Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 19:11 2 687 35

Богомил Манчев за АЕЦ „Белене“: Проектът е един от най-добрите. Технологията не е остаряла

  • богомил манчев-
  • аец „белене“-
  • ядрена енергетика

Той е важен за прехода до нулева емисионна икономика

Богомил Манчев за АЕЦ „Белене“: Проектът е един от най-добрите. Технологията не е остаряла - 1

Изказването на помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси в Белия дом Франсис Фанън по повод АЕЦ „Белене“ и основаването ѝ на стара технология е строго политическо. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ шефът на "Булатом" Богомил Манчев.

Според него той е обидил така всички страни, които са заявили желание да купят тази технология, включително и САЩ.

Проектът е важен е за икономиката и за прехода до нулева емисионна икономика, трябва ни ядрена енергия, обясни експертът.

АЕЦ "Белене" е започнал да се проектира през 1992 година, проектът е преминал през подобрения според съвременните изисквания и е един от най-добрите, преминал е и стрес тест през международната агенция, каза още Манчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Енергетика

    39 6 Отговор
    Стари реактори не разпоаковани няма! Искат да сме енергийно зависими от американските Марици 1-3 и по късно Турция да ни продава ток. АЕЦ,, Черна вода "в Румъния е строен на разлома Вранча но за тех няма проблем тук обаче виждат проблем!
  • 2 Българина

    37 10 Отговор
    Ако технологията на руските АЕЦ е остаряла, Ердоган няма да ги ползва, бе ГЕРБави ТУЛУПИ.

    Коментиран от #7

  • 3 Гост

    8 5 Отговор
    КРАДЦИТЕ ДОЛНИ ПРОДАЖНИ,ПОЧНАХА ДА ОБЛЪЧВАТ ХОРАТА........
  • 4 Този беше

    12 17 Отговор
    следствен. Незнайно как отърва кожата. Сега пак се надява да крадне от Белене.
  • 5 Браво Манчев

    27 6 Отговор
    Ти си единствения който разбира от енергетиката и стратегията за бъдещето и за следващите 25-30 години.
  • 6 Тиквата е заложник на американците

    29 5 Отговор
    А ние цяла държава сме заложници на тази тиква еднокнижник.
  • 7 Моше

    3 15 Отговор

    До коментар #2 от "Българина":

    И къде точно се намира турската атомна електроцентрала, дето ползва ердоганя тази технология? Айде да ни осведомиш, мамул? Още първата им централа не е пусната, ама ти знаеш какво Вече ползвали...

    Коментиран от #12

  • 8 Манги

    16 0 Отговор
    Аве тъфчо. Поектът не е остарял но не е американски
  • 9 Хахах

    4 14 Отговор
    Комунягите подготвят почвата да си довършат заповедтта от Москва. Иначе какнще прехвърлим още някой друг милиард към старната с голями претенции и малки възможности. С БВП равен на този на Тексас. От Русия нищо не щем още по-малко ,нещо за което се изисква ум . Доказалиса се с Чернобил вече ...

    Коментиран от #18, #23

  • 10 ежко

    7 1 Отговор
    Богомил Манчев има пряк интерес от проекта,но е прав,че технологията не е остаряла.Ще стане остаряла след 10-15 години ако се появят термоядрените реактори.

    Коментиран от #16

  • 11 Тома неверни

    16 2 Отговор
    Много остаряли ама Росатом строи 30 АЕЦ по целете земно кълбо!

    Коментиран от #25

  • 12 Българина

    14 5 Отговор

    До коментар #7 от "Моше":

    Чети бе ГЕРБав ТУЛУП:.....Чeтири пaрoгeнeрaтoрa c тeглo 365 тoнa вceки, прeднaзнaчeни зa първи eнeргoблoк нa AEЦ „Aккую“, бяхa рaзтoвaрeни нa изтoчния мoрcки тeрминaл в Буюкeджeли, прoвинция Мeрcин в Турция.

    Изпрaщaнeтo нa oбoрудвaнeтo cтaртирa нa 22 aвгуcт 2020 г. в зaвoдa нa „Aтoммaш“ (чacт oт мaшинocтрoитeлнoтo пoдрaздeлeниe нa „Рocaтoм“ – „Aтoмeнeргoмaш“ във Вoлгoдoнcк). ....... а сега турците ще ги "върнат"....хахахаха, както "върнаха" S-400...хахахаха.....ГЕРБав ТУЛУП-ТИКВА.....хахахаха.
  • 13 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    7 1 Отговор
    ПРОЕКТЪТ Е ВАЖЕН ЗА БЪЛГАРИЯ , АКО СЕ МАХНАТ ВСИЧКИ КОМИСИОННИ !!!!!!!!!!!!!!!! ЦЕНАТА БИ ПАДНАЛА С МИЛИАРДИ
  • 14 гост

    1 11 Отговор
    Цената на тока от Белене ще е между 120 и 150 евро на Мвт !! Или
    24-30 стотинки за който не може да сметне ! Без начисленията , което значи за краен потребител 35 - 38 ст !! В същия момент новите фотоволтаични мощности дават цени между 20 и 30 евро на Мвт !! Или между 4 и 6 ПЪТИ по-ниски !! И никой не може да им забрани да продават тока си на борсата ВЕЧЕ , от 1 този месец !! Както и на всички търговци от ЕС , където в Германия и Дания плащат през зимата на потребителите да ползват ток , щото няма къде да го денат !! Самите ЕРП-та купуват ток на борсата и изграждат СОБСТВЕНИ или на свързани фирми мощности , включително вятърни , фотоволтаични и водни електроцентрали !! В България има изградени водноелектрически централи за 3300 Мвт , от които 2700 дъжавни , от които 1100 Мвт вече работят като помпено-акумулаторни !! Ако само и останалите държавни се достроят до помпено-акумулаторни , за да поемат излишния ток от перки и фотоволтаици през деня , цялото потребление на България ше е осигурено с 50% резерв !! А в програмата на ЕС е заложено до 2050 г то да НАМАЛЕЕ с 20% въпреки навлизането на електротранспорт , заради мерките за енергийна ефективност на сградния фонд и индустрията !!! И кой тогава ще купува скъпия ток на АЕЦа ????

    Коментиран от #15, #21, #32

  • 15 Хахах

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Е как кой? Който купуваше години на ред скъпия петрол от Русия . Договорен от "Овчаров". Като го попитаха защо новите цени за България са по-високи от предишните и многи по-високи от тези за ЕС той каза ,че са високи но за в бъдеще ще са ниски (когато беше министър от БСП и договаряле с Русия). Пак русоробите ще ни сготвят с някоя " сделка ". Националните предатели от БСП

    Коментиран от #17

  • 16 Абе ежко смешко

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "ежко":

    А през следващите 15-20 г ще плащаме по 600 милиона на зелените пирани да хранят педитата.
  • 17 Е как кой

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хахах":

    Америка и Англия са удвоили покупките на нефт от Русия. Не бъди заблуден, всичко е политика.

    Коментиран от #19

  • 18 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хахах":

    страннооо ТО щяхме да префърлим и доста милиарди към усата!!!!!!!!Явно и от САЩ НИЩО НЕЩЕШ,А??????Що не го речеш на Мустафата!!!!!
  • 19 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Е как кой":

    Ами естествено , че са ги удвоили , като покупките от Иран и Венецуела са НУЛА !!!! И освен това се ползват от незапомнено ниски цени да си попълнят резервите !! И какво от това ????

    Коментиран от #27

  • 20 ТОЧКАТА

    4 2 Отговор
    ПРАВ Е Манчев!!!!!!отчайващо ПРАВ!!!!Защото сме в страната на ,,,АЛИСА В ЗАЕШКАТА ДУПКА И СТРАНАТА НА ТИКВИТЕ,,....
  • 21 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    В България могат да бъдат изградени нови водноелектрически централи с капацитет 2800 мегавата, които да направят ненужни планираните ядрени мощности. Бъдещите ВЕЦ-ове могат да са една напълно ефективна инвестиция. Това твърди Пламен Дилков от сдружение „Съюз на производителите на екологична енергия“ и изпълнителен директор на ПВБ Пауър България.
    Досега в България основно се е обработвала планинската вода по познатата технология на високонапорните централи. След това същата вода изтича, минава през градовете, но след това капацитетът й остава неизползван.

    „Доскоро нямаше технологии, при които да е икономически изгодно да се изграждат централи в равнинните райони. Сега обаче технологиите на световно ниво за нисконапорни централи са напреднали точно толкова, колкото и при високонапорните ВЕЦ”, коментира Дилков.
    Той посочи, че веднъж обработената вода може да се употреби в равнините. За България това може да се случи на реките Дунав, Марица, Искър, а по-малки централи могат да се разположат по поречията на Струма и по-малки реки. Равнинните централи са бъдещето при строителството на ВЕЦ, твърди Дилков. Той дава за пример, че компанията ПВБ Пауър България има пет такива централи в равнинния участък на река Искър. Дружеството планира да бъдат изградени и пет централи на река Марица.

    Изграждането на ВЕЦ на Дунав, за което се говори от 30 г., по принцип е атрактивно за бизнеса. Реката има огромен потенциал – над 6000 куб. средногодишно водно количество. Т

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 jorj

    1 2 Отговор
    Не само стара, но и корумпираторна-красно-кремльовска с путиново ухание на промо сеанс!!!
  • 25 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тома неверни":

    Всъщност на никой не му пука какво и къде строял Росатом !!! Даже ако искат и Белене да построят , ама с техни пари и БЕЗ участие на държавата , нито с договори за изкупуване !!!! Пък после да си я бият в главата или да продават ток на загуба , щото цената ще се определя от борсата , а не от договорки под масата !! Ей това е важното !!! А не да ни разправят , че не можем да "дишаме" без нея !! Можем и то с кеф !!!
  • 26 В.В.П.

    0 0 Отговор
    Б.б...утрои цената на всички проекти в България....Яко лапане..пичуве...И пак няма изделие....А ,ЦЕНТРАЛИТЕ ,МАРИЦА ,СА ПОСЛЕДНА ТЕХНОЛОГИЯ,ХАХА..!!!

    Коментиран от #28

  • 27 Не си в час колега

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    В България цените са скъпи защото начисляват двойно данъчно облагане. Питай някой който разбира или се поинтересувай.

    Коментиран от #29

  • 28 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "В.В.П.":

    Централите "Марица" бяха последна технология преди 10 години , когато ги пуснаха !! И държавната "Марица" все още не може да стигне и половината от технологията им , затова държавата плаща ВСЯКА година по 500 милиона за емисии за нея , които са два пъти повече от уж "по-високите" цени на американските !! Обаче голямата веселба предстои !! Само след три години през 2023 изтича договора на едната , а само 2 години по-късно и на втората !! И на секундата ще поискат да минат на газ , щото са предвидени за това още при строежа !!! А мините не могат оцеля дори седмица без едната , да не говорим без двете !!
  • 29 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Не си в час колега":

    Кои цени са скъпи , бе "колега" , хахаха !!! И кво те грее данъчното облагане , не че знаеш какво е , ама някой така ти е казал , хахах !! И какво общо има това с "покупките на Америка и Англия от Русия" ??? Или си приказваш колкото да не заспиш ??
  • 30 ЧОКИ

    2 0 Отговор
    ДОБРО ЗА БГ НО АМЕРИКАНЦИТЕ СА ПРОТИВ А СМЕ АМЕРИКАН КОЛОНИА КАКВО ТЕ КАЖАТ ДОРИ ДА ГУБИМ

    Коментиран от #31

  • 31 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ЧОКИ":

    Поне две думи членоразделно можеш ли написа или са твърде много за пихтията в междуушието ти ?? Що ли питам , хахах !!
  • 32 123

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    На модулните реактори на Нюскайл мегават час е 68 долара. Всичко зависи колко некорумпирано и ефикасно са построени енерго блоковете.Колкото повече корупция толкова по скъпо е строителството и бавно.

    Коментиран от #33

  • 33 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "123":

    И на кой му дреме за "модулните" ти реактори , като за Белене реакторите са купени и други няма да има ?? И даже и 68 долара са поне три пъти повече от 20 , а цените на фотоволтаиците продължават да ПАДАТ !!! А на модулните ти реактори колко струва да им съхраняваш "горивото" 1000 години , примерно ??? Няма ли да вденете , че никой няма да се набутва повече , щото на Раша и трябва материал за бомби , маскиран като "гориво" ??? Хахахха !!

    Коментиран от #35

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Манчев, не заблуждавай хората. ВВЕР-1000, макар и модернизиран си остава един анахронизъм от 70 те години на миналия век . Този тип реактор се спира за да се презареди.Те са остаряли още при създаването си като технология, но не е имало избор за нас. Реакторите по света отдавна са с непрекъснат цикъл на работа. Със същия успех може да закупим и парни локомотиви „четвърто поколение”.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове