ще се понижи рентата и на онези много дребни собственици на земеделска земя, които са си отдали земята под аренда на големите частни латифундисти.

    От друга страна, селскостопанската продукция ще поскъпне и гражданята, които не знаят от кой край се хваща мотиката, така ще я настъпят, че да им причернее пред очите, което няма да им е за пръв път.

    От трета страна, ще паднат цените на земята на дребните собственици, които поради безработица и идващата инфлация ще продават, вместо да разчитат на мизерна рента.

    От четвърта страна ще спечелят пак едрите собственици, които имат достатъчно пари, за да изкупят нивите на тези, които са се отказали от мизерната рента.
    За още по-негативен ефект, едрите собственици могат да бъдат и чужденци - турци, евреи, араби...офшорни компании с неясен произход на капиталите...

    Затова пиша, че за съжаление, БАСЗЗ са прави. Урбулешката (грешно урголешката) да се налагат данъци е супер тъпа политика.
  • 38 БОКО

    2 2 Отговор
    ГЕРБ, Осъществиха последната кражба - 1 000 000 000, ЕВРА от Виваком
  • 39 МРАЗЯ ГЕШЕВ И ДОГАН

    3 0 Отговор
    Влакът пътува, морето се бушува, кореми се надуват и човека сънува... Пясъци, пустини, планини и брегове... Блокове, комини, топлини и студове... Луди работи, мама му стара, кой не сподели - ще го лепна за дувара... Дупчици безкрайни, блокове потайни, междукрация навред - поглед разноглед. Да докопаш ти се иска все богатства за живот. Срамна въшка, гладна, жадна - чакаш за буркан компот...
  • 40 Тулуп

    2 1 Отговор
    Този ББ така хубаво ни спаси веднъж, че ако ни спаси още един път, нищо няма да остане от нас. В последните 10 години 100000 малки фирми просто са изчезнали.
    ПЕЕВСКИ НИ ГО НАЧУКА

    Невъзможно е да продължават да дерибействат , абсолютни ненормалници ако си мислят че ще ги оставим да бездействат и безчинстват пред очите на цял народ
  • 41 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Мошеници!":

    Съгласен съм с вас, най- лесно се гледат зърнените култури. Всичките процеси са механизирани, нула ръчен труд, малка първоначална инвестиция! То и затова всичките мутри, селските велможи и хитреци, та даже и собственици на строителни фирми станаха "зърнари!
    Но не мога да се съглася с мнението Ви, за 1000- та декара, според мен всеки с над- 100 дек. трябва да плаща данък земя! Всеки който е инвестирал в земя над, или работи над 100 дек. земя не го прави просто така, а с цел инвестиция и печалба.

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Писал си глупости

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Всеки данък върху селскостопанската земя вдига цената на хляба и др. храни.
    Разорява българския производител и вкарва в супермаркетите 20-годишните замразени, но размразени за продажба меса от цял свят.
    Защо ще се плащат субсидии за селското стопанство, след като ще се налагат данъци? Можеш ли да мислиш? - С едната ръка ще се дава, с другата ще се взима, а с двете ще се краде - веднъж от субсидиите и втори път от данъците.

    Коментиран от #45, #46

  • 44 Споко

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мошеници!":

    Подходът трябва да е обратен, за да можеш да си пълниш редовно дебелото черво с качествена храна, за да не се разболееш от нерви и от рак.
    Всеки дребен селскостопански стопанин и производител (не арендодател), с земя до 200 дка (реформата на Стамболийски) трябва да бъде допълнително стимулиран, особено при отглеждане на плодове и зеленчуци.
    Освен фекалии ти друго произвеждаш ли?

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 въпрос за два лева

    8 1 Отговор

    До коментар #43 от "Писал си глупости":

    Всички субсидии излизат от нашия джоб. А зърното го товарят на кораби и заминава неизвестно къде. Каква ни е на нас тогава файдата че ги спонсорираме след като продукцията е по цени на международния пазар ? Дали ще го произведат зърното тук или ще го внесем от вън , цената на хляба е една и съща. Защо тогава трябва да ги спонсорираме ?

    Коментиран от #50

  • 47 стар фермер

    6 2 Отговор

    До коментар #44 от "Споко":

    Спонсорирай ги ти . Всеки български домат , а и останалите зарзавати са двойно по високи от внесените от вън. Това не е нормално. Не плащат нито мита , нито транспорт , нито съхранение .
    Не се наядоха вече. А викат предпочитайте Българското. Тук в България цената продава.

    Коментиран от #48

  • 48 Млад фермер

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "стар фермер":

    Ако говорим специално за плод/зеленчук цената е по-скъпа, защото минава през поне двама прекупвачи. Колко хора си купуват зарзавати от директен производител!? Плюс това всяка година се качват цени на торове, препарати, части, посадъчен материал, надници и т. н. Отделно непрекъснато едни ПРЗ се забраняват, други се разрешават "понеже не били вредни, видиш ли" пръскаш и накрая... Понеже не визираш зърнарите, та не знам кой се е ненаял, но аз имам 30-тина дка земя и ако разчита само на нея едва ще вържа двата края, тук за инвестиции и дума не може да става. Със субсидиите едва си покривам разходите. Понеже "управниците" ни се спукват да говорят как щели да насърчават младите и малките. Та голямо насърчаване става, ама в обратна посока. В конкретната ситуация, обаче добре са го измислили по-високи данъци трябва да има само за най-големите, само че не върху земите, понеже ще си ги вземат от арендодателите, а върху дохода им, както е в нормалните държави. По този начин ще се увеличи, макар и малко, конкуренцията.

    Коментиран от #49

  • 49 Браво младеж

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Млад фермер":

    Отговорът ти е достоен. А онзи, който се е писал за стар фермер си е от градо. Прабаба му може и да е била земледелка, така както 85% от населението на България са били земледелски производители по времето на великия българин Александър Стамболийски, убит и разчленен от гражданята за това, че служеше на своя български народ. Гражданята не можаха да му простят, че са нищо правещи чиновници, политикани, военни и просто буржоазия произвеждаща само фекалии. Стоките за потребление, вкл. и от селските стопани винаги са се произвеждали от работниците, а не от дрисливата ни и алчна буржоазия. Последната се възползва от ЛИКВИДАЦИЯТА на ТКЗС, ДЗС и АПК - ЛИКВИДАЦИЯТА на едрото, балансирано и рентабилно социалистическо селско стопанство, с което се хранеше не само България, но и СССР и Европа. Изкупи на безценица бащините ниви и станаха зърнари по волята на ЕС, който плаща субсидии за площи. Които устискаха и не си продадоха дедовите ниви на разни тъмни фондове взимат рента малко над европейските субсидии. Данъците отиват за дебелите черва на градските търтеи, като не им стигат и недостигат до селата се раждат вредните идеи да се облага с местен данък земеделската земя, което ще е не само тежък удар по земеделието като цяло, като ще го направи неконкурентноспособно, но ще бръкне в джобовете ней-вече на тъпите гражданя и на онези, които още не са си продали наследствените ниви и разчитат на някаква рента в края на годината. ЗЪРНАРИТЕ ЩЕ ИЗКУПЯТ ЗЕМИТЕ ИМ.
  • 50 Дай отговор

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "въпрос за два лева":

    Ти дай отговор на въпроса си за два лева. На умен се правиш, а отговор не даваш.

    Само знай, че облагане на земеделските площи с данък, пък било то и само на така наречените "зърнари" също не дава отговор на въпроса ти за два лева. Напротив. Зърнарите ще станат още по-едри земевладелци, защото ще намалят с данъка плащаната рента на дребните собственици на земеделска земя, които като видят, че рентата става нищожна на фона на вече галопиращата инфлация ще си продадат земите именно на "зърнарите".

    От друга страна, ти не даваш никакви субсидии, а единствено ядеш хляб за 1,3 лв. Хлябът ще ти стане два лева. А субсидиите ще си текат от ЕБВР, така както са планирани в ЕС за България за 7-годишния период, при това бъди сигурен, че са много по-ниски от аналогичните субсидии за държави като Гърция, Франция, Германия, Италия....Нидерландия, Белгия...защото такива като теб умници водят преговорите в ЕС, воглаве с баш умник нашата голяма тиква.
  • 51 Ахахуаах

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Смях, пречи им а имат товарни коли бентли. Закво му е на земеделец бентли и то товарно да го пълни с гориво без да плаща акциз, айде марш!
  • 52 МФН

    2 1 Отговор
    Злобни плюнчовци, които никога не са били под жаркото слънце и си нямате на представа как се вади хляб. Колкото и да се напъвате няма да го постигнете. Самолети, хеликоптери и Бентлита може да има, който ги има нека си носи кръста, но не слагайте всички под един знаменател. Също да знаете, че от земеделието по рисково и несигурно няма.
  • 53 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Принцип":

    Гешеф никого няма да проверява..пътник е..не че досега пипнал някой бандит в правителството..ЗАТОВА МУТРИ ОСТАВКА..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове