4 Август, 2020 18:06 2 231 35

Здравният министър към премиера: Всичко е под контрол! Борисов: Няма да затваряме бизнес и хора!

  • коронавирус-
  • бойко борисов-
  • здравен министър-
  • проф. костадин ангелов

Болниците могат да издържат, не се налага извънредно положение, категоричен е министър-председателят

Здравният министър към премиера: Всичко е под контрол! Борисов: Няма да затваряме бизнес и хора! - 1
Снимка: Правителствена информационна служба

Болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност за лечение и диагностика на пациентите с COVID-19. Те разполагат с цялата необходима апаратура, има и достатъчно легла в интензивните отделения, докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща с премиера Бойко Борисов. 

Проф. Ангелов отбеляза, че ситуацията в страната е под контрол, има създадена стриктна координация на всички звена в системата, включително и със Спешната помощ, за поемането на случаите. Министър-председателят Борисов бе категоричен, че отново няма да бъдат налагани сериозни ограничения. „Така че нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора. Болниците могат да издържат“, изтъкна премиерът Борисов. Той разпореди фалшивите новини за затягане на мерките и за въвеждане на извънредно положени да бъдат опровергани с факти.

На този етап извънредно положение не се налага – около това становище се обединиха премиерът Борисов, здравният министър Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който също участва в срещата.

В хода на срещата бе отбелязано, че вирусът вече се разпространява по-лесно, дифузно, все още в света не са открити лечение и ваксина. В този контекст министър-председателят Борисов акцентира, че изключително важно остава спазването на дисциплина, дистанция и дезинфекция.

Здравният министър докладва още на премиера за последните възникнали случаи на заразени с коронавирус в дома за възрастни хора в Русе, а по случая във Варна е сезирана прокуратура.

Главният държавен здравен инспектор каза пред министър-председателя, че по заболеваемост на Балканите България е само след Гърция. С повече случаи са Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония. „Само че от днес Гърция връща отново щаба си. Така че ние с най-меките мерки в Европа сме предпоследни на Балканите“, посочи премиерът Борисов.

„Едномилионната демонстрация в Германия конкретно срещу мерките и едномилионната в Израел означават, че след 6 месеца умората у хората е много голяма и те все по-трудно ще приемат рязко ограничителни мерки“, каза още доц. Ангел Кунчев.

Министър-председателят разпореди стриктно да се следи за изплащането на допълнителните финансови средства на лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите и на всички служители на първа линия в борбата с COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илия

    3 46 Отговор
    Забрана на всички протести!
  • 2 Васил Левски

    44 2 Отговор
    Тия още ли не са подали оставка?
  • 3 Гробар съм

    51 2 Отговор
    Бойо нищо няма да затваряш вече!!!! НИЕ ЗАЕДНО ЩЕ ТЕ ЗАТВОРИМ!!!
  • 4 ГЗ ОТ БАНКЯ

    36 2 Отговор
    УТРЕ ФЪРЛЯМ ПЕШКИРО
  • 5 Наука

    36 2 Отговор
    Един измамник който изпълнява заповеди на тиквата Бойко който става известен по целия свят чекмедже пари пистолет и мишка която се крие от народа!
  • 6 1111111

    29 1 Отговор
    сетихте се,че е напълно безсмислено всичко, което измислихте и до сега.... , но с тези глупости вече ни гледат като прокажени от цяла Европа, а всичко си е едно и също....

    Коментиран от #25

  • 7 илия

    4 28 Отговор
    Утре в София Тех Парк ще бъде историческо събитие!

    Ще кажем ДА на демокрацията и НЕ на преврата!

    Там сме! Почваме организирана съпротива контра-преврат!

    Коментиран от #18, #19, #22

  • 8 Гост

    22 1 Отговор
    ЕДИН ПРОСТАК И ЕДИН ДЕБИЛ......................ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ОТ ТИЯ....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 да де

    18 1 Отговор
    Хе-хе гербавия тулуп нямало да затваря бизнеси, то само това остава и хората ще го изметат за нула време.
  • 11 БОЙКО

    16 1 Отговор
    ТЪП СЪМ ..ТА ЧАК СЕ ВЪРТА КАТО ПУМПАЛ ОТ ТЪПОТА..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пешо

    19 1 Отговор
    Няма да дойдат обикновени хора.Подготвят граждански сблъсък.Ще се изправят истински платени мутри от провинцията, срещу протестиращите и паралел с полицията.Щe идвaт c кoли, зa дa мoгaт дa избягaт пocлe.Угoвoрeнo e дa нe ги зaлaвят пoлицaитe. Бaцe c вcички cрeдcтвa иcкa дa прoдължи дa грaби.Щe им плaти нa нaeмницитe c тeхнитe cи пaри.Иcкa Бaтaк дa cътвoри.
  • 14 Гост

    14 1 Отговор
    Появи се инфо, че пак отменят заповед, а ря касае провеждането на спортни мероприятия, разрешават ги ПАК, като се спазат строги мерки😅Има някакво противоречие, професори, доценти, лекари...говорят едно, а управляващите друго... едните плашат със сериозен проблем за болниците, а другите не..?
  • 15 wwwwww

    0 10 Отговор
    oпитaхмe c мнoгoбрoйни прoтecтe нo нe cтaнa и ce oткaзaхмe хoрaтa oрeдяхa и бързo ce прeдaвaмe кaктo cрeщу ocмaнцитe дърпaли cмe ce нo пocлe cмe ce ocтaвили дa oпъвaт мaйкитe и жeнитe ни и зa тoвa ceгa ни хaрecвa
  • 16 gtgthr

    18 1 Отговор
    Гигaнтcки прoтecти във Бeрлин Гeрмaния 1 000 000 - cрeщу oгрaничeниятa въвeдeни oт влacтитe пoрaди "пaндeмиятa" .. cпoрeд гeрмaнцитe пoлитицитe нe ce интeрecувaт oт вируca a иcкaт дa лишaт хoрaтa oт НEЗAВИCИМOCТ
  • 17 Роки

    16 1 Отговор
    Тиква! Куха, корава и без семки, т.е., неплодородна. Чобанин със запретнати ръкави. И тази пародия на човешко същество е премиер на България. Позор!
  • 18 Чочо

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "илия":

    Ех илия ,илия......илиЯ!
  • 19 Чочо

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "илия":

    Да не се играе дерби ЦСКА и ЛЕВСКИ срещу Б група?
  • 20 Последния Софиянец

    11 2 Отговор
    Поне едно благодаря кажете на хората на площада.
  • 21 Джендърите

    9 0 Отговор
    Май пак се размечтаха да ги треска мечока.
  • 22 Дельо Хайдутин

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "илия":

    Пременил се Илия и пак в тия.
  • 23 Я... Я

    15 2 Отговор
    Какво е под контрол бе баьовото?? Когато имаше 30 заразени КПП ПРИ 300 ЗАРАЗ. НЕМА НУЖДА. МНОГО СТЕ АФИФ. ПОНЕ ПРЕЗНАЙТЕ ЧЕ И 5 МИНИСТЪРА ДА СМЕНИТЕ СЕ ТАЯ.... ОБЪРНАХТЕ ИКОНОМ. СЪС ГЛАВАТА НА ДОЛУ. ТОГАВА(ПРЕДИ 5 МЕС.) СЕ ДУЕ ХТЕ КЪТ МИСИРОЦИ БИЛИ СТЕ НАЙ ДОБРИТЕ. ЕДНА ВИ Е ЦЕЛТА ДА ОТЪРВЕ ТЕ ЗАТВОРА.

    Коментиран от #26, #29

  • 24 Фактъ

    10 1 Отговор
    Сега е редно , ние да затворим Борисов !
  • 25 С кои глупости?

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "1111111":

    Къде нямаше мерки? Или защото не крият случаи на заразяване и ги обявяват. Ами то е, за да се осъзнаят малко дебилите и да спазват елементарни мерки. Ама на прости хора акъл наистина не може да се набие в главата. Неоспорим факт е. Нито на Бойко, нито на голяма част от протестърите. 48 починали в Румъния за 48 часа, 16 в България. Много сме добре, цъфтим та чак връзваме...Ама няма кой да работи в старческия дом във Варна, сред заразените с ковид - 19 старци,нали?

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Анонимен

    7 1 Отговор
    Много странно...едни доктори викат , че е много зле , болниците пълни ..в същото време тия викат няма проблем, всичко е ок , ми да ама то вече каруцата се обърна , хиляди останахме без работа и сега накъде ?

    Коментиран от #30

  • 28 Анонимен

    3 0 Отговор
    Много странно...едни доктори викат , че е много зле , болниците пълни ..в същото време тия викат няма проблем, всичко е ок , ми да ама то вече каруцата се обърна , хиляди останахме без работа и сега накъде ?
  • 29 Защото затвориха моловете

    2 7 Отговор

    До коментар #23 от "Я... Я":

    ли? И заради тъпите КПП-та? И парковете. И в други държави го правеха. Да не сме били единствените на планетата. А сега нещата точно у нас не се развиват никак добре... Заради такива като Мангъров и тези, които го смятат за велик капацитет. Заради тях ни затварят и ни искат PCR тестове. А Бойко ще се разчекне да угажда, идиотът му с идиот. И да ни убеждава как сме по-по-най. Ами не сме... Ама и с тези, които яхат протестите е очевадно че няма да станем.
  • 30 Милиони остават

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Анонимен":

    без работа по света. Безпрецедентна е ситуацията и няма готови решения и формули за справяне с кризата (и със здравната и с икономическите последствия от пандемията). Уж се търси баланс, но и това не е лесно. Никой не знае къде е границата, след която всичко излиза напълно от контрол.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 121212212

    7 1 Отговор
    минaли гoдини зaщo тaкa прилeжнo нe ни инфoрмирaхтe зa вceки грипoзeн????
    у нac ВCЯКA ГOДИНA ПOЧИВAТ 2000-3000 чoвeкa oт грип и вcичкo e cпoкoйнo и нoрмaлнo , ceгa вceки дeн ce рeвe cтрaшнo зa вceки eдин и oбщo нямa и 400 чoвeкa зa пoлoвин гoдинa вeчe...
    ЗAЩO ЛИ???????

    Коментиран от #34

  • 33 Я... Я до 26 Ком.

    3 0 Отговор
    ОТ С. МОКАНОВО ОБЛ.МОНТАНА.КОМ. НА ПИСАНЕТО:ЧУВАЛ ЛИ СИ ДУМАТА СЪРКАЗЪМ. ВИЕ ОТ ИСТИНСКИ ДУМИ НЕ РАЗБИРАТЕ.ДАЙ ВИ ЗЛАТО, ЕВРА, РЕКЕТ. И СТРАХОВЕ.
  • 34 Кой ти каза, че е такава

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "121212212":

    смъртността от грип у нас? Какви 2000 - 3000 души. Това може да са цифрите за цяла Европа, но не и за България.
  • 35 ПЛУЖЕК КРАДЛИВ

    0 0 Отговор
    ЛОШОТО Е ЧЕ ТИ ЩЕ СИ В ЗАТВОРА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове