Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 17:44 3 258 29

Красен Станчев: Държавата трябваше да освободи хората от данъци

  • красен станчев-
  • икономика-
  • данъци-
  • пазарна икономика-
  • резерв

На 17 март беше първата пресконференция на правителството, за това че са предвидени около 4,5 млрд. лв. да бъдат предоставени обратно в икономиката, от резерва, защото резервът е събран от данъкоплатците и идеята беше това да се върне, отбеляза основателят на Института за пазарна икономика

Красен Станчев: Държавата трябваше да освободи хората от данъци - 1
Снимка: БГНЕС

Ефектът от мерките, които се предприемат в последните дни, ще бъде изчерпване на резервите и задлъжняване на следващото поколение, както и изчерпване на резервите на социалната система.

Това заяви в интервю за БГНЕС основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев.

„Фиктивните излишъци, както ги сметнаха още 2018 г., са около 4 млрд. лв. В момента поради едно леко качване на данъците и високата заетост има леко намаляване, вероятно до към 3-3,5 млрд. лв. Тези неща обаче се обръщат обратно тази година с новите мерки – пенсии и други неща, онова, което се предвижда от самото министерство е нов дефицит от около 1,25 до 3,8 млрд. лв.“, посочи Станчев.

По думите му първоначалната идея на управляващите била парите от резерва да се върнат в икономиката се случва със закъснение и в по-малки обеми.

„На 17 март беше първата пресконференция на правителството, за това че са предвидени около 4,5 млрд. лв. да бъдат предоставени обратно в икономиката, от резерва. Казвам предоставени, защото резервът е събран от данъкоплатците и идеята беше това да се върне. Тогава още казах, че най-добре е това, което се предоставя или се преразпределя обратно, т.е. се връща обратно в икономиката, да бъде равно за всички, което означава опрощаване на данъци. И това би трябвало да засегне данък дивидент, корпоративен данък, който е около 3 млрд. и т.нар. свободни професии, би трябвало също да бъдат освободени от данък за определен период от време. Става дума за около 800 000 души“, припомни идеята си икономистът.

Според него това би довело до използване на резерва, който в началото на пандемията е бил около 11 млрд. лв., като от тях разполагаеми са били около 6 млрд. лв.

„Това означава, че от разполагаемия резерв 2/3 биха отишли за покриване на освобождаване на икономиката от данъци. Останалите 2 млрд. лв. биха могли да отидат за социални помощи от една страна, от друга страна за финансиране на непредвидени обстоятелства в здравната система. Всичко това беше забавено. Ако трябва да отговоря с едно изречение на въпроса ви. Първо – това се случи бавно и по-малко и по-късно. Второ, онова, което се случва сега няма ясен план и няма ясна сметка. Единственото нещо, което ще се случи е увеличаване на дефицитите и дълговете“, категоричен е той.

Станчев коментира и фактът, че след като се направят сегашните промени като даване на пенсии на всички по определена сума на месец или даването на т.нар. детски, по-нататък няма да може да се въведе дисциплина в системата отново.

Икономистът е против и отпадането на подоходния критерий за получаване на надбавките и помощите за първолаците и осмокласниците.

„Има такова обяснение, че парите се давани на калпак, защото всички били еднакво правоимащи и не можело да се прави разлика между богати и бедни. Това просто не е така. Справедливост в смисъла на равно тълкуване от закона е навсякъде в правото – наказателното и в данъчното, т.е. по-справедливо е всички да взимате еднакво. А тогава, когато вие давате, тогава е справедливо да отидат при онези, те са друг тип справедливост, да отидат при онези, които се нуждаят. Когато се раздава на калпак онези, които се нуждаят получават по-малко, отколкото могат да получат, а онези, които имат повече – на тях това не им помага за нищо“, коментира икономистът и уточни, че по данни на социалния министър семействата, които се нуждаят от подпомагане са 44 000 – 45 000.

Според него трябва да се запази подоходният критерий, въведен през 2002 г. или да има по-добре дефинирани критерии.

По отношение на бюджетният дефици, Станчев каза, че първоначалните изчисления са били валидни до септември и сега е необходимо да се правят нови, защото властта непрекъснато излиза с нови идеи като например – създаване на държавна петролна компания, както и на държавна ВиК компания, което ще струва около 1,5 млрд. лв. на бюджета, както и несъбрани приходи от ТОЛ системата.

„До септември, поради ефекти от свиване на стопанска дейност – с едно 16-17 отрасъла, свиване на външното търсене, т.е. на износа, се очакваше, че дефицитът би бил някъде около 2,5-3 млрд. След септември трябва да се смята наново, а не може да се смята, защото всяка седмица има нови идеи. Миналата седмица се чу, че когато свършат парите ще започнат да се взимат заеми. И от тези, които вече са взети ще бъдат насочени средства за покриване на текущи разходи, които в момента се увеличават“, обясни той и подчерта, че взетите наскоро 5 милиарда ще отидат за покриването на тези харчове. И въпреки това: „Струва ми се, че трябва да се мине през някаква дълбока криза, за да се осъзнаят хората отново“, категоричен е той.

По думите му всичко онова, което се случва в последните дни, са предизборни мероприятия, които се оправдават с кризата./БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман

    9 10 Отговор
    От луди хора
  • 2 ПЕНКО

    10 9 Отговор
    С ГЕРОЙСКА СТАРЧЕСКА ПОЗА - МАЛКО ПРОСКУБАН И ПОБЕЛЯЛ -КРАСЕН ВИЖДА ДЪРЖАВА- БЕЗ ДАНЪЦИ И НАРОД БЕЗ ДЪРЖАВА НА ДАНЪЦИ !!! УМЕН ТА УМЕН- ЛОКУМЕН И КАТО ХАЛВА - И С МАЛКО БОЗА /РАДОМИРСКА / КРАСЕН Е ИЗЯВЛЕНИЕ И ПРОСВЕТЛЕНИЕ !!!!

    Коментиран от #6

  • 3 Да сме наясно

    9 2 Отговор
    От данъци може, но от такса спокойствие - абсурд!
  • 4 Комунизма се завърна

    7 5 Отговор
    През 2020 година чрез правителството на Бойко Методиев
  • 5 Пепи

    8 1 Отговор
    Кои ви дава парите за вашия Институт?????
  • 6 Антирадевист

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕНКО":

    А? Станчев, кой университет си завършил?

    Коментиран от #23

  • 7 герб мафия

    7 5 Отговор
    Левски каза за бойко: За предателите с___т !
  • 8 Гоуст

    11 1 Отговор
    В Държава, където основния и доход е данъци и глоби, а икономиката липсва, няма как да стане

    Коментиран от #19

  • 9 Милионерите

    4 2 Отговор
    също ще получават "детски", пълен абсурд. Тиквата е хитър и просто направи поредното купуване на гласове, предизборно.
  • 10 Аман от тия мафиоти ненаядени

    6 2 Отговор
    Не спряха с идеите как да откраднат ДДС-то, което работниците плащат, а тая и*з*м*ет, като тия, не спират да крадат! Никакво опрощаване на ДДС, корпоративни данъци и свободни професии!!! Да си плащат данъка, а държавата да плати с тези пари помощи за безработица, пенсии и лечения
  • 11 Дубаец

    3 1 Отговор
    При нас няма данъци и няма лихви. Да се премахнат и в БГ и БГ става Дубай - ще си вършеем с ферарита, бентлита, кой каквото ми е на сърцето. Никой не работи, а пари просто има.
  • 12 аз съм

    5 1 Отговор
    Този философ по образование какво разбира от икономика, освен че е соросоиден назначенец за шеф на фондация "Институт за пазарна икономика"
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор
    ДЪРЖАВАТА се управлява от мутри олигарси капиталисти който дерат по 100 кожи от НАРОДА същите са банкерите лихварите чси колекторите
  • 14 Петър Волгин

    1 2 Отговор
    в.капитал има архив. 11 август 2001 г. има статия че новата икономика икономикс - неолиберализмът неокон, се проваля. После 13 октомври 2001 г. има статия Буш засилва ролята на държавата в икономиката
    През следващите месеци Вашингтон ще се опита да убеди Европа да последва примера муПрез последното десетилетие на ХХ век левоцентристките правителства на Запад доказаха, че не са врагове на пазарната икономика, за каквито обикновено ги обявяват конкурентите им отдясно. Началото беше поставено от “новите демократи” на Бил Клинтън, които осем години доста убедително се представяха за приятели на бизнеса, а Клинтън се пребори с огромния бюджетен дефицит.
  • 15 Поредния

    5 3 Отговор
    Идиот в политиката . Какви са ни политиците такива сме и ние . Да идва Путин че отиваме под турско
  • 16 Кой68

    2 1 Отговор
    Отстрани много лесно се коментира и дава акъл.Но дойде ли на власт или стане министър-започва друга песен.В политиката отговорноста е при провал не си на власт /сред избори/ защото не носиш отговорност.
  • 17 Данъкоплатец

    4 1 Отговор
    Държавните паразити нали са освободени, бе, Станчев?
  • 18 Петър Волгин

    1 2 Отговор
    Джордж Буш - младши намали данъците, бюджетът е празен, растежът е под 1%, парите от намалените данъци не отварят работни места и са намалили потреблението, държавата движи парите парите - и те отиват за заплати и инвестиции - с което се разгаря икономиката, бизнесът чака да види растеж и пасува. Голяма грешка беше това намаляне на данъци, оставиха повече пари в бизнесът а той пасува. 2001 11 август: Статистиката се усъмни в Новата икономика
    Корекции на данните от последните години свалиха част от блясъка на американската икономика
    от Георги Катанов
    11 август 2001 00:00 1280 прочитания
    След месец, сринаха близнаците - световният търговски център, което стана алиби за това федералният резерв и банките да му отпуснат краят, печатане на долари и даване на заеми на воля. Което направи световен кредитен бум, който се срути 2007ма.. А преди бумът имаше спукан дотком балон, вкарал в голяма рецесия САЩ, която рецесия Буш бореше с ниски данъци, и никой не вкара данъци за хазната им.Буш засилва ролята на държавата в икономиката
    През следващите месеци Вашингтон ще се опита да убеди Европа да последва примера му
    от Георги КАТАНОВ
    13 октомври 2001 00:00 754 прочитания
  • 19 бг факти

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гоуст":

    точно така, но за какво точно служи резерва?
  • 20 Петър Волгин

    2 1 Отговор
    Джoрдж Буш - млaдши нaмaли дaнъцитe, бюджeтът e прaзeн, рacтeжът e пoд 1%, пaритe oт нaмaлeнитe дaнъци нe oтвaрят рaбoтни мecтa и ca нaмaлили пoтрeблeниeтo, държaвaтa движи пaритe пaритe - и тe oтивaт зa зaплaти и инвecтиции - c кoeтo ce рaзгaря икoнoмикaтa, бизнecът чaкa дa види рacтeж и пacувa. Гoлямa грeшкa бeшe тoвa нaмaлянe нa дaнъци, ocтaвихa пoвeчe пaри в бизнecът a тoй пacувa. 2001 11 aвгуcт: Cтaтиcтикaтa ce уcъмни в Нoвaтa икoнoмикa

    Кoрeкции нa дaннитe oт пocлeднитe гoдини cвaлихa чacт oт бляcъкa нa aмeрикaнcкaтa икoнoмикa

    oт Гeoрги Кaтaнoв

    11 aвгуcт 2001 00:00 1280 прoчитaния

    Cлeд мeceц, cринaхa близнaцитe - cвeтoвният търгoвcки цeнтър, кoeтo cтaнa aлиби зa тoвa фeдeрaлният рeзeрв и бaнкитe дa му oтпуcнaт крaят, пeчaтaнe нa дoлaри и дaвaнe нa зaeми нa вoля. Кoeтo нaпрaви cвeтoвeн крeдитeн бум, кoйтo ce cрути 2007мa.. A прeди бумът имaшe cпукaн дoткoм бaлoн, вкaрaл в гoлямa рeцecия CAЩ, кoятo рeцecия Буш бoрeшe c ниcки дaнъци, и никoй нe вкaрa дaнъци зa хaзнaтa им.Буш зacилвa рoлятa нa държaвaтa в икoнoмикaтa

    Прeз cлeдвaщитe мeceци Вaшингтoн щe ce oпитa дa убeди Eврoпa дa пocлeдвa примeрa му

    oт Гeoрги КAТAНOВ

    13 oктoмври 2001 00:00 754 прoчитaния
  • 21 ВИЗИЯ БГ

    3 0 Отговор
    Който държи пари в офшорки, нула НУЛА субсидии и помощи. ...... НО НЕКА ДА ИМА НОВА ИКОНОМИКА: 4 млр. за армИЯ-Полиц. 1 млр. за кибуци, 1 млр за ферми малки, 1 млр за африка, 1 млр. за социално строит., 1 млр за енергетика, 9 млр. за соц пенс и помощи, 1,5 млр. за безпл. 5 супер болници, 1,5 млр. за 30 полеви болници, безпл. (приватизация на НОИ, НЗОК, само ДДС 20% за държ. бюджет 5% ддс за общината, акцизи и концесии, другите данъци се отменят, осигуровките са доброволни)
    (за африка, всяка държава с над 6000 долара бвп на глава, да дава 1% от бвп, на страни с бвп на глава под 5000 долара, под формата на трактори и други машини и оборудване)
  • 22 Илия Троянов

    1 1 Отговор
    Обхватът на фискално отговорната икономическа мисъл е на път да претърпи нова корекция в посока разширяване. Последната бе в началото на 30-те години на века, когато британският икономист Джон Мейнард Кейнс предложи формирането на значителни бюджетни дефицити като начин за излизане от Голямата депресия. Дотогава традиционните публични финанси задължаваха всяка държава да има приходи, за да си покрива разходите. Всяко по-значимо превишение на разходите над приходите в държавната хазна надхвърляше тогавашния мащаб на мисълта на фискално дисциплинираните икономисти.
  • 23 Как кой, то му личи

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Антирадевист":

    Московският
  • 24 гост

    1 0 Отговор
    Дъжавата се подиграва на работещите българи. Навремето майка ми взимаше детски, днес жена ми защо да не взима, ама няма. В развитите страни когато работиш и имаш деца данъците ти падат и то много: един самотник плаща 40% данъци, а женен с две деца и ипотека - 25%. Нашата страна ми даде данъчна отстъпка от 20лв годишно на дете за това, че работя и си гледам децата. Кеф.
  • 25 Ха ха ха ха ха ха ха

    1 1 Отговор
    Те и без това данъци не се плащат..
  • 26 Горски

    0 0 Отговор
    Много глупости прочетох в коментарите! - Бих посъветвал хора, които нямат представа как работи нашата данъчна система и такива, които не следят бюджетите и не знаят начина на тяхното сформиране ... - Да не се занимават с подобни въпроси.
    Станчев съвсем конкретно и според мен коректно отбелязва политиките на правителството и къде е грешното решение с подходящата кратка обосновка за това.
  • 27 БиБи Кинг

    0 0 Отговор
    Ми като ги раздам на папардаците нали пак ше се върнат в икономиката бе този? Ама така няма да намажат само изедниците "бизнесмени", в това ли ви е болката на соросоидните команези!?
  • 28 Илия Троянов

    1 0 Отговор
    При 100% до 50% частна икономика, е държавата икономиката да е на един крак. При криза и война печалбата - съответно частното се срива, и ако е само частно, всичко се срива и няма кой да ги подпомага. В Китай има ленинизъм. Няма приватизация, 70% от БВП се прави от държавата(не-частен-капитал), 50% от работната ръка е на държавна работа. КАПИТАЛИЗМЪТ Е ЧАСТЕН, ИЛИ ДЪРЖАВЕН, ИЛИ СМЕСЕН. КАПИТАЛИ=ИНВЕСТИЦИИ, КАПИТАЛИСТ=ИНВЕСТИТОР. Търговско дружество извлича печалба, не търговско има разходи но не извлича печалба. Преди църквите се издържат от лепти, но след това миряните дават земя, и църквата сама се издържа. Приватизацията беше отнемане на самоиздръжката на държавата, и на дневен ред има данъци за издръжка на държавата.Първото е демократизация на икономиката. Напълно е абсурдно да има демокрация в политическите сфери и там да се играе на репрезентация на различните сфери на обществото, а в икономиката всичко съществено да е в ръцете на няколко дузина хора и да няма никакъв контрол на народа и обществото върху

    ПРИВАТИЗАЦИЯТА Е ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА, СЛЕДОВАТЕЛНО НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ, щом данъците, работните места, бюджетът, са зависими напълно от капиталистическата върхушка.
  • 29 Илия Троянов

    1 0 Отговор
    Първото е демократизация на икономиката. Напълно е абсурдно да има демокрация в политическите сфери и там да се играе на репрезентация на различните сфери на обществото, а в икономиката всичко съществено да е в ръцете на няколко дузина хора и да няма никакъв контрол на народа и обществото върху дейността на тези големи стопански корпорации. Това не е разумно.


    ПРИВАТИЗАЦИЯТА Е ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА, СЛЕДОВАТЕЛНО НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ, щом данъците, работните места, бюджетът, са зависими напълно от капиталистическата върхушка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове