Last news in Fakti

13 Август, 2020 09:41 2 294 36

Доц. Кунчев: Нямаме избор, ще лекуваме хората

  • ангел кунчев-
  • доц. ангел кунчев-
  • заразени-
  • здравна система-
  • здравеопазване

Държавният здравен инспектор заяви, че дори да има 1000 болни с коронавирус у нас, системата ще издържи

Доц. Кунчев: Нямаме избор, ще лекуваме хората - 1
Снимка: БГНЕС

Дори да имаме 1000 болни с коронавирус, ще ги лекуваме и системата ще издържи. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в сутрешния блок на "Нова телевизия".

„Смъртността е функция на заболеваемостта. Фактът, че в последните 2 - 3 седмици имахме почти стационирана, но висока заболеваемост с близо 1500 случая седмично, неминуемо води до 2-3 седмици до повишаване на смъртността. Процентът на хората, които го карат тежко и имат нужда от интензивно лечение, е горе-долу един и същ от началото на епидемията. Там някаква промяна не виждам, но имаме повече починали, защото имаме повече болни, а те са функция на повечето заразени. Процентът на смъртността варира от 0.7% – 0.8% до 1.5% – 2%, като в страните с най-висока смъртност е около 2.5%. У нас е 1%“, каза още Кунчев.

По отношение на здравната система и дали ще издържи на големия брой заболели, Кунчев посочи, че винаги са се стремили за улеснение на хората да има някакви репери. „По-важното е дали случаите са струпани на едно място или са дифузно разпространени. Ако са разпръснати, системата ще издържи, тя и сега издържа, но има много голяма умора и се хвърлят огромни ресурси“, посочи той.

„Там, където има по-голямо струпване на случаи като Русе, Варна, Благоевград, Пазарджик, където в Спешна помощ имат растеж на заболеваемостта, реагираме веднага и се опитваме да вземем мерки и до няколко дни до седмица има нормализиране. Нямаме нови случаи в старчески домове в Русе и Варна, а това значи, че сме овладели положението. Таван няма. Колкото и да са случаите на COVID-19, здравната система е направена, за да лекува хората. Ще направим всичко, за да ги настаним някъде, дори да са 1000 болни. Няма да достигат здравните специалисти и ресурсите, така че да е ефективно лечението, но ще ги настаняваме и ще ги лекуваме. Няма как да се изпращат лекари. Нямаме ресурса на Китай например. Работим с това, което имаме. Нямаме избор, ще лекуваме хората. Преди имаше страх какво да правим, като дойде човек с коронавирус. Сега този страх го няма. Коронавирусът, колкото и да е странен, все пак е вирус и лечението е почти идентично като при другите вирусни инфекции“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 chi

    36 3 Отговор
    Вий специално нищо не лекувате, само събирате парсата...
  • 2 Сливи за смет

    27 4 Отговор
    И ти си за затвора.
  • 3 др Гей Билтс

    23 2 Отговор
    Къв загар е хванал доца.. Ще лекуваш ми, иначе ти боцкаме ваксината и на тебе.
  • 4 лекар

    27 3 Отговор
    Ти първо себе си излекувай,идиот лъжлив.
  • 5 Менгеле

    13 1 Отговор
    Трябват ни опитни мишки.
  • 6 Ти си

    19 2 Отговор
    един лечител , хрантутнико , не ти е работа ! От стол на стол , от медия на медия !
  • 7 Няма лекарство

    12 1 Отговор
    С какво?
  • 8 др Андрю Кауфман герой на САЩ

    9 4 Отговор
    Теорията за вирусите и бактериите е пунтамарата на медицината.
  • 9 Сандо

    19 8 Отговор
    Вече и децата от детските градини знаят че няма никакъв вирус, че всичко това е лъжа и измама. Нашите управници са слуги и подлоги на този, който им плаща да участват и да играят в тая театрална пиеса.

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    16 4 Отговор
    Що плямпаш глупости? Дайте да видим докторите от болниците на какво мнение са? Заливате ни с глупости по сайтове и телевизии нищо общо с реалността! И рзи не си вършат работата не издиреат контактни лица и това са думи на хора излезнали положителни!
  • 11 др Гей Билтс

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Може и да няма, ама васкините са съвсем реални.
  • 12 5197

    22 3 Отговор
    КАЛИН ГЕРБЕРСКИ отново е на линия да лъже вие лекувате богатите и управляващите, бедните умират от съпътстващи заболявания! Не спряхте да крадете и лъжете ГРОБАРИ!
  • 13 Хак да ни е

    6 9 Отговор
    Като вкарате всички учени лекари в затвора, кой ще ви лекува бе капацитети ? Вие се избивате като кучета по пътищата щото не може да карате, сега сами ли ще се лекувате ? Щото това едва ли ще го можете по-добре ама акъл да давате можете ..

    Коментиран от #31

  • 14 Директно:

    14 3 Отговор
    С кво лекуваш,бе? С парацетамол ли? И кво по-точно лекуваш? Някво леко грипче... Мошеник и лъжец!

    Коментиран от #19

  • 15 Дельо Хайдутин

    7 1 Отговор
    Как ги лекува,без лекарства и ваксини?????
  • 16 миш

    13 1 Отговор
    Кажи,кои лаборатории по колко пари прибират на ден от тестове и кои съм и собствениците.Да си направим сметката колко им е печалбата на ден.
  • 17 Тулуп Тиква

    15 4 Отговор
    Аз бих попитал, каква е тази система която едва "удържа" и се "уморява" от някакви 1000 болни? И 10 хиляди да са, в БГ има 300 болници и незнам си колко хиляди докторчета. Или какво свикнали сте само да прибирате без много много да работите. Че на всичкото отгоре половината доктори избягаха като чуха, че трябва да работят. Все едно войниците от армията като започне война да кажат няма да се бием защото ще умрем. Измекяри пълни. А колко милиони ни удържат за здравни, после системата не издържала. Ковид измамата продължава, но вие балъци плащайте здравни и си стойте вкъщи. Не ходете на лекар, че системата е уморена. Само плащайте. Кунчев, а бе влезте в едно отделение и ни покажете умиращите бе. Дайте и една микроскопска снимка на секрет от умиращия болен от отделението което ще ни покажете. Мръсници.

    Коментиран от #18, #23

  • 18 Миризлив пор

    4 9 Отговор

    До коментар #17 от "Тулуп Тиква":

    Е, па много хубаво описваш ама 140 са вирусолозите за цялата страна, пулмолозите и те не са много, още повече анестезиолозите и те не са много. Ако мислиш, че тези дето опъват бръчки, някой личен лекар или някой като Мангъров дето обяснява "ми то някой сухи съчки ще отпаднат" да те лекува и интубира ако се наложи ще е сложно.
  • 19 дезинформатори

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Директно:":

    Дано не ти се случи да го срещнеш това грипче, че гърбината да ти е яка от антибиотици. Ако пък влезеш в болница, е тогава цялата менделеева таблица ще ти инжектират, и ще ги молиш да има кой да го направи, за да си спасиш кожичката...

    Коментиран от #22

  • 20 с глупости ни залъгвате

    1 4 Отговор
    Ще ги настаним някъде- как като линейките няма да идват навреме. Ще ги лекуваме, ама като няма специалисти няма да е ефективно, не можем да прехвърляме лекари, нямаме ресурси, ама ще издържим. Абсолютно безотговорно изказване, замитане на проблемите под килима. Защо не се възпротивихте на присъственото безумно обучение без предпазни средства в училищата? Проблемите в градския транспорт, които ще се задълбочат сериозно след учебната година? Не ви стиска май, също както с нощните заведения.Всички други страни поемат отговорност, само вие се криете като мишки. Да знаете, че диабетът, белодробни и сърдечните заболявания вече ще са с летален край в България. Вижте жертвите. На 35 години има, на 57 има само с диабет. И затова са виновни всички управляващи, които за 6 месеца не измислиха система за предпазване и не взеха мерки за тия хора.
  • 21 dof

    3 0 Отговор
    а къде се скри мутафчийски?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 седни прочети нещо бе тъпак

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Тулуп Тиква":

    Повечето докторчета са в частни болници вече. Пък и ако не си чувал има специалности, няма как да те лекува някой който хабер си няма от болестта ти. После ще пискате и ще искате да ги съдите като оня баща, че не знаели какво правят. Откъде да знаят какво да правятако не им е специалност, 140 инфекционисти има в цялата страна. Виж колко са болните, къде да огреят?

    Коментиран от #32

  • 24 Един голям хаос

    5 1 Отговор
    Българско то здравеопазване ти е един голям ужас .Всичко се е объркало благодарение на разни стари и престарели специалисти които продължават да гушкат дивиденти, а младите доктори ги гонят .Разните там професори по на 80-100 години които още стискат работните места и не са прочели нищо ново и даже вече са забравили и това дето са знаели.Ето затова няма да има медицински персонал в България.Да не говорим и за мизерните заплати на младите лекари и медицински сестри.Хората учат чужди езици и се реализират щастливо някъде по света със достойно заплащане на техният труд. А вие се вайкайте че няма персонал.Ами пенсионирайте ги старите акули и освободете работни места за младите специалисти.Дайте им достойни заплати и ще видите че нито един медицински работник няма да напусне България. Обаче това е много трудна и непреодолима задача за Българското здравеопазване .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Угримов

    5 2 Отговор
    Кунчев, ти си също за Бай Ставри, остана последен да лъжеш за този вирус, който с нищо не се различава от Птичия и Свинският грип. Различава се с едно, че всички правителства се усетиха и надуха цифрите за да потискат недоволства и бунтове, причинени от корупция, лъжи, изнудване и кражби. Западните свят бързо се поддаде, Италия си изигра картите хитро с театро и поиска 480 милиарда но получиха 330! Нашия хитрец от Банкя усети колко е удубно да плашиш и затвори държавата за 3 месеца и тя рухна. Няма и идея как да възстановява, дори и не мисли за това. Важна му е властта, да доокраде каквото може, да остави руини след него за да каже, когато бях аз беше ОК, а при вас мизерия. Къде са онези дедковци от НОЩ, взеха хонорарите за лъжите и изчезнаха. А онзи Мснафаджийски? Това нежно охлювче къде потъна? На ден и нас умират около 250 българи. Зашо не се съпоставя и проверява, колко от починалите са инсли тежко допълнителни заболявания и дали вируса е причина за смъртта? Кой взима парите за тестовете, колко реално струва и също гражданите трябва да плащат по 120 лева? Отново грабеж и къде отиват парите??????
  • 27 Дълбоко Виждащ

    4 0 Отговор
    Помним,помним и тебе и цялата ви шайка барабар с математика и оназ професорката-Помним! снимките ви са закачени на стената!
  • 28 Алфа Ромео

    2 0 Отговор
    Стига сте ревали вече кат обрани вдовици, просто си вършете работата, която не е кой знае колко през последните месеци.
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    А бе тоя до кога ще лъже???
  • 30 в повече са май жертвите

    1 1 Отговор
    Нищо не лекувате и скривате болните и фактите. Нали мрънкаха всички, че нямало голяма смъртност в БГ. Да ама не, за юли 2020 г. са умрели 698 човека повече от 2019 г., от тях за умрели от вирус са около 150 души обявени, а другите 448 от какво са умрели. Няма повече катастрофи от преди. И това при положение, че юли нямаше чак всеки ден по 10 човека умрели. Мисля, че август ще ударим рекорд. Тъпите не разбраха, че смъртността нараства рязко при по-голям брой заразени.
  • 31 qwerty

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хак да ни е":

    Не защото не могат да карат, а защото продавате шофьорски книжки на неграмотните орки!
  • 32 спокойно

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "седни прочети нещо бе тъпак":

    Ние ще ви огреем с една "ОСТАВКА!"
  • 33 умен

    1 0 Отговор
    нямаме избор ще лекуваме хора алооооо това ви е професията призвание и задължение д ги лекуване ане защото нямте избор...

    Коментиран от #35

  • 34 Нали

    0 0 Отговор
    той няма да ги лекува...
  • 35 Не бъдете

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "умен":

    толкова сигурен.По време на епидемията от SARS в Торонто през 2003 год. е имало сериозен дебат по темата.И изводът е ,че медицинските специалисти не са войници и не са длъжни да рискуват здравето и живота си ,за да лекуват тези болни.
  • 36 бойковизирана борисовщина

    0 0 Отговор
    Лекувайте не хората , а ПРЕМИЕРА - ТИКВА от неговата самовлюбеност , мегаломания , егоцентризъм , лицемерие , цинизъм , наглост , безочие и особено от ПРОСТАЩИНАТА МУ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове