Last news in Fakti

21 Август, 2020 08:24 3 078 42

Мартин Димитров: В джунглата има машини за гласуване, у нас не може

  • мартин димитров-
  • цик

Димитров е против и идеята изборният ден да бъде 48 часа

Мартин Димитров: В джунглата има машини за гласуване, у нас не може - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Централната избирателна комисия (ЦИК) изпълнява тази част от закона, която им харесва. За всички секции над 300 души трябва да има машинно гласуване. ЦИК трябва да направи всичко необходимо да има такова гласуване. Това заяви бившият депутат Мартин Димитров, който е привърженик на машинното гласуване.

Той коментира пред бТВ, че ГЕРБ залагат отпадане на гражданския одит върху машини.

"Какво им пречи? Не ви звучи малко съмнително?", попита той реторично.

Димитров е против и идеята изборният ден да бъде 48 часа. По думите му предвид и пандемията с коронавируса едно машинно гласуване ще бъде от полза. Даде пример, че в някои държави има гласуване по пощата.

"В джунглата в Бразилия, където няма ток, има машинно гласуване, с батерии. Въпрос на желание и мотивация е да си свършат работа", категоричен е бившият депутат.

Мартин Димитров и Петър Славов водят дело срещу ЦИК за машинно и дистанционно електронно гласуване.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 El boko

    11 8 Отговор
    Ако направят задължително гласуването ще е добре да е 48ч! :)
  • 3 gggw

    10 13 Отговор
    дебилл
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТИКВАТА СЕ РАЗМАЗА

    34 5 Отговор
    У нас не може , защото Бойко го е страх от народната любов. Мишо системата ще осигури нужните бройки от мъртвите души на баце и той ще е премиер вовеки веков......или поне остават ТАКИВА СЪМНЕНИЯ!
  • 6 Майна

    42 3 Отговор
    ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН ЗА ТОВА КЪДЕ ПОТЪНАХА ПАРИТЕ ЗАДЕЛЕНИ ОТ БЮДЖЕТА ЗА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ???

    Коментиран от #17

  • 7 Анонимен

    20 2 Отговор
    От ГЕРБ 4 години протакват да закупят машини, а този иска веднага да стане.

    Коментиран от #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 шменти капели

    6 21 Отговор
    Мартинчо Как ще гласуват бабите и дядовците полуграмотните и неграмотните с тези машинарии По добре ЕЛЕКТРОННО гласуване

    Коментиран от #21, #34

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Поредния

    10 9 Отговор
    "демократ" чиито баща е партийно величие от БКП.
  • 12 Майната

    17 2 Отговор
    По закон гласуването с машини е законно.Тези които не го осъществят , да ги осъдят!!!
  • 13 шундурко

    23 4 Отговор
    онзи плъх михаил константинов ТРЯБВА , ЗАДЪРЖИТЕЛНО ДА БЪДЕ ИЗРИТАН за да има що годе честни избори
  • 14 Генчо Даков

    9 3 Отговор
    Г н Димитров, Вие сте достоен човек, защо не реагирате срещу хора като Емил Кабаиванов,който освен че стои в основата на унищожаване то на СДС,продължава да търгува със СДС остатъците, и има от далавери чекмедже, по-пълно от Борисовото.
  • 15 Този

    8 12 Отговор
    За какво са ти машини, 250 000 цигани ще гласуват за Герб, българите ще си седят вкъщи и тулупа пак ще се хвали, че са първа полиитическа сила !

    Коментиран от #23

  • 16 123

    7 2 Отговор
    Oт мнoгo рaбoтa и ум зa 4 гoдини ЦИК ocвeн чe ca cи пoлучaвaли зaплaти зa нecвършeнa рaбoтa,ceгa нямaт и eлeктрoнни мaшини дocтaвeни зa глacувaнe.Aкo иcкaт рaбoтaтa пo глacувaнeтo дa cтaнe бързo,cигурнo и кaчecтвeннo дa ce cвържaт cъc s с y t l . с о m в Пaрижкия им oфиc или в Aтинa.Тoвa e oдoбрeнaтa eлeктрoннa cиcтeмa зa глacувaнe кoятo Фрaнция пoлзвa oт 2004 гoдинa също пoлзвaнa oт Eврoпeйcкия Пaрлaмeнт при избoритe прeз 26 мaй 2019 нямaлaвa cтoйнocтa нa хaртиeнитe избoри c 34 %.S с y t l . с о m извършвaт цялaтa oргaнизaция и oбучeниe пo избoритe,ocигурявaт,чecтни,прoзрaчни,бързи и cигурни eлeктрoнни избoри,като се гарантира анонимноста на изборите.
  • 17 АЛИ ПАРЧЕТО

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    офффф,оставете го момчето ,тя оная го е направила като елен лопатар в кратуната голямата и малко е като харалампи
  • 18 Другия с коня

    5 7 Отговор
    В секционната избирателна комисия присъстват представители на различни партии и подмяна на вота или фалшификации е невъзможно.Машинното гласуване нищо не променя в изборния процес..Партиите губят Изборите,защото хората не гласуват за тях - това е Истината...
  • 19 Ъхъ

    3 1 Отговор
    А кога ще започне гласуването за кандидати които хората познават , аз през живота си един депутат не дойде да се запознаем , за хора които не познавам глас повече не давам
  • 20 Машини за гласуване, никогаааааа!!

    8 3 Отговор
    Защо да ги купуваме казвам Аз, Великия Маг на Вселената и на България по милост! Преди беше лесно, вика индианските вождове и им дава торба с пари. Те строяват индианците и им написват номера на ръката за да не го забравят и те действат. След като докажат, че са изпълнили задачата взимат своите 50 или 100 лева. А с машините, индианците колкото и да им дава, те като не могат да четат и пишат, и изборите загубени катастрофално!! Ето защо толкова се плаши Батето, нали по стария начин отново монтира Самоковската принцеса за кмет, за да продължи грабежа.
  • 21 123

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "шменти капели":

    Тези машнарии са таблети,умни телфорни или компютри на които натискаш екрана или мишкат, другата форма е таблети на които натискаш екрана и се отпечатва хартиен вот заедно със електронен вот, и друга форма е на ръка със молив попълваш кръгчето за избора си и го вкарваш в машната която е скенер, сканира хартиения вот и изпраща по интернет. Всичките имат опция за изпращане по интърнет, само там където се иска да се промени вота,машините които са компютри и скенери свързани към комютри не са свързани към интърнет.
  • 22 goni

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Абе, човек! Някои хора нямат чувство за хумор! Доставяли ти удоволствие да ги дразниш!:) За да пишеш толкова неграмотно трябва да си много интелигентен!:) Грешките ти са нарочно направени и за да разбера това не е необходимо да съм завършил българска филология!:)

    Коментиран от #29

  • 23 123

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Този":

    Пре електронно машинно гласуване през 2007 Г електронното гласувне е дало възможност и са гласували 85% от французите. От 2003 година над 60% от францизите в страната и чужбина ползват електронно гласуване, другите ползват електронно гласуване на место.Което струва 34% по евтино от хартиено гласуване.всеки който иска да гласува може да гласува от умния си телефон ако няма комютър или таблет свързан с интърнет, и го мързи да отиде или няма възможност да отиде то избирателната секция.

    Коментиран от #31

  • 24 Хи хи

    3 5 Отговор
    Германия и Холандия забраниха машинно електронно гласуване поради маниполирането на гласове.
  • 25 РЕАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Мартине, мога да ти припомня, че за първите избори след 10 ноември , западните ви приятели предложиха да гласуваме с палци в мастило. Смятаха ни за аборигени. Дори приятелите ти от СДС се обидиха от това предложение.
  • 26 мафия

    4 4 Отговор
    Много африкански държави ни изпревариха и по икономическо развитие и по демократичност!
  • 27 дядо Койчо

    7 3 Отговор
    Мартине от теб не става и ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ! !!
  • 28 дядо Койчо

    5 2 Отговор
    Мартине от теб не става и ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ! !!

    Коментиран от #40

  • 29 Пламен

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "goni":

    Когато го мързи, допуска различни грешки на една дума. Просто се забавлява. Или не помни как е 'сгрешил' думата преднияТ път.
  • 30 Те Германия, Холандия

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Норвегия отрекоха напълно машинното гласуване. Ние тепърва ще го въвеждаме.Задължително трябва да се въведе обаче. Ако трябва с графа "Не подкрепям/не избирам никого".

    Коментиран от #32

  • 31 Дистанционно гласуване

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    е имало само за французи, които са извън пределите на Франция. Организирано по доста строги правила.
  • 32 Имам предвид, че гласуването

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Те Германия, Холандия":

    трябва да е задължително за всички. А машинното какво променя? Кой ще обяснява на всяка бабичка или ром как да използва машината за гласуване? Кой ще дезинфекцира екрани и бутони? А дистанционното е още по-лесно манипулируемо. Един много добър хакер и картината ще е коренно различна от реално подадените гласове.

    Коментиран от #39

  • 33 щом е тъй

    0 1 Отговор
    Мартинчо да ходи в Жунглата, да гласува.
  • 34 Умен по цялата глава

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "шменти капели":

    Точно това е Идеята с машинното гласуване.Неграмотните и възрастните да бъдат елиминирани от изборния процес ако не могат да се оправят със софтуера,а те няма да могат.И това е много демократично ли....Това са тънки партийни сметки въз основа на анализ на електората,който гласува...И пак ще са без Кръчмаря,защото Народа реагира против очакванията на партиите настояващи за машини...
  • 35 Да ама

    1 0 Отговор
    тук не е джунгла ,тук е БГ.
    ОБЯВА: МАФИЯТА си търси нов ПОРТИЕР
  • 36 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Когато нещо не е изгодно на господарите и застрашава тяхното бъдеще да бъде извън властта, те правят-струват не го приемат и не го внедряват. Без значение за тях , кое колко струва . Пари народни - бол. Явно, " машинното" не подлежи на фалшификации, както сегашния начин на първобитно броене на бюлетините с включване на хиляди "мъртви души". Не е необходимо изборния ден да е по-вече от 14 - 16 часа - който иска да гласува ...гласува !
  • 37 СИК

    1 0 Отговор
    48 часа - втора смяна ли ще има или дублиращи членове на секционни комисии, този път узаконени
  • 38 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ПОДХОДЯЩ ЗА НАШИТЕ ЖУРНАГЪЗЦИ - КЬОРАВ И ПЛЕШИВ ---ОБАЧЕ СИ НЯМА БРАДЕЕ И СИ Е КЬОСЕЕ !!!!!!!!!!!!!
  • 39 мангър

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Имам предвид, че гласуването":

    ай сега дизенфекция, слагаш си ръкавицата
  • 40 Autfilder

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "дядо Койчо":

    Напъва се момчето,зер се вреди за следващия парламент......ама като гледам шансовете му са илюзорни
  • 41 Мдаа

    0 1 Отговор
    Само ми е интересно - къде освен в джунглата има машини за гласуване?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове