Last news in Fakti

5 Август, 2020 04:17 12 356 80

5 август 1998 г. Умира Тодор Живков

  • тодор живков-
  • почина-
  • смърт

Същият ден властта обяви, че сменя парите

5 август 1998 г. Умира Тодор Живков - 1
Снимка: Архив

На 5 август 1998 г. умира Тодор Живков. Същият ден властта обяви, че сменя парите.

Той е председател на Държавния съвет на НРБ (1971-1989), първи секретар (от 1954 г.) и ген.секретар (1981-1989) на ЦК на БКП. С решение на ЦК на БКП е изваден от състава на ЦК на БКП (8 декември 1989 г.); изключен от БКП (13 декември 1989 г.).

На 4 септември 1992 г. Върховният съд на България му налага 7 години затвор за незаконно раздаване на пари за представителни нужди на държавния апарат, за жилища, коли и др. Осъден да върне на държавата 21 010 380 лв.

На 9 февруари 1996 г. Общото събрание на наказателните колегии на Върховния съд признават на Живков статут на бивш държавен глава и прекратяват делото срещу него.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    167 21 Отговор
    Дойде време да жалим по Тошовото време.

    Коментиран от #53

  • 2 Вечният кмет

    105 41 Отговор
    Бай Тошо не беше комунист, беше си един простоват селянин и за това всички го харесваха и никой не го съди. От друга страна, националния предател Георги Димитров беше за показен разстрел + целата му рода.

    Коментиран от #49, #58, #63, #69

  • 3 Активист на БКП

    111 47 Отговор
    Бай Тошо беше прост,но тоя който му разтриваше ушите си е свещена простота ! Долу ГЕРБ! Долу Хунтата! Долу ГЕРБ-СУДЖУК!!! Корнелия-премиер !!!

    Коментиран от #28

  • 4 Беше

    164 37 Отговор
    Бай Тошо беше най-талантливият лидер, който България е имала, и нито един пигмей след това не може да се сравнява с него. Тепърва ще се отчита значението му, независимо дали това се харесва на някои или не.

    Коментиран от #6, #64

  • 5 Правнешкия циганин

    51 153 Отговор
    Прост селтак, тоталитарен диктатор, курумпиран властолюбец, шуробаджанак, фалшив комунист, нарцис, лъжец, убиец и ПРЕЦАКАН! Драги дрОгари, вашите си свалига глупака, великия "народен" вожд допусна да го свалят въшки! Това е вашия идеологически кумир, един клоун, случайно дирибействал десетилетия щото скъсания ботуш на североизтопните орки се беше яко заСТЪПИЛ за него. Когато изчезна "меката" сила на баба Меца ненаситната, 16 република се отърси от този некадърен боклук. Не лъжете младите, бай Тошо, най-големия ахмак, пълен лаик и льохман, отнеха му държавата под носа, а той даже не разбра до смърта си. Всички трябваше да са с доживотен, за останалите ЛУСТРАЦИЯ!

    Коментиран от #8, #10, #26, #32, #70, #74, #75

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Iopod

    42 83 Отговор
    След атентата в Света Неделя, където българи убиват българи настъпва злото в България. Сега вместо да бягат младите на Запад, щяхме да сме част от богатите държави и децата ни щяха да бъдат в родината си. Посочете една комунистическа държава в света, където хората са щастливи.

    Коментиран от #17, #79

  • 8 Дедо Пенс

    98 15 Отговор

    До коментар #5 от "Правнешкия циганин":

    Що си се запенил,бе!?? Днес на конгреса на ЦК на ГЕРБ вземат решение да спрат парите на тролове като теб! Безполезни сте !!!
  • 9 Кутка Караянчева

    134 30 Отговор
    Единственият управник при когото ВСИЧКИ българи живеехме добре !Нямаше бедни ,всички бяхме богати, построихме къщи на по два-три етажа, хладилниците пращяха от храна,истинска храна!!! Образованието ни беше на ниво, социалистическата милиция не биеше трудещите се!!! Един отминал прекрасен живот!!!
  • 10 Каренин от Санкт Петербург

    103 29 Отговор

    До коментар #5 от "Правнешкия циганин":

    Социализмът е най-справедливият обществен строй ! Само и единствено при него хората са щастливи!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Falcaõ

    84 8 Отговор
    Всяко нещо с времето си! Никой и нищо не е вечно! Този строй даде много на хората, но трябваше да се развие с разумна промяна. 89-та даде промяна, но не направи разумно развитие и се изроди морално и материално!
  • 13 чудо на чудесата

    106 8 Отговор
    Живков за цялото си управление раздал "неправомерно" 20 мил лева.
    Бе то направо смешно бе. Баце ги раздава само за един ден. Като например някой да си довърши болницата или да направят някой стадион там където има само стари баби.

    Коментиран от #23, #33

  • 14 Ххх

    43 32 Отговор
    Тодор Живков : . "До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!"
  • 15 тука има тука няма

    76 18 Отговор
    Бай Тошо строеше заводи за да има къде да работят хората. Бяхме на 32 място в света по стандарт на живото ! Остави ни с 10 милиарда дълг .
    А сега ?

    Коментиран от #37

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 стига рева бе

    73 20 Отговор

    До коментар #7 от "Iopod":

    Кои са загиналите в Света Неделя ?
    Генерали и офицери участвали в потушаването с кръв на Септемврийското въстание и на войнишкото въстание при междусъюзническата война. Тия които докарват България до национална катастрофа.

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 на гербери ми замириса

    30 6 Отговор

    До коментар #6 от "Да бе":

    За кой Симеон става въпрос и за кой Борис бе учен гербер ? Дай уточнение?
  • 20 Енигма

    73 16 Отговор
    Достоен човек,поклон пред големия държавник г-н Живков!!!С примера и поведението си, Вие се доказахте като един великан.Светла Ви памет другарю Живков!!!
  • 21 Iopod

    22 36 Отговор

    До коментар #17 от "стига рева бе":

    Само това, че осъществявате атентат в Света Неделя е доказателство за това колко сте долни. Взривявате храм. А това, че ограбвате земите и добитъка на трудолюбивото население на България, това какво е, любов към народа ли

    Коментиран от #22

  • 22 бастунчо

    34 10 Отговор

    До коментар #21 от "Iopod":

    А Деветоюнския преврат какво е ? Ако не бяхте го извършили , нямаше да се случи нищо с църквата Света Неделя.

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сандо

    48 12 Отговор
    Резултатите от дейността на различните управници след 1878 г. са категорични,че Тодор Живков е най-добрия.Останалите твърдения са необективни,политизирани,некомпетентни и лични.
  • 25 Тошо не е комунист

    27 6 Отговор
    А хурсчов ги оприличи най точно като ги нарече хитреците от софия....в бегето само се гледа далаверата и кражбата ви обединява...по живково само се гледаше какво да се открадне от ссср и се правеха на комунисти за пред големия брат сега е същото никои не верва на евро ценностите и запада и само гледат да откраднат милиардите от запада
  • 26 Угрижен трол

    46 8 Отговор

    До коментар #5 от "Правнешкия циганин":

    Преврата беше организиран от въшки, ама големи, като Горбачов и предателя, който унищожи България Андрей Луканов, Добри Джуров и други „верни другари" на Тодор Христов Живков, светла му памет.
  • 27 гласовете ви чувам

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Угрижен трол":

    Не можем да разберем какво искаш да кажеш .
  • 28 Ха-ха

    14 11 Отговор

    До коментар #3 от "Активист на БКП":

    Корнелия 😃😃😃😃😃че тя пп зле от Борисов
  • 29 Угрижен трол

    25 3 Отговор

    До коментар #23 от "Угрижен трол":

    Ако приемем становището на Иван Костов,че до 1989 г. бюджетът на България е без дефицит, под въпрос остават разходите за 1990 г. А те са: "по основен дълг в размер на 1 950 млрд. вал. и 420 млн. вал. лева за лихви". Това означава, че
    ОБЩИЯТ ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ Е 2 370 млрд. вал. ЛЕВА. А не 10 млрд!

    Коментиран от #44

  • 30 Iopod

    17 25 Отговор

    До коментар #22 от "бастунчо":

    Безбожници. За 45 години една църква не сте построили

    Коментиран от #35, #43, #48, #73

  • 31 Охоооо

    53 5 Отговор
    Бай Тошо при него имаше ред и дисциплина нямаше неграмотни училище беше задължително и без резработни. Нее имало. Да нямаше силикони и дроги. Сега пълна анархия
  • 32 Охоооо

    29 5 Отговор

    До коментар #5 от "Правнешкия циганин":

    Бай Тошо при него имаше ред и дисциплина нямаше неграмотни училище беше задължително и без резработни. Нее имало. Да нямаше силикони и дроги. Сега пълна анархия

    Коментиран от #45

  • 33 Лекар БГ

    28 4 Отговор

    До коментар #13 от "чудо на чудесата":

    Раздава Баце,ама предварително се знае и точно на кого.А от както има и протести,стотици милиони раздава.Купува.
  • 34 Дълбоко Виждащ

    49 11 Отговор
    31г след управлението му,22след смърта му-може да кажем :Той бе такъв,или онакъв,но никой не каза Той бе лощ Управник,или както се говори зо сегашния-той бе Крадец.От позиция на историята за Тодор Живков Мога да Кажа:Тодор Живков бе Далновиден и мъдър Аържавник,Честен Човек! Човек със здрав корен и качественно семе!Аз съм свидетел пряк на неговото и следващо управление и косвен на управлението преди!Там свидетел е Дядо по майчина линия както и Майка ми!Не Знам колко Образован на хартия е Бил Бай Тодор, но образованоста по документ нито на Борис3 нито на следващите след Живков-Крадльовци могат да ги доближат като Водачи,като вродени Качества,като Талант за управление!Оказва се,че Образованост без Вроденото качество Чест ност не е достатъчно да бъдеш добър пример за управник,дори да си Наследствен такъв-Борис3!За тези след него с едно изключение-Некачественно образование,липса на Самообразование и липса на Основно Качество за Държавник-ЧЕСТНОСТ!Вродена честност!за последния-нямам ,,,,След,като и тези дет го сложиха искат да го махат,,,,В Напреднала възраст скърбя за Бай Тошо!Семето На Тодор Живков е създало Човеци!Поздравявам Ги! Това Виждам сега-Това написах!
  • 35 бастунчо

    32 4 Отговор

    До коментар #30 от "Iopod":

    Важното е че вие построихте стотици джамии и сараи.
  • 36 1944

    11 31 Отговор
    изключително простия правешки циганин ни завеща по прост от него. а ние още го търпим. народе????
  • 37 Фред Флинстоун

    52 6 Отговор

    До коментар #15 от "тука има тука няма":

    Само лека поправка . По стандарт на живот сме били на 17 място . дългът ни е бил от 8 милиарда долара , като 4,8 е бил дългът към България от арабският свят . На тези арабски държави им бе строго забранено да ни изплащат дълг след промените , за да можем по лесно да капитулираме , пред останалият тогава единствен хегемон , контролиращ световната банка . Значи реално дългът ни е бил около 3,5 милиарда. До 1982 не сме имали никакъв дълг , разплатили сме се със съседите за военните контрибуции , от загубените войни , и имаме резерв от 2 000 000 000 в швейцарски франкове . Бай Тошо нарича това "моят резерв" и Бай Тошо решава да го използва за закупуване на нови съвременни върхови технологии , тоест да не изоставаме от запада . Там се натрупва последващият дълг , лошото е , че идват промените олицетворявани от Горбачов , и това оборудване остава по сандъците и складовете без да бъде използвано , впоследствие е продадено за жълти стотинки от новите собственици на заводите , и пишман бизнесмени . Трябва да се отбележи , че тогава ние просто сме изхвърлени от руските пазари , и икономиката колабрира. Нямаме нефт , горива , търсят се доставки по други канали . Правим опити страстно да нацелуваме доскорощният ни идеологически противник.
  • 38 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    24 3 Отговор
    А БОЙКО И ДОГАН КОГА ЩЕ ВЪРНАТ ШКАФА И РОСЕНЕЦ
    МАЙ СЕ СКАТАВАТ
  • 39 НАЙ БЕДНИЯ НАРОД

    38 2 Отговор
    Всеки един депутат ни струва по 280 000 лева.

    Храним неосигурени роми, плащаме им учебниците, за да не ходят на училище, а преди това и детските градини, плащаме им тока и водата, пари за хиляди глупости има в тази държава, пари за лъскави депутатски коли винаги се намират
  • 40 Asdfg

    16 7 Отговор
    Днес е пленума на ДПС-ГЕРБ! Урааааааа!
  • 41 Страничен

    18 29 Отговор
    Много комунистическа смрад, много нещо в коментарите!

    Коментиран от #67

  • 42 Кубето

    9 22 Отговор
    му стърчи от врящия котел в Ада в компанията на шумкарските му дрОгари престъпници !
  • 43 Ха ха

    16 1 Отговор

    До коментар #30 от "Iopod":

    Но и нито една джамия,синагога или сектантски параклис.
  • 44 адаша

    31 1 Отговор

    До коментар #29 от "Угрижен трол":

    Точно и вярно.Външния ни дълг тогава беше около 3 млрд. А и де не забравяме колко ни дължаха на нас -Либия,Ангола, Мозамбик,Виетнам и т.н. А сега е страшно.
  • 45 Anadolu Manafesi

    9 15 Отговор

    До коментар #32 от "Охоооо":

    Въпреки че тук не е кръжок по граматика , като гледам колко грешки си допуснал за няколко реда , май все пак училищатанпо тошовото време не са се справили с неграмотността.
  • 46 Лаура Кьовеши

    23 6 Отговор
    5 август 2020 пазача на умрелия Тодор Живков, мутрата борисоф, Подаде оставка под натиска на Стотици хиляди протестиращи в цяла България!

    Коментиран от #65

  • 47 1-20

    9 24 Отговор
    Лошото е че умря от естествена смърт. Нямаше решителен подход към комунистите.
  • 48 После

    22 5 Отговор

    До коментар #30 от "Iopod":

    Не са и разрушили, а сега в новата демокрация за 30 год. строихте джамии вместо църкви а много от тези дето ги имаше се порутиха
  • 49 РЕАЛИСТ

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Вечният кмет":

    Ти шегуваш ли се? Бай Тошо никога не бил комунист. Чете ли въобще статията , в която се припомня, че беше Първи и Генерален секретар на ЦК на БКП. То по твоята логика и Хитлер никога не е бил нацист.

    Коментиран от #55

  • 50 РЕАЛИСТ

    34 5 Отговор
    Хайде сложете ръка на сърцето и честно си признайте, че се радвахме, че свалиха Бай Тошо. Беше ни омръзнал и ние искахме демокрация, като в нормалните държави. Изпитваме носталгия към неговото време, защото не живеем по добре, дори 30години след промените. Защото след него на власт идваха не хора мислещи за народа, а разбойници, които мислеха само за собствения си джоб. Професор Иван Ангелов го каза" Целия лукс , който виждате, лимузини, палати и лъскави сгради е ваше народе, те го ограбиха от вас".
  • 51 Янко музиканта

    25 8 Отговор
    Царство му небесно на Тато! Да му се слави името и примера тук на земята. Сега виждам лоши негови ученици- популисти, дърпащи чергата само за собственото си туловище, делящи нацията на свой, васали и чужди. Акащи на закон, ред и род с едничката цел спасение на мазната и потна душичка- ОСТАВКА имитацио подземна!

    Коментиран от #60

  • 52 Жалко че

    16 5 Отговор
    неговия пазач не прихвана нищо как да управлява държавата.
  • 53 Да, соцносталгиците жалите

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Времето ви изтича безвъзвратно...
  • 54 Другар

    8 5 Отговор
    Каним най учтиво всички опечалени от БСП на панахидата.
  • 55 РЕАЛИСТ

    5 4 Отговор

    До коментар #49 от "РЕАЛИСТ":

    На слагащите минуси искам да припомня, чия беше партийна книжка номер 1, за членство в БКП.
  • 56 Другар

    10 4 Отговор
    От конституцията 1971г. Четете и не забравяйте!Член 12ти
    "Република България принадлежи към световната социалистическа общност, което е едно от главните условия за нейната независимост и всестранно развитие."

    Коментиран от #57

  • 57 много важно

    14 2 Отговор

    До коментар #56 от "Другар":

    А Република България на кого принадлежи сега ? На едно общество занимаващо се с отглеждане на крави ?
  • 58 божкееее

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Вечният кмет":

    Амчи той и Тиквата си е прозт селянин от Банкя недемократ.Затуй си го харесвате и гласувате за него като изоглавени вече 11 години.Голям смех сте,ейиии....
  • 59 Патриот

    7 2 Отговор
    Огличен учител на премиера - Слънце Б. М.Б.! Агент на Никола Гешев! Затръка България за 34 години!
  • 60 Маруца

    7 5 Отговор

    До коментар #51 от "Янко музиканта":

    С такава носталгия след време ще се говори и пише и за Боко, както днес за Тато и срещу който от всенароден страх и диктатура не можеше да има протести, но от скритото народно недоволство се раждаха безброй разпространявани вицове и всякакви обидни епитети..
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Гого

    13 5 Отговор
    Последния български държавник
  • 63 Кой предлага, България за 16 република н

    12 8 Отговор

    До коментар #2 от "Вечният кмет":

    Понеже Бай Тошо не е национален предател за това ли предлага да станем 16-та република на СССР? Същата мифка като сегашните Бсп!!!
  • 64 Бкп ама не!

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Беше":

    Добре че идиотите като теб са малцинство!
  • 65 Баце!

    3 4 Отговор

    До коментар #46 от "Лаура Кьовеши":

    Ще ти се червен трол!!!
  • 66 Стоянов

    8 3 Отговор
    Като чета 90 процента си спомнят с добро соца.Вярно е че се направиха и грешки като дистанциране от православието. Но в момента се намираме в много труден период..
  • 67 Въпрос

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "Страничен":

    Герберската смрад, не само във форумите, за предпочитане ли е?
  • 68 Козар Тошка

    5 7 Отговор
    Ако 89 го бяха гръмнали като Чеушеско. Комунистическата смрад нямаше да се усеща толкова днес.

    Коментиран от #71

  • 69 Я пак?!

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Вечният кмет":

    За кое Георги Димитров е бил за разстрел,затова че ни е отървал от режима на Регентите(Цар Борис е бил свестен,ама регентите...),или заради репликите "Когато Европа е седяла права под масата,България е била империя ли???
  • 70 Циганин

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Правнешкия циганин":

    И за теб имаше работа и пари по негово време. Ама простите хора чуката чакъл за акъл и не пишеха коментари без грам смисъл и стойност.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Iopod

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Iopod":

    Боко тиквата е гад ама какво да направя трябва да пиша добро за него не работя и трябват пари аз разбирам от атентати комунистите взривиха църквата и убиха суматоха народ ама как умря Мишо бирата и Ваньо Танов не си спомням
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 456

    2 0 Отговор
    Бъдещето е в Момчето, гост 78 при трифонов. Зове се Кирил Радев. Бити от разни утайки. Идете си с мир. Омръзна ми да ви слушам лъжи, арогантно поведение, вие сте ит 20 век, дайте всички път на умното. Дори е над слави по ум, възпитание, момчето.. Икономист, адвикат бити от утайките на бг. Някои биячи преди години им даваха по някой лев и ходиха да се бият и не е хубаво, но почина на 35 и остави две сирачета.. Платени биячи от герб
  • 78 Датата

    1 0 Отговор
    За това ли толкова спешно ,точно на тази дата Светиня Му организира Герберастите . Да отчете помен за учителя си - 22 години. Милионерите от всички останали ДС и БКП партии що не го направиха така явно. Ни Доган в джамията ,ни Инпексова в църква ,ни Баш Войвода в 1-во главно . Продажна алчна сган.
  • 79 Ццццц

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Iopod":

    Чехия, Унгария, Полша, Словакия и така нататък
    Малко ли ти се виждат
    Да не говорим, колко са и силни икономически развити и продължават да се развиват, а нас ни лашкат 30 години като трудовашки колички и файда йок
  • 80 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    вечна ти памет!!!!!бай ТОШО ...ТИ си велик,направи БЪЛГАРИЯ ДОСТОЙНА ДЪРЖАВА!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове