Last news in Fakti

18 Октомври, 2020 13:30 2 405 34

Акад. Петрунов: Ако не спазваме мерките, нещата ще бъдат безконтролни след месец

  • богдан петрунов-
  • мерки

Апелирам към всички граждани - моля ви, внимавайте много да не стане така, че да няма кой да ви лекува, призова академикът

Акад. Петрунов: Ако не спазваме мерките, нещата ще бъдат безконтролни след месец - 1

Навлизаме в интензивна фаза на разпространение на тази втора вълна на коронавируса, за която говорим. Очевидно тя вече е започнала в целия свят, включително България. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ акад. Богдан Петрунов.

По думите му, нещата стават много сериозни, което дълбоко го смущава като лекар, особено и по повод починалите медици. Те просто са принудени да бъдат изложени на заразата, няма друг начин, подчерта акад. Петрунов.

Апелирам към всички граждани - моля ви, внимавайте много да не стане така, че да няма кой да ви лекува. Имам чувството, че всички най-спокойно си ходят без маски, улиците и заведенията са пълни. Относно съмненията на някои дали изобщо съществува коронавирус, академикът заяви - има хора, които не вярват, че земята е кръгла, но ние не можем да се съобразяваме с такъв тип хора. Едва когато стигне това до тях, тогава разбират, че съществува. Моля да се съобразяваме с мерките на здравното министерство, защото нещата ще бъдат безконтролни след около месец, ако продължаваме така, призова академикът.

Това, което се прави от нас като мерки, програма, стратегия за борба с коронавируса, съответства на всички мерки и стратегии в световен план. Само че, те не се спазват - това е големият проблем, каза Богдан Петрунов.

Грипната епидемия ще е някъде декември - януари и тя ще усложни още повече ситуацията, смята експертът. Аз препоръчвам горещо да се постави противогрипна ваксина и то не само при възрастните хора, но и при децата. Фактически, ние в момента нямаме нищо срещу коронавируса - лекарствата, за които говорим, помагат, но те не са специфично лечение срещу коронавируса. Знаете, хлорохинът беше на мода преди няколко месеца, но се оказа, че няма толкова полезно действие, заяви той.

Акад. Петрунов обясни, че лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп от коронавирус е извършено с моноклонални антитела, създадени лабораторно. Те са насочени към различни части на вируса, които блокират действията му и това е бъдещето. Това лечение ще стане възможно за всички, но в момента е много скъпо. То е принципен подход към вируса и е цяло ново направление в медицината. То е единственото, което дава истинско решение на въпроса, смята акад. Петрунов.

Надявам се, че догодина ще имаме качествена ваксина, допълни той.

Компанията "Астра Зенека", която разработва ваксина в Европа, сега предлага една нова ваксина за носа - която се впръсква под формата на спрей и може да бъде много ефективна, прогнозира ученият.

Базирайки се на статия в световното научно списание "Сайънс", акад. Петрунов обясни, че не можем да разчитаме много на груповия имунитет.

Малко хора развиват антитела, за да се достигне 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. Затова заключението е, че ако не дойде ваксина, ние няма да можем да достигнем възможностите на този колективен имунитет, обясни той.

Като алерголог, академикът заяви, че хората с кожни алергии са изложени на риск заради масовото използване на дезинфектанти и постоянното миене със сапун, което води до екземи. Разбира се, хората с дихателни алергии са изложени на най-висок риск заради нарушенията в техния бял дроб.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    49 7 Отговор
    Абе нафталин! Работата отдавна е изпусната. Мутропитека действа на джихад и кражба, за да отърве кожицата. И да Яко ще се мре, герберасти!
  • 2 бойко шумкаря

    18 4 Отговор
    Бг здравеопазването да не би да е от третия свят ?
  • 3 Васил

    6 33 Отговор
    Те вече са извън контрол ама нали това искаха селяните от София хората са казали внимавай какво си пожелаваш
  • 4 Фактология

    32 6 Отговор
    Поредната платена маймуна.А бе какви астри те гонят.Астра Зенека спря ваксината, защото при един от доброволците получи възпаление от двете страни на гръбначният мозък.При Джонсън и Джонсън също е спряно, защото и при тях е възникнала нежелана реакция.В 80% при участниците в експеримента се съобщава за леки и тежки усложнения.Какви възрастни какви деца те гонят.Скрий се, че ставаш за резил на стари години.

    Коментиран от #21

  • 5 ДУРАК

    21 2 Отговор
    С МУТРАТА НАЧЕЛО НЕЩАТА ВИНАГИ СА БИЛИ БЕЗКОНТРОЛНИ ЩОТО Е НЕКАДЪРЕН ТЪПАК !
  • 6 00000014

    31 6 Отговор
    Не е в целия свят, а в западния свят, там където има най-много зомбита след раздухването на психозата.
  • 7 Д-р Хаус

    22 10 Отговор
    Ако другарят академик иска да спазваме мерките ок, аз съм за, но една от мерките е възрастните като него да стоят изолирани и да имат право само сутрин 1ч. да идат до магазина.. Той ще иска ли да я кара така? Или гръцкия вариант, в който трябва да пуснеш СМС и като ти отговорят положително, тогава да излезеш за 1-2 часа? Така я караха няколко месеца и сега както виждаме и при тях има голям прираст... Очевидно вирусът не може да се спре. Ще стоим заключени и безработни някой друг месец и после пак отново. Всеки сам решава как да живее, останалото явно е въпрос на късмет
  • 8 Бай Петко

    27 8 Отговор
    От какво да ни лекуват бе, б0клук?
  • 9 Рошко

    21 6 Отговор
    Заври ди предупрежденията в дъртия гладен ненаяден ***
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 пффффууууу

    25 6 Отговор
    Никога не е късно и на стари години за 50 лева да плюеш на дипломата си и да станеш за резил!
  • 12 3333333

    19 6 Отговор
    Ей дедо я вземи се скрий и не ръси мозък!
  • 13 Фактология

    14 5 Отговор
    Специално за желаещите относно ваксината в България...В България няма фонд за обещететие за пострадалите от ваксините.Няма.Така,че нека спрем с този театър и манипулации спрямо народа..Всеки носи глава на раменете си и сам да решава какво е добро или не за собственият си живот.
  • 14 Грейс

    14 5 Отговор
    От всичко казано, не разбрах как аджеба се лекуват болните у нас, защото по негови думи излиза , че е на сляпо.? Ако тестът е положителен и има някакви симптоми, джипито ли назначава лекарства или всичко е едно към гьоторе!
  • 15 г4дфс5

    15 5 Отговор
    Дъртият кукумицин да погледне съседната статия, където Баце съвсем без маска се прегръща лИбовно с некакъв друг плондер, който с е сложил маската на брадата!
    Ама от шамани с бели престилки! Тоя не види, че с ковид или без е вече пътник, тръгнал акъли да ръси.
  • 16 дедо Флашко

    8 5 Отговор
    Хупс,изпуснах се!Оппаааааа,шур,давай памперс! Нещата загрубяха и замирисаха.
  • 17 bobi

    9 5 Отговор
    Истината е че тази година много хора които са искали да станат лекари, вече имат сериозни аргументи да не го правят.Дори някой подготвени лекари се замислят , какъв беше другия им силен занаят и как да се прехвърлят към него.

    Коментиран от #27

  • 18 Aкадемик

    9 1 Отговор
    само в България има подобни научни титли останали от комунизма за да добавят някой лев към пенсийката ..Да си гледа живота ...и носи новите дрехи....
  • 19 верваме му

    0 0 Отговор
    Дa ce нaдявaмe,чe eднa дoживoтнa приcъдa щe ги излeкувa от COVID 19 и мисирките и професорите и политиците и СЗО!
    Д-р Рaйнeр Фюeлмич e члeн нa гeрмaнcкaтa и
    кaлифoрнийcкaтa aдвoкaтcкa кoлeгия c 26-гoдишeн
    oпит. Oт 10 юли 2020 г. тoй e eдин oт 4-тe члeнoвe
    нa рaзcлeдвaщaтa кoмиcия зa k0r0nаvirus.
    Cъбрaнитe oт кoмиcиятa дoкaзaтeлcтвa дaвaт прaвo
    дa ce твърди, чe пaндeмиятa нa кoрoнaвируc
    вcъщнocт e прecтъплeниe cрeщу чoвeчecтвoтo
    и чe тя имa кoнкрeтни oргaнизaтoри, кoитo зacлужaвaт
    нaкaзaтeлнo нaкaзaниe в cъoтвeтcтвиe c пaрaгрaф 7
    oт Мeждунaрoдния нaкaзaтeлeн кoдeкc.

  • 20 Пфф

    11 2 Отговор
    Старец, на дърти години си се продал за 30 сребърника! Явно никога не е късно да станеш за резил!
  • 21 Говори за поставяне на противогрипна

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "Фактология":

    ваксина на възрастни и деца, а не за още не одобрена такава срещу ковид. Всички лекарства и ваксини могат да имат странични ефекти. По-точно не могат, а задължително имат. Въпросът е да са редки и да засягат малък брой хора. И да не са животозастрашаващи. Търси се баланс между полза и риск, но трайните последствия в някои случаи излизат наяве след години. Има ваксини, които доказано са спасили милиони човешки животи по света и такива със съмнителна полза.

    Коментиран от #22, #26

  • 22 Фактология

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Говори за поставяне на противогрипна":

    Ако беше прочел внимателно първият ми пост би трябвало да разбереш, че е за ковида.В отговор на статията.Ама де ти търпение важно е да коментираме.
  • 23 Жарава

    4 4 Отговор
    Поредният продажник
  • 24 четете

    0 0 Отговор
    има статия която е уцелила 10-ката точно и се намира в раздел "мнения" от днешна дата за вируса
  • 25 ПЕНКО

    0 3 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е " ПИПЕТА" ??? ТОВА Е КАПКОМЕР И ФУТБОЛНИТЕ ФЕНОВЕ -НА ПФК "ЛЕВСКИ " С ЦЯЛОТО СИ СЕБЕОТДАВАНЕ СА ПИПЕТА ЗА ОТБОРА !!!! ТРЯБВА ДА РАЗПРОДАДАТ ОТБОРА И ДА ВКАРАТ МЪЖКИТЕ ЮНОШИ ---И ДА ОТЦЕЛЕЯТ В "А" ГРУПА - ПОСЛЕ ПАК ЩЕ СА ВЕЛИКИ !!!!!!!!!!!
  • 26 Коронаистерия

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Говори за поставяне на противогрипна":

    Много услужливо тази калинка Петрунов е пропуснал (или въобще не знае) че 90% от починалите уж от ковид в Италия и Франция са били с противогрипни ваксини, тези които не са си слагали са изкарали вируса с леки или без симптоми. Разбира се хипохондриците и цианкалий ще вземат само някой с титла пред името да им каже.
  • 27 Истината

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "bobi":

    е че български лекар може да се откаже от професията си само ако може да стане депутат, никъде другаде няма да може да си клати краката по цял ден и да краде безконтролно.
  • 28 АКАДЕМИКПЛАТЕН

    6 1 Отговор
    ДА ЗАБРАНЯТ НА ТАКИВА КАТО ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА ДА ИЗЛИЗАТ ОТ КЪЩИ,ЩОМ ТОЛКОВА ИСКА ДА СПАЗВА КАРАНТИНИ И ДОМАШНИ АРЕСТИ ДА СЕ ПРИКОВЕ КЪМ ЛЕГЛОТО С БЕЛЕЗНИЦИ И МАСКА СЕКТАНТА БЕЗРОДЕН!
  • 29 Чувам

    0 0 Отговор
    все по добри новини, балсам за моите уши.
  • 30 КОВИД 19 ХАХАХА

    1 0 Отговор
    МАЛОУ.НИК
  • 31 Афера

    3 0 Отговор
    Да с парцал на устата ще спрем вирус, малоумници
  • 32 Политолог

    0 0 Отговор
    Не им обяснявай на ганьовците, тях Мангъров ги лекува с глупостите си...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове