Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 10:54 2 540 37

Масларова: Всички пенсии трябва да бъдат преизчислени

  • емилия масларова-
  • пенсии-
  • преизчисляване

По думите на бившия социален министър е несправедливо да не се повишава максималният осигурителен праг

Масларова: Всички пенсии трябва да бъдат преизчислени - 1
Кадър бТВ

Всички пенсии трябва да бъдат преизчислени. Това заяви в „Тази сутрин“ по бТВ бившият социален министър Емилия Масларова. По думите ѝ е крайно несправедливо максималният осигурителен праг да не се повишава.

Тя е била социален министър в три кабинета – на Димитър Попов, Андрей Луканов и Сергей Станишев. Масларова коментира предложението от следващата година минималната пенсия да стане 300 лв., а 1440 лв. – максималната.

„Администрирането на нещата по политически причини е несправедливо. Няма нищо лошо минималната пения да стане и 500 лв., и 1000 лв., но тогава когато другите пенсии се придвижат нагоре с аналогичния процент. Защото хора, работили 35-40 години ще получат 350-400 лв., а хора, които нямат почти никакъв принос в осигурителната система – 300. Това демотивира“, коментира Масларова.

Според нея най-справедливият подход е преизчисляване на всички пенсии с новите осигурителни прагове. Масларова заяви, че изкуствено увеличаване на минималната пенсия обижда хората с дългогодишен трудов стаж.

„Трябва да извадим всички социални плащания от Пенсионната система. Това, което правим с минималната пенсия сега е социално плащане. Тоест, ти имаш принос в системата със 160 лв. – това трябва да получиш от тази система“, коментира още тя.

Бившият социален министър уточни, че в момента се работи на парче, по политически причини. Тя беше категорична, че бонусът от 50 лв. за всички пенсионери също не е справедлив. „Това са над 1 млрд. лв. Трябва да се оценява – на кого да дадеш. Това е помощ, нека не бъркаме пенсионната система, колкото повече пипаме в нея, толкова повече демотивираме младите хора. Казват си, че няма смисъл да се осигуряват на максималния праг“, заяви бившият социален министър.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    27 2 Отговор
    Бе то не е лошо някои и да бъдат поосъдени, ама не би.
  • 2 Де Факто

    36 4 Отговор
    Макс пенсия 1440лв.!!!!!!!!!! В момента един миньор получава средно по-малко от максималната пенсия!!!!!!! Кажете ми, не ни ли управляват кретени?! Това е така, защото лежачите в парламента искат, да си подсигурят и дълбоките старини.
  • 3 АНОНИМЕН

    21 12 Отговор
    Мумията се завръща!
  • 4 Гост

    27 5 Отговор
    50те лева са купен вот, който не го разбира е п.ост човек!!!
  • 5 Българка

    31 4 Отговор
    Пенсиите отдавна трябваше да бъдат преизчислени и осъвременени
    Обида е да се дава предизборен подкуп по 50 лв. на пенсионер, за което се харчи толкова, колкото за справедлива актуализация на пенсиите. Не може който е работил и плащал осигуровки ,да бъде преравняван до тия, които не са плащали.
    ОСТАВКИ !!! СТИГА ДЕМАГОГИЯ И НЕСПРАВЕДЛИВИ УПРАЖНЕНИЯ!!!!
  • 6 баце

    23 9 Отговор
    Тази крадла що не е в затвора?

    Коментиран от #19

  • 7 ТаУмВзе

    22 1 Отговор
    И да доживея пенсия, как циганите ще се осигуряват за пенсия? При положение, че от сега са повече и с всички права. И кой по точно ще изплати милиардите външен Дълг?

    Коментиран от #27

  • 8 Стою

    21 4 Отговор
    Престанете да поставяте каруцата пред коня! В период на икономическа криза не се повишават нито заплати ма чиновници, нито пенсии, нито се харчи като за последно, както понастоящем !!!! Отдавна трябваше активно да се преструктурира и оптимизира държавния и общински апарат и да се инвестира държавния ресурс в конкретни приоритетни сектори, а не да се раздават заплати на чиновници и полицаи!!!!

    Коментиран от #25

  • 9 Въпрос

    27 2 Отговор
    Който се осигурява получава 300 лв. пенсия, който не е внасял и 1 лв. осигуровки - получава 280 лв.?! Какъв е смисъла да се осигурява човек???
  • 10 Аргументите

    17 11 Отговор
    на Масларова заслужават внимание.

    Коментиран от #13

  • 11 Помним

    13 5 Отговор
    И трите кабинета се оакаха, а Масларова натрупа имане, изкупи Старазагорските минерални бани и т. н.!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 За минусчиите

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Аргументите":

    Ако се абстрахирате от това, че аргументите са точно на лицето Масларова, то те наистина имат икономически и социален смисъл.
  • 14 Иво

    17 1 Отговор
    Масларова е абсолютно права. Трябва да се преизчислят всички пенсии за да има равнопоставеност. Но сачева си прави оглушки. Това предлагат и синдикатите. Сачева трябва да си подаде оставката и да дойдат компетентни хора. Простотията няма край
    Оставка и предсрочни избори.
  • 15 Иван

    14 0 Отговор
    Всички пенсии трябва да се индексират в зависимост от трудовия стаж и осигуровките.Иначе остава безмислено да се осигуряваме.Като има пари направете достоен живота на пенсионерите а не само на думи.И защо не 01.01.2021???

    Коментиран от #20

  • 16 Рошко

    4 6 Отговор
    Тъз и тя май попривътшила парите и взе да маже и лае пак,
  • 17 Мн точно

    9 2 Отговор
    Госпожо Масларова. Това е начинът. Другото е гепирастки популизъм.
  • 18 БСП

    5 7 Отговор
    КРАДЛА АКЪЛ ДАВА ДА МОЖЕ ДАСЕ ЗАКАЧИ НА СХЕМАТА.
  • 19 Ами защото

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "баце":

    И Боко, който е откраднал милиарди не е в затвора!
  • 20 Защото

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    орките патладжани ще смучат по-малко, а в България те са правителственопомазани! И здравни осигуровки не плащат, но ползват здравната система най-много.
  • 21 Иван

    8 0 Отговор
    Всички пенсии трябва да се индексират в зависимост от трудовия стаж и осигуровките.Иначе остава безмислено да се осигуряваме.Като има пари направете достоен живота на пенсионерите а не само на думи.И защо не 01.01.2021???
  • 22 jorj

    4 4 Отговор
    Всеки божи ден изплуват, стари по-стари, най-стари и вече мумифицирани крокодили! Наистина започва да става страшно, направо зловещо.
  • 23 Иво

    5 1 Отговор
    В период на криза не се повишават заплатите на служителите в държавната администрация.Заслужено само лекари имат право.Пенсиите задължително трябва да се индексират а с малки пенсии и без трудов стаж има социални услуги.Минаха 30 г. демокрация нямат трудов стаж защото не искат да работят чакат на помощи
  • 24 7889

    7 0 Отговор
    Пенсионерът някога може да е имал принос 160 лв, защото законните сумите бяха толкова. Това не значи, че не е работил. Сега може младите да внасят и по 500 лв., ама след 30 год. тия 500 лв. ще са нищо.
  • 25 7889

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Стою":

    В условия на криза да оставят хората да умрат от глад ли?
  • 26 месара

    6 1 Отговор
    е що преизчисляването не започна по времето когато беше министър бе масларова ? сега пенсиите щяха да са нормални !
  • 27 Мдааа

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Дълг на всеки български гражданин е да почине 1 година преди пенсия. Незнаеше ли.
  • 28 волан

    3 0 Отговор
    Тя е била социалНА министърКа в три кабинета. ЗА ТОВА ГОСПОЖА МАСЛАРОВА Е ПРАВА. Че всички пенсии трябва да бъдат преизчислени. Това,което Б.Б. замисля, ще настои пак хората едни срещу други,което е основната цел на ГЕРБ-аджията. Както като дава по 40 лева за Велик ден и Коледа само на тези възрастни хора,които са с най-ниски пенсии. За тези пенсионери с 1 лев над минималните няма нищо. СТАРИ НОМЕРА!
  • 29 цербер

    3 0 Отговор
    Като имаш,ще дадеш на всички,като нямаш,няма да даваш на никого! Ваучери за храна на стойност 120 лева трябва да получат всички пенсионери,а не само с най-ниските пенсии. Те не са единствените в България. Дори и тези ваучери да са за 1 месец. То вече да си най-ниската пенсия в управлението на ГЕРБ-аджиите стана модно! Все ще ти пуснат нещо.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ПЕНСИЙТЕ да се махнат

    0 0 Отговор
    Всеки да си събира за старини
  • 32 Я Масларката

    1 0 Отговор
    Каква хубава розова кола имаше.
    Защо я махнаха. Имаше скандал някакъв.
    Защо я показват сега. Сигурно ще правят пак скандал с нея.
    Каква е целта на този нов скандал?
    Гледат да ни отклонят мислите в друга посока.
    За какво не трябва да мислим?
  • 33 КРАДЛА ДОЛНА

    2 1 Отговор
    ТАЯ ЩО НЕ Е В ЗАТВОРА !
  • 34 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    МРЪСНАТ СЪДЛЯРСКА СГАН Я "ОПРАВДА " И И СЕ РАЗМИНА ЗАТВОРА !!! ДНЕС ЖУРНАГЪЗИТЕ Я ПУСКАТ ДА СЕ ХИЛИ В ЕФИР !!! КАК ДА НЯМАШ ЖЕЛАНИЕ ДА ИЗБИВАШ ПеСеПи СИ -ГАДНЯРИ- МРЪСНИКЯРКИ !!!!!!!!!!!?????????????? СЪДИИТЕ НЕ СЕ ИЗБИРАТ , А СЕ КРИЯТ ЗАД ДУМАТА "СЪДЪТ " --- НИКОЙ НЕ ПОСМЯ ДА МЕ МОТИВИРА ОТ СЪДЛЯРИТЕ !!!! ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ СЕ ПРЕДПРИЕМА ПРИ ДОСТАТЪЧНО МОТИВАЦИЯ !!!!
  • 35 Пинсионер

    1 0 Отговор
    Вие що не го направихте? Трояхте си и сега другите били виновни. Засрами се.
  • 36 бай Иван

    2 0 Отговор
    Я др.МАСЛАРОВА ОТНОВО НА ЕКРАНА,СИГУРНО Е ПОХАРЧИЛА ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИОНЧЕТА ,СЕГА ПАК Е ОГЛАДНЯЛА,ОЗВЕРЯЛА КАТО др.КУРнелия,да ама НЕ,ВИЕ ПОВЕЧЕ ВЛАСТТА САМО ЩЕ Я СЪНУВАТЕ,ЗАЩОТО ДРУГО НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ-алчни,крадливи,я се погледнете вие сте по-грозни и от смъртта............
  • 37 Tarnovetz

    0 0 Отговор
    Каква каша забърка с оня лагер на Камчия? Не те ли е срам!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове