Last news in Fakti

7 Август, 2020 08:38 15 898 42

Висш член от кабинета "Борисов-3" иска да се спаси с пост в Брюксел

  • бдд-
  • дипломация-
  • кабинет-
  • оставка

Държавни чиновници и депутати обикалят коридорите на властта, за да последват светлия пример на „Пацо Терасата“, сегашния генерален консул на България във Валенсия

Висш член от кабинета "Борисов-3" иска да се спаси с пост в Брюксел - 1
Снимка: Архив

Точно в този момент на политическа нестабилност и масови протести БДД иска да предупреди българската общественост, че се правят отново опити провалени политици, партийни дейци и приближени на управляващите, да търсят убежище в коридорите на дипломатическата служба. 

По информация от Европейската комисия, висш член на правителството на г-н Борисов вече няколко месеца подготвя почвата за уреждането си на висок пост в Европейската служба за външни отношения. 

За това предупреждават от Управителния съвет на Българското дипломатическо дружество (БДД).

В този негов устрем за дипломатически назначения са увлечени и хора от екипа на бившия президент Плевнелиев. Разбираме също, че отново се подготвят  списъци за нови посланици,  които циркулират от "Жендов" 2  и "Дондуков" 1 към "Дондуков" 2. Пишат се мотиви за бъдещи ръководители на дипломатически мисии, без да се знае лицето, което ще представлява България.

По наша информация някои висши държавни чиновници и депутати обикалят коридорите на властта, за да последват светлия пример на „Пацо Терасата“, сегашния генерален консул на България във Валенсия. Техния устрем и агресивност в тази насока се увеличава право пропорционално на нарастването на народните протести и все повече сгъстяващите се облаци над правителството на Борисов. Дори заплахата от корона вируса не спира техния стремеж да се скрият в чужбина.

Ето и декларацията от БДД:

Повод на настоящата декларация е вълната от продължаващи и нарастващи справедливи протести срещу цялостната политика на българското правителство. Макар че проблемите на международните отношения и дипломатическата служба на България не са в центъра на протестното движение,  то носи в себе си важен външнополитически елемент, а именно недоволството от необяснимото мълчание на   международната общност относно случващите се в България безобразия, ерозиращо  вярата на българския народ, на нашата младеж в европейската и евроатлантическата перспектива на България . Това е причината и ние да изразим позицията си, че „стабилността“ не може да балансира нарушаването на основните европейски ценности, правата на европейските граждани и очакваме държавите от ЕС и НАТО да обърнат най-после поглед към България без толериране на дискредитирани и дискредитиращи ги български политици.  

Като сдружение на експерти в тази област, БДД счита за своя отговорност да вземе отношение относно провежданата външната политика на България от доминираните от ПП ГЕРБ правителства през последното десетилетие, което ще бъде оповестено в поредния годишен доклад на Дружеството. Потвърждава се нашият основен извод, че тя се характеризира като безлична, неефективна, непоследователна и непредсказуема, както за нашите партньори, така и   българското общество. Няма видими резултати от разходките и лутането ни на международната арена.

Напротив. Пропуснахме златен шанс да имаме Генерален секретар на ООН и отложихме с десетилетия реда си за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Определено нееднозначна е оценката сред експертите, научните среди и обществеността за действията на правителството във връзка с т.н. Истанбулска конвенция и набързо подписания Договора за добросъседство с Македония. Българските граждани едва ли могат да си спомнят една инициатива или предложение на България прието в рамките на НАТО и ЕС през това десетилетие. Шенген си остана за България географско понятие свързано с Люксембург, а сривът на чуждите инвестиции в България доказва на практика сривът на доверието към българското правителство. 

Нашето председателство на ЕС през 2018 година не направи пробив в нито една от приоритетните области на сътрудничество в рамките на Съюза, а камо ли да формулира и отстои наш национален интерес. 

Загубени в предимно идеологически пререкания и в неспособността да отстояваме националните си интереси  и пред собствените си партньори,  по енергийните проекти изпуснахме също шанса да дадем тласък на българската икономика, да утвърдим  трайно мястото си в центъра на балканския енергиен пазар, което би придало други измерения на сигурността и международната тежест на страната. 

Едва ли изборът на България за член на ИКОСОС и  нееднозначното и неопределено във времето  влизане в чакалнята на Еврозоната могат да компенсират  пропуснатите възможности, да оправдаят грубите грешки и липсата на последователна политика по защита на националните интереси през това десетилетие.

Точно в този момент на политическа нестабилност и масови протести БДД иска да предупреди българската общественост, че се правят отново опити провалени политици, партийни дейци и приближени на управляващите, да търсят убежище в коридорите на дипломатическата служба.  По информация от Европейската комисия, висш член на правителството на г-н Борисов вече няколко месеца подготвя почвата за уреждането си на висок пост в Европейската служба за външни отношения.  В този негов устрем за дипломатически назначения са увлечени и хора от екипа на бившия президент Плевнелиев. Разбираме също, че отново се подготвят  списъци за нови посланици,  които циркулират от Жендов-2  и Дондуков-1 към Дондуков-2. Пишат се мотиви за бъдещи ръководители на дипломатически мисии, без да се знае лицето, което ще представлява България. По наша информация някои висши държавни чиновници и депутати обикалят коридорите на властта, за да последват светлия пример на „Пацо Терасата“, сегашния генерален консул на България във Валенсия. Техния устрем и агресивност в тази насока се увеличава право пропорционално на нарастването на народните протести и все повече сгъстяващите се облаци над правителството на Борисов. Дори заплахата от корона вируса не спира техния стремеж да се скрият в чужбина. 

По повод на обявената посланическа ротация, БДД изразява опасения, че законите и наредбите, регулиращи българската Дипломатическа служба, ще бъдат отново нарушени предвид опита от последното десетилетие и информацията, с която разполагаме. Анализът на кадровата политика в българската дипломатическа служба през последните години, направен в Годишния доклад на БДД за 2019 година, показва изключително тревожна картина. В тази връзка следва да напомним за нашите декларации, интервюта и писма до държавното ръководство от лятото-есента на 2018 година, както и от февруари 2019 година, в които за пореден път посочихме основополагащите принципи на кадровото изграждане на българската дипломация. За съжаление нашите призиви и препоръки за преодоляването на редица съществуващи към тогавашния момент фрапантни отклонения бяха игнорирани  от изпълнителната власт, а оправомощената да ги коригира президентска институция тогава не намери сили решително да се противопостави. Изпращането на тогавашните „траншове“ на български посланици не само продължи безпардонното пренебрегване на предписанията на Закона за дипломатическата служба и Решение №11/2011 на Конституционния съд, но и вкара президентската администрация в капана на дипломатическите кадрили. Надяваме се в сегашната обстановка президентската институция да бъде на нужната висота.

Прецедентите от 2018-2019 година вече се превръщат в практика при изпращането на ръководители на мисии зад граница. „Прелитането” от столица на столица, без задължителния двугодишен престой в България продължава; несъответствието с базисните изисквания за заемане на дипломатически пост, липсата на   опит и експертиза у редица наши ръководители на мисии в чужбина прави тези мисии неефективни и дори безполезни; не се прави даже усилие да се намали раздутата политическа квота за  посланици и генерални консули; мандатите на не малко посланици се удължават произволно и избирателно; провежданата на практика незаконна лустрация, преминаваща в остракизъм във високите етажи на МВнР,  не среща възражение и  от президентската институция; практиката на безпринципното търгуване за изпращане на свои хора зад граница продължава; появиха се сведения за лобистки натиск от страна на българския бизнес за назначения в чужбина. А от тези закононарушения и безобразия страда цялата Дипломатическа служба, ограничават се нейната активност, мотивация и възможностите за реализиране на нашите приоритети и за защита на националните интереси.  

Тревога поражда също бързото и безразборно назначаване на нови „дипломати“ с нагласени конкурси в МВнР.  Това са вече установените практика и похвати, с които политически „парашутисти“ в МВнР се „преформатират“ в кариерни дипломати и държавни чиновници по най-високите етажи на Дипломатическата служба. Само преди година г-жа Таня Димитрова, медицинска сестра и съпруга на крупен спонсор на ГЕРБ от Ямбол, бе директно прехвърлена от посланическото място в Загреб в Генералното консулство в Милано, а малко по-късно с „конкурс“ бе обявена за старши дипломатически служител. Тази „машинка“ за уреждане на наши хора и назначаване на „калинки“ дискредитира основните принципи за изграждане на дипломатическата служба и демотивира българските дипломати. Последният нашумял в медиите случай е с настоящия генерален консул в Ню Йорк Мая Христова, която след предхождащо „прелитане“ от мандат в Азербайджан, е вероятен кандидат за трети пореден задграничен пост. Подобни кадрови „решения“ не отговарят на нашите виждания за нормалното развитие на професионалната дипломатическа служба в Република България, определени в Закона за дипломатическата служба и другите нормативни документи за  кариерно развитие. Те са поредния удар срещу дипломатическата професия, срещу външната политика на страната като цяло и нейния международен авторитет..  

БДД призовава отново президента, българското правителство и министъра на външните работи и съответните комисии в НС да отстранят несъответствията и нарушенията на Закона за дипломатическата служба и решенията на Конституционния съд на Република България. 

Дипломатическата служба и българската общественост очакват отговор и на следните въпроси, които пораждат съмнения в откритостта, резонността и законността на приемането на решения:

Каква е в момента (в процент от всички ръководни дипломатически постове) квотата на политическите назначения? В случай, че е надвишено допустимото от Закона за дипломатическата служба равнище кога и по какъв начин съответните български институции възнамеряват да  приведат този показател в съответствие със законите на Република България? 

Какви са критериите за избор на кандидатите за български посланици от поредния „пакет“ ?

Има ли нови политически кандидати – депутати, висши дипломатически служители, съдии и др. – за посланици и други висши постове зад граница в новите списъци? 

Предвиждат ли се нови „прелитания“ на посланици и „дипломати“ назначени от управляващата коалиция от столица на столица? На кои посланици и защо се продължават мандатите безкрайно ? 

Колко конкурси са били проведени през последните 10 години за  прехвърлянето на политически назначения към кариерната дипломатическа служба? 

Колко души от екипа на бившия президент Росен Плевнелиев са на ръководна дипломатическа длъжност в момента и предлагани ли са за нови постове в дипломатическата служба?

На горните и редица други въпроси БДД, на основание Закона за достъп до обществена информация, ще потърси официален отговор от съответните институции. 

В тези времена на очаквани положителни промени БДД приветства стремежа на наши колеги в МВнР за по-активна защита на техните професионални и социални п права, както и участието им в всякакви прояви на свободна изява на обществени мнения и възгледи.        

София,  5 август 2020 г.

 

Управителен съвет

 


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    108 5 Отговор
    Абдикацията е на лице.Ще ги върнем калинките.

    Коментиран от #11, #41

  • 2 др Гей Билтс

    70 5 Отговор
    Избавление, но не покаяние..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Псевдоним

    71 5 Отговор
    И този "висш член" не е ли наясно, че земната гравитация все още е непреодолимо препятствие за опитите му за бягство?
  • 5 Гост

    75 6 Отговор
    НАРОДА СИ ЛАЕ,ШАЙКАТА СИ ВЪРВИ...............
  • 6 Ххх

    61 4 Отговор
    Шайката ще плаща
  • 7 Диверсант

    71 4 Отговор
    Мога да ги уредя всичките на работа. Сега е сезона за прибиране на доматите и гроздето в Италия, октомври и ноември са маслините след това идват портокали и мандарини.. За всички ще има престижен пост. Ще им сложа и негър за шеф, който знае със сигурност 3 езика
  • 8 среднощен

    16 53 Отговор
    "Висш член от кабинета "Борисов-3" иска да се спаси с пост в Брюксел.."; Защо бе ФАКТИ - някои на това му казват КАРИЕРА..? Много е "дребнаво и жълто" за една медия да се занимава с личните стремежи на хората..? Тъжно...!

    Коментиран от #13, #24

  • 9 Ха ха ха

    66 7 Отговор
    Мишките напускат потъващия кораб ГЕРБ и неговия тъп капитан Боцо пачката
  • 10 тарикатите

    43 5 Отговор
    комунисти и гербери, едни и същи тарикати, възнаграждават ги със добре платени службички ..... нищо ново !!
  • 11 констататор

    9 33 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Кои по точно съргей? милиончева??? и още много сган с петолъчки на челата???
  • 12 Анализаторр

    44 4 Отговор
    Мишоците се опитват да напуснат потъващият кораб със неадекватен капитан на мостика. Хахахахахахаха.
  • 13 Кире

    37 4 Отговор

    До коментар #8 от "среднощен":

    По тъжно е да си с хунтата и да пишеш опорки. Кариера.. Хахахаа.. Недъгавци и бавно развиващи се искат кариера заобикаляйки правилата. И ти правиш кариера във форумите нали

    Коментиран от #19

  • 14 гост

    33 0 Отговор
    Първи бегат плъховете - гербераслите калинки.
  • 15 Byg

    6 28 Отговор
    Бля , бля , бля.... само фолклор , наслушах се на фолклор това ще стане , онова ще стане , ама да знаете че едни там , пък други тука , глупости. Нищо конкретно , искат да разлаят кучетата за да може да се кефят в дубай колко лесно се подкарва стадото....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гошо

    24 1 Отговор
    Герберастка ПИКО4
  • 18 Политолог

    13 31 Отговор
    Чисто и просто се повтаря измъкването на Елена Йончева, която "изсмука" 189 000 лв от КТБ за съмнителни услуги. Също така и прикри строежа на 3 къщи "за гости" , ама не са гости се установи на морския бряг в китното баровско, милионерско село Лозенец
    А другарят Сергей се отказа от дебати и спорове с другарката Корнелия, купи си апартамент в Брюксел и къща в Швейцария и се уреди в Брюксел с 12 000 евро заплата

    Коментиран от #21, #23

  • 19 среднощен

    8 25 Отговор

    До коментар #13 от "Кире":

    Аз моята кариера съм я приключил... От отнетите имоти на дядо ми след 9-ти септември, през безумието на "априлската линия" и разрушаването на илюзията "СИВ и Варшавски договор"... Продължавайки през "наредения преход" и циничността на комунистическата върхушка в ново бизнес амплоа, търпейки арогантността на децата на тази върхушка, но вече като "успешни бизнесмени", които откраднаха труда на родителите ни...! Минавайки и през опита натрупан в Австралия, мъчейки се да бъда полезен за семейството и Родината си...? Остарях - няма време за кариера...! Говоря от опит..! Тъжната истина ФАКТИ е, че и вие сте участници в манипулацията наречена "протести"...? "Парите не миришат" - така е, но подменената истина случила се заради пари се връща със страшна сила и помита всичко...!! ФАКТ!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Варна

    22 2 Отговор

    До коментар #18 от "Политолог":

    Тролските изпълнания драги вече нямат ефект. - Честно казано продължавам да се удивлявам на малоумието в кадровият състав на ГЕРБ. Много сте зле!
  • 22 Геп

    21 2 Отговор
    Мишките се пръскат. Спасяват чекмеджето.
    Ще се наложи да спасяват кожите си обаче.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Варна

    18 2 Отговор

    До коментар #8 от "среднощен":

    Кариера? - Тук говорим за назначения на некадърни хора по партийна линия. За 10 години селянина от Банкя назначи повечето си близки и партийни функионери ( с ниво на интелект като неговото) на постове за които нямат не само образованието, но и поти. - Кариерно развитие... - А да спрем с тъпотиите казвам аз!
  • 25 НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ

    14 2 Отговор
    Нали знаете, когато кораба потъва кои първи напускат...

    Коментиран от #29

  • 26 wtf

    16 1 Отговор
    Всичко е ясно, но какво по дяволите е БДД? Българско Дерматологично Дружество????
  • 27 асд

    17 1 Отговор
    Томито иска да бега...
  • 28 винету

    15 0 Отговор
    НИКАКВИ ТАКИВА;ВСИЧКИ,В ЗАТВОРА!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 не може да бъде

    10 0 Отговор
    "Способности,дарования-всичко това е глупост.Трябва да принадлежите към някоя клика" -отец Малагрида-р-л на тайните служби на Ватикана през 19 век.От 19 век досега са настъпили много промени и не разбирам защо имам чувството ,че нищо не се е променило!?
  • 31 Кратко обобщение на протестите

    8 14 Отговор
    1. Вчера: Кaквo вcъщнocт e тoвa oтрoвнo триo? Тoвa ca тримa изключитeлнo хитри eврeи кoитo oргaнизирaт нeдoвoлни мacи oт мaлцинcтвaтa в Бългaрия, блoкирaт нeзaкoннo кръcтoвищa и ce oпитвaт дa ни нaлaгaт кaквo дa миcлим! Кръcтoвищaтa ca блoкирaли нeзaкoннo, cлeдвa прoизнacянe нa cъдия, oтблoкирaнeтo им oт влacтитe и прeкрaтявaнe нa тeзи прoтecти! 2.Днес: циганските катуни са премахнати, вонята все още се измирисва, загубите на Черепа са около 5 милиона евро! Той вече не е милионер....😀😀😀😀
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ханс втори джуниър

    3 9 Отговор
    БДД. Тия пък кои са ? Нещо като Божков TV, Божков ДД.
  • 35 Демек

    5 10 Отговор
    Стари кадри от времето на соца искат тях да назначат за дипломати! Цял живот са цицали от държавата и искат само те да бъдат посланици , ако може и всичките им роднини.
  • 36 dedo

    7 1 Отговор
    Сакън не го пущайте там ората не знаят неандерталски с лек питекантропски акцент другите езици са му малко непознати.

    Коментиран от #37

  • 37 среднощен

    1 5 Отговор

    До коментар #36 от "dedo":

    Българският език е официален език в ЕС...?? Неандерталец си ти...!
  • 38 Ван дер Любе

    7 1 Отговор
    То може да им се потърси сметка и там. Пацо Терасата определено ще отговаря за безобразията си.
  • 39 баце

    4 0 Отговор
    Висшият член е калинката Захариева. Сорос и е казал да бега на по-високо, че тука не се знае що ще стане.
  • 40 даскала

    3 2 Отговор
    Постът Посланник се дава за вярна служба . Посланникът , в която и държава да го пратят е на курорт - НУЛЕВА отговорност - Максимални привилегии
  • 41 Ново

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    А радев от кога ги изпрати в чужбина сега е негов ред «Елена йончева иво христов началницина нсо съветници къде са»
  • 42 Аве Адолф Хайлллл

    2 0 Отговор
    Е голямо дрън дрън пада в тая статийка .....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове