5 Август, 2020 11:49 2 316 11

Нови данни за възприятията и употребата на тютюневи и свързани с тях изделия в България

  • тютюн-
  • проучване-
  • тютюневи изделия

Тревожен е фактът, че 44% от всички пушачи не възнамеряват да се откажат

Нови данни за възприятията и употребата на тютюневи и свързани с тях изделия в България - 1

В периода февруаримарт 2020 г. се проведе първото и единствено по рода си национално представително проучване в България, инициирано от Национална пациентска организация (НПО). То има за цел да събере национално представителни и актуални данни за нивото на осведоменост, за моделите на употреба сред потребителите,  за възприятията на вредността  на различните категории продукти, както и други параметри относно всички налични на пазара традиционни и нови тютюневи изделия, както и електронни цигари през последните 12 месеца. 

Събраните данни ще спомогнат за разработването на бъдещите политики за ограничаване, превенция и намаляване на риска от употребата на тютюневите и свързаните с тях изделия, както и данните за България да бъдат съпоставени с данни от сходни проучвания в други държави в Европа и света. 

Данните показват, че:  

  • 59% от пълнолетни лица (19-64 г.) в България се определят като потребители на тютюневи и свързани с тях изделия, независимо какъв е видът на изделието, в какво количество и с каква честота употребяват, като 56% използват предимно тютюневи изделия за пушене (най-вече цигари), 9% – предимно бездимни нагреваеми тютюневи изделия, а 2% – предимно електронни цигари.   
  • Около 10% са заявили, че са отказали пушенето в някакъв момент в миналото преди повече от 12 месеца, като 86% от тях споделят, че са взели решението сами, а 11% твърдят, че са били повлияни от други хора. 44% от спрелите да пушат, са го направили заради ефектите върху здравето им, 27% – заради разходите, а 7% – заради ефектът върху околните. 
  • Почти всички потребители на бездимни нагреваеми тютюневи изделия (НТИ) и на електронни цигари имат предишна история на редовна или по-рядка употреба на тютюневи изделия за пушене (предимно цигари), преди да преминат към тези нови продукти, като случаи на започване на употреба на тютюн или никотин с такива  продукти са изключения (0,5% и 0,4% от пълнолетното население). 

Националното представително  проучване на възприятията и употребата на тютюневите и свързаните с тях изделия в България обхвана само пълнолетни лица на възраст 19-64 годиниподбрани въз основа на следните характеристики: пол, възраст, образование, област и населено място, семейно положение и други. 

„За да се проследят развитието и промените в поведението и нагласите по отношение на потреблението, е необходимо да продължи редовен мониторинг (поне на всеки 2-3 години)“, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО. Той призовава всички заинтересовани страни да дадат своя принос и да се включат в инициативата за по-нататъшно наблюдение на пазара и потребителите. 

Като цяло, при пушачите на цигари е липсвало намерение да спрат да пушат през последните 12 месеца, което може да се дължи на неуспешни опити за отказ в миналото (37%), а 44% не планират да направят промяна. Все пак 41% имат намерение да намалят пушенето. За разлика от пушачите, 10% от потребителите на бездимни НТИ  и 8% от тези на електронни цигари са потвърдили намерение за спиране на употреба на съответния продукт.

„България има всички основания с това продължаващо високо ниво на тютюнопушене да пристъпи към прилагане на нови стратегии на база на възможността да се намали риска за тези, които не могат да се откажат. Най-важно е да предпазим най-младите хора – това е първата цел. За тези, които вече пушат, трябва да се направят всички възможни усилия, за да спрат. За пушачите, които не могат да спрат – да се разработят и приложат утвърдени програми и стратегии за намаляване на вредата (т.нар. harm reduction), като преминаване към продукти с доказано по-ниско излагане на вредни вещества, никотин-заместваща терапия, психологическа терапия или комбинация от няколко подхода. Това трябва да бъде ключов приоритет както за цялата медицинска общност, така и за тези, които създават здравните политики у нас“, допълва д-р Хасърджиев. 


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    5 6 Отговор
    По добре пушач от колкото дебел не пушач! Само дебелите не пушат.

    Коментиран от #3, #5, #7

  • 2 Легализирай

    2 2 Отговор
    Тревата е по-добре и за здраве и за печелене тъпани
  • 3 Лили пуши ли бе? Не!

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    А виж колко е нежен и елегантен!

    Коментиран от #6

  • 4 Tfv4 baby classic

    8 1 Отговор
    От 7 години ползвам електронни цигари. Всъщност, употребявам ги за по месец , като се връщам в България, защото в Бг цените на ел. цигари и течностите за тях са такива, че ставам ШЕФ щом имам пари да "паря". Истината е, че не съм богат, а ги купувам от чужбина, където са в 5 до 10 ПЪТИ по евтини, отколкото в Бг. Вейп-кафетата с компютри и Вейп-барове има навсякъде, но в Бг не съм попадал на нито 1. Затова пък чалготеките ги знаеш по миризмата- там и вецп не помага, всичео е опикано около тях, а миризмата... миризмата е на ЧАЛГА!
  • 5 Изобщо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Не си с всичкия си! Ку-ку...
  • 6 Яшш хуя

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лили пуши ли бе? Не!":

    село смешно!
  • 7 А най-добре е

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    един рачец да хванеш и да си отидеш рано млад и красив

    Коментиран от #9

  • 8 ДП1

    1 0 Отговор
    Според вас как се спират по-лесно? С iqos или с ел. цигара с течност?
  • 9 миш

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "А най-добре е":

    Тия ,къде не пушат не мрът.Ако,не рак,ще е инсулт или инфаркт,кво като не пушите.

    Коментиран от #10

  • 10 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "миш":

    щото пушенето убива, ала системата ни убива още повече. Не само политическата. Всички имаме празнини и ги пълним, пълним, пълним с консуматорство. Защото човекът е социално животно, а ние не си общуваме, не си съчувстваме, не се подкрепяме. Изпокарали сме се от алчност и разочарования. Това не е живот.
  • 11 цап царап

    0 0 Отговор
    А Бе-Бе е фен на гушенето...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове