Last news in Fakti

17 Септември, 2020 18:20 4 343 55

"Галъп": ГЕРБ и БСП с изравнени сили

  • герб-
  • бсп-
  • галъп-
  • дб

Контрапротестите намират подкрепа сред 28% от пълнолетните българи

"Галъп": ГЕРБ и БСП с изравнени сили - 1
Графика: Галъп

Затвърждава се подкрепата за протестите. Блокадите обаче не са се понравили. Лидерите на протестите придобиват разпознаваемост по-скоро бавно. Доверието във властта остава ниско. Силите на двете основни формации остават изравнени. Идеята за нова конституция обърква, но голяма част от обсъжданите конкретни предложения са автоматично харесани. Няма голяма динамика спрямо изследването, проведено в разгара на протестите преди месец.

Това са част от изводите от националното изследване, проведено от 3 до 11 септември сред 807 пълнолетни българи. То е част от редовния "Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл“ – независимото ежемесечно проучване "лице в лице“, което се провежда вече тридесет години.

Остават валидни изводите, уловени в изследването на агенцията в предходния месец: в кризата, двете основни партии търпят ерозия и са с изравнени сили, а публиката се е преориентирала или към негласуване (29,4% от всички имащи право на глас), или към декларативния отговор "не подкрепям никого“ (общо 6,8%) или към нови опции като Слави Трифонов (8,3% от имащите право на глас). Голяма част от "Не подкрепям никого“ в самия изборен ден обаче най-вероятно ще се превърне в отказ от гласуване.

ДПС традиционно се мобилизира в месеци преди избори (7,6%), а ОП (2,7%) частично са преодолели шока от пика на протестите преди месец и половина и остават на ръба за влизане в следващо НС. ДБ (5,2%) и формацията на Мая Манолова (2,2%) остават на високите нива, постигнати в пика преди месец, но засега не продължават "нагоре". Влизането на мрежата на Манолова ще зависи от работата до изборите, докато ДБ изглежда сигурен участник в НС. Така изгледи да бъдат в следващо Народно събрание отново имат 7 формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни. Разбира се, данните не могат да бъдат прогноза за изборен резултат, а и са представени сред всички, имащи право на глас, а не само сред гласуващите (както биха били представени в същинска предизборна кампания).

Новото обстоятелство е, че БСП (13,5% от имащите право на глас) като че ли изглежда малко по-мобилизирана от ГЕРБ (13,2%) – в социологически план двете числа на практика значат едно и също, но проверка сред най-твърдо решилите да гласуват показва по-ниска увереност при ГЕРБ. Това се дължи вероятно на факта, че теренът на изследването улавя ефектите на големия протест от 2 септември, който носи щети на ГЕРБ. Вероятно има и известен ефект на непрестижност. Изследването няма как да улови ефектите на вътрешнопартийния избор в БСП. Няма как да улови и последните ефекти на вчерашната акция, свързана и с Мая Манолова, в Народното събрание.

"Воля“ (1,8%) е близо до основния пакет. С чувствителни резултати, макар и под 1%, са и формации като "Движение 21“, "Атака“, „Възраждане“ и др. Анонсът за влизането на някои малки формации при Манолова може да се окаже важен фактор за "Изправи се.БГ“. Ще трябва да мине още време обаче преди общественото мнение да почне да свързва Мая Манолова, например, с Татяна Дончева и др. С десети от процента се ползват проекти като тази на Цветан Цветанов, но там е възможно да има т.нар. "скрит вот“.

Като цяло, данните свидетелстват по-скоро за статика, но и за продължаваща ерозия на образа на властта. Последното личи в това, че над две трети подкрепят протестите. Конкретното искане за оставка на правителството и бързи избори се споделя от 59% от пълнолетните българи. Създаването на втори кабинет в този мандат по-скоро обърква хората – 36% подкрепят, а 43% не подкрепят.

Мнозинство от 57% не подкрепя блокадите, докато 34% ги подкрепят.

Контрапротестите намират подкрепа сред 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги подкрепят.

Няма съществена промяна в доверието към институциите спрямо изследването от предходния месец. Спадът при правителство и парламент не е продължил, макар те да остават на достигнатите в миналия месец ниски нива на доверие – този месец съответно 21% и 15%.

Президентската институция донякъде възстановява нивата си на доверие от предходни периоди, след като изглеждаше застрашена преди месец, и сега е с доверие от 52%. Толкова е и личното доверие в Румен Радев, с което той остава най-одобряваната политическа фигура у нас.

Бойко Борисов остава с доверие под 20% и така е на традиционните нива на Корнелия Нинова и двамата вече имат еднакво одобрение сред обществото. Слави Трифонов има 30% доверие. Хората от „Отровното трио“ все още имат сравнително ниска разпознаваемост, макар че тя расте. На ниската разпознаваемост се дължат и наглед не толкова високите нива на лично доверие за тримата – в диапазона между 11 и 16%.

Най-различните лансирани досега идеи за конституционни промени срещат подкрепа, понякога автоматична. Трудно е да се очаква широка осведоменост у населението – тук по-скоро става дума за инстинкти. Ниското доверие в управляващата прослойка личи и в това, че всички идеи, свързани с намаляване на мандати, срещат особено одобрение.

Личи слаба информираност по правни теми, например. Самото искане за нова конституция също предизвиква объркване – тук отговорите вече са повлияни и от конкретната ситуация, а не са принципни. Все пак, идеята за Велико народно събрание като че ли по-скоро среща малко повече инстинктивно одобрение, в сравнение с неодобрението (макар най-чувствителен да е делът на онези, които не могат да преценят). Премахването на института на ВНС, например, среща по-ясно неодобрение. Последното означава, че ВНС по навик се възприема като нещо важно. Съвсем друг въпрос е доколко респондентите са наясно с конкретни измерения на темата.

Ограничението за еднополови бракове се оказва една от най-широко споделяните идеи, наред с т.нар. образователен ценз, увеличаване на президентските правомощия, военна служба и др.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутри вън

    50 16 Отговор
    В парламента има 2 или 3 партии които няма да участват в следващия парламент! А ппГРОБ може и да не е 2-ра сила :)
  • 2 Републиканец

    9 52 Отговор
    Социологическите агенции умишлено скриват резултата на Републиканци за България и г-н Цветанов. А резултата е шокиращ - 600 хил. гласа и първа политическа сила с мандат за съставяне на републиканско евроатлантическо правителство.

    Хиляди членове на други партии напускат всеки ден и идват при нас, републиканците!

    Коментиран от #9, #50

  • 3 Мутри вън

    31 6 Отговор
    " Това са част от изводите от националното изследване, проведено от 3 до 11 септември сред 807 пълнолетни българи." - А защо не пуснете след 12-ти когато кака Корни от БСП-ту спечели изборите да видим резултата тогава :)
  • 4 Коня с оня

    23 1 Отговор
    Един кон влезнал в един бар и казал:
    - К`во кат съм кон! - и си излезнал.
  • 5 Алфа Вълкът

    23 20 Отговор
    Дам напомня ми за едни парламентарни избори и там БСП водеше с 2%, пък накрая загуби със 7% и си остана вечната опозиция на Бойко!

    Коментиран от #54

  • 6 Изумен

    23 11 Отговор
    Българи! За месец и половина се случи нещо наистина немислимо
    Да си припомним фактите - Когато започнаха протестите средата на месец юли председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова каза -" За незабавни избори ли протестирате? Ако сега има избори според всички агенции имаме преднина 17-20%". А последните проучвания дават вече лека преднина на БСП. Борисов е с 18.7% доверие по ниско от на Мая Манолова с 27% и дори Христо Иванов с 20.4%. В началото на юни според Сова Харис на Васил Тончев ако имало избори ГЕРБ ще има 28% а БСП 14%. Тогава ГЕРБерския сайт Пик излезе със статия -Борисов детронира Радев защото според Тончев Борисов имал 42% доверие а Радев 39. А миналата седмица Тончев вече даде 51% доверие за Радев и около 20% за Борисов. Та има ли някой обяснение какво се случи за тия 2 месеца че така жестоко и безмилостно ГЕРБ бяха сринати и разгромени?

    Коментиран от #53

  • 7 EL boko

    26 9 Отговор
    Винету е много хубава книга :)
  • 8 мали мали

    14 9 Отговор
    Какво ли ще стане с патриотите,волиовците и наи вече с воеводите питам за един приятел,какви силни имена за партии а те цкцкцк
  • 9 Алфа Вълкът

    15 16 Отговор

    До коментар #2 от "Републиканец":

    Друсаш ли се? Взимаш ли нещо? Вие с Майчето се борите за влизане. Я си направете една коалиция и патерица на Бойко.

    Коментиран от #16

  • 10 Фактите

    11 22 Отговор
    Да ви информирам. Изборите наближават. Според всички проучвания се очертава да влязат 6 партии в парламента- БСП , ГЕРБ , ДБ , ИМТ( Станислав Трифонов), ДПС , ВЪЗРАЖДАНЕ. Много е важно нормалните партии да имат повече гласове от мутренските. Нормалните партии са - БСП , ДБ , ВЪЗРАЖДАНЕ. Мутренските ГЕРБ , ИМТ , ДПС. Сега фактите- за ГЕРБ коментара е излишен. Мутро- ченгесарска партия която в безпомощността си активира изпаднали мутри рекетьори като Станислав Недков - Стъки и подобни. Кръжока на Станислав Трифонов е определено мутренски. Бивш васал и личен певец на мутрите , в момента близък и ментор на мутри рекетьори и наркопласьори ( напишете в Гугъл Миро пашата Емо черния Данчо пръча), за ДПС е напълно ясно. Това не е политическа сила а икономическа групировка за кражби. Според последните проучвания ГЕРБ и БСП са с изравнени позиции с преднина на БСП вече, до изборите се очертава БСП да е напред с 3-4%. Кликата на Трифонов й дават 10% а на ДБ 9.7% но до изборите несъмнено ще са пред мутрите на чалгата защото 10% са близо 400 хил.гласа те в проучванията казват че ще гласуват за него но на избори излизат 1/3 от феновете му. Извода е че БСП+ДБ ще имат повече от ГЕРБ+ИМТ с 6-7%. За ДПС в проучванията дават 8% и много важно е ВЪЗРАЖДАНЕ да има колкото тях или дори с 2-3 % по малко но БСП+ДБ+ВЪЗРАЖДАНЕ ще имат повече проценти от мутренските сборища ГЕРБ+ИМТ+ДПС. Затова на изборите се замислете искате ли мутри и занапред.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 15 Отговор
    мутри вън БМБ Е НАЙ МРАЗЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ
  • 12 оня с коня

    20 15 Отговор
    Според БЕСЕПАРСКАТА Социологическа Агенция "Галъп" БСП и ГЕРБ ВИНАГИ са на "Кантар".ДНИ ПРЕДИ Избори обаче Принципно БСП РЯЗКО ЗАДМИНАНА ГЕРБ според Данните на Агенцията.След Изборите пък се оказва ,че ГЕРБ РЯЗКО задминава БСП.И така...!

    Коментиран от #17, #19, #20, #46

  • 13 Републиканец

    2 26 Отговор
    Победа!

  • 14 Републиканец

    0 29 Отговор
    Победата е наша!

  • 15 Прост русофил

    15 15 Отговор
    Гледам все руски партии ,т.е. защитаващи само руските интереси с европари ,но не и българските .Ма то такъв и е матрияла.
  • 16 Гост

    16 14 Отговор

    До коментар #9 от "Алфа Вълкът":

    А па вие герберастите се борите за излизане и нЕма кой да ви спре😂😂😂
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Е да ама

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Този път с 1200
  • 20 Хиперскоростна ракета

    6 12 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    герберастите ги очаква.
  • 21 ха ха

    12 3 Отговор
    ГЛУПОСТИ.
  • 22 Бойко

    12 16 Отговор
    Седя и си мисля ,колко гадно ще е ,ако спечелим само с 51.7% ....

    Коментиран от #28

  • 23 Активист на БКП

    11 17 Отговор
    ГЕРБ ще бъде заличен от политическата карта на България,а Бойко ще получи доживотна присъда!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Още 20 дена

    10 12 Отговор
    и бойко ще бъде отсвирен от ЕС.
  • 27 Въй

    21 6 Отговор
    КАК ЩЕ ВКАРАТЕ ЧАЛГАР В ПАРЛАМЕНТА,БРЕ ХОРА,ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ?! КАКЪВ СЛАВИ ,КАКВИ 5 ЛЕВА? ЩЕ СРИНЕТЕ БЪЛГАРИЯ ДО КРАЙ!

    Коментиран от #29

  • 28 Подобри ми настроението

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "Бойко":

    Явно не знаеш на какво си седнал и си мислиш че мислиш.
  • 29 Брей

    1 6 Отговор

    До коментар #27 от "Въй":

    Бухалкаджия може ли?
  • 30 ГЕПБ са Изроди

    13 16 Отговор
    ГЕРБ са Изроди, както и подкрепящите ги изверги от Воля, НФСБ, ВМРО.

    Да не допуснеш инвалид до тоалетната.

    Коментиран от #42

  • 31 2loop

    7 1 Отговор
    Сложи по свестна картинка бе да ви се невиди
  • 32 Бацо

    8 7 Отговор
    Едва ще влезе в тройката до Март
  • 33 Алфата

    7 6 Отговор
    Най-познава, не е като бухала, ама бацко ако се натиска още, отива и зад цигуларя, че може накрая да го мине и лодкаря 😂
  • 34 Комунистите

    14 5 Отговор
    повдигат духа на комунистите. На изборите духат и ревът!
  • 35 кака Мара

    13 11 Отговор
    Тоя филм сме го гледали и накрая Герб печелят с резултат изборите

    Коментиран от #37

  • 36 Изобщо

    12 5 Отговор
    не съм ви чел скалъпеното"проучване" мернах някъде и майчето ком.корвета-независимата комунистка. Това вече беше У повече! За мъртвите добро или нищо! Тая понеже едно добро не е направила-нищо....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Червената шайка-терористи

    14 8 Отговор
    БСП е партията на милиардерите-капиталисти, "заграбили алчно на човека труда", и затова половин България емигрира.
  • 39 Импийчмънт

    12 10 Отговор
    Фигурантът на черепа влиза в пандиза.
  • 40 Сделано в СССР

    12 8 Отговор
    Абе стига ги писахте тези манипулатори ! Никога, ама никога не са били дори близо до реалноста.
  • 41 Копейкин

    10 9 Отговор
    На първите 4 места пак руски партии сложили мошениците от Галъп . :)))) Има ли кой да ви вярва ?!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Край

    5 1 Отговор
    пак ще ви пратят да гласувте за Левски срещу ЦСКА или Локо или Славия.
    Истинските избори при които избирате народния си представител - мажоритарни в два тура са ви забранени.
    Па и народеца не вдява че това е метлата с която може да ги омете.
    продължаваме кръглия Преход.
  • 45 роза гербева

    6 0 Отговор
    Пак фишеци и лъжи.
  • 46 Иво

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Това показва точно с колко процента се "вдига" манипулирания вот след нощното премятане на чувалите с бюлетини!
  • 47 Партия ГЕ-СП

    3 1 Отговор
    -ураааааа
  • 48 Диамантената ръка

    7 7 Отговор
    Мъка, пак ще трябва да се гласува за герб...
  • 49 роза гербева

    8 4 Отговор
    Колко кинта е фактурата за тази статийка ама бе ДДС? 10,000лв.? Или 20бона, просто от интерес, за инфо.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ха ха ха

    9 4 Отговор
    Това са пълни измишльотини. ГЕРБ ще спечели категорично, а БСП ще се борят с чалгара с. триф. за прословутите 4%
    .
  • 52 Ако

    2 7 Отговор
    Герб спечелят следващите избори протестите ще бъдат отново и отново с още по голяма сила и мощност и ще ги отвеят с 200.
  • 53 кво стана ли?

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Изумен":

    Просто на Тончев са му спрели парите от ГЕРБ,явно касата предъхна до получаване на нивите 5 млрд заем,тва стана!
  • 54 Шуми Марица

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "Алфа Вълкът":

    До комуниста милиционер гербер, другарю вие знаете ли че сте най голямото изобретение на ДС,в центъра на Пловдив ще бутате 8 къщи паметник на културата, с цел разкриване на разкопки, а да ли ни е това истинската цел ,разбира се ,след това хотел, ваще олигарси ще си построят ,това само вие герберите с те в състояние да измислите .
  • 55 Историк

    3 1 Отговор
    Галъп-България със тъмно червените собственици, комунисти: Андрей Райчев- син на Венцел Райчев- свързан с руското КГВ и зет на генерал Никола Недялков, началник на комунистическото, българско контра разузнаване.
    Просто изпълняват политически поръчки на БСП
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове