ФАКТИ.БГ

Гафовете на прокуратурата ни струват по 11 453 лв. дневно

Прокуратурата губи около 85% от заведените срещу нея дела

Публикувана: 26 Октомври, 2020 08:45
29 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2226
Гафовете на прокуратурата ни струват по 11 453 лв. дневно
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.

Всеки работен ден данъкоплатците дължат средно по 11 453 лв. заради лошата работа на прокуратурата. От началото на 2019 г. до 5 август тази година държавното обвинение е осъдено по над 370 граждански дела за обезщетение и дължи общо 4 787 594 лв. Прокуратурата губи около 85% от заведените срещу нея дела.

Това показва проучване на вестник "Сега" на всички дела по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ) срещу прокуратурата, по които се е произнесъл Върховният касационен съд в този период. За цялата 2019 г. сумата е 3 145 422 лв., а от началото на тази година до август - 1 642 172 лв. Отделно се дължат лихви и разноски.

Последните публични данни за общата сума, която прокуратурата е осъдена да плати по ЗОДОВ, са от доклада за 2016 г. – 2.5 млн. лв. През 2015 г. обезщетенията бяха пак толкова, а през 2014 г. – 3.65 млн. лв. През 2017 г. държавното обвинение излезе с нелепата версия, че не събира такива данни, и ги скри от отчетите си. Оттогава данните липсват, затова от "Сега" са поискали справка от Върховния съд за делата и ги прегледа едно по едно.

Най-голямото обезщетение, присъдено през разглеждания период е на военния прокурор Илиан Георгиев - 130 000 лв. На толкова бяха оценени вредите, които прокурорът е претърпял от незаконни обвинения в длъжностно престъпление, държане на патрони за пистолет без разрешително и присвояване. Първата инстанция му беше присъдила 400 000 лв., но апелативният съд намали размера на обезщетението, а върховният съд отказа да се занимава с казуса.

На В.Т.П. са присъдени общо 113 000 лв. - 80 000 лв. за неимуществени вреди и 33 585 лв. за имуществени вреди с лихвите. В.П. е бил разследван за финансови престъпления, а след това делото срещу него е прекратено поради липса на вина и престъпление. Наказателното производство продължило повече от 16 години, година и 5 месеца човекът е бил в ареста, а след това повече от година под домашен арест. През това време двете му деца били ученици, случаят бил отразен в медиите, това го сринало психически.

92 000 лв. и още над 16 000 лв. за съдебни разноски получава Л. П. Х. - бивш главен специалист от ЦКБ, обвинен за престъпление по служба. Делото срещу него започва през 1999 г. и приключва окончателно през 2016 г.

Най-ниското обезщетение, присъдено през разглеждания период, е 300 лв. То е заради инициирана от прокуратурата процедура по закона за здравето. По друго дело заради незаконно задържане П.С. получава 500 лв. за вреди. Повечето обезщетения обаче са четирицифрени суми, като има и много над 10 000 лв.

Броят на влезлите в сила осъдителни решения срещу прокуратурата по ЗОДОВ, както и на хората, на които е присъдено обезщетение, устойчиво се увеличава. Това се казва в доклада за дейността на държавното обвинение за 2019 г. Миналата година осъдителните решения, които са влезли в сила, са 331, при 302 и 280 в предишните две години. А хората с обезщетения са 339, при 305 и 297 за 2018 г. и 2017 г.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 18 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
каскетов
1 Отговор
......Гафовете на прокуратурата ни струват по 11 453 лв. дневно..................ТОВА НЕ МЕ ИНРЕРЕСУВА , РАБОТАТА МИ Е ДА ПАЗЯ .....ШКАФЧЕТО И ГАРДЕРОБА !!!

Коментиран от #29


Оценка:
-3 +42

Ха ха ха
2 Отговор
И да ги губят, пак печелят, делят парите със съдиите! Ах в България имаш ли пари, никой те не бара!

Оценка:
-2 +29

БАЙ Х@Й
3 Отговор
Така е защото ЕДИН ПИЕ, А ДРУГИТЕ ПЛАЩАТ!!!!

Оценка:
-1 +35

Българка
4 Отговор
Спешна реформа в съдебната система, направена от професионалисти, което значи друго правителство и парламент!
Спешна оставка на Каскет и търсене на съдебна отговорност!
ОСТАВКИ!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-2 +38

Дедо Jo
5 Отговор
Нека някой пак да ми каже, че прокуратурата не е за разформироване!

Времетo минава, Нaрoдът пoумнявa, ГEРБ си зaминaвa!
Дано на Баце не му се размине!

Оценка:
-2 +35

бушприт
6 Отговор
КОНГРЕЧУЛЕЙШЪН!

Оценка:
-0 +18

Маргинал
7 Отговор
Некадърниците да носят лична отговорност и да влизат в затвора.

Коментиран от #9, #12


Оценка:
-0 +25

Г-жо Робева, дано успеете да си върнете
8 Отговор
Имота, за обикновените хора е почти невъзможно да получат справедливост от Прокоратура и съд, дано имате късмет!!! На запад от Врачанско е още по Трагична практиката да се Крадът Имоти, цяли предприятия се иземват от собственицитеУзаконено от Съд, Нотариус и ЧСИ, бивши милиционери, корумпирани кметове, действащи полицай!!! Феодализъм в Северозападна, Монтана окръг, Начело!!!!

Коментиран от #22


Оценка:
-1 +19

Българина
9 Отговор

До коментар #7 от "Маргинал":


Ако това стане, можеш да бъдеш сигурен, че в кочината ни ще има ред.И още.Да се криминализират САМО взимането на подкуп(а не даването), купуването на гласове(а не продаването).КРАДЛИВИТЕ и МЪРЗЕЛИВИ УПРАВНИЦИ обаче НЕ ИСКАТ, защото КРАЖБИТЕ ИМ ОТИВАТ В ИСТОРИЯТА.

Оценка:
-2 +16

кмнб
10 Отговор
Как прокуратурата губела 85% от делата, щом почти всички осъдени са с присъди, а оправданите са нищожен процент? Поглеждали ли сте статистиката за % осъдени и % оправдани?
Оправдателните присъди са нищожен %.

Коментиран от #19


Оценка:
-15 +2

Димитров
11 Отговор
Някога ще дойде време и прокуратурата и съдебните състави с оборени присъди в Страсбург финансово да отговарят за некачествената си работа или умишлено такава!Някога,но не сега!

Оценка:
-0 +13

Тук
12 Отговор

До коментар #7 от "Маргинал":


Само че не виждам кой ще инициира и проведе тази реформа! Която партия го запише в предизборната си кампания, ще гласувам за нея

Оценка:
-0 +11

Българското робство
13 Отговор
Главният въпрос е защо е така? В отговора се съдържа така наречените държавни институции в чий интерес работят и имали върховенство на закона. Ако те са държавата, какви тогава са хората в държавата?

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +10

ПСР
14 Отговор
"Прокуратурата губи 85% от заведените срещу нея,дела...."
Какво да се коментира повече.....

Оценка:
-1 +12

big
15 Отговор
Това може да бъде прекратено само в един случай: прокурорите лично да плащат осъдителните присъди. Тогава ще прецизират своите действия и донякъде ще се ограничи зависимостта им по различни причини, т.е. корупцията. При втори случай да се уволняват и да нямат право да работят във всички сфери на правораздаването!

Оценка:
-0 +15

КАСКЕТура
16 Отговор
Плащайте и си налягайте парцалите, докато не ви набутаме за 8 месеца зад решетките.ТУЛУПИ.

Оценка:
-1 +5

Азз
17 Отговор
Сега, помислете!
Някои дела са такива, че умишлено да се загубят!
Пример - аз съм някой, имам бизнес. Договаряме се с прокурора, и той ме грабва - измислят 1000 глупости, за да ме натопят за нещо. Така...ПОСЛЕ АЗ ГИ СЪДЯ в Страсбург, а обезщетението го делим!!
Това е схемата, знам за такива примерно в Русе!
Мислете!

Оценка:
-1 +8

Азз
18 Отговор

До коментар #13 от "Българското робство":


Прочети ми коментара, номер 17

Коментиран от #24


Оценка:
-0 +2

Илона
19 Отговор

До коментар #10 от "кмнб":


Чети. Става въпрос за заведените СРЕЩУ НЕЯ дела.

Коментиран от #23


Оценка:
-1 +2

оня с коня
20 Отговор
Прокуратурата е ДЪРЖАВЕН ОРГАН и работата му е да Обвинява.А е казано:"Който не работи,Той не греши.Съдилищата пък са няколко вида - 1-ва,2-ра,3-та и т.н. Инстанции.Те СЪЩО грешат,затова и Законодателя ги е предвидил за да не бъде Невинния осъден като Виновен,а Виновният да е "Преосъден".В Инфото изнесено в Статията има КРЕЩЯЩА Неточност,че Гафове на Прокуратурата ни стрували Едиколко си,защото тия Пари изплатени като Обезщетение ОСТАВАТ В БГ!А тия на които се присъжда Обезщетение от Съда и се "Опаричват" ,НЕ СА ЛИ Едни от нас?И преди да отсъдим Колко е Читава и Компетентна Прокуратурата ни,ЗАЩО ЛИПСВА %-ТА на Загубените от нея Обвинения спрямо ЦЯЛАТА Й ДЕЙНОСТ?А идеята е елементарна - Да се НЕГЛИЖИРА дейността на Прокуратурата,като в Настоящия Полит. Момент,за да се изкара че Гешев не си върши работата като Началник.Както и да е - Ефект от Статията няма как да има щото сме си свикнали на номерата,нека не забравяме че и Журналистите Хляб ядат и Семейства хранят и няма никакво значение дали тая или оная Статии били "Поръчкови"!:)

Оценка:
-8 +0

Хаджиментов
21 Отговор
А колко ни струват депутатите, някои от които редовно не са в залата или "стачкуват" с месеци, издръжката на политическите партии, охраната на Сульо и Пульо, чистенето на обществените сгради, изпоцапани с яйца, домати и какво ли не от "борци за ред и законност", безсмислените разходки на резидента и жена му и т.н.?!?!?

Оценка:
-5 +3

Патиланско царство
22 Отговор

До коментар #8 от "Г-жо Робева, дано успеете да си върнете":


На наш имот си построиха къща, пак по времето на соца. Издават се фалливи скици и нотариални актове, и вече десетки години трябва да доказваме очевидни неща. Все едно да се легитимираш с лична карта и да ти кажат : не си ти, друг си и да има нужда от тълкуване.

Оценка:
-1 +5

кмнб
23 Отговор

До коментар #19 от "Илона":


Срещу нея завеждат дела, само тези с оправдателни присъди.

Оценка:
-0 +3

Българското робство
24 Отговор

До коментар #18 от "Азз":


Тук основно става въпрос как държавните структури се използват като репресивни инструменти. В случая на прокуратурата, даже и заплащаме за това. Класически пример е бивш военен министър, който на всичкото отгоре го унизиха-с белезници, накараха го да пада на колене и казаха че е престъпник. Произнесаха се като последна инстанция, а за това не носят лична финансова и съдебна отговорност. За да бъдем СВОБОДНИ има два фундамента :защита на ЛИЧНОСТТА и защита на СОБСТВЕНОСТТА. И за да не бъдем бедна държава, държавата да не пречи на бизнеса. Защото за да имаш хляб на масата, трябва да си го омесиш.

Оценка:
-0 +4

chi
25 Отговор
Нещата са за съд, само че международен!

Оценка:
-0 +3

Време е
26 Отговор
Каскета да плаща, като му удържат заплатата.

Оценка:
-0 +1

Хуяк блядь. Вот так вот,
27 Отговор
Гаранция Мутристан,народа плаща. Айде за тая година да е повече,та белким като българските папуаси се бръкнат още по-дълбоко в изтънелия джоб,излязат на Протест. А не ракийката,салатката и пред телевизора,да надига чашите.

Оценка:
-0 +1

Наблюдател
28 Отговор
Наложително е фундаментална промяна на системата! А за начало на Нова работеща но за гражданите е Разследване на Главна прокуратура какви са ги вършили и всичките и до сега нейни шефове!!

Оценка:
-0 +0

Прокорор
29 Отговор

До коментар #1 от "каскетов":


А колко губим на ден от кауна и жена му /които нищо не са свърши ли за 4 годиниа колко пари влизат в хазната само от имотите те са за над5-6милиона на година много вие мъка че ви вземат откраднато тот народа така ще бъде. Кремиковци за 1$

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Мустафа Карадайъ
Лидерът на ДПС с коментар за лидера на ДОСТ
На предателите някой да прощава?!"

Още бисери
ТОП 5