Last news in Fakti

14 Септември, 2020 11:06 1 545 15

Ресторантьорите искат 9% ДДС и за храната за вкъщи

  • ддс-
  • ресторанти-
  • храна

Предложението е изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова и финансовия министър Кирил Ананиев

Ресторантьорите искат 9% ДДС и за храната за вкъщи - 1
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) предлагат данъчната ставка при доставка на храна за вкъщи да бъде изравнена с тази на ресторантьорските и кетъринг услуги, предаде Българската национална телевизия.

Предложението е изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова и финансовия министър Кирил Ананиев в рамките на обявената миналата седмица процедура за обществено обсъждане на поредна серия от промени в данъчното законодателство.

В писмото си до премиера от БАЗ и СЗБ отбелязват, че намалението на данък добавена стойност за заведенията от 20 на 9% е срещнало масова подкрепа от бранша, като е дало възможност на почти 70% от заведенията да запазят цените си. В 10% от тях пък се наблюдава намаление. Същевременно обаче несправедливото третиране на ставката за ДДС върху консумацията на храна в заведение и доставката на храна до дома от същото заведение по два различни режима се приема негативно както от страна на бизнеса, така и на клиентите.

С приетите изрични забрани в ЗДДС за прилагането на намалена данъчна ставка при доставка на преработени храни за вкъщи, офиси и др., законодателят без обосновка е приел тази доставка за обикновена продажба на стока, а не за продажба на ресторантьорска услуга, каквато е в действителност.

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България припомнят, че в 12 cтpaни oт EC пpилaгaт дифepeнциpaни cтaвĸи зa pecтopaнтитe и ĸeтъpингa, като във вcичĸи cтpaни c дифepeнциpaн ДДC зa pecтopaнтьopитe ycлyгaтa „tаkе аwау” cъщo ce oблaгa c пo-ниcĸa cтaвĸa.

При извършване на справка в европейското законодателство и в частност разпоредбите, касаещи прилагането на намалена данъчна ставка в сектор туризъм и по-конкретно ресторантьорство, се установява, че масовата практика в страните членки на ЕС е да не се прилага по-висока данъчна ставка при доставки на храни за вкъщи. Тази услуга в общия случай се облага със същата данъчна ставка и дори в някои страни с по-ниска от тази, с която се облага ресторантьорският бранш като цяло. В Испания, Франция, Италия и Австрия – облагането е с 10% ДДС при доставка на храна и за консумация на място; Холандия – облагане с 9%; Унгария – с 5%, и т.н.

По същност ресторантьорският продукт може да се определи като услуга, която се получава в резултат на човешкия труд и съвкупност от множество услуги, от който една малка част е приготвянето на храната. При доставка на тази храна до вкъщи съвкупността от елементи и човешки труд не е по-малка, а напротив - по-голяма.

Ресторантьорската услуга, независимо дали е предоставена на място или е предоставена за вкъщи, е услуга. Мястото на ползване на услугата от ресторантьора или предприятието за кетъринг не може да я определя веднъж като услуга и втори път като стока, казват ресторанторите.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РепОбликанец

    24 0 Отговор
    Къде е онзи с мазната коса и тъпо име !?
  • 2 Гост

    20 0 Отговор
    Тия па какви мошеници са...
  • 3 Абе

    20 0 Отговор
    По-добре да намалят цените на храните за битови нужди, а не ресторантите. Така на ресторантьорите ще им излезе по-евтино, така и на обикновените хора. Отделно, като певтине храната, ще имат повече пари в джоба хората и могат да решат, да ги похарчат в някое заведение. Така пак са на кяр, ама това път всички, не само бизнесмените.
  • 4 Рядко

    14 0 Отговор
    Че какво значение има колко % е ДДС-то като така и нака не го плащат.
  • 5 хах

    16 0 Отговор
    И аз искам да смъкнете цените, ама сте лакоми
  • 6 Перо

    18 0 Отговор
    До сега нищо не е поевтиняло,където има 9% ДДС.
  • 7 Нено

    8 0 Отговор
    Вие не сте разбрали статията. Искат 9% , да имат с 11% повече печалба за себе си, иначе дават 20 на Бокича. Хич не се и надявайте нещо да поевтинее
  • 8 Хепи

    9 0 Отговор
    А аз пък искам, храната за вкъщи да ми е безплатна. Доставката ще си я поема, от мен да мине.
  • 9 5ко

    10 0 Отговор
    Много са алчни тея мошеници. И без това продуктите, предназначени за ресторантите са много по - ефтини. Пример : консерва риба тон от 1 килограм струва около 13 лева. За какво иде реч тогава?!
  • 10 И ние искаме...

    4 0 Отговор
    Над осемдесет процента да не сте мутри,ама сте...Вис,СИК,топуз Сигуритате и &...
  • 11 ТЕЗИ

    4 0 Отговор
    МАЙ ИСКАТ ЕДИН ГОЛЯМ К........
  • 12 ТУЛУП

    4 0 Отговор
    Не се ядоха,смъкнаха им ДДС а увеличиха цените в кръчмите и ресторантите!!!
  • 13 111

    3 0 Отговор
    уляха се
  • 14 Азът

    0 0 Отговор
    И аз искам като си купувам храна за в къщи от магазина да е с 3‰ддс.Ко правим сега?
  • 15 един от многото

    1 0 Отговор
    Има лесно бе хора , не ходете в ресторантите им за да не ви лъжат и крадат. Цяло лято в Черноморец една рибарница продаваше "черноморски" пържен сафрид по 2,60 лв. за 100 гр. При положение , че сафрид нямаше , а този който продаваха много приличаше на кауфландския замразен за 2,99 лв. за килограм на промоция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове