Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) предлагат данъчната ставка при доставка на храна за вкъщи да бъде изравнена с тази на ресторантьорските и кетъринг услуги, предаде Българската национална телевизия.
Предложението е изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова и финансовия министър Кирил Ананиев в рамките на обявената миналата седмица процедура за обществено обсъждане на поредна серия от промени в данъчното законодателство.
В писмото си до премиера от БАЗ и СЗБ отбелязват, че намалението на данък добавена стойност за заведенията от 20 на 9% е срещнало масова подкрепа от бранша, като е дало възможност на почти 70% от заведенията да запазят цените си. В 10% от тях пък се наблюдава намаление. Същевременно обаче несправедливото третиране на ставката за ДДС върху консумацията на храна в заведение и доставката на храна до дома от същото заведение по два различни режима се приема негативно както от страна на бизнеса, така и на клиентите.
С приетите изрични забрани в ЗДДС за прилагането на намалена данъчна ставка при доставка на преработени храни за вкъщи, офиси и др., законодателят без обосновка е приел тази доставка за обикновена продажба на стока, а не за продажба на ресторантьорска услуга, каквато е в действителност.
От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България припомнят, че в 12 cтpaни oт EC пpилaгaт дифepeнциpaни cтaвĸи зa pecтopaнтитe и ĸeтъpингa, като във вcичĸи cтpaни c дифepeнциpaн ДДC зa pecтopaнтьopитe ycлyгaтa „tаkе аwау” cъщo ce oблaгa c пo-ниcĸa cтaвĸa.
При извършване на справка в европейското законодателство и в частност разпоредбите, касаещи прилагането на намалена данъчна ставка в сектор туризъм и по-конкретно ресторантьорство, се установява, че масовата практика в страните членки на ЕС е да не се прилага по-висока данъчна ставка при доставки на храни за вкъщи. Тази услуга в общия случай се облага със същата данъчна ставка и дори в някои страни с по-ниска от тази, с която се облага ресторантьорският бранш като цяло. В Испания, Франция, Италия и Австрия – облагането е с 10% ДДС при доставка на храна и за консумация на място; Холандия – облагане с 9%; Унгария – с 5%, и т.н.
По същност ресторантьорският продукт може да се определи като услуга, която се получава в резултат на човешкия труд и съвкупност от множество услуги, от който една малка част е приготвянето на храната. При доставка на тази храна до вкъщи съвкупността от елементи и човешки труд не е по-малка, а напротив - по-голяма.
Ресторантьорската услуга, независимо дали е предоставена на място или е предоставена за вкъщи, е услуга. Мястото на ползване на услугата от ресторантьора или предприятието за кетъринг не може да я определя веднъж като услуга и втори път като стока, казват ресторанторите.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 РепОбликанец
11:09 14.09.2020
2 Гост
11:15 14.09.2020
3 Абе
11:23 14.09.2020
4 Рядко
11:23 14.09.2020
5 хах
11:29 14.09.2020
6 Перо
11:33 14.09.2020
7 Нено
11:51 14.09.2020
8 Хепи
12:19 14.09.2020
9 5ко
12:27 14.09.2020
10 И ние искаме...
12:54 14.09.2020
11 ТЕЗИ
15:12 14.09.2020
12 ТУЛУП
15:31 14.09.2020
13 111
15:50 14.09.2020
14 Азът
19:42 14.09.2020
15 един от многото
21:01 14.09.2020