ФАКТИ.БГ

9 август 681 г. - ЧРД, България

Тази реч на Константин се свързва с датирането на мирния договор между България и Византия

Публикувана: 9 Август, 2020 04:25
72 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 12962
9 август 681 г. - ЧРД, България
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 73 гласа.

На 9 август 681 г. на 16-тото заседание на Шестия Вселенски събор в Константинопол презвитер Константин за първи път споменава българската държава като такава.

Шестият вселенски събор (или Третият константинополски събор) се е провежда в периода от 7 ноември 680 г. до 16 септември 681 г. Свикан от император Константин IV Погонат, съборът взима 102 важни решения, осъжда патриарсите Сергий I, Пир и Кир, както и папа Хонорий I.

В изказването си презвитер Константин от Апамея споменава, че ако са го били изслушали, когато искал да се изкаже (още в началото на събора), „нямаше да претърпим това, което претърпяхме през годината, сиреч каквото претърпяхме във войната с България”.

Тази реч на Константин се свързва с датирането на мирния договор между България и Византия, който се явява международно признание на Дунавска България. Затова Началото на Дунавска България се брои от 681 г. Технически обаче това е признаване на част от преди това признатата още при Ираклий Кубратова Велика България.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 73 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Алфа Чакал
1 Отговор
Честита годишнина, Българи!!!!!!

Коментиран от #50


Оценка:
-5 +222

България на три морета
2 Отговор
Да живее България!!!

Коментиран от #6


Оценка:
-5 +198

3
Този коментар е премахнат от модератор
4
Този коментар е премахнат от модератор
5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
7
Този коментар е премахнат от модератор
8
Този коментар е премахнат от модератор
9
Този коментар е премахнат от модератор
Радко
10 Отговор
По стар или по нов стил?

Оценка:
-8 +34

Томахок!!
11 Отговор
Честит празник на всички БЪЛГАРИ!

Оценка:
-4 +111

КАН КРУМ 635 Година ПАТРИЦИЙ
12 Отговор
9 АВГУСТ 681г. БИ ТРЯБВАЛО ДА Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК.
НО УМИШЛЕНО В ЛУВЪРА И ЕРМИТАЖА СЕ КРИЕ ДАТАТА И ПРИЧИНАТА КОГАТО,, ИРАКЛИЙ ПРИЗНАВА 635Г. ЗА ПАТРИЦИЙ КАН КУБРАТ ТАЗИ ДАТА Е ПО ВАЖНА

Коментиран от #64


Оценка:
-4 +118

13
Този коментар е премахнат от модератор
КАН ОРГАНА
14 Отговор
ЛЕТОПИСЕЦЪТ СВЕТИ ЕРОНИМ,, 390г.-400г. ЗЕМИТЕ МЕЖДУ ДУНАВ И СТАРА ПЛАНИНА СА НАСЕЛЕНИ С БЪЛГАРИ,,УМИШЛЕНО ПРИСЪСТВИЕТО НА БЪЛГАРИ СЕ СКРИВА ОТ ЛЪВ ДЯКОН И МИХАЙЛ СИРИЙСКИ В СЛУЖБА НА КОНСТАНТИНОПОЛ

Коментиран от #61


Оценка:
-3 +94

15
Този коментар е премахнат от модератор
16
Този коментар е премахнат от модератор
17
Този коментар е премахнат от модератор
18
Този коментар е премахнат от модератор
Behemoth
19 Отговор
Тая карта някой от НФСБ ли я е сколасал.....можело още да оцвети ...резултата щеше да е същия...

Оценка:
-40 +9

Странджата
20 Отговор
Към тъпанарите подиграващи се и омаловажаващи всичко българско и родно.Толкова сте луди,че само атомна бомба или концлагер ви оправя.Честит празник на другите.

Оценка:
-10 +108

Гръцко галактическо всеХеленско право
21 Отговор
Т.е. да разбираме според думите на този Константин от Апамея, че този ден е един от поредните дни в които на гърците им се е случило нещо лошо ли? Пак някой е откраднал нещо от тях...

Оценка:
-2 +42

2loop
22 Отговор
Ако не свалим боко, 2021 ще е погребението на България

Оценка:
-26 +77

Чук и Гек
23 Отговор
На 9 август 1886 г. е детрониран княз Александър Батенберг! Сега една тиква не можете да накарате да абдекира!

Оценка:
-21 +75

Честит празник българи
24 Отговор
били сме силни и пак ще бъдем.

Оценка:
-3 +72

Танас
25 Отговор
България е по-стара от Римската империя.
Само нео византийците в България налагат тази дата като „рожденна“...

Коментиран от #28, #36


Оценка:
-10 +52

гражданин
26 Отговор
едни са я създали, други в момента работят да я закрият, от около десет години, работата е доста интензивна и ефективна, селата са пусти, инвестиции няма, скоро и вода няма да има в чешмите, как ще се живее след това, всичките заводи в Германия и Полша, а ние ще им купуваме продукцията, как и с какви пари ще я купуваме

Оценка:
-4 +48

Спас безделника
27 Отговор
СИНОВЕТЕ НА КАН КУБРАТ: БАТ' БАЯН, КОТРАГ, АСПАРУХ, КУБЕР И АЛЦЕК СЕ ИЗПРАВИЛИ ПРЕД ПРОБЛЕМ, КОЙТО МОЖЕ ДА Е ПОУЧИТЕЛЕН. ВСИЧКИ ПОМНИМ ЗАВЕТА НА КАН КУБРСТ СЪС СНОПА СТРЕЛИ, НО КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА НА ПРАКТИКА? БАТ'БАЯН(ББ), КАТО НАЙ-ГОЛЯМ, РЕШАВА ДА УПРАВЛЯВА БАЩИНАТА ДЪРЖАВА САМ - САМ ДА ПРИБИРА ПРИХОДИТЕ, САМ ДА ВЗЕМА ВАЖНИТЕ РЕШЕНИЯ, САМО ТОЙ ДА ОНОЖДА ХУБАВИТЕ МОМИ И БУЛКИ ( ПРИ ТОВА БЕЗНАКАЗАНО). ИЗОБЩО ТОЙ ЕДНОЛИЧНО ДА РАЗПРЕДЕЛЯ ПОРЦИОНА НА "МАЗНИЧКОТО" В ДЪРЖАВАТА. И ПОНЕЖЕ УРЕДБАТА И ЗАКОНА НЕ МУ ПОЗВОЛЯВАЛИ, ТОЙ С ПОМОЩТА НА ТОЛУПИ И КАЛИНКИ ИЗВЪРШИЛ РЕДИКАЛНИ ПРОМЕНИ: ИЗГОНИЛ ПО-МАЛКИТЕ СИ БРАТЯ (КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ), РАЗПУСНАЛ НЕПОСЛУШНАТА ОРДА, ОСТАВИЛ САМО ЖРЕЦИТЕ И БИРНИЦИТЕ. НАДЯВАЛ СЕ ДА ЖИВЕЕ ВЕЧНО И ОЩЕ ПО - ВЕЧНО ДА УПРВЛЯВА. МАЛКИТЕ БРАТЯ НЕ ПОНЕСЛИ УНИЖЕНИЯТА, ВЗЕЛИ СЪС СЕБЕ СИ МЛАДИТЕ, ОБИДЕНИ БЪЛГАРИ И ПОЕЛИ НА КЪДЕТО ИМ ВИДЯТ ОЧИТЕ. ТАКА СЕ СЪЗДАЛИ КОТРАГОВА БЪЛГАРИЯ (ВОЛЖСКА, НА ИСТИЕТО НА Р. КАМА), АСПАРУХОВА ( ДУНАВСКА), АЛЦЕКОВА (В ИТАЛИЯ), КУБЕРОВА (В ДНЕШНА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ). БАТ'БАЯН ОСТАНАЛ САМ СЪС СВОЯТА ПАРТИЯ И МАЛКА ЧАСТ ОТ НАРОДА БЪЛГАРСКИ. ПРИБИРАЛ ЗЛАТОТО, ОНОЖДАЛ ХУБАВИТЕ МОМИ И БУЛКИ, ЖРЕЦИТЕ МУ ПЕЕЛИ ХВАЛЕБСТВЕНИ ПЕСНИ....ДОКАТО НЕ ДОШЛИ ХАЗАРИТЕ. ИСТОРИЯТА Я ЗНАЕМ ВСИЧКИ, ЗАТОВА НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАВЯМЕ ББ НА ВЛАСТ. ПАГУБНО Е!

Коментиран от #42, #68, #69


Оценка:
-7 +45

Д'мин
28 Отговор

До коментар #25 от "Танас":


Хайде по-сериозно! После защо македонците били такива фантазьори, ми гледат от братята си!

Оценка:
-17 +24

29
Този коментар е премахнат от модератор
среднощен
30 Отговор
- Каква е разликата между бесарабския българин и македонецa? - Бесарабският обяснява на руски, че е българин, докато македонецът обяснява на чист български, че не е.

Оценка:
-2 +61

Nnn
31 Отговор
На днешния ден преди 74 години е извършено едно от най-зловещите предателства на БКП към българската нация и държава. На пленум на ЦК на БРП (к) през 1946 г. е приета резолюция за даване културна автономия на Пиринския край.

Ако някой сравнява руско влияние и турско робство нека има предвид факта, че 30 год. след освобождението БВП на царство България е бил колкото този на Гърция и Сръбия взети заедно и удвоени, а сега при положение че БВП ни е по абсолютна стойност 7 пъти по-голям от този на НРБ от 1989 не стига и половината на гръцкия!
Това са цифрови факти, а че сме най-старата държава запазила името си в Европа е дребна утеха, на фона на сегашното положение. А някой зада ли въпроса защо бг археолози и историци не бяха допуснати на гроба на кан Аспарух, защо в момента ралопават и строят в/у двореца на Кубрат и защо националноста българин беше забранена в пределите на ссср и неодобрявана сега в руската федерация!

Коментиран от #32, #37, #41


Оценка:
-15 +20

падналия ангел 👿
32 Отговор

До коментар #31 от "Nnn":


Според изследване Maddison Project Database на Университета в Грьонинген през 1939г.БВП на човек в България е 2974$,Гърция-3922$,Югославия-1114$, Турция-2009, Румъния под 1000$. Разгледани в съвкупност, представените данни сочат следното. През 1939 г. икономиката на България заема 18-то място от 24 европейски държави.

Коментиран от #34


Оценка:
-7 +17

33
Този коментар е премахнат от модератор
Странджата
34 Отговор

До коментар #32 от "падналия ангел 👿":


И после идва голямото зло за България. Атентатът от комунистите на Света Неделя и божието наказание за българите..., глад, мизерия, и третирането ни като второ качество. Къде сме ние сега в Европа, като какви ни знаят?....,, като бедни, ниско платени

Коментиран от #57


Оценка:
-14 +17

Behemoth
35 Отговор
Народ който често се вглежда в миналото няма бъдеще а настоящето му е трагедия!

Оценка:
-21 +12

Behemoth
36 Отговор

До коментар #25 от "Танас":


Охааааа!

Оценка:
-3 +3

Коментираш цифрите
37 Отговор

До коментар #31 от "Nnn":


както дяволът чете евангелието. БВП съвсем не е единствената база да се прави извод за състоянието на икономиката в една държава. Не забелязах да коментираш каква е била покупателната способност на населението през визираните периоди. Давам ти пример - ако през соца заплатата беше около 100-200 лева, което сега е пенсията на един несретен пенсионер, то цените на основните продукти бяха достъпни и човек живееше нормално. Например : хлябът беше 26 ст, сиренето - 2,60, месото - 2-3 лв на кг, билет за градски транспорт - 6 ст. и т.н. Сега пенсионерът купува същите неща на цени по-високи 5-10 пъти . Що се отнася до отношението на други народи към нашия, причината трябва да се търси в отношението на самите българи към сънародниците си и в чувството за малоценност, поради тежките исторически събития.

Коментиран от #51


Оценка:
-5 +15

Боко Първи - Вожд на българите
38 Отговор
Аз Боко Първи познат още като Велики по божията воля Вожд на българите ви честитя празника и желая много здраве и берекет.

Коментиран от #59


Оценка:
-10 +4

39
Този коментар е премахнат от модератор
40
Този коментар е премахнат от модератор
41
Този коментар е премахнат от модератор
Имаш право
42 Отговор

До коментар #27 от "Спас безделника":


До втората женитба на Иван Александър с еврейката Сара, България имала изключително силен съюзник в лицето на Маджарското кралство. Никой не смеел и да помисли да поглежда към царството. И понеже на стари години царят започнал да мисли повече с долната отколкото с горната глава, заплатил и с двете: чрез интриги еврейката разцепила държавата, отслабила я и я погубила, като завлякла (типично по еврейски) хазната. В резултат и децата и внуците дали фира. Държавата - също. А златото? И до днес иманярите търсят златото на Иван Шишман. Поуката е, че злато в чекмедже унищожава държава!

Оценка:
-3 +12

43
Този коментар е премахнат от модератор
Гост
44 Отговор

До коментар #41 от "Благодарен":


Сабалорсун, ефенди. Как си, заработваш ли? Гледам, троленето върви, а? Много поздрави на Доган бей да пратиш. Кажи му, че скоро иде и неговия ред, след този на шайката.

Оценка:
-0 +11

любопитен
45 Отговор
Но в Европейската история , България е призната едва при Второто Българско царство . Те в Европа , защо не признават това събитие - 09.08.681 ???????????

Коментиран от #46, #47, #52


Оценка:
-7 +4

Да еааа!
46 Отговор

До коментар #45 от "любопитен":


Ами като рсзпардушиниш целия аварски каганат, как да те признаят бе приятел?

Оценка:
-2 +11

падналия ангел 😈
47 Отговор

До коментар #45 от "любопитен":


Отвори и прочети Енциклопедия Британик, и ще видиш, че си далеч от истината!

Оценка:
-1 +7

48
Този коментар е премахнат от модератор
Johansson
49 Отговор
Много знаят тогава коя дата е било. Може и извънземни да е имало.

Оценка:
-0 +5

Ако има кой да коментира заповядайте
50 Отговор

До коментар #1 от "Алфа Чакал":


Това всъщност ,са границите на , Скития минор,"малка Скития" Българите не я превземат, а се обединяват със гети и траки, които са и скити, така ли е ли е правилно , или комунистическия вариант на Пост Съветските републики , Древна стара - България, славяни и старо,българи?
Защото излиза, че и Пра-Българите, са от Скитски род?
За да е стара, то тя е била вече, един път велика България?
За кои славяни , става въпрос?

Оценка:
-1 +9

стоян
51 Отговор

До коментар #37 от "Коментираш цифрите":


До 37 ком -А колко струваше пералня Перла -620лв а цветен телевизор 1050лв касетофон Респром 660лв черно бял Респром 460 лв при заплати 180лв -или на кумунягите грижата е била само да няма гладни

Коментиран от #63


Оценка:
-8 +7

Ските са и Викингите
52 Отговор

До коментар #45 от "любопитен":


Как да признаят непокръстени ,скити - траки, те са били тук, много преди Гърците да съсипят Спарта, с мазните им отношения,
Македонски баща Филип и син Александър ,правят едно обединение , на траките на Балканите , чрез войни и побеждават отчасти ,което не е Гърция в истинския смисъл на думата а, Тракийски нюанс на Спарта и Македония? а и империята е около крайбрежието , много трудна за охраняване
дълга ивица?
Навътре в Тракия, нещата са стоели, по друг начин?
Траките са били елитните войници на Александър Македонски ,без тях той никога не е можел, да покори Персия и Бактрия, там той пак се е биел със траки от скитски произход!
Които в последстие са намерили общ език, чрез красивите жени!

Оценка:
-2 +2

Глупаци
53 Отговор
Какво ЧРД ве!? България е много по-стара и никой не знае колко точно. Стига сте повтаряли лъжи! През 681 е подписан един от многото мирни споразумения между източната римска империя и България!

Оценка:
-2 +10

54
Този коментар е премахнат от модератор
Млъкни куче
55 Отговор

До коментар #40 от "ИСТИНА":


България ще пребъде, но твоята кучешка държава вече погива. И ти заедно с нея, псе презряно! Каквото е казано, да бъде! Амин, дай Боже!

Оценка:
-0 +5

Ей ибрик миризлив
56 Отговор

До коментар #48 от "Мехмед":


ти от кой цигански род си? Българи и тюрки са толкова близко, колкото Слънцето и Земята. Но те разбирам, Анални – ти искаш тюрките да се доредите до българите, за да се почуствате вилики. Но няма как да стане. Олио и вода не се смесват.

Коментиран от #66


Оценка:
-1 +8

Начко
57 Отговор

До коментар #34 от "Странджата":


На Баце дедо му заложил бомбата.Сега внукът му ни довършва.

Оценка:
-1 +4

ПЕНКО
58 Отговор
КОЛКО НАРОДИ ПО СВЕТА СА МОЖЕЛИ ДА СЕ САМОИЗДЪРЖАТ С ОРЪЖИЕ И ХРАНА И СА ЧАКАЛИ И ИСКАЛИ НЯКОЙ ДА ГИ ПРИЗНАЕ !?!? ДНЕС Е ОСТАНАЛ В СВЕРАТА НА САМОВЪЗМОЖНОСТ САМО РУСКИЯ НАРОД !?!?!?

Коментиран от #71


Оценка:
-6 +2

КРУМ СТРАШНИ
59 Отговор

До коментар #38 от "Боко Първи - Вожд на българите":


Боко ще приключи като Никифор........

Оценка:
-3 +6

8 000 години
60 Отговор
..............

Оценка:
-0 +2

ИМПЕРИАЛИСТ
61 Отговор

До коментар #14 от "КАН ОРГАНА":


Константин Велики е докарал вода в столицата на Римската Империя с водопроводни тръби от България (GIBI, том V, c. 323, 1964).

Оценка:
-3 +0

62
Този коментар е премахнат от модератор
Геню
63 Отговор

До коментар #51 от "стоян":


Защо не провериш колко е струвал един телевизор преди ,,9.1944 г,през царско време

Оценка:
-1 +1

ИМПЕРИАЛИСТ
64 Отговор

До коментар #12 от "КАН КРУМ 635 Година ПАТРИЦИЙ":


ОФИЦИАЛНАТА българска история е пълна фантасмагория сътворена от чужди агенти и българи-продажници. Именно по тази причина са възможни всякакви манипулации с нея, едни вчера, други днес....

Оценка:
-1 +5

Сашето
65 Отговор
Ванка какво точно празнуваме?

Оценка:
-0 +2

Хохохохо
66 Отговор

До коментар #56 от "Ей ибрик миризлив":


Свали розовите очила бре...вие булгарите сте срам за тюрките па ти си мислиш, че някой искал да се родее с вас

Оценка:
-4 +0

Роко
67 Отговор
На тази дата патриарха е нахокал императора как може да направи такава глупост да воюва с България след като знае че българите бият лошо. Нищо повече не се е случило. България съществува много преди 681 година, а през 680 завладява Мизия за което патриарха хока императора (явно той е започнал войната)

Оценка:
-0 +0

68
Този коментар е премахнат от модератор
Роко
69 Отговор

До коментар #27 от "Спас безделника":


Нещо си объркал историята. Кубрат събира синовете си и им показва че ако се държат заедно ще са силни. Баян като законен наследник наследява трона и всички благинки с него, но братята му завидяли и поискали и те да захапят кокъла. Ако се бяха родили днес щяха да организират блокади по кръстовищата и да се крият зад жени и деца, но в онези години никой не би търпял подобни своеволия, затова всеки събрал багажчето и побягнал в чужбина да си търси щастието. От всичките само един успял да сбъдне мечтата си да докопа кокала Аспарух. А държавата след като алчните му братя я отслабват накрая пада пред чуждите нашественици. Ако Баян е бил малко по - твърд и е скъсил с една глава алчните си братя нямаше да се случи така, но кво да се прави братя са му били съжалил ги е.

Оценка:
-0 +0

Бумеранг
70 Отговор
Поредният кретенизъм! По това време на запазени европейски карти има три държави с името България!!!! Рождена дата....глупости
....България съществува доооооста преди тази дата!!!!

Оценка:
-0 +0

Роко
71 Отговор

До коментар #58 от "ПЕНКО":


Пенко тук става въпрос за време когато така наречения руски народ се е наричал мокши и е бил диво племе с наченки на племенна култура занимаващо се с лов и събирателство. Едва след 800 години Князът на мокшите Иван Грозни ще го измисли, а след още 200 години наследника му Петър Велики ще спечели международното му признаване (затова е наречен велики).

Оценка:
-0 +1

йокин
72 Отговор
Чудя се как,при наличието,на толкоз,знаещи,можещи разбиращи,от всичко,сънародници,сме на тоя хал.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.