7 Август, 2020 18:52 4 999 51

ZDF разказва на германските деца за корупцията в България

  • zdf-
  • корупция-
  • българия

Задача на българския съд е да се бори срещу корупцията, но това се случва твърде рядко

ZDF разказва на германските деца за корупцията в България - 1
Снимка: Фейсбук

В рубриката “Новини за деца” германската телевизия ZDF обяснява на малките си зрители защо вече седмици хората в България излизат на протест. Нагледно се обяснява на децата и какво е корупция.

Много издания и телевизионни канали в Германия предлагат на най-малките си читатели и зрители новини на достъпен за тях език. А сега е един от редките случаи, в които в тези новини място намира и България, съобщава БГНЕС.

"Пуснете това видео на децата си."
В него немската телевизия ZDF обяснява защо протестират хората в България, какво е корупция и защо училищата на нашите деца нямат пари, а условията в болниците са мизерни.
Всеки, които си затваря очите за това ще страда може би не сега, а тогава, когато децата, обучавани в тези училища пораснат.

Също когато се наложи да се потърси лекарска помощ от точно тези болници.
Защото макар и да не се чувствате пряко засегнати, цялото ни общество страда.
Съд за всеки корумпиран политик.", пише във Фейсбук Иван Белчев, който публикува видеото със субтитри на български език.

Каква страна е България
В своите новини за деца германската обществена телевизия ZDF разказва на малките си зрители за протестите в България. Краткото обяснително филмче започва със следните думи: “България е най-бедната държава в Европейския съюз. Много от хората там изкарват твърде малко пари. И затова мнозина вече са напуснали страната”.

Протестиращите смятат, че вина за това развитие носи правителството, обясняват по-нататък журналистите от ZDF и добавят, че демонстрантите обвиняват управляващите в корупция. И тъй като повечето деца едва ли знаят какво е корупция, авторите на филмчето разясняват: “Корупция означава, че политиците използват властта си не за благото на народа, а за своето собствено благо – например като си присвояват държавни пари, вместо да ги инвестират в нещо добро за страната”.

“Корупцията е забранена, но в България очевидно е често срещана. Именно заради нея на училищата и болниците в страната им липсват пари. Това казват и демонстрантите: корупцията е една от основните причини за лошото състояние на държавата. И затова настояват за оставката на правителството”, разказват журналистите от ZDF.

Още един ключов проблем
Авторите на филмчето не пропускат да обяснят и ролята на правосъдието: “Задача на българския съд е да се бори срещу корупцията, но това се случва твърде рядко. Демонстрантите смятат, че съдилищата помагат на корумпираните политици, вместо да ги контролират. Затова протестиращите настояват и за реформа на съдебната система”.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    115 9 Отговор
    Да кажат на децата също, че за това много е виновна и германската баба, първа приятелка на Баце.

    Коментиран от #5, #11

  • 2 месара

    53 22 Отговор
    а zdf дали разказва на малките немчета за корупцията в германия и колко е кирумпирана другарката меркел ?! как тя иска да подмлади германия с араби и туземци !
  • 3 което киндерче не слуша

    54 2 Отговор
    Боко Торбалана ! Яде по чувал пачки на ден!
  • 4 корумпиран

    49 8 Отговор
    Взеха ни на подбив, плашилото на Европа. Всяка уважаваща себе си страна би напуснала тая покварна дупка ЕС.

    Коментиран от #35

  • 5 което киндерче не слуша

    36 6 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    п.п. А да нея в пропуснах Баба Яга Меркелана, тя угоява Боко Торбалана ! Лека нощ деца!
  • 6 Протестер

    11 10 Отговор
    Аз протестирам, ама без маска. ЗДФ набързо е вкарала пропаганда в малките главички.
  • 7 дърт пергиш

    51 1 Отговор
    Ето на това му се вика да станеш за смях пред дечурлигата.Благодарим ти партио любима,че веселиш децата из Европа.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 И още нещо

    35 3 Отговор
    Много хубаво, нека да знаят и децата за какво става въпрос, голям срам, голям резил. Лошото е, че който и да дойде на власт пак ще има корупция, защото мрежите са оплетени, затова трябва да бъдат изгорени и унищожени и наново да бъде изградено всичко. Освен това не ни трябва да приемаме еврото, набутаха ни в чакалнята, ама най-добре да си излезем от там, ако приемем еврото ще стане много страшно. Както сме бедни, съвсем ще затънем в мизерията.

    Коментиран от #14

  • 10 Каква страна е България ?

    27 1 Отговор
    Бананова държавица от 303-ия свят!
  • 11 tost

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Не е виновна баба Меркел, проблема е че винаги сме начело в негативните класации, с което Баце Бойко се гордее.......... Една магистрала за 30 години, която е в плачевно състояние. Как по дяволите се случва това и сляпа ли е Европа, че си мълчи за протестите. ☹️
  • 12 Грейс

    27 1 Отговор
    Хайде, хайде без вашата фрау едва ли този щеше да е толкова години на власт.
  • 13 Еваси

    6 1 Отговор
    цирка.Закривай тафтото дето мирише.Буй за политиците.Всичките.
  • 14 Гошко

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "И още нещо":

    Нали за това са протестите, за смяна на цялата система ама покварените душици се надигнаха срещу тях. Да им е честит Бойко още 20 години- (комунизъм. )
  • 15 rthd

    22 7 Отговор
    пропуснали са да кажат, че немските фирми дават 400 лв заплата на българските си работници - пък после защо било мизерно..

    Коментиран от #18

  • 16 кочинаааа

    29 1 Отговор
    Освен немците, вече и децата им ще знаят какви хора живеят в България. Хора, които не могат да си устоят правата си. Затова ще ни мачкат навсякъде по света и ще ни третират като хора второ качество.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 мунчо

    16 2 Отговор

    До коментар #15 от "rthd":

    Иди в Германия и ти им дай 400 лева заплата. Ще дадеш ама ще излетиш с 200 назад откъде си дошъл. Какво излиза, че не работодателя е виновен, а самата държава е виновна. Ако мислиш, че е работодателя е виновен, както казах, стани работодател иди в немско и им дай на немците 400 лева. И за отпадъците, които пристигат от Запад, пак според теб Западът е виновен. Може да пробваш и това, да им занесеш отпадъци. Завий се през глава и си спи и се прави, че никой не те лашка
  • 19 беге демокрация

    23 0 Отговор
    а разказва ли им, че тяхната държава е опънала чадъра над тази корупция, и тяхната евро комисия, вече 12 години, пише позитивни доклади, това сигурно не им го казва
  • 20 Баба Яга

    13 1 Отговор
    Територията стана плашило за децата по света, като баба Яга от страшната гора.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 На баце приятеля

    17 0 Отговор
    Глупости в страната на Бойко всичко е мед и рози всичко хвърчи с 200. За баце или хубаво или нищо, не може така тези лоши немци тц тц дано не са показали на децата на баце пиштова ония до пачките и златото че другия пиштов май за нищо не става както приказките на баце. Е Гербери хайде с вашите опорни точки
  • 23 Naninanaa

    10 1 Отговор
    Те това детско филмче трябва да го излъчват по телевизията, ама за възрастни, защото възрастните са на интелектуалното ниво на децата в Германия. Затова и просташкият език на Бойко Борисов им е на ниво, а интелигентните политици им звучат неразбираемо. Та да го пуснат по всички телевизии, та с картинки да обяснят на не разбралите българи защо протестират събратята им. Трябва да им обяснят и защо трябва да има силно гражданско общество, което да е коректив на управляващите партии. Че гражданските права не свършват само с гласуването на избори, защото партиите се ръководят от своите интереси и ако не се контролират от гражданите се стига до злоупотреби. Будните граждани на България протестират, защото знаят, че една истински демократична страна не може да се управлява чрез насилие, липса на свобода на словото, репресии, корупция и злоупотреба с власт. А тези които се възмущават от протестите са се примирили и си затварят очите за безобразията на управляващите.
  • 24 ВАТМАН

    13 1 Отговор
    Дотук с "европейската" партия ГРОБ.Станахме за смях и унижение пред света заради Мутрата.
  • 25 Седящият Бик

    11 1 Отговор
    Тикво вкисната,до къде ни докара?Къде са цербер-троловете да ни обясняват за светлото бъдеще и настояще?
  • 26 ХАХХА

    10 3 Отговор
    А ТЕРОРИСТКАТА -ДИКТАТОРКА МЕРКЕЛИЦА КОЯТО ПОДКРЕПЯ РЕЖИМЪТ И КОРУПЦИЯТА КАКВА Е ?КОЯТО ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ В ГЕРМАНИЯ КАКВА Е ,КОЯТО НЕ Я ИСКАТ В ГЕЕРМАНИЯ КАКВА Е ???ПРИСМЯЛ СЕ ХЪРБЕЛ НА ЩЪРБЕЛ ВАЩА РАБОТА ЩВАБИЍ!

    Коментиран от #37

  • 27 Багерист

    9 1 Отговор
    Е те другари гербери е дъното.Браво,стигнахте го.
  • 28 эгнх ъфтп

    4 3 Отговор
    До 4 Корумпиран

    Ами нали ние си ги избираме все същите корумпирани нискоинтелигентни управляващи и то вече 3 пъти! Кой ни е виновен? Доно не е за 4-ти път!
  • 29 Кой

    5 1 Отговор
    Много точно кратко и ясно казано къде ни е проблема в България
  • 30 кококо

    3 2 Отговор
    До 15 rthd

    Кои немски фирми дават 400 лв. заплата? Минималното заплащане в Германия и за чужди граждани е 9,35 €.

    Коментиран от #46

  • 31 ФАКТИ ЗАЩО ПРЕМАХВАТЕ КОМЕНТАРИТЕ

    3 2 Отговор
    ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЛУГУВАТЕ НА ТОЯ И ОНЯ....ДЕМОКРАЦИЯ Е И ВСЕКИ МОЖЕ ДА НАПИШЕ СВОЯТА ГЛЕДНА ТОЧКА.... ЧЕСТО ПРЕКАЛЯВАТЕ С ПРЕМАХВАНЕТО НА КОМЕНТАРИ КОИТО НЕ ИМ НЕ ВИ ХАРЕСВАТ....ЖИВЕЕМ В СВОБОДНА ДЪРЖАВА НО ТАКИВА ПОДЛОГИ КАТО ВАС Я ПРАВЯТ НЕ СВОБОДНА....КАТО НЕ МОЖЕ ДА ПРЕЦЕНЯТЕ КОЙ КОМЕНТАР ДА ПРЕМАХНЕТЕ ПРОСТО СЕ ЗАКРИЙТЕ ЕЛЕМЕНТАРНО Е СЪЩО КАТО ВАС.....

    Коментиран от #32

  • 32 фффф

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "ФАКТИ ЗАЩО ПРЕМАХВАТЕ КОМЕНТАРИТЕ":

    Като за начало можеш да спреш да пишеш с главни букви, защото това е неуважение към другите и по-точно е равносилно на това да им крещиш. Второ правилата във всички цивилизовани страни са като пишеш коментар и изказваш мнение, на което имаш пълно право, да не използваш нецензурни думи, обиди, заплахи.
  • 33 Диверсант

    5 1 Отговор
    Аз пък обяснявам на моите деца и внуци защо сме българи пък не живеем в България и имаме други гражданства. Защото фашистка Германия за втори път опустоши родината ни и окупира Европа с хартия подобна на долара

    Коментиран от #36, #41

  • 34 Плашимир

    2 0 Отговор
    Меркелица не меркелица ,лайното си е у нашта кочинка и смърди из ЕУ чак. А нема как да се изрине... Закони ,баце. Сичко требе да е по закон, не по конситуция.
  • 35 Ко не

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "корумпиран":

    Защо подбив бе човек.Това е самата истина,а истината боли.Нещо не ти харесва,кое?Самата истина казват германските репортери,във тази държава няма оправия,освен да се КРАДЕ,АМА ЯКО СЕ КРАДЕ.
  • 36 Кокъл

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Диверсант":

    А сега и Германия ни е виновна,БАЙ ГАНЬО..
  • 37 Бебо

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "ХАХХА":

    Хайде сега на крива герберска ракета космоса и не ок. Че Меркел не е ок да. Но в Германия едва ли някой политик говори като вашия идол, и едва ли има пачки и и злато в чекмедже ама било постановка ехо Гербери че ни имате за прости не значи че сме или сме комунисти,вашата опорна точка. Така че баба Меркел може да е всякаква но не е като наш Бойко. Помага на народа си а вашия идол един гол......

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ПЕЕВСКИ НЯМА ВРЪЗКА С МОСКВА

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "недоволен":

    НЕ МАНИПУЛИРАЙ ПЕЕВСКИ ИМА ВРЪЗКА С ДИКТАТОРИТЕ ОТ ЕВРОПА И САЩ САМИТЕ ТЕ ПОДКРЕПЯТ БОЙКОТО ТИ ЗАЩОТО ТОЙ СЛУЖИ НА РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ И ПРОКАРВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КАПИТАЛИ.
  • 40 Я ПРОЧЕТИ ПАК И АСИМИЛИРАЙ НАПИСАНОТО

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Бебо":

    МЕРКЕЛИЦАТА ТИ МАКАРОНА ТИ НЕ СА ПО РАЗЛИЧНИ ОТ БОЙКОТО ТИ!

    Коментиран от #42

  • 41 Бебчо

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Диверсант":

    Опостошиха е политици като Бойко, Костов, Цяря, Доган, БСП и много други. Не е луд който яде Баницата а този който е прави. Политици който си дават задни.... А само и само да са на власт. ПОЛИТИЦИ КОЙТО КОЗИРУВАТ НА АМЕРИКА И ЕС. КАКВО СТАНА С ПАКЕТА МОБИЛНОСТ? КАЖИ БЕ ГЕРБЕР
  • 42 Бебо

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Я ПРОЧЕТИ ПАК И АСИМИЛИРАЙ НАПИСАНОТО":

    Какво да асимилирам? Я кажи пакета мобилност. Кажи как живеят хората в Германия Франция. Защо всички роми бягат там защо всички нормални и можещи пак са там? Ама на вас Герберите все някой ви пречи. До сега бяха комунисти сега е Меркел утре някой друг. Мен метрото в София не ме грее, нито скапаните магистрали който и една година не могат да са ок.а и водят до ланоморието Стига с това аз направих аз това онова ало

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Еврокомунист

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "кококо":

    Лидъл, Кауфланд и Билла например! Да ти ги нарисувам ли на комиксче, че да разбереш?

    Коментиран от #47

  • 47 Еврокомунист

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Еврокомунист":

    И става дума за немските фирми в България, моме!
  • 48 Чоко

    1 0 Отговор
    Да питат децата как на тази корумпирана страна им налагат жт Бпюксел да взимат пенсии 100 евро,но да карат коли от 50 000 че е екологично,да плащат парно по 250 лв.Да се бачка за 500 евро,но да си равноправен член на Ес,не корупция ще има,ми чудеса.Беден чавек,жив дявол...
  • 49 Анелия

    1 0 Отговор
    МУТРАТА ТИКВУН ОТ СЕЛО БАНКЯ и МУТРАТА МЕРКЕЛИТА = ВЕЧНА НЕРАЗДЕЛНА ЛЮБОВ......Това също да кажат на малките швабчета.....
  • 50 Кур за бундес

    0 0 Отговор
    Някога, когато е управлявал бай Хитлер не е имало корупция, защото как човека ще се е занимавал с корупция, когато е бил зает с това да трепе социалисти. Не като днес 20 човека да управляват една държава
  • 51 Кур за бундес

    0 0 Отговор
    Като Германия е федерална, как ще си повярва човек, че това е НЕМСКА телевизия. Преди те са имали смелост, а днес могат да обясняват само упадналите държави. Никой не е чувал в днешно време германец да освирка британец щото не му стиска маркуча
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове