Last news in Fakti

26 Август, 2020 10:43 2 187 17

Коронавирус и грип - какви са правилните ходове през есента и зимата?

  • коронавирус-
  • мерки

Коментар на бившия здравен министър д-р Мими Виткова и ексдиректора на "Пирогов" доц. Спас Спасков

Коронавирус и грип - какви са правилните ходове през есента и зимата? - 1
Снимка: Архив

Извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до края на септември. Това ще предложи новият министър на здравеопазването професор Костадин Ангелов. Ще се сбъднат ли прогнозите за нова тежка вълна на заразата през есента?

"Мисля, че цифрите са колебливи. Все очакваме непрекъснатия спад, навсякъде около нас се наблюдават колебания. Като медици сме учили, че светът се е справял с инфекциозните заболявания, а в момента сме изправени пред поредното предизвикателство", каза за "Денят ON AIR" бившият министър на здравеопазването доктор Мими Виткова.

По думите ѝ трябва да се намери баланс между мерките, които предотвратяват заразата, и онова, което води до катастрофа на икономиката.

"Засега министърът коментира, че не очаква затягане на мерките в страната. Преекспонирането на проблема в началото на пандемията доведе до страх в населението и в част от медиците. Сега берем плодовете на този уплах. В населението има намаляване на страха, но за здравните специалисти не съм сигурен", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR ексдиректорът на "Пирогов" доцент Спас Спасков.

Той добави, че се забелязва медицински служители да бягат от медицинска дейност, което е изненадващо от гледна точка на лекарския морал.

"Мерките на по-големи стимули не са решение на проблема, проблемите са много по-дълбоки. Системите се оказаха неподготвени за този бум, голяма част от тези чрезвичайни мерки доведоха до създаване на недоверие в обществото. Целият ЕС не беше готов да реагира по адекватен начин", смята д-р Виткова.

Тя добави, че изработването на ваксината се превръща в надпревара между държавите, тоест кой ще се добере до "големия пай". Д-р Виткова прогнозира, че ще има увеличаване на страха в населението през есенно-зимния период. "Как ще се организира тестването за това кое е грип и кое коронавирус още не е ясно", категорична бе тя.

"Коронавирусът ни се стовари изведнъж. Сега вече знаем, че това предстои, ще има нормалните вирусни инфекции, ще се комбинират с коронавируса. Новият здравен министър проявява значителна активност, запознава се с проблемите на мрежата. Това ме кара да мисля, че ще предприеме необходимите мерки", посочи доц. Спасков.

Д-р Виткова разясни, че в много болници в провинцията има дефицит на медици, като според нея този проблем трябва да бъде разрешен с политика на държавата. "Трябва да създадем организация в конкретните болници. Тук е мястото на управителите на болниците да намират решения за съответното място", заяви от своя страна доц. Спасков.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трябва

    4 8 Отговор
    Да се върнат мерките - КПП навсякъде където трябва и пълна забрана на събирането на повече от двама души на обществени места . Маски , очила и ръкавици задължителни за всички

    Коментиран от #4

  • 2 др Андрю Кауфман герой на САЩ

    6 1 Отговор
    Летният Ковид е без кашлица, а зимният с, досущ като ГРИП.
  • 3 Онзи

    8 2 Отговор
    Като почнат сезонните грипове и получат наставления от правилното място,ще почне бума на коронавирус....защото сега нещо се бавят нещата и видимо не е както им се иска .
  • 4 Доктор Мути

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Трябва":

    Памперс за страхливите е задължителен!
  • 5 не е ясно нищо

    2 1 Отговор
    Вие нямате правилни ходове. нито за училищата, нито за транспорта. Нито за липсващите лекари. или места. Нито за тестовете, както в други държави има комбинирани тестове, които показват какъв тип е инфекцията. Въобще сте на каквото дойде вече.
  • 6 След прочита на статията

    3 0 Отговор
    така и не разбрах, "Коронавирус и грип - какви са правилните ходове през есента и зимата?". Очаквах нещо конкретно.

    Коментиран от #7

  • 7 Дълбоко Виждащ

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "След прочита на статията":

    те не могът да разпознаят Мастит от корона вирус,а вие искате да разпознаят грип от настинка!Представете си Майка на кърмаче...Лека болка в едната гърда,без зачервяване и температура 39,1...отпаднала...А сега бг!И как Лекувате???Попитайте експертите ....бг професори!Тук млади човече е ниско нивото на познание,защото лекари и политици стават хора не по ПРИЗВАНИЕ,а по ВРЪЗКИ!ТЕзи думи ги ИЗРЕЧЕ Дъщеря ми преди да замине да учи и завърши Медицина в Германия и да установи животът си там!
  • 8 Разбирам какво имате предвид,

    3 1 Отговор
    но не мога да се съглася изцяло. Имам лош опит с некомпетентни лекари в Германия. От такава гледна точка, медицинското образование там не е гаранция. Личното ми мнение е, че се разбира дали един лекар е лекар по призвание, едва след като е завършил и започне да практикува. Има хора, на които им се отдава да наизустяват с лекота, но впоследствие не могат да направят връзка между теорията и практиката.

    Коментиран от #9

  • 9 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Разбирам какво имате предвид,":

    Слагате Матрицата и готово!Виждате какви тротоари имаме в бг...отивате и пред Президенство и Министерсни съвет-Ужас,едни плочи не могът да наредят!Нареждането на пътна и тротоарна настилка в Германия е материя която се Изучава и се получава документ!Отиваме при лекарите-Там няма Професор...Ако е професор по вероятно да е - директор клиника!да кажем Сигма тумор-примерно Лявостранен тук в бг...Без Анус претер няма да се размине човек...И то при професори бг,там ще направят филигранна операция и ще работят до микрон за да не допуснат анус отпред!Ако там има 2мърлячи от 10лекари тук са над 8!Това е разликата младежо!Само като им видиш отношението към пациента,разбираш,че ТЕЗИ ХОРА УВажават СЕБЕ СИ!!!
  • 10 Въпрос на късмет е

    2 0 Отговор
    на какъв лекар ще попаднеш. Неслучайно много от живеещите в чужбина българи ходят в България на зъболекар, въпреки че имат здравни застраховки, поемащи разходите за зъболекар в държавата, в която живеят. Имам черно на бяло написана и подписана от друг специалист в Германия експертиза за проведена интервенция отдясно, въпреки, че белегът е отляво. Е какво, да кажа, че всичките немски лекари не различават дясно от ляво ли?! Имам случай, в който личният лекар ме питаше какво да ми предпише, докато друг член на семейството лежеше на системи при неговия личен лекар при същите оплаквания. Смених си личния лекар. Попаднах на свестен. Но имах късмет, че беше края на едното тримесечие и началото на другото и имах право на такава смяна. Новият лекар ме изпрати за пълни изследвания на кръв и урина, както и на рентген, за да изключи някои предположения. Имам и други случаи от личен опит, но ще стане дълга и широка. Просто искам да Ви кажа, че дипломата от немски университет сама по себе си отдавна не е гаранция за качество. Важното е какъв човек е приносителят ѝ.

    Коментиран от #12

  • 11 Баце и компания

    0 1 Отговор
    Най-добре е танковете да дойдат...
  • 12 Дълбоко Виждащ

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Въпрос на късмет е":

    Съгласен съм-Основата е СЕмето!Но,ако там има проблем тук в бг има ежедневни ПРоблеми!Погледнете как спортуват в Германия хората,как се отнасят към задълженията си!Тук от 40г се опитвам да ги приуча с личен пример как да се грижат за междублоково пространство,да им е приятно като гледат добре подържани рози и други цветя...Не можах да ги заразя с вирусът на Удоволствието от Работата.За Работа бг е инвалид!Там имат съботниците, които ги премахнаха!НЕ Знам според мен заради Семето и Условията ,но Тук хората в Огромната си част...са...думата е неизречима!Матрицата2от 10 в бг,а там 8от 10....
  • 13 Между другото...

    2 0 Отговор
    не зная от колко време дъщеря Ви е в Германия, но може да я попитате каква е връзката между частната здравна застраховка и приемането на нови пациенти, т.е. колко чакаш за да получиш час за преглед при даден специалист, ако имаш частна застраховка, и колко, ако си с нормалната, "законова" застраховка. Бяха направили и "скрита камера" по въпроса. Това е за връзката между парите и лекарите. По отношение на чистотата сте прав. Донякъде е менталните, донякъде зависи от населеното място. По мои наблюдения по-малките населени места са по-поддържани. И там има странични фактори, например налагане на глоби, анонимност (в смисъл, че когато живееш в по-малко населено място, в което хората се познават помежду си, е по-малко вероятно да си изхвърлиш боклука на улицата).

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 14 Между другото...

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Между другото...":

    P.S.: под "менталните" да се разбира "менталитет"
  • 15 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Между другото...":

    Около 20г- малко по малко.Завърши във Фрайбург,в Берлин изкара стаж-Анестезиолог!Във випуска им имаше 3отлични резултата там не се хвалят като тук,но едната 1ца е нейна!за Германия мога да ви кажа и аз-Системата им изглежда Тромава,но това е външно!Когато видят Проблемът,се задействат с ОГромна енергия!
  • 16 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Между другото...":

    За източване на здравна каса и там ....го правят,но много по умерено!Там лекарите плащат големи здравни осигуровки не е като тук!не съм питал за тези неща,защото съм така устроен,но тя е споделяла не като сума,а плащали здравни- доста повече от другите!
  • 17 "Законовите" застраховки

    0 0 Отговор
    ... обикновено се изчисляват основно като някакъв процент от доходите. Мисля, че има значение и дали е на свободна практика или не. Свободнопрактикуващите май са с частни застраховки. А иначе е нормално лекарите да плащат повече. Теоретично имат по-високи доходи, практически обаче професията им е свързана и с повече рискове от някои други професии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове