Last news in Fakti

11 Август, 2020 12:19 4 669 40

Андрей Райчев: Протестиращите са малко! Борисов е в силната позиция

  • андрей райчев-
  • протести-
  • герб-
  • опозиция

В България много дълго време нямаше разлика между център и дясно - Борисов ходеше и превземаше докъдето си иска

Свидетели сме на битка на власт в най-чистия ѝ вид. Това каза в сутрешния блок на БНТ социалният антрополог Харалан Александров по повод продължаващите над един месец протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Една група от граждани суспендира една територия и оттам дава заявка за нова власт. Това изглежда ненормално, но на нивото на човешкото съзнание ни връща в нормалността, защото едно известно време живеехме под карантина. Това начинание е стремеж към най-естественото човешко състояние – борба за власт и престиж, заяви Александров.

Най-изявеният говорител на тези хора е Христо Иванов, който има свойството едновременно да говори и да действа, добави той.

Бойко Борисов е принуден да държи бъдещето по силата на това, че носи огромна отговорност. Той хич не е щастлив с това, което става. Борисов интуитивно разбира властта и разбира, че за властта трябва да се сбиеш. Трябва да направи трудния избор дали да отстъпи, за да запази гражданската хармония или да им се хвърли, което ще доведе до радикализация. Дилемата му е много ясна и видима, коментира Харалан Александров.

Тези хора ни принудиха всички нас да се съобразяваме с тях, да се занимаваме с тях от сутрин до вечер и в този смисъл те печелят всеки ден, посочи социалният антрополог.

Много е важно да различим рационалното от нерационалното – какво става и какво ще стане. Всяка граница е война, заяви социологът Андрей Райчев. В България много дълго време нямаше разлика между център и дясно - Борисов ходеше и превземаше докъдето си иска. Дясното беше разграден двор, Борисов се разхождаше из него и завземаше каквото си иска. Всичко, което виждаме, е възстановяване на дясното. Това възстановяване минава през нов език – такъв виждаме от Христо Иванов. Той създаде нов сюжет в страната – появява се дясно. Това дясно е ново с това, че прекратиха перманентната логорея за комунистите, за Москва и се говори за по-рационални неща, каза той.

Без Борисов няма никакъв ГЕРБ. ГЕРБ е Борисов. Протестиращите са малко и по тази причина той може да танцува. Ако бяха повече, отдавна да е слязъл. Борисов има две ясни възможности – да бави или да подаде оставка. Той е в силната позиция в тактически план, отбеляза социологът.

Смятам, че протестът ще доведе до нещо хубаво - до възстановяването на дясното, каза още Андрей Райчев.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голяма чистка трябва

    58 11 Отговор
    Боклуци. Оставка.
  • 3 да де

    59 9 Отговор
    Пак ли тоя много бързо обърна резбата от БСП към гербавите колко ли са му снесли?
  • 4 Асан

    14 59 Отговор
    Браво Бойко!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Си ган

    23 34 Отговор
    Абе л*умпен..къде видя дясно в тази платена пасмина!!!!!!
  • 7 кккл

    11 47 Отговор
    Протестът свършЕ. Разцепиха ви, разделиха ви... щото сте много умни и единни.
  • 8 Токту

    48 4 Отговор
    Този за последния месец пет пъти обърна палачинката.
  • 9 поредния манипулатор

    43 4 Отговор
    Тоя са му показали пак пачката с пари и отново се е запенил...
    Дърт лъжец платен.
  • 10 СПЕЦИАЛИСТ ПО ВСИЧКО

    32 8 Отговор
    РАЙЧЕВ ВСЕ НАМИРА НЕЩО ДАЖЕ КОГАТО НЕГО ГО НЯМА.ДА ГО ПУСНЕШ ВЪВ WC И ТАМ ЩЕ НАМЕРИ НЕЩО ,,ХУБАВО".ПРОСТО КОГАТО СИ ОТИДЕ ЛЮБОВТА (НА НАРОДА) КАКВОТО И ДА НАПРАВИШ Е НАПРАЗНО. БОРИСОВ ЧАО
  • 11 брях Райчев

    11 11 Отговор
    Един път да съм съгласен с теб.Диванче праз си е характерно за раята.Хората просто са си доволни.Преклонена главца сабя не е сече.Тъй било цели пестин години,и е щяло да бъде поне още толкуз ако една империя е нямала апетити към проливите.Притенциозните за по-добър живот полека лека през Терминал 2.
  • 12 Ventura

    27 3 Отговор
    И една група политици, са окупирали властта. Ами ти милионерче, спри да ни озвучаваш с пелтеченето си. Твоите социологически изследвания/печалби/ са ни втръснали.
  • 13 Мадрид

    25 12 Отговор
    Дявол чете евангелие. Да малко са в София , Ню Йорк , Лондон , Прага , Мюнхен , Кьолн , Берлин , Виена , Бургас , Варна , Плевен , Стара Загора , но тези неща не ги дават по трите национални..........
    ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА
    На 29 юли нямаше място в центъра на София ....не стигат. Еми всеки ден ли да ходят на протести в тая жега заради наглата върхушка на герб и патриотите.

    Коментиран от #21, #24

  • 14 Питане

    21 4 Отговор
    Защо изобщо си пълните новините с тази дупена социологическа булка Андрея на този му плащат да говори глупости.........?
  • 15 А ти

    17 3 Отговор
    си вечно разкрачен ! Разкарай се от медиите , другарьо манипулатор !
  • 16 Шмекер

    7 1 Отговор
    Защо никой не говори за лустрация, как ще дойде промяната, кой ще поведе страната към по-светло бъдеще ???
  • 17 Последния Софиянец

    4 5 Отговор
    Убеждавам се все повече,че протеста е експеримент да видят колко са будните хора в България за да могат септември да ни въведат строгите мерки за коронавируса.Тежко ни и горко наесен .Той Боко си го каза де.
  • 18 3522

    12 2 Отговор
    Колко е опорочено мисленето на хората които ни налагат да слушаме и да им вярваме "БОРБА за ВЛАСТ и ПРЕСТИЖ " . ОТВРАТЕНИ сме от подобни ИНТРИГИ . Очакваме да смените начина на ГОВОРЕНЕ българоубийци . 🤬
  • 19 Гнус

    16 4 Отговор
    Изчезвай с 200 и стига брътвежи ..ОСТАВКА
  • 20 Абе организаторите на протестите

    12 12 Отговор
    Българския народ за глупак ли го имате...???Разбира се че протестиращите ще са малко...!!! Как толкова месеци и години нямаше протести, защото народа виждаше и оценяваше от каква корупция, престъпност, инфлации и грабежи завари и тръгна Борисов, за да създаде едно по добро място и сигурност за живот в държавата и как ... хоп изведнъж в последните 2 месеца , някои платени журналисти и заинтересовани мафиоти и политици, решиха и подеха злостна кампания срещу него, че той бил най корумпирания и крадлив премиер ,затова трябвало да си подаде оставката...!!!

    Коментиран от #23, #34

  • 21 амчи точно щото съм ги гледал

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мадрид":

    малко са,особено в чужбинските градове са по един автобус хора.За тама е нормално,щото ората са избегали и са намерили по-добър живот.Въпросът е що тука са по диваните вкъщи и гладат сеир по ТВ и интернет.Амчи защото таквиз са останали-сеирджии.

    Коментиран от #25

  • 22 Майна

    6 0 Отговор
    НЯМАШ ЛИ И ТИ ДОСТОЙНСТВО?
  • 23 Ти знаеш ли какво значи корупция?

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "Абе организаторите на протестите":

    Известно ли ти е например, че от ниво " училищен директор" нагоре на 90% са герберасти? Че когато Борисов дойде на власт, бяхме по- напред от Румъния/ статистиката е проверила!/ по развитие - сега продължаваме да сме на дъното, а румънците са достъпни в нас/ да сте чували румънска фирма да дойде у нас? Но българска да се позициониране в Румъния има!/ Да има осъден за лъжа премиер в Европа освен Борисов? И мощен и още...

    Коментиран от #26, #28

  • 24 тъй ли?

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мадрид":

    Напротив,всички проГерб телевизии показват вече протестите точно,защото са малобройни!
  • 25 С автобуси брояхме

    9 5 Отговор

    До коментар #21 от "амчи точно щото съм ги гледал":

    онези, които " подкрепяха" Бойко... без да знаят защо. А малко - 20% - са тези, които го подкрепят - останалите - не. За сведение над 50% са тези, които искат предсрочни избори. И това ли е малко?

    Коментиран от #39

  • 26 а ти знаеш ли,

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ти знаеш ли какво значи корупция?":

    че това е така точно,защото мнозинството българи се чувстват комфортно в такава корупционна среда.Една птичка пролет не прави е казал народа.
  • 27 Весела Коледа

    6 9 Отговор
    Протестиращите, не само че са малко ами са николко направо! Те мислеха, че народът ще се присъедини към тях на орлов мост както през 90 тте години излязохме към 2 милиона... Никой не ги харесва тези на Орлов мост даже стават все по-малко 20-30 човека... Борисов може да бутне барикадите за 1 час, но той не е глупав защото тези барикади са най-добрата реклама за партията му и направиха в буквалния смисъл 2 милиона софиянци почти членове на ГЕРБ!

    Коментиран от #35, #37

  • 28 ами

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ти знаеш ли какво значи корупция?":

    не са герберасти,едно времи ги наричахме връзкари.За тия няма знаение кой е на власт.За съжаление връзкарството си е генетично обременено в ДНК-то ни.Ся му викат корупция-чуждица де.
  • 29 Червени боклуци.

    7 10 Отговор
    Черепът, мустака и фатмака влизат в пандиза. Отровеното трио тоже, дрОгари.
  • 30 Импийчмънт

    5 9 Отговор
    грипен Решетников влиза в пандиза. Доживотен. За държавна измяна.
  • 31 Ехо

    2 1 Отговор
    Предстои Райчев и Александров да се успокоят!
  • 32 Грейс

    4 1 Отговор
    Тези не са ли в отпуска? Незахлебиха ли достатъчно? Не се траят да можеха всички социологически "гурута" да изчезнат в небитието!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Vanga

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "Абе организаторите на протестите":

    Във всички случаи Баце ти е най- простия премиер, който сме имали, но това не му пречи даже му помага да бъде най корумпирания, най- крадливия и най- лъжливия, а бе мутра от всякъде! ОСТАВКА!
  • 35 Протестиращ

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Весела Коледа":

    Мечтайте си!Огледай се и виж коментарите бе герберуди! Можеш ли да четеш или и ти си прочел само Винету Отивате си! Край на кльопачката за наша сметка! Край на пачките и кюлчета злато! Чао!
  • 36 питащ

    2 2 Отговор
    Млъкни бе нагаждач долен ! Бъди сигурен, един ден идва видов ден.
  • 37 Весел Хелоуин

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Весела Коледа":

    На всички тикви.
  • 38 Аве Адолф Хайлллл

    1 0 Отговор
    Райчев , поради слаб психиатричен контрол , явно и теб са те изпуснал в нЕкое студио ....... какво дясно ти се привижда ,когато там само леви мекички китчици .
  • 39 Аве Адолф Хайлллл

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "С автобуси брояхме":

    Явно доста си сбъркал с броенето , почвай отново и махни московското сметало ......
  • 40 1122

    0 0 Отговор
    Ти до сега не се чуваше никакъв,сега ли ти наредиха да се покажеш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове