Last news in Fakti

14 Септември, 2020 07:31 3 787 45

Проф. Кантарджиев: Ако 10% от хората не спазват мерките наесен, ще има много заразени с коронавирус

  • проф. тодор кантарджиев-
  • заразени-
  • коронавирус

Договорено е България да получи бързо ваксината. Ще бъдат получени няколко милиона броя

Проф. Кантарджиев: Ако 10% от хората не спазват мерките наесен, ще има много заразени с коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС

Рискът от бързи странични ефекти от ваксината срещу коронавирус, която ще е за европейския пазар, е много малък. Договорено е България да получи бързо ваксината. Ще бъдат получени няколко милиона броя. Тя ще бъде достъпна, ще е безплатна. Това каза в предаването "120 минути" по БТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Ваксината може да не действа достатъчно добре, но ще е безопасна. Страничните ефекти от нея ще бъдат такива, че да бъдат по-малки от предизвиканите от коронавируса усложнения. Все още не е ясно колко време ще трае ефектът на ваксината, има и ред други въпроси, заяви той.

Не трябва да се създава паника около маските на децата в училище. Не трябва да има страх за психиката на децата от носенето на маски. Някога сме си играли на индианци и каубои, слагали сме си маски, пък психиката ни не се е увредила чак толкова. През Втората световна война пък противогази са носили деца, слагани са дори на децата в бебешките колички. Нека не драматизираме, призова проф. Кантарджиев.

Акцентът е да се проветряват стаите и да се спазва дистанцията, добави той.

По думите му за намаляването на броя на новозаразените у нас в последните седмици трябва да благодарим на сухото и слънчево време. Проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че ще има ръст на заразените с коронавирус, ако със застудяването на времето наесен 10% от хората не спазват мерките.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дельо Хайдутин

    66 8 Отговор
    Не десет а сто процента от хората не спазват мерките.А Ковида все през уикенда почива.ха ха ха

    Коментиран от #35

  • 4 XXX

    65 9 Отговор
    На леля ви гугутката с тоя вирос вече!!!
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    65 9 Отговор
    насаждане на депресии стресиране зомбиране целта на герб да ни държът на кайшка
  • 6 Баи

    40 7 Отговор
    А дьржавата какви мерки взима - нека да обясни на нас по простите - професора Лесно е да се оправдаваш сьс хорара за собственното си безсилие
    Колко души още трябва да умрьт за да се вземат някакви мерки - когато имахме -200 заразени затворихте дьржавата сега при толкова дневно не се прави нищо Не вярвам на нито една негова дума

    Коментиран от #15, #29

  • 7 По магазините

    32 14 Отговор
    Повечето цигани са без маски и никой не им прави забележка, защото те са много важни, а и много от нас не спазват. мерките така че положението ще бъде. НАТОПОРЧЕНО

    Коментиран от #16

  • 8 Гледам

    23 2 Отговор
    Борисович все ги е заспазвал ?!
  • 9 101

    11 16 Отговор
    Стартирали училището, шанса да се заразите е огромен. Учениците традиционно разнасят всички зарази - бронхити, ларингити и тнт. Като направите няколко контролни теста по 100 лева за 1-2 месеца и ще усетите разликата:)
  • 10 ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА Е ТЕРОРИСТ

    46 6 Отговор
    И ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕНО ЗА ТЕРОРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ,ПРОПОВЯДВАЩО ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ И ЛЪЖИ ВСЯВАНЕ НА ПАНИКА ЧРЕЗ ЛЪЖА ,ТОЗИ БЪЛГАРОУБИЕЦ ТОЛКОВА СИ Е ПОВЯРВАЛ ЧЕ Е НЕЩО ,А НЕ СИ ДАВА СМЕТКА ЧЕ СЪЩИТЕ ТЕЗИ КОИТО СЕГА ГО ИЗПОЛЗВАТ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ТЕ И ЩЕ МУ ТЪРСЯТ СМЕТКА НА ТОЗИ БЕЗРОДНИК И БЪЛГАРОФОБ!
  • 11 Грейс

    19 0 Отговор
    А от не бързите странични ефекти? Или, когато те започне от теб няма да има и помен, а хората ще си питат ;ама какво се случва и защо, защото ще са минали години. На площада се нареждате всички и мед сестри от наблюдаващите избрани, на всички вас от теб, твоето семейство и властниците и техните семейства се ваксинират и тогава може да говориш за ваксинация!
  • 12 Жоро

    38 1 Отговор
    Рискът от бързи странични ефекти от ваксината срещу коронавирус, която ще е за европейския пазар, е много малък. Хмммм кога е пробвахте тази ваксина? От къде въпросния знае че риска ще е много малък? Че вирусът го има ок но миналата година от нормален грип са умряли много повече хора.
  • 13 Абе

    33 1 Отговор
    другарьо , нито си епидимиолог , нито си вирусолог , за да жвакаш за вируса ! При това едно и също , а ла пазарски приказки ! Че и на яка държавна хранилка си - пазиш си стола , а за народа ни изобщо не ти дреме !
  • 14 Мутафчийски

    19 1 Отговор
    Какви 10 %, то никой не ги спазва
  • 15 За Българите

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "Баи":

    Така е обесняват как се спазват строги противоепидемични. А иди да видиш по морето един не носи маска работят атракциони, влакчета, кораби качват хора от всякъде и никой никакви мерки не спазва.

    Коментиран от #21

  • 16 Хоху

    3 23 Отговор

    До коментар #7 от "По магазините":

    Не са само те, а огромен процент от всички хора. И в магазина никой не им казва нищо. И на мен не ми харесва но си спазва правилата. А Ганьовото племе се прави на бабаит и тарикат както винаги

    Коментиран от #41

  • 17 Гост 0

    5 15 Отговор
    Не само ссиганите, а и повечето българи също, бил съм свидетел и в автобуса, и в магазина...на всякъде...българина не е научен на дисциплина, защото ако бъде санкциониран, търси от девет кладенци вода да се спаси!
  • 18 Мартин

    23 1 Отговор
    Айде айде и ти си в кюпа на Боко,да плашиш хората и тн. ОСТАВКА НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ
  • 19 Бай Ганьо

    23 4 Отговор
    Вирус нема! Разберете го това!!! Само ни тормозите с теа маски!!!
  • 20 SPQR

    26 3 Отговор
    Mаски НЕ ТРЯБВА да се ползват!
  • 21 Много ли те е яд?

    17 1 Отговор

    До коментар #15 от "За Българите":

    Не спазват мерките и пак нито се разболяват, нито умират! Егати нецивилизованите! А умниците, като теб, просто умират от яд!

    Коментиран от #25, #39

  • 22 Черешката в котоната

    11 1 Отговор
    Стига сте писали пристотии бре!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мислещ

    15 1 Отговор
    Страничните ефекти от нея ще бъдат такива, че средностатистически овце да не се усетят, че е от нея - след месеци или години, както обикновено е с другите ваксини. То и радиацията в умерени дози не я усещаш веднага, ама това не значи, че няма "странични ефекти".
  • 25 Мислещ

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Много ли те е яд?":

    И то умират всеки ден. Къде от яд, къде от страх. Изобщо не живеят.
  • 26 ...

    2 1 Отговор
    Китайци , Испанци , Руснаци , Американци влизат спокойно в страната...

    Коментиран от #27

  • 27 ...

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "...":

    Гърците вчера хванаха заразени Британци, а от силно заразените райони ги слагат под карантина още преди да излезе теста
  • 28 еш па тоа

    15 1 Отговор
    Свършиха отпуските и Бай Шиле се показа. Очакваме и Годжи.
  • 29 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Баи":

    Мерки само по тв-о и в интернет! Контрол по спазване на мерките никакъв!! Ако есента пак почнете с отказ за прием в билниците не знам!!! Мой колега 6 месецс лината лекакрка го тъпканс антибиотик заради проблем с бъбреците и отказваше да му даде направление заради короната! Накрая друг доктор който я заместваше като му видя изследванията веднага го вкара в болница оправиха бърбееците трудно но на 90% процента работят сега , и това с него въобще не е единичен случай! Хаосът и липсата на персонал за който каза няма да го коментирам! Мисълта ми беше , че от тия мерки по болниците повече хора ще си починат от други заболявания от колкото от корона вируса!
  • 30 А ТИ???

    12 1 Отговор
    В МОМЕНТА ЗАЩО СИ БЕЗ МАСКА ВЪВ ЗАТВОРЕНО ПОМЕЩЕНИЕ???? ВИЕ(НОЩ) И БИБИТКО УБИХТЕ БИЗНЕСА И ИКОНОМИКАТА.
  • 31 Гост 2

    16 0 Отговор
    Е нали точно това чакате - да дойде есента и всеки , който е с кашлица и хрема , ще бъде коронясан !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тодоров

    9 1 Отговор
    Този щаб няма ли да го разформироват най-после. Единственото, което прави е да представя невярна статистика и да внася паника сред населението. Как могат да обяснят, че в много градоне от типа на Трявна няма нито един починал от коронавирус. Далаверата е само в големите градове - всички починали се слагат под общ знаметател "СОVID-19" и се "цицат" огромни пари от увеличената клинична пътека за коронавируса. Всъщност смъртността в проценти е такава, че не се различава съществено от който и период да се вземе. А някои здравни "тарикати" пък съобщават, че рязко са намалели сърдечно-съдовите заболявания и инфарктите в резултат на COVID-19 мерките. Просто тези случаи са отишли в графата коронавирус (естествено пак срещу пари). Крайно време е да пуснете доц. Мангъров на първа линия с обективна статистика, а не някакви административни "професори".
  • 34 hmhmhm

    3 2 Отговор
    и тоя само плаши гаргите , тъпаци
  • 35 Язе

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо Хайдутин":

    Ковида не почива през уикенда. През уикенда се правят по-малко тестове, а и някои от хората притежаващи електронен подпис, които нанасят данните в системата почиват.
  • 36 цербер

    4 1 Отговор
    "Вaкcинaтa мoжe дa нe дeйcтвa дocтaтъчнo дoбрe, нo щe e бeзoпacнa. Cтрaничнитe eфeкти oт нeя щe бъдaт тaкивa, чe дa бъдaт пo-мaлки oт прeдизвикaнитe oт кoрoнaвируca уcлoжнeния." ДРЪНЪ-ДРЪНЪ!И защо да я слагаме тогава? Не действала достатъчно добре и предизвиквала странични ефекти. СИГУРНО ЩЕ ИМА ХЛАДИЛНИ КАМИОНИ И ЧУВАЛИ ЗА ЯКО ИЗМРЕЛИ,ЗА ТРУПОВЕТЕ ИМ.
  • 37 ТРОПЧО

    3 1 Отговор
    ДЕ Е ГЕНЕРАЛА КАНТАРЧЕ СЪБИРАИТЕ ШАИКАТА АМА ВЕЧЕ НИКОИ НЕ ВИ ВЯРВА ДА ЗНАИТЕ НИКОИ НЯМА ДА СТОИ В КЪЩИ И ДА ИЗКАРВА ГЛАДНИТЕ ДЕ СА ПАРИТЕ ДЕТО ОБЕЩАВАХТЕ АААА ОКРАДАХТЕ ГИ НАЛИ ЕИИИИИИИ
  • 38 консерва

    2 0 Отговор
    Някога сме си играли на индианци и каубои, слагали сме си маски, пък психиката ни не се е увредила чак толкова. Играехме си,г-н Кантарджиев,но тогава нямаше такива заболявания-биологични оръжия. Имахме си лъкове,стрели,тръбички,фунийки и други пособия за игри.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Анонимен

    3 0 Отговор
    Абе вие тъ...паци чували ли сте за различните видове оръжия,ядрени,сеизмични биологични и т.н!?Да няма вирус имаме оръжие което имитира вирус
  • 41 М@нгу

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хоху":

    Ти кат ни си от Ганьовото племе, си от нащу!
  • 42 гжгж

    3 0 Отговор
    Този паляк ЯКО ЛЪЖЕ! Кога изготвиха тая ваксина, къде и кой? ВСЯКО МЕДИЦИНСКО ЛИЦЕ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ, ЧЕ ЗА ТОВА Е НУЖНО ВРЕМЕ! НЕ ПО -- МАЛКО ОТ 15 ГОДИНИ. А ЗА ДА Е НАПЪЛНО БЕЗОПАСНА ТРЯБВАТ 25 ГОДИНИ. Всичко това означава, че се готви нещо много гадно и кантарджиев си е продал мизерната душица на сатаната (световната банка и наднационалния капитал на банкстерите, криещи се зад тази фасада).
  • 43 ало минетчийски съм

    4 1 Отговор
    такива палачи и паникьори в бяло директно на военен съд трябва да ги карат, да ги съдят по военен кодекс за държавна измяна, паникьорство и мародерство според военновременни процедури (че нали сме в извънредно демек военно положение още).
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 незнайко

    0 0 Отговор
    Това с каубои и индианци с МАСКИ никога не сме играли ! Не може ИНТЕЛИГЕНТНА личност като професор Кантарджиев да прави такива сравнения ! Това е пълна безимица !!! Защо не каже как ще различават ГРИПА ПРЕЗ ЗИМАТА който беше досега от КОРОНАВИРУСНИЯ ГРИП ??? МАСКИТЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНАТ АКО ИСКАМЕ ДА СЕ БОРИМ С ТАЗИ ЗАРАЗА !!! Днес задължително маски ( може би ще произведат някакви специални), утре дистанционно обучение (задължително), в други ден задължителни ИМПЛАНТИ И ВАКСИНА !!! ДА КАЖЕ ТОЗИ ПРОФЕСОР КОЙ СТОИ ЗАД ТЕЗИ ИЗИСКВАНИЯ ??? Да не повтаря като папагал без да дава разяснения !!! Основателни са съмненията на болшинството хора, че това е РЕЖИСИРАНА измама !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове