ФАКТИ.БГ

Парламентът е приел 72 закона от началото на годината

През деветата си сесия 44-тото Народно събрание е провело 75 пленарни заседания, девет от които извънредни

Публикувана: 3 Август, 2020 17:05
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 939
Парламентът е приел 72 закона от началото на годината
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

От началото на годината 44-ото Народно събрание е приело 72 закона, 92 решения и две обръщения и декларации. Това сочи справка, подготвена от дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове“ на Народното събрание и парламентарния пресцентър.

От 1 януари до 31 юли 2020 г. в Народното събрание са постъпили 127 законопроекта, като 84 от тях са внесени от народни представители. Предложените проекти за решения са 115, от които 100 са на депутати. От народни представители са внесени два проекта за обръщения и декларации.

През деветата си сесия 44-тото Народно събрание е провело 75 пленарни заседания, девет от които извънредни.

Сред приетите от Народното събрание нови закони за периода от 1 януари до 31 юли 2020 г. са Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., Закон за управление на агрохранителната верига, Закон за храните, Закон за маслодайната роза и др. Парламентът е гласувал промени в Закона за съдебната власт, Закона за защита на потребителите, Валутния закон, Закона за хазарта, Закона за висшето образование, Закона за здравето, Наказателния кодекс, Закона за данък върху добавената стойност, Закона за лечебните заведения, Закона за подпомагане на земеделските производители, Закона за социалните услуги и др.

Използваното време за осъществяването на контролната функция на парламента през деветата сесия е 76 часа и 6 минути, като парламентарният контрол е провеждан в 22 пленарни заседания. Членовете на правителството са отговорили на 727 въпроса и 25 питания.

В Народното събрание от 1 януари до 31 юли 2020 г. са постъпили 774 въпроса и 35 питания. В този период е имало шест изслушвания, пет разисквания по питане и два вота на недоверие на Министерския съвет – заради провала на политиката в областта на околната среда и водите и провала в политиката за противодействие на корупцията.

През деветата сесия е имало две изслушвания на министър-председателя Бойко Борисов относно списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътна инфраструктура – винетна такса и такса на база изминато разстояние и относно актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от COVID-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки. Останалите четири изслушвания са: на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова относно предстоящото таксуване на пътните превозни средства с обща техническа допустима максимална маса над 3,5 тона с таксата по чл. 10, ал. 1, т. 2 от Закона за пътищата – тол такса; на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов относно извършените сделки с имоти на Министерството на отбраната с т. нар. отпаднала необходимост, както и кадровата му политика; на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно резултата от направеното изследване за коронавирус 2019 – nCoV в случая с украински гражданин и мерките, които са предприети в конкретния случай, както и как България се готви за такава епидемия; на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и министъра на здравеопазването Костадин Ангелов относно здравните, социалните и икономическите мерки за справяне с кризата, породена от пандемията от коронавирус.

По време на деветата сесия на 44-ото Народно събрание са проведени пет разисквания по питания на народни представители – към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за стратегията за подобряване на условията на труд и за финансова компенсация за българските медици; към министъра на енергетиката Теменужка Петкова за политиката на Министерството на енергетиката по отношение на бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България; към заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова за политиката на българското правителство за гарантиране на трудовите права на българските работници и служители в контекста на стартиралите тристранни разговори, целящи договаряне на мерки за реформи в ключови области; към министъра на финансите Владислав Горанов за „нова концепция за облагане на хазартните игри“, декларирана от министъра на финансите Владислав Горанов през месец март 2016 г. и към министъра на труда и социалната политика Деница Сачева за фрагментирано законодателство в социалната политика.

На най-много въпроси и питания са отговорили министърът на здравеопазването Кирил Ананиев – 123, министърът на околната среда и водите Емил Димитров – 90, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова – 89, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев – по 61, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на финансите Владислав Горанов – по 54, министърът на вътрешните работи Младен Маринов – 38, министърът на културата Боил Банов – 22, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева – 21 и т.н.

Най-много въпроси и питания са отправили народните представители Георги Гьоков – 82; Георги Стоилов – 55; Иван Димов Иванов – 43; Елена Пешева – 34; Кристиан Вигенин – 31; Кристина Сидорова и Дора Янкова – по 28; Христо Проданов – 27; Светла Бъчварова и Иван Валентинов Иванов – по 26; Надя Клисурска – Жекова – 25; Веска Ненчева и Виолета Желева – по 23 и т.н.

Най-много въпроси и питания са били внесени от народни представители от ПГ „БСП за България“ – 625 въпроса и 31 питания. От ПГ „ВОЛЯ – Българските Родолюбци” са отправили 60 въпроса и 1 питане; от ПГ на ПП ГЕРБ – 40 въпроса и 1 питане; от ПГ „Обединени патриоти“ – 20 въпроса и 1 питане; от ПГ на ДПС – 18 въпроса. Депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, са внесли 13 въпроса и 1 питане. /БГНЕС

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
др Гей Билтс
1 Отговор
А закона за задължителната принудителна ваксинация кога?

Коментиран от #7


Оценка:
-1 +1

миш
2 Отговор
И,бай Иван лебара е умесил 20000 леба ,па го не фалите.

Оценка:
-0 +7

НС номер 44
3 Отговор
Числото на разрухата..

Оценка:
-0 +4

Жайме
4 Отговор
Народното Събрание трябва да бъде закрито в тая си форма. Трябва да се свиква само когато е нужно. Или да е на 4 сесии по 10 дни годишно и ако има нужда. Депутат не е професия и не трябва да става.

Оценка:
-0 +9

ГуГу
5 Отговор
Публикувано във факти.бг: ПГ „ВОЛЯ – Българските Родолюбци”-ГоУем майтап,така ли им викат на тея...буахахаха

Оценка:
-0 +7

JEFF
6 Отговор
Сред тях има ли поне един, който да е в полза за обществото, без облаги за ГЕРБ ?

Оценка:
-0 +7

Парламента е гол и тъп
7 Отговор

До коментар #1 от "др Гей Билтс":


Какъв смисъл има, от закони ,които са в полза, на 3-4 човека , това
е по-скоро, трагедия, да обслужиш мафиоти, вместо нормални граждански нужди!
Всички, да подават оставки час по-скоро!
В този Парламент са останали , някакви тарикати , неграмотни да видят истината в очите ,те не са, в състояние да управляват държавата.

Оценка:
-0 +5

Гост
8 Отговор
И се в полза на някой

Оценка:
-0 +2

Аргонавт
9 Отговор
Мммааааааллеее тея са се преработи ли бре, аз се чудех защо излизат ваканция.....

Оценка:
-0 +2

Ева
10 Отговор
Брей 72 закона , то трябва да им сменят статута на фабрика за масово чроизводство

Оценка:
-0 +2

Те са
11 Отговор
За преправяне. Значи нищо полезно не са свършили, време е да се пенсионират.

Оценка:
-0 +0

ЖОРО
12 Отговор
ВСИЧКО Е В УЩЪРБ НА НАРОДА...ТРЯБВА ДА СЕ ОТМЕНЯТ ВСИЧКИ ЗАКОНИ ПРИЕТИ ОТ ГЕРБ С МНОЗИНСТВО...ТЕ СА ПРИЕТИ ТАКА ЗА ДА ОБСЛУЖВАТ ЧАСТНИТЕ ИМ ИНТЕРЕСИ....ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ НА СЪД,У ЗАТВОРА И КОНФИСКАЦИЯ...ДЕЦАТА ИМ СЕ ОТРИЧАТ ОТ ТЯХ....СПРАВКА-БИВШИЯ КОМУНИСТ А СЕГА ДЮДУКЧИЯ НА Б.М.Б.

Оценка:
-0 +2

ЖОРО
13 Отговор
ВСИЧКО Е В УЩЪРБ НА НАРОДА...ТРЯБВА ДА СЕ ОТМЕНЯТ ВСИЧКИ ЗАКОНИ ПРИЕТИ ОТ ГЕРБ С МНОЗИНСТВО...ТЕ СА ПРИЕТИ ТАКА ЗА ДА ОБСЛУЖВАТ ЧАСТНИТЕ ИМ ИНТЕРЕСИ....ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ НА СЪД,У ЗАТВОРА И КОНФИСКАЦИЯ...ДЕЦАТА ИМ СЕ ОТРИЧАТ ОТ ТЯХ....СПРАВКА-БИВШИЯ КОМУНИСТ А СЕГА ДЮДУКЧИЯ НА Б.М.Б.СПАС ГЪРНЕВСКИ...

Оценка:
-0 +3

14
Този коментар е премахнат от модератор
Еххххххх
15 Отговор
Нищо не са приели да направят гивота на бълтарите по-нормален..Законът за вечните длъжници,да се изкорени това финансово робство веднъж завинаги ,защо не го приеха,като знаят колко много хора изпаднаха в трагично положение,заради супер устроената ни държава...ето затова трябва да се махат,нищо не е в полза на Хората,а само за чси,лихвари,банкери,евреи

Оценка:
-0 +1

16
Този коментар е премахнат от модератор
17
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
ТОП 5