29 Октомври, 2020 15:44 8 496 15

Потребители: ГЕРБ и БСП се обединиха в защита на колекторите

  • колектори-
  • вземания-
  • фирми

Процедурата за доброволно изпълнение касае задължения, за които не е издаден изпълнителен лист

Потребители: ГЕРБ и БСП се обединиха в защита на колекторите - 1
Снимка: Shutterstock

Новата коалиция срещу потребителите в българския парламент вече е факт. В Комисията по правни въпроси, с общи усилия, ГЕРБ и БСП, успяха да бламират предложените в Гражданския процесуален кодекс промени, касаещи Доброволното изпълнение. Това се случва за втори път след като законопроектът беше отхвърлен в същата комисия, но приет на първо четене в зала, в края на месец юли. И тогава и сега двете най-големи партии, които иначе са опоненти, си разпределиха ролите като така наречената опозиция гласува против, а управляващите въздържал се. Сега само Обединени патриоти подкрепиха, а останалите просто отсъстваха от заседанието. Така се носи политическа отговорност, когато страната ни устремено върви към невиждана здравна криза и икономически срив.

Ние от Асоциацията за защита на потребителите отново подчертаваме, че предвид пандемията от Ковид-19, разглеждаме Доброволното изпълнение като важна и работеща антикризисна мярка, облекчаваща обикновения човек. За нас е необяснимо поведението на партията, претендираща да бъде социална – БСП. Така с действията си тя обслужва събирачите на дългове и техните непрозрачни методи. А по отношение на представителите на управляващата ГЕРБ навярно над тях все още тегне сянката на бившия правосъден министър Данаил Кирилов. Не веднъж сме казвали, че действията му са били в интерес единствено и само на колекторските фирми, които тормозят стотици хиляди граждани.

Поведението на депутатите от ГЕРБ и БСП в Правната комисия е поредното доказателство за моралното и професионално изчерпване на това Народно събрание. Това обаче е „златната“ среда за неограничен лобизъм особено когато става въпрос за бизнес с обороти в милиарди лева.

Процедурата за доброволно изпълнение касае задължения, за които не е издаден изпълнителен лист. С други думи тя ще предпази хиляди потребители от това да бъдат заведени срещу тях дела, често без знанието им. Съответно ще бъде предотвартено запорирането на сметките, заплатите и пенсиите на гражданите от съдебни изпълнители. За мнозина тези пари са основния им източник на доходи.

Доброволното изпълнение е изцяло за сметка на кредитора, като длъжникът получава покана, в която е уведомен, че не е осъден и може да плати доброволно и разсрочено, ако признава задължението. Длъжникът има право да оспори вземането, с което процедурата се прекратява. Гражданите няма да плащат лихви, съдебни такси и хонорари на юристи и адвокати.

Надяваме се все пак останалата част от народните представители в зала да гласуват отново по съвест и да подкрепят Доброволното изпълнение. И пак ще им припомним, че въвеждане му ще запази достойнството и ще спести огромни разходи на граждани, изпаднали в невъзможност да покрият задълженията си незабавно.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    38 0 Отговор
    Ти да видиш! Лудост!
  • 2 Курумпе

    59 1 Отговор
    А, Добро Утро...то и на малките деца е ясно, че БСП и ГЕРБ са едно и също туморно образование - метастази на Държавна сигурност на комунистическата мафия!Тези пият сиромашката кръв на хората вече над 75години, ма са случили на население...свикнало да е под игото вече над 600години.Финансовата робия , на която са обречени над 90% от жителите в БГ е по страшна и от Турското иго, от тази робия няма шанс да се избавят и 5 поколения напред.
  • 3 Абре Ганьо Балкански

    48 1 Отговор
    Разбра ли,защо боко ги " подпомогна" със цели 75 милиона,още през пролетта? Няма леви,няма десни бре Оф,се български.Всичкото е димна завеса,и зад нея схеми утвърдени със закон да стрижат оф,с,ете.Как ще подкрепят,като половината косвено участват именно в такива фирми.През съпруга,брат,сестра,деца,братовчеди,приятели.Не можеш им хвана края никога.Затова трябва да прогледнеш Ганъоо! Никакво бесепе,никакъв граб и ко.Двете страни на една крадлива и лъжлива монета.Всичките мълчат като е,вани на сухо за произвола на чситата.А те са " вързани" с колекторите.Ти на мен,аз на теб! И там е пълно със жени,деца ,рода на дупетатите.
  • 4 ke da

    38 2 Отговор
    Пак гласувайте за Герб и БСП - дясното и лявото крило на БКП! И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТА - СТАВА ДРУГААРЯ В СМЪР....... Б.........
  • 5 Съдията Дред

    7 8 Отговор
    В тая асоциация луди ли са ? Точно това "доброволно изпълнение" е в полза на колекторите, които търсят вратички да събират погасени по давност вземания. А ако някой не иска да бъде осъден без да знае - да следи да е актуална регистрацията му по постоянен и настоящ адрес, да има табелка на вратата,и да се уговори с комшии да дават телефонният му номер, ако го търсят призовкари. А "доброволното изпълнение" има такси, не лъжете.
  • 6 Иван

    37 2 Отговор
    И кой ви е казал, че БСП е социална партия?! И БСП и ГЕРБ и ДПС гледат само как да крадат и да си пълнят гушите, а разните "патриоти", "атакисти" и др. подобни недоразумения мислят само как да се присламчат към властта и да събират огризките!
  • 7 Гост

    22 0 Отговор
    Защо ли не се учудвам?! От едно котило са и двете партии, заедно с патериците си! "Патриотите" са го подкрепили, защото са наясно, че от ГЕРБ и БСП ще го отхвърлят и искат да спечелят дивиденти от тази ситуация, но не могат да ни заблудят!
  • 8 Баш Батка

    37 0 Отговор
    Да вземат да премахнат ЧСИ-тата и Нотариусите...Това е измет ненужна!
  • 9 Ами и

    14 3 Отговор
    аз съм за, защото ЧСИ нищо не прави по случая.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ос.тавка

    5 1 Отговор
    Ос.тавка
  • 12 Галина

    1 1 Отговор
    Такива фирми има в цял свят. Като не си платиш дълговете, идват и си ги търсят. Пращат ти уведомление на адреса на който "ТИ" си посочил. Не ги интересува получил ли си или не, защото"ТИ" сам си дал адрес за връзка. Дават ти срок от около 2 седмици,и ако не платиш в дадения срок, те съдят по бързата процедура без да знаеш. Накрая само ти изпращат уведомление, какво е решението на съда.
  • 13 Приятел

    0 0 Отговор
    Озроди
  • 14 Адвокат Светлозар Николов

    1 0 Отговор
    Статията е МАНИПУЛАТИВНА И НЕВЯРНА. Няма да разглеждам дали има коалиция между ГЕРБ И БСП, а само по въпроса на законопроекта. Напълно лобистко, в интерес на банките, бързите кредити и колекторите е законопроекта за възлагане на правомощия на ЧСИ по събиране на задължения, наличието на които не е доказано в съд и няма издаден изпълнителен лист. Това предложение беше изцяло срещу правата на потребителите.
  • 15 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Мислех,че избирателите на БСП са пенсионерите,а не колекторите и всякакви ЧСИ-та.Дерзай Корнелия,РАЗВИВАЙ това ,дето Костов го започна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове